Akne. Dio drugi. I uz malo sreće zadnji.

srijeda , 04.10.2017.

Očito da je moje jadikovanje o aknama pročitao netko i iz Daily Maila jer eno ga danas, ni pet ni šest, osvane članak o ženi koja ima isti problem. Sigurno je to u pitanju pa bi bilo nepristojno ne prokomentirati napisano.
Ta mlada žena se zove Kali Kushner pa koga zanima nek progugla kak izgleda, gdje živi i slične stvari. Zapravo, nek pogleda njen Instagram. Rekoh, kad već imam taj Instagram na kojem, sasvim NEočekivano kao iznimno dobra fotografkinja cvijeća i životinja imam samo 30-ak pratitelja, a ni profil mi nije zaključan, rekoh, idem prošpijat tu mladu damu. Ona ima akne gore od mene, da se u startu obranim od onih koji su guglali slike i sad si misle: "majket, nije vrag da i Lanolina tak izgleda, 'bemti!" Nije, nije, ja sam malo manje kritičan slučaj, al to je taj k o kojem sam pisala. I evo, skidam joj kapu jer stvarno nije lako pokazivat cijelom svijetu, to jest onom svijetu koji ima Instagram, kako izgledaš u najgorem izdanju. I tu naravno ne mislim na najgore izdanje tipa Nives Celzijus ili Lidije Bačić koje svoje loše izdanje heštegaju kao #raščupanakosa, #kaoslučajnomispalanaramenica, #vidimisemaloguzice, #ležanjenatrbuhuistopalauzraku. Uglavnom, kužite i sami. Ali evo što me malo bode u oči kod te djevojke/žene, što maltene u svaki opis stavlja kako smo najljepši ovakvi kakvi jesmo i da ne smijemo dati društvu da nas definira i nameće nam pravila. I onda, naravno, pišući to, gutne pol flašice Roaccutana. Jer "neće meni nitko reć da nisam lijepa, 'oć i ja imat lijepo lice. Al društvo nas ne smije definirat!!!" Kužite me, jel?
Da.
Zašto ju uopće spominjem i opet rejđam o jednoj te istoj stvari drugi put zaredom, je to zato što je Daily Mail glup i nedosljedan, a na njih se ko za vraga ugledaju daleko kvalitetniji 24sata koji su, usput rečeno, još i pametniji jer pazi ovo, Mejlaši napišu članak, a ovi ga kopiraju i bubnu kod Čika Prevoditelja i plaća zarađena. Pa si ti misli. Jbt. Opet bježim u digresiju. Da. Koga zanima, a mene zanima s obzirom na moje stanje face, proguglajte Roaccutane Daily Mail pa pogledajte malo naslove članaka. Većina je o tome kako lijek izaziva depresiju i povezivan je sa suicidalnim tendencijama i hrpom groznih stvari i onda nakon toga članci u kojima je Roaccutane heroj i spasitelj. Al ajd da prestanem više s tim Mejlom.
I za to me se pitalo, od strane dušebrižnika koji misle da ja, eto ne perem lice i ne idem kod tristo dermatologa: "Zašto ti doktor ne da Roaccutane? Moj dečko je to uzimao i sad je puno bolje, očistilo mu se lice".
Znam ja to sve. Roaccutane ili Accutane zaista jest heroj/spasitelj/isusbog svih nas koji patimo od aknoružnoće, ali postoji razlog zašto mi doktor tako olako ne želi dat recept na taj lijek, a bome postoji razlog zašto ga ne bih ni uzimala. Naravno i hvala bogu, Google nam je svima prijatelj (ako već nemate nekog tko je to uzimao da vam kaže). A ne moraš mu još ni poslat zahtjev i pitat se hoće li te prihvatit. Pa eto, ima dosta članaka, iskustava s foruma koji poručuju da uzmeš sve i svašta, samo to ne. Otprilike je isto doktor rekao: "Ajmo pričekat još malo". Uzeti to samo ako stvarno ne postoji više nikakva druga alternativa. I samo onda. Postoji "uzreka": Ako ti Roaccutane ne može pomoć, onda ti stvarno ništa ne može pomoć. Najebao si drugim riječima. A s druge strane, imaju pozitivna iskustva onih koji nisu osjećali nuspojave osim što su im usne krvarile od suhoće. I to je ok, ja im vjerujem, i ja ovaj svoj antibiotik podnosim dosta dobro s obzirom na to kakva sranja može uzrokovat. Doslovna sranja :).
Neću pisat o tome kako je Accutane triglopizodmilicin koji spada u vrstu tetrakurcodilidina, već ću jednostavno napisat ono što sam ja prosto seljački shvatila. Pisat za onoga koji možda razmišlja uzet to, al nek se naravno, prvo posavjetuje sa svojim liječnikom ili ljekarnikom da ne nabrajam, gledali smo svi te reklame. To je kemoterapijski lijek, ne izmišljam ja, kažu ljudi, kaže selo, koji izaziva hrpu nuspojava s kojima se ja nisam spremna nosit. Od toga da ti prvih nekoliko mjeseci faca izgleda gore neg ikad jer valjda svojim djelovanjem protjera sve iz dubine tvog postojanja na površinu. Ne smiješ se ne ni čohat (ko ni inače, al ko jebe savjete, jel da), koža se suši i otpadaju dijelići te jadne, ispaćene kože. Usne popucaju i da, ne smiješ se bavit tjelovježbom. Jer će te cijelo tijelo bolit, a ako misliš imat dijete, nemoj dok ti se tijelo ne iščisti od tog vraga jer fetusu može učinit cijelu armiju štete. Potrebne su redovite pretrage u slučaju ako ti otkazuje nešto. Ugrubo napisano. Sad, jel to stvarno uzrokuje depresiju, ostaju samo tri opcije. Prva je da je to istina. Druga, da ima potencijal izazvati to ako si inače podložan negativnim raspoloženjima i takve jake tablete su bile dovoljne da nesretnog korisnika "gurnu preko ruba". Treća, obitelj se želi nagrabit novaca. Svatko vjeruje onom u što želi vjerovat, vaš izbor.
Sve za lijepo lice i poglede upućene prema tebi jer si divan, a ne cističan.

Usput, nisam baš uzvraćala komentare što se tiče akni, al čisto da se zna da sam ih sve pročitala i hvala na podršci.