španjolski jezik & sapunice

petak, 23.11.2007.

Gitanas

opis slike

Jedan od najskupljih Telenovela, snimana u posebno izgrađenom fiktivnom gradiću površine 20 tisuća četvornih metara, pronašla je put do hrvatske publike. Neograničeni proračun produkcije, veličanstveni pustinjski i obalni pejzaž te iznimno realan scenarij, u čijoj je relaziaciji sudjelovao i Pablo Luvino, romski patrijarh Meksika, učinili su od ove sapunice jedno od najvrednijih dostignuća američko-meksičke poslovne suradnje.

Život u ribarskom gradiću Malarribo iznenada se mijenja kad se u mjesto nakon dvadeset godina odsutnosti vraća šaroliko cigansko pleme. Sebastian, sin najmoćnijeg čovjeka u Malarribu, zaljubljuje se u Romkinju Salome, jednu od tri prekrasne Jovankine kćeri. Dok se mladi par bori sa predrasudama društva koje na ljubavnu vezu dvoje ljudi različitih rasa gleda s gnušenjem, nepreboljena ljubav između Jovake i Sebastianova ujaka Juana ponovno ispliva na površinu. Mračne tajne koje povezuju naizgled besprijekorne bijelce i stereotipno nečiste Rome dovest će do brojnih zapleta, a prava lica glavnih likova pokazat će nam da ništa nije onakvo kakvim se čini.

Sapunica je snimljena 2004. godine sa pomono odabranom glumačkom ekipom. U naslovnim ulogama pojavljuju se Ana de la Reguera (Maria Salome), Manolo Cardona (Sebastian), Dolores Heredia (Jovanka), Saul Lisazo (Juan Dominguez), Saby Kamalich (Victoria), Eric Elias (Jonas) i mnogi drugi.

23.11.2007. u 17:55 • 22 KomentaraPrint#

petak, 16.11.2007.

Temas tabú

Dragi posjetitelji ovoga bloga i ljubitelji i znalci španjolskog jezika,
u prošlom postu sam vam dao sadržaj sapunice na španjolskom jeziku i preveo na hrvatski! Sada vam dajem jednostavan tekstić ne vezano uz sapunice, a vaš je zadatak da ga u komentarima pokušate prevesti! Ja ću potom objaviti prijedvod teksta!
Nadam se da ćete barem pokušati, tako da vidim koliko se dobro služite španjolskim jezikom!

Temas tabú

En Espańa, cuando se habla con personas que acaban de conocer existen ciertos temas de los que es mejor no hacer preguntas; son temas tabú. Anadie le gusta decir la ede, sobre todo si tiene más de treinta ańos; a nadie le gusta tampoco que la preguntan cuánto gana o a que partido vota. Y, sobre todo, no se te occura preguntarle a nadie por qué le gustan las películas de Almodóvar; le gustan y se acabó. Para algunas preguntas no existen respuestas. Cuando acabas de conocer a alguien, las preguntas que puedes hacerle, sin que se moleste, son: Que te gustan más los perros o los gatos? o De que equipo de fútbol eres?

16.11.2007. u 18:40 • 9 KomentaraPrint#

petak, 09.11.2007.

Hola a todos!

Evo mene nakon duže pauze...
Oprostite svi vi koji ste dugo čekali na novi post, ali evo sada mogu reći da je novi post tu.
Prije svega moram reći da sam shvatio da smo se uvelike udaljili od jedne teme ovoga bloga - španjolskog jezika. Svi znate da je blog posvećen španjolskom jeziku i sapunicama, ali jako slabo pišem na španjolskom.
Stoga, u postu ispod odvog imate sadržaj djela sapunice "Labirint strasti" na španjolskom jeziku! Nemojte odmah odustati i reći ja to ne mogu! Pokušajte i provjerite u postu nakon toga koliko ste razumjeli. Ako baš nikako ne možete shvatiti istu verziju teksta na španjolskom jeziku, pročitajte onda na hrvatskom jeziku!

09.11.2007. u 23:39 • 13 KomentaraPrint#

"Laberintos de pasion"

opis slike
Un hombre regresa al lugar donde dejó al amor de su vida y termina encargándose de una huérfana. Ańos después llegará a amarla, pero se la disputará el hijo de la mujer que él amó en el pasado. Esta rivalidad amorosa servirá para que salgan a la luz obscuros secretos familiares.
Cuando eran nińos Julieta y los hermanos Pedro y Cristóbal Valencia eran amigos, pero Genaro dueńo de "El Castillo, y el padre de los nińos los separó. El pintor Gabriel Almada, se hace cargo de la pequeńa Julieta, cuando muere el abuelo de ella.
Se marchan de la región y con el paso de los ańos ella se convierte en una brillante doctora. Movida por la nostalgia, decide volver al pueblo y ejercer allí su profesión.
Gabriel la acompańa, pero su regreso revive pasiones del pasado. En Génaro renace el odio hacia Gabriel, pues siempre supo que el pintor era el verdadero amor de su esposa Sofía. Este odio es compartido por Pedro, quien alguna vez vio a Gabriel besando a su madre.
Génaro trae a "El Castillo" a su sobrina Nadia, con la idea de solucionar sus problemas económicos a través de la fortuna que la muchacha ha heredado. Por su lado, Julia descubre que aquella amistad infantil con Pedro se ha convertido en un amor maduro y bien correspondido.
Pero son separados por Nadia, quien ha puesto sus ojos en él. Julieta, sola y herida se refugia en Gabriel, pero él se ha enamorado de ella.

09.11.2007. u 23:37 • 4 KomentaraPrint#

Prijevod teksta sa španjolskog "Laberintos de pasion"

Jedan čovjek vrato se je u mjesto gdje je ostavio ljubav svog života i završava brinući se za jedno siroče. Nakon nekoliko godina on se zaljubljuje u nju, ali mu se na putu nalazi sin žene koju je on volio u prošlosti. To ljubavno suparništvo pomoći će da izađu na vidjelo mračne tajne obitelji.
Kada su bili djeca, Julieta i braća Pedro y Cristóbal Valencia bili su prijatelji, ali Genaro – vlasnik „El Castilla“ – i otac dječaka razdvojio ih je. Slikar Gabriel Almada preuze je skrb za malu Julietu, kada je umro njezin djed.
Julieta i Gabriel odlaze iz regije i sa godinama ona postaje jedna sjajna doktorica. Puna nostalgije, odlučuje se vratiti u selo i baviti se svojom profesijom.
Gabriel je podržava u njezinoj odluci, ali njegov povratak oživljava strasti iz prošlosti. Genaro oživljava mržnju prema Gabrielu, budući da je oduvijek znao da je slikar bio prava ljubav njegove supruge Sofie. Tu mržnju osjeća i Pedro, koji je jednom vidio Gabriela kako ljubi njegovu majku.
Genaro je doveo na „El Castillo“ svoju nećakinju Nadiu, sa idejom da riješi svoje ekonomske probleme putem bogatstva kojeg je djevojka nasljedila. Sa svoje strane, Julia otkriva da se je ono prijateljstvo iz djetinjstva sa Pedrom pretvorilo u zrelu i uzvraćenu ljubav.
Međutim, razdvojeni su zbog Nadie, koja je „bacila oči“ na Pedra. Julieta, sama i povrijeđena, pronalazi utočište u Gabrielu, ali on se je zaljubio u nju...

09.11.2007. u 23:11 • 5 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (14)
Kolovoz 2007 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Opis bloga

za sve ljubitelje španjolskog jezika i latinoameričkih sapunica


Koliko je sati?!?





<

Tražilica:

>LINK

Linkovi


Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr