španjolski jezik & sapunice

petak, 17.08.2007.

Obavijest posjetiteljima ovoga bloga

Dragi posjetitelji moga bloga, obaviještavam vas da neću stavljati nove postove do kraja ovog mjeseca jer neću moći i imam drugih obveza. No obećajem, da ću već 01. rujna staviti mnoštvo novih stvari, tako da svakako nastavite čitati moj blog, ja ću vam se odužiti za ovih 10-ak dana što neću ostavljati postove.
Hvala na razumjevanju!
Lijepi pozdrav!wave

17.08.2007. u 15:35 • 22 KomentaraPrint#

Rubi

Alejandro, Rubi i Hector










Rubi je još jedna odlična sapunica koja je snimljena u studiju Televise u Ciudad de Méxicu. Serija je bila toliko omiljena među gledateljima, toliko da se je u Meksiku za vrijeme prikazivanja popela na prvo mjesto gledanosti.
Audiciji, na kojoj su izabirali glavnu mušku i žensku ulogu, pristupile su mnoge poznate zvijezde meksičkih telenovela poput Susane Gonzales (Ljubav nema cijene, Između ljubavi i mržnje), Patricia Manterola (Acapulco dušom i tijelom, Oklada za ljubav), Alejandra Barros (Ukleta Mariana, Skrivena istina), Juan Soler (Oklada za ljubav) i mnogi drugi poznati glumci sapunica. Ipak, glavna ženska uloga pripala je prekrasnoj Urugvajki Barbari Mori, a glavnu mušku ulogu dobio je Eduardo Santamarina (Marisol). U ostalim ulogama pojavljuju se Jacqueline Bracamontes, Sebastián Rulli (Protiv vjetra i oluje, Ljubav bez grijeha), Yadira Carrilo i mnogi drugi.

Ono što karakterizira ovu sapunicu je neobična glavna ženska uloga i tragičan završetak glavne junakinje. Naime, Rubi (Barbara Mori) je mlada i lijepa djevojka koja sanja o bogatstvu i želi se udati za nekoga tko ima mnogo novca pa makar ga ona ne voljela.
Rubi kao adut za osvajanje bogatih muškaraca koristi svoju ljepotu, a sve joj pružaju majka i sestra Christina kojih se srami. Rubi studira na privatnom sveučilištu i tamo upoznaje milijunaševu kćer Maribel (Jacqueline Bracamontes) koja šepa otkako je kao mala djevojčica doživjela nesreću. Rubi joj postaje prijateljica iako iz zavisti i u njezinom domu upoznaje mladog arhitekta Hectora (Sebastián Rulli) kojega je Maribel upoznala na chatu. Iako je Rubi istinski zaljubljena u siromašnog ortopeda Alejandra (Eduardo Santamarina), odluči ga ostaviti i pokušava Maribel oteti Hectora, koji je za razliku od Alejandra bogat i ugledan. Rubi okreće leđa ljubavi i prijateljstvu i okreće se životu o kakvom je uvijek maštala – ima novca i prelijepu vilu. Međutim sve što je lijepo kratko traje... Kada Hector otkrije da je rubi sa njim samo zbog novca počinje ju zlostavljati, no ona je bila uvjerena da će ljepotom zavesti nekog drugog bogatog dečka. Sve se mijenja kada Rubi doživi nesreću i ostanu joj strašni ožiljci na licu...
Nema više ni ljepote, ni novca, ni prijatelja... Rubi ostaje sama, ali njena nećakinja zajedno sa njom kuje osvetu... Hoće li uspjeti?

17.08.2007. u 15:31 • 4 KomentaraPrint#

La lengua espańola en el mundo

El espańol se habla en muchas partes del mundo como por ejemplo Guatemala, Cuba, Colombia, Puerto Rico, República Dominicana, Perú, Argentina, Espańa, Chile, México etc.
Nuestros jovenes en Croacia se han conocido con la lengua espańola gracias a telenovelas que vienen más o menos desde México.
Hay muchas personas conocidas que hablan espańol como por ejemplo Peneplope Cruz, Ricky Martin, Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Juan Carlos de Borbón (el rey de Espańa) , Placido Domingo...
Yo pienso que espańol es una lengua muy popular y divertida y pienso tambíen que espańol necesitan que estudiar todos alumnos en todas las partes del mundo. Tambíen es muy bien saber de que el espańol es muy importante como el alemán, ingles e italiano y por eso no se puede observar como una lengua menos importante.

17.08.2007. u 15:31 • 3 KomentaraPrint#

La Descarada










Hola!

Evo danas postavljam post sa naslovnom pjesmom iz telenovele „Rubi“. Pjesma se zove "La Descarada" a izvodi ju Reyli.

La Descarada

Es una decsarada por
Ser la más hemosa,
No tiene casi nada pero
le gusta la vida cara.
Y a mi me gusta ella y
sé cunatno me ama,
Sé que sueńa conmigo
Pero amanece en otra cama.
El dinero le robó su corazón
Las mentiras le desalmaron el alma,
Y me duele su dolor
mucho más que su traición
Yo nací para quererla aunque se vaya.

Mujer de nadie, mujer de todos,
Mujer que mata
Mujer que duele, mujer que entrega
Y te arrebata
Mujer tan cara, mujer ingrata
Sé que no me olvidaras aunque te vayas
Yo sé que no olvidaras aunque te vayas...

En mi cartera guardo su foto
Es mi mayor fortuna y mi desdicha la descarada,
Yo seguiré mi rumba, el mundo no se acaba
Esta vida es muy corta
Te cobra y te paga.
Y es que el dinero le robó su corazón
Las mentiras le desalmaron el alma,
Y me duele su dolor
mucho más que su traición
Yo nací para quererla aunque se vaya.

Mujer de nadie, mujer de todos,
Mujer que mata
Mujer que duele, mujer que entrega
Y te arrebata
Mujer tan cara, mujer ingrata
Sé que no me olvidaras aunque te vayas
Yo sé que no olvidaras aunque te vayas...

Mujer de nadie, mujer de todos,
Mujer que mata
Mujer que duele, mujer que entrega
Y te arrebata
Mujer tan cara, mujer ingrata
Sé que no me olvidaras aunque te vayas
Yo sé que no olvidaras aunque te vayas...
Yo sé que no olvidaras aunque te vayas...




17.08.2007. u 12:09 • 1 KomentaraPrint#

La fecha

Evo da vidimo kako se pišu datumi na španjolskom jeziku!!!
Dakle, danas je 17. kolovoz 2007. Na španjolskom to zvuči ovako
el 17 de agosto de 2006

Iz navedenog se vidi da prije dana ide određeni član muškoga roda el, prije mjeseca u godini ide de, a prije sam godine ponovno ide de. Važno je znati da se u španjolskom jeziku iza datuma ne stavlja točka.

Npr. Mi cumpleańo es en el 10. de marzo

17.08.2007. u 12:06 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 16.08.2007.

Gabriela Spanic










Gabriela Spanic rođena je 10. prosinca 1973. u Ortizu (Venezuela). 1992. godine bila je miss Venzuele i upisuju studij glume. Zanimljivo je da Gabriela u stvarnome životu ima sestru blizanku Danielu, međutim ona je odbila glumiti u sapunici „Otimačica“, no naši gledatelji imali su je prilike upoznati u sapunici „La Duda“ (Sumnja). Kao što sam već i rekao, Gaby vuče hrvatske korijene, jer su njezini djed i baka rodom iz Šibenika i tu su živjeli sve do negdje 1945. g. kada su napustili domovinu i otišli živjeti u Venezuelu. Radi lakšeg izgovora njihovo prezime Španić promjenjeno je u Spanic, a njezin otac Krešimir postaje Cresimiro.
Da Gabriela voli i cijeni Hrvatsku, zemlju svojih korijena, govori više nego dovoljno što je i posjetila našu zemlju i sastala se sa svojom daljnjom rodbinom.
Gabriela je snimila mnoštvo telenovela kao što su: "La loba herida" (Ranjen vuk), "Morena Clara", "Todo por tu amor" (Sve za tvoju ljubav), "Como tu ninguna" (Kao ti nijedna), "La Usurpadora" (Otimačica), "La Intrusa" (Uljez), "Por tu amor" (Za tvoju ljubav), "La Venganza" (Osveta), "Prisionera" (Zatočenica) te "Tierra de pasiones" (Zemlja strasti).

16.08.2007. u 18:27 • 13 KomentaraPrint#

La Usurpadora










Evo da se ukratko prisjetimo jedne od najboljih telenovela koje su prikazane na našem području. "La Usurpadora" (Otimačica) bila je iznimno popularna ne samo u Republici Hrvatkoj već širom svijeta gdje se prikazuju latinoameričke sapunice! Jedan od glavnih razloga što je možda toliko bila popularna kod nas, može biti taj što glavna glumica Gabriela Spanic vuče hrvatske korijene, a njezin partner Fernando Colunga omiljen je među ženskom publikom.
Dakle, da se prisjetimo sadržaja ove sapunice.
La Usrpadora uzbudljiva je priča o dvije sestre blizanke koje je utjelovila popularna Gabriela Spanic. Paulina je dobra, nježna i siromašna djevojka, a njezina sestra Paola Bracho je sušta suprotnost Paulini. Njezin karakter obilježava sama opakost i pohlepnost za novcem. Iako ni jedna od njih nije znala da imaju sestru blizanku, sudbina ih je odlučila spojiti....
Paulina je vrijedna djevojka koja radi kao čistačica u jednom lokalu, međutim njezin se život i sudbina u potpunosti mjenjaju kada susretne bogatu Paolu Bracho koja je odmah smislila plan. Naime, ona je Paulini ponudila da ju zamjeni u njezinoj obitelji kako bi ona mogla putovati i zabavljati se sa svojim ljubavnicima, ali dobra Paulina to nije htjela prihvatiti. Paola joj podmeće svoju narukvicu kako bi ju mogla optužiti da ju je ukrala, a jedini način da je ne prijavi policiji je da zauzme njezino mjesto u obitelji Bracho. Paulina nije imala drugog izbora i prihvatila je Paolinu ucjenu.
Iako pati zbog tragičnog gubitka majke i osjeća duboko grizodušje zbog prijevare na koju je prisiljena, Paulina će donijeti samo dobro u obitelj Bracho. Ona se je u potpunosti posvetila Paolinom suprugu Carlosu Danielu (Fernando Colunga) i njegovoj djeci, a baku Piedad, tešku alkoholičarku, odrekla je loše mane. Sve se okreće na bolje, obitelj cvijeta i poslovno i emotivno, a Carlos Daniel popnovno se istinski zaljubljuje u svoju „suprugu“.
Sve pođe po zlu kada se opaka Paula vrati i optuži Paulinu da je prevarantica. Nesretna Paolina završava u zatvoru, a spletkarica Paola ponovno zauzima svoje mjesto, ali ne zadugo...

Ovu odličnu telenovelu punu prijevare, ucjena, laži i strasti napisala je Ines Rodena, a protagonisti ove sapunice postali su iznimno popularni.

16.08.2007. u 17:52 • 6 KomentaraPrint#

Dragi posjetitelji ovoga bloga i ljubitelji telenovela!

La verdad oculta










Javljam vam da je sutra 17. kolovoza posljednji nastavak sapunice "La Tormenta" sa Nataliom Steignard (Maria Teresa Montilla) i Christanom Meierom (Santos Torealba) u glavnim ulogama. Od ponedjeljka će umjesto "Oluje" ići po dva nastavka sapunice "La verdad oculta", koja je snimljena 2006. godine u studiju "Televise".

Lijepi pozdrav!wave

16.08.2007. u 15:58 • 3 KomentaraPrint#

Aqui estoy!!!

Buenas tardes a todos!

Hoy les quiero decir algo mas sobre el tiempo cronólogico! Vamos a ver!

- una hora tiene 60 minutos
- un minuto tiene 60 segundos
- el día tiene 24 horas

Las partes del día son:
- la mańana - jutro
- el mediodía - podne
- la tarde - poslijepodne
- la noche - večer

Una semana tiene 7 (siete) días. Lod días de la semana son:
- lunes
- martes
- miércoles
- jueves
- viernes
- sábado y
- domingo

Un mes tiene cuatro semanas, y un ańo 12 meses. Los meses del ańo son:
- enero
- febrero
- marzo
- abril (Abril je također španjolsko ime)
- mayo
- junio
- julio (Julio je kao i Abril, također španjolsko ime)
- agosto
- septiembre
- octubre
- diciembre
- noviembre

Estaciones del ańo son (godišnja doba):
- la primavera - proljeće
- el verano - ljeto
- el otońo - jesen
- el invierno - zima
- la primavera + el otońo = el entretiempo (prijelazno godišnje doba)

Una ańo tiene 365 días y si tiene 366 días es un ańo bisiesto (prijestupna godina).

Esto es todo por ahora! Hasta luego!

16.08.2007. u 14:11 • 7 KomentaraPrint#

Fiera Inquieta

Pasion de gavilanes










Evo za sve ljubitelje sapunice "Pasion de gavilanes" (Osveta ljubavi) stiže tekst uvodne pjesme koju pjeva Angela Maria Forero!

Mirame, yo soy la otra
La que tiene fuego
La que sabe bien que hecer

Tu sonrisa es la caricia
Que me mueve,
Que me hece enloquecer

Y por eso yo pregunto
Quien es ese hombre
Que me mira y me desnuda?

Una fiera inquieta
Que me da mil vueltas
Y me hace temblar
Pero me hace sentir mujer!

Nadie me lo quita!
Siempre seré yo su dueňa
Por la que no duerme
Por la que se muere
Por la que respira

Yo soy su mujer!

16.08.2007. u 00:17 • 4 KomentaraPrint#

srijeda, 15.08.2007.

Saludos en la lengua espanola!

Evo ono što više manje svi znalci španjolskog jezika a i ostali znaju!

Saludos - pozdravi

ˇHola! – Bok!
ˇBuenas tardes! – Dobar dan!
ˇBuenas días! – Dobar dan! (ovaj se pozdrav običava do 11h, poslije se koristi ˇBuenas tardes!)
ˇBuenas noches! – Dobra večer!
ˇHasta luego! – Doviđenja!
ˇHasta mańana! – Do sutra!

Eto malo za sam početak da se upoznate sa pozdravima na španjolskom jeziku! Ukoliko vas nešto zanima ili želite da vam napišem post o nečemu, slobodno mi napišite u komentare! Rado ću vam pomoći!

15.08.2007. u 15:20 • 0 KomentaraPrint#

Hola a todos!

Bienvenidos!

Ovaj blog posvećujem španjolskom jeziku i svemu što se dovodi u bilo kakvu vezu sa tim jezikom! Španjolski jezik danas je vrlo popularan među mladima posebice zbog mnoštva telenovela koje su bile prikazane ili se još prikazuju na našim televizijskim postajama! Budući da su i sapunice dio španjolskog jezika, možemo ovaj blog posvetiti i njima!

Za sada toliko od mene!

Gracias por visitar mi sito!party

15.08.2007. u 14:57 • 2 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (2)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (14)
Kolovoz 2007 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Opis bloga

za sve ljubitelje španjolskog jezika i latinoameričkih sapunica


Koliko je sati?!?





<

Tražilica:

>LINK

Linkovi


Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr