Laos

srijeda, 18.08.2004.

Peljeski dingac i ruske pjesmice u Laosu

Iskrcavamo se iz broda i odbijamo sve pokusaje lokalnih prodavaca zimmer frei (da ima ih i u Laosu) krecemo u potragu za smjestajem. Prvi pokusaj nije uspio jer je mjesto bilo popunjeno. Nalazimo drugi guest house i pristajemo na 2 dolara za spavanje. Peremo majice i hlace u lavandinu i izlazimo van sa Skotom koji je u Pat Bangu povracao krv. Sada je prestao sa malarijskim tabletama. Odlazimo u potragu za klopom. Sa sobom vec danima vucem iz nekog razloga bocu peljeskog Dingaca koju odlucujem otvoriti bas u Luam Prabengu. Nalazimo zgodan resorancic uz Mekong i narucujem Laap,mljevenu rijecnu ribu iz Mekonga sa limunom i cesnjakom i nang khu-wai haeng susene soljene kozice vodenog bivola, naravno uz sticky rice. Dingac uz Mekong i ovu hranu djeluje poznato, ali i nestvarno, a i Skoti su odusevljeni njime.

Odlazimo na poznati Night Market u Luam Prabengu gdje brojni seljaci iz gore navedenih plemena prodaju svoje rukotvorine, no nadje se i raznih gluposti iz Kine.

Kupujem LAO PDR majcu i Lao rakiju od kokosa sa zmijom unutra. Covjek me uvjeravao da je to za potenciju izvrsno. (jos uvijek stoji u Zagrebu).
Onako najedeni pronalazimo i hrpe standova sa hranom i vocem. Nevjerovatno koliko mogu hranu uciniti apetitlih tako da se jos prezderavam s nekavom ribom u kokosovom mlijeku i mangosteenima koji su slatki a tako jeftini. Nailazim tamo na hrpu policajaca iz Njemacke, Holandije i Ceske koji rade u Sri Lanki (UN) i dosli su na odmor u Laos. Pripiti Ceh me grli i vice da su Cesi i Horvati braca i uporno prica sa mnom na ceski. Nestvarno djeluje jedan lokalni prodavac koji pocne pricati na tecnom ruskom. Kaze da je isao za vrijeme SSSRa na studije u Moskvu i ostao 10 godina. Pijani ceski policajac i on usred orijentalnog marketa pocinju pjevati nekave ruske pjesme i cude se da ja njihov slavenski brat ne znam tekst. Narucuju hrpe Lao pive i pjevanje se nastavilo do kasno u noc. Stvarno nisam mogao vjerovati da cu na takvu ekipu naletjeti u Laosu.

Umorni odlazimo na spavanje jer sutra je dan za kulturno uzdizanje, tj. pregled budistickih hramova.

- 09:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #