Ljekovitost koprive - Totalna terapija raka i leukemije - Blog.hr
LEPINA.BLOG
Mljac!!..hm..još samo ćevapi i luk!!

subota, 16.12.2006.

Ljekovitost koprive

Porodica : Urticaceae
Ljekarnički naziv: Folium urticae.

SADRŽI: željezo, sumpor, kalcij, natrij, mineralne soli, mravlju, octenu,
maslačnu i kremičnu kiselinu, vitamine A, C i K. U lišću ima tanina, klorofila, karotena, fitosterola, lecitina, nešto sluzi i voska, i u dlačicama acetilholina i histamina.

Navodno su je zbog poznatog žarenja Cezarove trupe pronijele tada poznatim svijetom. Koristili su je za "održavanje topline" te kao lijek protiv artritisa i reumatizma.
Od davnina kopriva se rabila u prehrani za vrijeme nerodnih godina i oskudica. Mnogo je razloga da se ovo zdravo divlje povrće nađe češće na jelovniku suvremenog čovjeka. Kopriva je prirodni koncentrat vitamina i minerala, te biljnih boja. Mlado lišće koprive sadrži 20 puta više vitamina C nego zelena salata ili drugo uzgojeno povrće. List koprive sadrži dosta tanina , pa se čaj od koprive rabi za zaustavljanje unutrašnjeg i vanjskog krvarenja, kao stimulans za rast i jačanje korijena kose. Klorofil iz korijena koprive povoljno djeluje kod anemije i opće slabosti organizma. Žare koprive sadrže acetilholin i histamin, koji pri dodiru jako reagiraju , te se javlja crvenilo, otok i bol na koži pa ih treba pažljivo brati. Za sušenje kopriva se sabire cijelog ljeta. Najbolje ju je pokositi pa zatim skinuti lišće i sušiti. Suši se razastrta u hladu ili u sušnicama na 40 stupnjeva Celzija. Od 6 kg zelenog lišća dobije se 1 kg suhe droge.

Korijen za sušenje se sakuplja u vrijeme kada nema vegetacije- u rano proljeće ili kasnu jesen, nakon pranja i skidanja sitnih žilica se suši. Korijen se koristi za sprečavanje opadanja kose.
Čaj od cijele biljke odvaja sluz iz pluća, čisti želudac, jetru i crijeva, ujedno je izvrstan lijek za liječenje anemije, šuljeva, žutice, groznice, pomiješana s drugim biljkama liječi čireve na želucu i crijevima, čisti krv, pospješuje probavu, smanjuje uzrujanost i nesanicu. Isto tako je dobra za liječenje vodene bolesti, gihta (uloga), jetre, bubrega i nesvjestice.

U proljeće treba brati mlade koprive, nasjeckati ih rukom ili strojem, i dodati salati. Nasjeckane svježe koprive (mlade) mogu se također dodati juhi prije nego ju počnemo jesti. Stalno uzimanje kopriva je važno jer sadrže obilje kalcijeva fosfata. Nasjeckane koprive mogu se pomiješati i sa špinatom, prije nego se posluži. Koprive se ne smiju kuhati sa drugim jelima jer time gube svoje djelovanje. IMA JAKO ANTIBAKTERIJSKO DJELOVANJE. Uz to je i priznati dijuretik. U posljednje vrijeme sve je češći glavni sastojak pripravaka koji se uzimaju kod dobroćudnog povećanja prostate.

Image and video hosting by TinyPic
CRO WEB
- 08:00 -
Komentiraj (0) - Isprintaj - &

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.