Totalna terapija raka i leukemije - Blog.hr
LEPINA.BLOG
Mljac!!..hm..još samo ćevapi i luk!!

nedjelja, 20.05.2007.

Bolesti koje to zapravo nisu
Znanstvenici optužuju farmaceutsku industriju za tzv. medikalizaciju običnih problema, odnosno njihovo pretvaranje u bolesti, poput povišenog kolesterola ili simptoma menopauze, kako bi povećali svoje profite
Izmišlja li farmaceutska industrija bolesti da bi povećala svoje već goleme prihode? To se pitanje prvi put postavilo na nedavno održanoj znanstvenoj konferenciji u Australiji, gdje je iznijeta teza o »pretjerivanju s bolestima«, koje nameće farmaceutska industrija kako bi zarađivala na proizvodnji lijekova.
Znanstvenici, naime, optužuju farmaceutsku industriju za tzv. medikalizaciju problema, poput povišenog kolesterola ili simptoma menopauze, kako bi povećali svoje profite. Na listi sumnjivih bolesti znanstvenici su naveli, primjerice, žensku seksualnu disfunkciju, hiperaktivni poremećaj smanjenja pozornosti (ADHD) i sindrom »nemirnih nogu«. Sve te »bolesti« su na popisu farmaceutskih tvrtki u nadi da će prodavati više lijekova. Povišeni kolesterol i osteoporozu, prema mišljenju znanstvenika, farmaceuti su namjerno proglasili bolešću kako bi zarađivali na proizvodnji lijekova, pretvarajući zdrave ljude u pacijente. Na toj listi našla se i stidljivost koja je dobila znanstveni naziv »poremećaj društvene napetosti«, što dovodi do toga da se takvoj osobi propisuju antidepresivi. U slučaju muške seksualne disfunkcije, kažu znanstvenici, Viagra se ne reklamira samo kao primjereni tretman za erektivnu disfunkciju, nego i kao »poboljšanje životnog stila«.
Znanstvenici optužuju proizvođače lijekova za financiranje kampanja »podizanja svijesti o bolestima« u medijima, kojima je jedini cilj prodaja još više lijekova, a ne pomoć ili edukacija javnosti. Takvo pretjerivanje predstavlja globalni izazov onima koje zanima javno zdravlje, te zahtijeva globalni odgovor. Pretjerivanje s bolestima, odnosno rasprodaja bolesti, širi granice definicije bolesnog i tržište za proizvođače lijekova. Namjera znanstvenika je povući jasnu crtu između marketinški pokretanih akcija i legitimnih programa za podizanje svijesti. Farmaceutske tvrtke, koje godišnje bilježe milijarde dolara prihoda, misle kako je takva optužba znanstvenika pretjerana te da stvara lošu sliku u medijima.
Znanstvenici već godinama pokušavaju doći do prirodnih lijekova, uzimajući ekstrakte iz oko 250 tisuća vrsta biljaka, ali su do sada slabo istraženi bjelančevine, enzimi i razne tvari koje proizvode mnogobrojne vrste kukaca. Tvrtka Entocosm Pty Ltd. započela je rad na prvim pokusima korištenja tvari koje proizvode insekti za borbu protiv virusa i smrtonosnih bolesti.
Valja ipak podsjetiti da velike farmaceutske tvrtke, poput Pfizera, Novartisa, Rochea ili pak GlaxoSmithKlinea, zarađuju golem novac. Primjerice, tvrtka Elli Lilly je samo na popularnom Prozacu zaradila 22 milijarde dolara. No, stručnjaci drže da će u farmaceutskoj industriji doći do velikih promjena zbog rastuće razlike između količine novca uloženog u istraživanja i broja novih lijekova. U sljedećih nekoliko godina, zbog isteka prava licencnih ugovora, dramatično će pasti profit nekih tvrtki, pa će se na tržištu pojaviti veći broj tzv. generičkih lijekova koji će morati zamijeniti originalne. I zato će, misle stručnjaci, farmaceutska industrija »izmisliti« još bolesti kako bi zadržala razinu proizvodnje lijekova odnosno svog profita.
Lana Kos


© Vjesnik
- 21:33 -
Komentiraj (0) - Isprintaj - &

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.