libertybell

petak, 24.09.2010.
3. Confused Motivations: Although our desire to grow is genuine and pure, it often gets mixed with lesser motivations, including the wish to be loved, the desire to belong, the need to fill our internal emptiness, the belief that the spiritual path will remove our suffering and spiritual ambition, the wish to be special, to be better than, to be "the one."isprintati i zalijepiti na frižider


- 23:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 22.09.2010.

nemoj misliti na bicikl

Bio je tamo i taj klinac, pričala mi je V., koji nije mogao preboljeti traumu iz rata. Bicikl.
Bicikl, preko toga nije mogao prijeći.
Razrušen dom, izgubljene prijatelje, sigurnost, mirno djetinjstvo, grad u kojem je rođen i živio, sve je to njegov živi djetinji duh nekako opraštao. Djeca su snažna, govorila je V, adaptiraju se na novo, i on je mogao rasti dalje i živjeti u novom svijetu u kojem bi prebolio sve staro i prigrlio to novo, i znao se smijati, znao se družiti, mogao je izgledati kao da je sve u redu, ali onda bi se sjetio bicikla, i kao sagrađeno na jednom jedinom potpornom stupu, sve bi se drugo njemu važno, izmicanjem tog potpornja, uz štropot strovalilo u prašinu.
Siroti klinjo, govorila je, u sliku svog bicikla smjestio je sav svoj gubitak.

Dobra tehnika, tako dugo dok možeš... ne misliti na svoj bicikl.


- 17:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #možda bih trebala svakoga dana u malu crnu tekicu zapisati
trenutak kada se osjećam sretno i što sam tada radila, ako išta :).

pa nakon mjesec dana analizirati rezultate
i nadalje postupati u skladu s nalazima


kladim se da bih se poprilično iznenadila :)

- 10:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 09.09.2010.

inceptionNew York magazine's David Edelstein was reported to "have no idea what so many people are raving about. It’s as if someone went into their heads while they were sleeping and planted the idea that Inception is a visionary masterpiece and—hold on ... Whoa! I think I get it. The movie is a metaphor for the power of delusional hype—a metaphor for itself."

potpisujem :)

- 13:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 01.09.2010.

amor vincit omnia

Leontyne Bennett vješto je u Državi izgubljenih taština (1969) secirao Vergilijev poznati citat: "Ljubav pobjeđuje sve".

"Stoljećima i stoljećima", piše on na 559. stranici, "pogrešno smo interpretirali te tri riječi. Neuke su mase zadihano isticale tu malenu frazu kao opravdanje za ljubakanje na javnim mjestima, napuštanje žena, nabijanje rogova muževima, za porast broja rastava, za gomile djece bez roditelja koja prosjače na postajama podzemne željeznice Whitechapel i Aldegate - a zapravo, u toj često citiranoj frazi nema ničeg poticajnog ili veselog. Latinski je pjesnik napisao Amor vincit omnia ili Ljubav pobjeđuje sve. Nije napisao Ljubav oslobađa sve ili liberates sve, i tu je već prvi stupanj našeg očitog nerazumijevanja. Pobijediti: poraziti, podjarmiti, masakrirati, razbiti, samljeti. Jasno vam je da to ne može biti pozitivno. A onda je napisao "pobjeđuje sve" - dakle ne samo neugodne stvari, siromaštvo, ubojstva, provale, nego sve, uključujući zadovoljstvo, mir, zdrav razum, slobodu i samouvjerenost. I zato trebamo shvatiti da Vergilijeve riječi nisu ohrabrenje, nego više upozorenje, poziv da izbjegnemo, da zaobiđemo taj osjećaj, pobjegnemo od njega pod svaku cijenu, inače riskiramo da će stvari do kojih nam je najviše stalo biti masakrirane, uključujući i naše poimanje sebe."


Leontyne Bennett izmišljena je figura, baš kao što je "Država izgubljenih taština" izmišljena knjiga.
Ovo sam prepisala iz krimića kojeg sam pročitala ovo ljeto: "Uvod u fiziku katastrofe" autorice Marishe Pessl.
Činjenica da ga citiram ne znači da se s napisanime slažem. Niti da se ne slažem :)
Svidjelo mi se kao polazno stajalište za buduće možebitne teorijske rasprave na navedenu temu (koje ionako sve padaju u vodu kada osjećaj o kome se govori zaista nastupi u mozgu), a kako knjigu moram uskoro vratiti u knjižnicu.. eto, zato sam prepisala :)


- 17:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se