27.03.2014.

Čak dva nova kulinarska tv showa

Ovo proljeće na male ekrane donijelo nam je čak dvije nove kulinarske tv emisije – Celebrity MasterChef i RTL-ov Tri, dva, jedan - kuhaj! Riječ je o dva sasvim različita formata kulinarskih showova, a zajednička je tek hrana koja svojim izgledom tjera gledatelje pred male ekrane.

 photo thumbashx_zps86dfdfc5.jpg
Izvor

Celebrity MasterChef show zamišljen je kao borba šesnaestero poznatih osoba iz zemlje za naslov mastechefa. U tome ih svojim savjetima bodre i uče chefovi restorana Dino Galvagno, Andrej Barbieri i redatelj i maritimni pisac Radovan Marčić. Gledajući ovaj pomalo drugačiji MasterChef gledatelji će moći sami prosuditi kako kuhaju poznata imena poput Alke Vuice, Nikše Kušelja, Luke Nižetića i Filipa Šovagovića. Emisija se emitira dva puta tjedno, a sam koncept emisije zamišljen je tako da četvorica odabranih kandidata kuhaju petkom svoje autorsko jelo, dok se nedjeljom održava eliminacijski test i repliciranje jela koja su ranije pripremili chefovi. Iako u teoriji ne zvuči nimalo komplicirano, već po prvim emisijama gledatelji mogu primijetiti znoj na čelima kandidata. Dok nekima ova emisija u potpunosti odgovara, drugi se pitaju je li ovo pokušaj NoveTV da skine ljagu s MasterChef emisije nakon prošlogodišnjeg lapsusa s proglašenjem dvojice pobjednika. Ipak, sigurna je činjenica da je emisija u prva četiri emitiranja postigla zapažen uspjeh.

 photo tri-dva-jedan-kuhaj_zps6b18df79.jpg
Izvor

Dok na NovojTV gledamo borbu poznatih i slavnih, na RTL-ov program smjestila se jedna skromna i pomalo nezapažena kulinarska emisija. Tri, dva, jedan – kuhaj! nastavak je prošlogodišnje emisije Tri, dva, jedan – peci!, a bazira se na pripremi hrvatskih tradicionalnih jela u svakom od nadolazećih tjedana. Prvi tjedan namijenjen je slavonskim specijalitetima, pa su tako gledatelji na stolovima kandidata do sada već vidjeli pitu od jabuka, čobanac, čvarke i slično. Također, emisiju osim četrnaest kandidata čini i tročlani žiri – TV kuhar Tomislav Špiček, urednica časopisa Mrvica Željka Klemenčić i tjedni gost iz pojedine regije. Gledatelje kroz emisiju vodi nezaobilazna Antonija Blaće.

Lidija Lončarić
Komentari (2)

19.03.2014.

Tjedan restorana u Dubravkinom putu

Tjedan restorana je promotivna akcija čija je svrha promidžba gastronomske scene u Hrvatskoj. Funkcionira na način da određeni ugostiteljski objekti izlaze u susret svojim gostima, te putem promotivne ponude nude slijedove od tri ili više jela po nižim cijenama od uobičajenih. Tjedan restorana održava se dva puta godišnje, krajem veljače i krajem rujna. U njemu sudjeluju ugostiteljski objekti kojima je želja promovirati se na taj način, od onih poznatijih do onih manje poznatih. Ideja je nastala najprije u Zagrebu, a zatim se proširila na cijelu Hrvatsku pa tako danas u ovoj gastronomskoj akciji sudjeluje cijeli niz renomiranih restorana.

 photo dp_ulaz_IMG_6220m2_zps9145c519.jpg
fotografija preuzeta sa službene stranice restorana Dubravkin put

Među njima nalazi se i zagrebački restoran koji, među konkurencijom, slovi za jednog od vodećih u regiji – restoran Dubravkin put. U prvom ovogodišnjem tjednu restorana, Dubravkin put svojim je gostima na odabir dao dva menija - mesni i riblji. Cijena slijeda od tri jela u svakom meniju iznosila je sto kuna, a sveukupni dojam gostiju s onime što su dobili bio je gotovo u potpunosti pozitivan. Goste su ponajviše oduševila predjela i deserti. Iako samo glavno jelo nije u cijelosti zadovoljilo njihove nepce, u Dubravkinom putu objasnili su to činjenicom da je ipak riječ o tjednu restorana koji sam po sebi restoran puni gostima pa je stoga bilo bitno smisliti što jednostaviji meni spreman na brzo posluživanje.

 photo dubravko_zpsb7d88df2.png

No uz ugodnu atmosferu, odlične razmake između jela i pristupačno osoblje, hrana je bila još malo ukusnija. Izjave gostiju potvrđuju činjenicu da Dubravkin put ne slovi uzalud za jedan od vodećih u Hrvatskoj. Ipak, kao i u svakoj priči, mjesto za napredak uvijek postoji.

Predjelo je bilo super mega fantastično, savršen balans začina. Chorizo je prevladavao, ali nije preuzeo kompoziciju. Glavno jelo je bilo ok, pomalo jednostavno i uobičajeno što ne bi bilo loše da se ne radi o jednom od najboljih restorana u Hrvatskoj. I desert koji možemo raščaniti na dva dijela; mousse koji je bio sličniji pudingu, ali bi zato i ganache i krema od bailysa zadovoljili i najzahtjevnije nepce.
Lucija B.

Večera u Dubravkinom putu započela je jako ugodnim pozdravom iz kuhinje u obliku tatarskog bifteka – najboljeg tatarskog bifteka kojeg sam imao prilike kušati. Već blago impresioniran biftekom i ambijentom restorana dočekao sam i predjelo, rižoto od integralne riže s chorizom. Jelo prilično jednostavnog izgleda, savršenog okusa i meni najbolje jelo večere. Kao glavno jelo bila je poslužena glazirana teleća koljenica, lički krumpir i crveno zelje. Možda mrvicu jednostavnije jelo nego što sam očekivao ali svejedno ništa manje zanimljivog i finog okusa. Večeru smo završili „cubeom“ od čokolade se pjenom od Baileysa i sorbetom od čokolade. Nisam pretjerani ljubitelj čokolade i slatkog, ali ovaj desert bi me mogao i više puta dnevno razveseliti.
Karlo M.

Uzela sam riblji meni i svako isprobano jelo mi se svidjelo. Juha u predjelu me oduševila, bila je punog okusa, a riblja okruglica lijepo ju je upotpunila. Pjenica na vrhu i način dekoracije samo su pripomogli cjelokupnom dojmu. U glavnom jelu najmanje mi se svidjela riba koja je sama po sebi bila pomalo bezukusna, ali kombinirajući je s njokima od batata i povrćem, na kraju se ipak pokazala dobrim izborom. U desertu me oduševilo tijesto tarta i intenzivan okus vanilije u sladoledu.
Lidija L.

Tatarski biftek za pozdrav je bio najbolji tatarski biftek ikad, lagano začinjen, ali se osjetio okus i komadići bifteka, što je za mene bilo odlično. Dekoracija u obliku „zemlje“ mi se također svidjela, izgledom kao iz maminog vrta, a okusom neopisiva. Predjelo je bilo jako ukusno, chorizo je dao dosta jaki okus, ali je samo jelo bilo dosta konkretno. Dobar detalj je bila riža s tri vrste, vizualno i okusom. Listić pečenog choriza bio je odličan za zaokružiti jelo. Glavno jelo bilo je dosta obično za takav restoran, ali sve u svemu ukusno. Meso mekano i dobro začinjeno. Kombinacija sa slatkim zeljem bila je u redu, ali krumpiri su bili prosječni. Desert super, bilo bi taman i samo sa sorbetom od čokolade i kremom od baileysa koji su, usput budi rečeno, bili ekstra fini. Atmosfera je bila ugodna i osoblje je bilo vrlo ugodno.
Anja T.

Tjedan restorana je prilika da proleteri koji nemaju stotinjak eura za obrok zavire u tanjure visoke gastronomije i okuse čudesa koja su do tad imali prilike vidjeti na MasterChefu i u serijalima Gordona Ramsaya. To su obroci koji izazivaju respekt i jedu se polako i pažljivo. Mladi majstori iz Dubravkinog puta koriste progresivne kuharske manipulacije kako bi iskombinirali večeru koja na nepce djeluje kao full hd video na očni živac. Fenomenalno.
Martin B.


 photo photo2_zps82201edd.jpg
glavno jelo ribljeg menija

Lidija Lončarić
Komentari (1)

06.03.2014.

Brze i jeftine studentske grickalice

Da je studentski budžet skroman, dobro znaju svi koji su ga okusili. No, živite li u stanu, uz male modifikacije, vaš budžet ne mora se drastično smanjiti svakim odlaskom u dućan. Uz trud koji ćete uložiti u učenje, potrebne su vam još samo jeftine namirnice s neke od akcijskih ponuda i igra u kuhinji može početi.
Prvi post na ovom blogu posvetit ću upravo jednom takvom receptu – pivskim keksima.

Kako gotovo svaki student u svom frižideru uvijek drži barem jednu pivu, a pokraj štednjaka čuva bocu ulja za hitne fast food krize, prvi post na ovom blogu odlučila sam posvetiti upravo receptu u kojem je moguće iskoristiti navedeno i ne ostati gladan. Uz samo 2 dl piva i isto toliko ulja, potrebno vam je još 600g mekog brašna, 1 prašak za pecivo , soli po želji i jedno jaje.

Sve sastojke osim jaja potrebno je pomiješati i od njih umijestiti tijesto uz povremeno dodavanje brašna kako bi se dobila glatka kugla koja se ne lijepi za prste. Kada ste ga umijesili, tijesto razvaljajte na otprilike jedan centimetar debljine i iz njega izrezujte oblike. Za to vrijeme, pećnica neka bude upaljena na 170C. Jaje razmutite i njime premažite izrezane oblike. Možete ih također posipati solju, sezamom, kimom ili nečim sličnim. Pecite dok keksići ne porumene.

 photo pivskji_zps0a6624b1.jpg

Ovi keksi izvrsna su grickalica za goste na nekom od studentskih tuluma, ali i jeftina i ukusna solucija za svakodnevni život studenta.
Dobar tek,
Lidija Lončarić

Komentari (2)

  ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2014 (3)
Travanj 2014 (4)
Ožujak 2014 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ja sam Lidija, a ovaj blog vodim u svrhu kolegija Online novinarstvo na FPZG :)

 photo 425012_180174235416542_2108102355_n_zps9ededa2a.jpg