Up's and Down's

ponedjeljak, 05.06.2006.

Poslijednje rečenice

Zbog malog minijaturnog nedostatka inspiracije malo kasnim s postom. aAli da vam ne bude dosadno, donosim najupečatljivije poslijednje rečenice slavnih ličnosti.

Zaplješćite, prijatelji, komedija je završila.
Ovako glasi posljednja rečenica slavnog njemačkog kompozitora Ludwiga van Beethovena. Beethoven je jednom prilikom unatoč hladnom vremenu putovao u Beč u otvorenoj kočiji zbog čega je dobio upalu pluća koju je uspio preboljeti, no kako je ta bolest jako iscrpila njegov organizam, 1827. godine napisao je oporuku i ubrzo umro u svom domu.

Nisam nikad trebao prijeći sa scotcha na martini.
Humphrey Bogart (moj omiljni glumac), čovjek za kojeg se govorilo kako je 'dovoljno da se pojavi da bi sve opčinio' umro je od karcinoma u siječnju 1957. godine s nepunih 58 godina.

Dragi svijete. Napuštam te jer sam se počeo dosađivati. Osjećam da sam dovoljno dugo živio i ostavljam te s tvojim brigama u ovoj simpatičnoj jami. Sretno!
Suicidalna poruka duhovitog sadržaja kojom se glumac George Sanders oprostio od svijeta pronađena je u travnju 1972. godine u njegovoj hotelskoj sobi u Barceloni gdje se predozirao pilulama za spavanje.

Znam da si me došao ubiti. Pucaj, kukavico! Pa samo ćeš ubiti čovjeka.
Che Guevara, za neke junak, a za druge terorist, argentinski je revolucionar čije su posljednje riječi bile upućene bolivijskom vojniku. Vojnik je izvršio naređenje, ali nije imao hrabrosti gledati mu u oči dok je pucao u njega.




| 21:18 | Komentari (41) | Isprintaj | #

četvrtak, 01.06.2006.

Kanibalizam

Koja je jedna od najprisutnijih tabu tema ljudskog društva? Kanibalizam.
Primjera kroz povijest ima koliko hoćete: od rane ljudske povijesti, preko drevnih srednjoameričkih i polinezijskih naroda te srednjeg vijeka u Europi, pa do raznih incidenata u ratnim situacijama te ljudi zarobljenih u vremenskim nepogodama. Ali kanibalizam nije uvijek ritual koji je nametnulo društvo, a ni pitanje života ili smrti- postoji i ubijanje iz čistog zadovoljstva i strasti.
Postoje dva najpoznatija kanibala (ne, jedan od njih nije Hanibal Lecter) koja spadaju u poslijednju kategoriju: Nijemac Armin Meiwes i Japanac Issei Sagawa.
Meiweis je poseban po tome što je njegova žrtva svojevoljno pristala biti ubijena i pojedena. Bernd Jürgen Brandes javio se na njegov online oglas u kojem je za zadovoljenje svog seksualnog fetiša nedvosmisleno tražio dobro građenog muškarca koji pristaje biti zaklan i pojeden.
Sagawa je prije 15 godina je u Parizu pod još nerazjašnjenim okolnostima ubio svoju prijateljicu Renee Hartevelt i pojeo dijelove njenog tijela.
Sudeći prema psiholozima, kanibali su nešto posve drugo od očekivanog:
Očekujete da će to biti neki ultimativni zlikovci. Ali ostanete potpuno zatečeni time da je najčešće riječ o svakodnevnim, gotovo dragim ljudima s normalnim zanimanjima i interesima, a sposobni su za takva neviđena zvjerstva, i to najčešće radi ispunjenja svojih seksualnih fantazija

A sad, najzanimljiviji dio- u dokumentu iz 1968. ratnik iz plemena Sutowan u Novoj Gvineji objašnjava sam čin kanibalizma.
" Kad su oba bijelca i nosač iz plemena Dani ubijeni, odvukli smo ih na mjesto za ples i objesili na drvo s glavama nadolje, kako bi mogla oteći krv.
Ljudsko meso nije ukusno ako ne visi dok omekša. Tek rano ujutro kad se kamenje u jamama za kuhanje užarilo, svaki je od trojice ubijenih stavljen na jednu vatru. Prije toga im je otvoren trbuh, uklonjena utroba i trbušna šupljina napunjena slatkim krumpirom. Dvojica naših poglavica, Holonap i Sel, zatim su im odrezali testise kako bi ih kasnije stavili u veliku futrolu za penis. Glava, ruke i noge su odvojeni i zajedno s jetrom, bubrezima i srcem pokriveni listovima banane te položeni pored trupa. Tako se meso najbolje skuha. Sunce je već bilo visoko na nebu kad je objed počeo.
Jeo sam ljudsko meso četiri puta, ali to je bilo prvi put da jedem meso bijelaca. Vaše meso nema drukčiji okus od mesa drugih ljudi, ima otprilike okus pečene svinjetine, možda je samo malo slađe."

Znam vaš komentar- strašno. Pa jest. Ali je istinito i događalo se upravo među nama ljudima.

| 21:27 | Komentari (27) | Isprintaj | #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>