HAJKA NA POTHEADE

srijeda , 26.07.2006.

Potaknut postanjem ovoono-vog intervjua sa Anom Lovrin, ministricom pravosudja, odlucio i sam dati mali osvrt na problem. Naime, za neupucene, tim bi se zakonom prodaja jednog jointa ili uzgoj 3 ili vise stabljika konoplje kaznjavali do urnebesne 3 godine zatvora. Ostre kritike su otprilike jedina reakcija na sam zakon; no, jesu li one opravdane? Moje pitanje je,dakle,sto se postize tim zakonom, odnosno koje su njegove pozitivne i negativne strane?

Pozitivne strane:

Jedna od pozitivnih strana je svakako rana priprema HDZ-a za predstojece izbore; droga se u javnosti percipira kao ultimatno zlo, spusteno na Zemlju od Sotone, i HDZ je konacno rezolutno krenuo u mitolosku borbu onkraj dobra i zla.

Ovome bi se mogla pridodati jos i korist dobijena od skretanja paznje sa stvarnih problema koje muce hrvatsku javnost ( npr., da se skrene pogled sa konvulzirajuce lesine hrvatske ekonomije koju bi netko milosrdan trebao upucati winchesterkom u lubanju) - premda odmah priznajem da je to cista spekulacija.

Ne mogu se niceg vise sjetiti: molim osjetite se pozvanima dopuniti listu, jer ono sto ministrica navodi kao prednosti biti ce pobijeno na listi negativnih argumenata.

Negativne strane:

Deterrent effect: - hoce li taj zakon pozitivno utjecati na smanjenje konzumacije droge? Praksa kaze da nece. Sindrom zabranjenog voca: sto je nesto provokativnije, otrovnije i nedostupno, nama draze i milije. Dakle, vjerojatno ce uslijediti samo povecana konzumacija, poznavajuci nas balkanski mentalitet. Sto me dovodi do...

Preopterecenja rada sudova: - s obzirom na broj potheadova u nasoj zemlji, sudovi ce biti toliko zatrpani sa radom da cete docekati presudu slucaja iz 2006. otprilike 2020. Zapravo, iz svega ce u mnogim slucajevima doci do zastare zlocina, opet zbog sporog procesuiranja slucajeva. Netko medjutim mora ubrzati proces zbog spomenutog razloga jer bi se pravosudje moglo okarakterizirati kao leglo lopovluka. Iz cega slijedi...

Povecana korupcija: - netko ce morati olaksati posao sudaca, a tko ce bolje nauljiti mehanizam od dobre stare "plave koverte"? Korupcija,nazalost, ne dolazi iskljucivo iz donjih nivoa pa ce nasi vrli panduri odjednom dobiti...

Neslucenu moc donjih nivoa:

onu ucjene, jer odjednom karijera mladog covjeka visi o jednom jointu - dakle, bolje dat panduru 500kn, nego zavrsit tri godine na robiju. Tu su dalje i bahatost i pokvarenost koje nastaju kao rezultat posjedovanja moci. Dakle, weedheadi, pognutih glava kraj gospodina policajca, jer usprkos prirodnoj skromnosti nasih pandura, nemoguce je izbjeci deformaciju osobnosti koja se ponekad jos naziva profesionalnom.

Rezime:
Korupcija, maltretiranje, porast konzumiranja droge=udaljavanje od EU-a. Ne vjerujem da nasi vrli politicari nisu toliko racionalni da shvate apsurd ovog zakona.

Prognoza: nece ovaj zakon jos dugo. Iskreno se nadam da je prognoza tocna. Bolna je cinjenica definitvno se uvjeriti da zemlju vode klauni, ali ovako nesto je posve neshvatljivo. Prilicno je jadno kad osoba usporedi joint sa otmicom ili ubojstvom. Ne samo zbog bezumlja usporedbe, vec zbog gubitka veze sa realnoscu doticnog zakonodavca.

Nadam se da vam se svidja ovaj vertikalni rezon.

Pozdrav,

Loki

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.