Francuska legija stranaca

nedjelja, 06.03.2005.

Francuska legija stranaca

francuski legionari
Jedinicu čine dobrovoljci svih nacionalnosti, rasa i vjerskih opredjeljenosti, ali ipak odani cilju služenja interesima Francuske, bilo gdje u Svijetu

I ako postoje brojne, često pogrešne, predrasude o ovoj elitnoj jedinici, Legija stranca (Legion Etrangere) je integralni dio Francuske vojske i predstavlja najobičniju profesionalnu borbenu jedinicu koja koristi istu opremu i naoružanje, te sudjeluje u istim misijama kao i ostale jedinice francuske vojske. Jedina razlika u odnosu na ostale formacije je ta da su njeni pripadnici mahom stranci, ili točnije rečeno, dobrovoljci svih nacionalnosti, rasa i vjerskih opredjeljenosti, ali ipak odani cilju služenja interesa Francuske, bilo gde u Svijetu.
- 23:00 - Komentari (45) - Isprintaj - #
juriš legionara
POVJEST i tradicija

Francusku legiju stranaca osnovao je francuski kralj Luj Filip, 10. ožujka 1831. godine sastavljenu od dobrovoljaca starih od 18 do 40 godina (tako je i sada), koja je odmah poslana u misiju osvajanja Alžira. Ova misija, kao i sama jedinica je trajala sve do 1835. godine, kada je Aližir pao u ruke Španjolaca. Nakon toga, jedinica u ovom obilku je ponovo formirana, te stjecala brojna borbena iskustva; Alžir (1855), Italija (1859) i Meksiko (1863) gde se odigrala jedna od njaimpozantnijih bitaka koje je vodila Legija stranaca. Naime, 30. travnja 1863 Na hacijendi "Camerone" pokraj grada Puebla , 3 oficira i 62 legionara pružila su otpor daleko nadmoćnijim meksikancima (oko 2000 boraca). Nakon cijelog jednog dana žestokih okršaja poslednjih 5 preživjelih legionara postavilo je bajonete na svoje puške i krenulo u juriš.

Od tada, naziv ove bitke ponosno nosi svaka legionarska zastava, simbolizujući borbu "do poslednjeg čovjeka". Od tih prvih dana, pa sve do danas, jedinica je prošla brojna ratišta i bitke čuvajući interese Francuske republike. U nastavku dajemo vam kronološki pregled nekih od najbitnijih borbenih aktivnosti:
1914: I sv. rat, legija borbeno angažirala u Francuskoj ·
1939-1945: II sv. rat, borbeno angažiranje u Norveškoj, Libiji, Tunisu, Italiji i Nemačkoj ·
1945: početak rata u Indokini (bitke kod Phu Tong Hoa i Dien Bien Phu-a) ·
1954: povratak u Alžir, kao sigurnosne snage stalno prisutne sve do 1962 ·
1962-danas: nakon napuštanja Alžira, regimente su razmještene u Džibuti, Madagaskar, Tahiti i Francusku Gvajanu ·
1969-1970: dvije regimente angažirane u operacijama u Čadu ·
1978: oslobađanje nekoliko stotina Europljana od sigurne smrti u Zairu ·
danas: angažiraneu mirovnim misijama širom Svijeta.

Od svojih početaka pa sve do danas, svi pripadnici Legije (od Generala do redova) odani su samo jednom - da služe Francuskoj profesionalno i dobro. Tradicija ove jedinice izražava se kroz više aspekata: posebne uniforme, posebne pjesme i koračnice, izdvojene nastupe na paradama i posebne ceremonije svojstvene samo Legiji. Svečana uniforma je bjela sa svečanom bjelom Kepi šapkom. Boje legije su crvena i zelena, a preuzete su od Švicarske garde koja je bila u službi francuskog Kralja.
- 22:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #
Život u legiji stranaca

Uvjetil za priključenje u jedinicu su vrlo jednostavni i jasni, morate imati između 17 i 40 godina života, morate imati neki od valjanih dokumenata, te morate biti fizički u dobroj kondiciji kako bi mogli da izdržite buduće napore. Francuski jezik, koji je službeni jezik Legije, se uči tokom faze privikavanja, a gotovo svi pripadnici jedinice nakon prve godine potpuno ovladaju jezikom. Prijem potencijalnih regruta vrši se u 16 regrutnih centara koje se nalaze širom Fancuske. U ovim regrutnom centrima vrše se prve provjere i testiranja, prvenstveno medicinske prirode. Nakon ovih pregleda, regruti se šalju u centar Aubagne (15 km istočno od Marseja), gde se nalazi glavni stožer i komanda Legije stranca. U ovom centru regruti se podvrgavaju raznoraznim testovima, ispitivanjima i intervjuima, koji traju oko tri tjedna. Ukoliko zadovolje sve postavljene zahtjeve, potpisivanjem petogodišnjeg ugovora regruti postaju i zvanično legionari.Nakon potpisivanja ugovora, iz centra Aubagne, legionari se šalju na osnovnu obuku u glavni trening centar Castelnaudary, 50km od Tuluza. Ovdj se vrši osnovno obučavanje koje se sastoji: u sticanju snage i izdržljivosti, ovladavanju rukovanjem raznim vrstama oružja, preživljavanju u terenskim uvjetima i sl. Non-stop tokom ove faze obuke vrše se i testiranja fizičke snage, a neka od njih su: 8 km marširanja sa ruksakom težine 12 kg koje mora završiti za 1 sat, trčanje 12 minuta (sve iznad pretrčanih 2800m je dobar rezultat), penjanje uz konopac bez korištenja nogu, trčanje sa vrećom pijeska teškim 40 kg u roku od 20 sekundi i sl. Kod ovih testova nema palih, odnosno bez obzira da li regruti mogu da zadovolje postavljene kriterije ili ne, nakon osnovne obuke nastaviće treninge u svojim borbenim regimentama. Nakon završene osnovne obuke legionari se raspoređuju u neku od 11 jedinica Legije stranaca.
Obuka

Svaki legoinar bez obzira u koju regimentu je raspoređen prolazi kroz razne vrste borbene obuke. U dvije padobranske regimente, osnovnu specijalističku obuku predstavlja padobranski tečaj koji traje 3 - 5 tjedana. Za tih par tjedana, obavezno se obavi najmanje 6 skokova, nakon kojih legionari dobijaju svoja "krila" (padobrasnku značku).Svaki od legionara tokom svoje karijere mora proći najmanje jedan specijalistički "komando" kurs (trajanje 3 tjedna) koji se održava u nekoliko centara širom Francuske. Ovu obuku sačinjavaju sljedeći tečajevi: obuka u penjanju, postavljanje zamki i eksploziva, ručne tehnike borbe, metode borbi u gradskim područjima, veslanje, plivanje u moru bez prsluka sa borbenim rancem i puškom...
- 22:55 - Komentari (15) - Isprintaj - #
oružje legionara
Naoružanje
FA MAS 5.56

Osnovno legionarsko naoružanje predstavlja automatska puška FA MAS kalibra 5.56 mm (Fusil Automatique Manufacture d'Armes de St Etienne), dizajnirana početkom 80-tih, te načinjena od platike i fiberglasa, trebala je da bude pandan pušci M-16 A1. Vrlo je slična engleskoj automatskoj pušci, stim što je dosta lakša i prepoznatljiva je po dugačkom rukohvatu za lakše nošenje. Puška je sposobna za pojedinačnu paljbu, kratki rafal od 3 metka, te kontinuirani rafal, a izbacivanje čahura može se podesiti i na ljevu i na desnu stranu. Takođe, može ispaljivati ručne granate i anti-tenkovske projektile od 500 grama. Slično pušci M-16, vrlo je osetljiva na prašinu, pjesak i druge nečistoće, pa zahtjeva odgovarajući tretman.
- 22:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #
Zanimljivosti

Svaki legionar ima pravo na godišnji odmor u trajanju od 15 dana (u prvoj godini ugovora), dok je taj odmor čitavih 45 dana u petoj godini ugovornog perioda. Tokom odmora legionari ne smiju napustiti teritorij Francuske i moraju se javljati u svoju jedinicu.Plaće u legiji su strogo definirane i nisu nikakva tajna. Svaki legionar uvjek znak koliko je zaradio i koliko može očekivati. Plaća se isplaćuje jednom mjesečno i to u GOTOVINI, dok je zabranjeno otvaranje bilo kakvog tekućeg ili sličnog bankovnog računa. Ukoliko to želi, pripadnik ove jedinice može dobiti bankovni račun o kome se brine sama jedinica. Mjesečna primanja se kreću od 975 eura za običnog legionara, i idu do 1372 eura za legionara u činu kaplara. Visina plaće zavisi i od jedinice, odnosno regimente u kojoj legionar služi, kao i od borbenog angažiranja. U slučaju da je njegova regimenta angažirana u nekom borbenom okruženju, plaća mu se može i udvostručiti. Jedan od najvećih problema, sa kojim se inače susreću i druge vojne jedinice u svijetu, je problem dezertiranja. Ovaj problem je posebno izražen u Legiji stranaca u kojoj godišnje dezertira oko stotinu vojnika. Nakon najmanje tri godine odanog služenja Francuskoj, svaki legionar može zatražiti dobijanje francuskog državljanstva.
- 22:49 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se