Piccasova i Dalijeva muza - Up's and Down's - Blog.hr

petak, 31.03.2006.

Piccasova i Dalijeva muza

Ima puno raznih verzija one fraze "Iza svakog muškarca stoji... izuzetna žena/ začuđena žena/ još uspješnija žena/ žena koja ga je takvim učinila....
No, fraza koji bi vrijedila u ovom slučaju je- Iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena, tako iza svakog velikog umjetnika stoji još veća – muza.

Slavni književnici, skladatelji, slikari i drugi umjestnicu su gotovo uvijek imali muzu. Podsjetimo se slavne Danteove Beatrice ili Petrarcine Laure.
Ja sam odabrala dvije muze dvaju slikara. Galu i Doru Maar.
GALA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Već sam je spomenula u postu o Salvadoru Daliju, ali ona je zasigurno jedna od najupečatljivijih muza.
Upoznavanje Gale jedan je od ključnih događaja Dalíjevog života. Ona je bila ruska emigrantica i deset godina starija od njega. Kada su se upoznali još je bila u braku s francuskim pjesnikom Paulom Eluardom
Gala je ipak izabrala Dalíja. Postala mu je ne samo supruga, već i model koji je slikao, ali i trezveni poslovni savjetnik. Uz to, davala mu je određenu stabilnost u životu koju prije nje nije poznavao. Zahvaljujući Gali, Dalíjeve su izložbe tridesetih godina prošlog stoljeća u Europi i Americi ostvarile nevjerojatan uspjeh.
Gala se rastala od svog bivšeg supruga 1932. godine. Dvije godine kasnije, nakon smrti Paula Eluarda, Gala i Dalí stupaju u brak, da bi 1958. priredili raskošno crkveno vjenčanje u Parizu. Ljubav je trajala sedam godina, kada ih se sve manje i manje viđalo zajedno. Iako je romantika s vremenom nestala, Gala je i dalje bila njegov poslovni partner te žena koja je zauvijek obilježila njegovo stvaralaštvo.

DORA MAAR
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Veza Dore Maar s Picassom strasno započeta 1936. trajala je desetak godina. Picasso ju je - tako barem glasi legenda - zapazio u nekoj pariškoj kavani
Dora, lijepa brineta, sjedila je sama za jednim stolom, u bijelim rukavicama, igrajući se svojim džepnim nožićem, koji je ritmično zabijala u razmak između svojih prstiju. Povremeno bi promašila i posjekla se, no gađala je dalje. Picasso je bio opčinjen i odmah su postali ljubavnici...
I prije nego što ga je upoznala njezino je ime bilo poznato u umjetničkim krugovima Pariza. Kao fotografkinja bavila se nadrealističnim prikazima ljudskih emocija, ali i konvencionalnijim svijetom poput onog modnog. Cijenio se i njezin slikarski rad.
Pravo Dorino ime je Theodora Markovitch - što je ona kasnije skratila u Dora Maar. Rođena je u Parizu 1907, kao jedinica hrvatskog arhitekta Josipa Markovića. U Parizu je Theodora studirala slikarstvo.
Tijekom idućih devet godina ona je bila Picassova ljubavnica, pratilja i muza. Serija portreta 'Žena koja plače', za koju ga je nadahnula, ubraja se među njegova najbolja djela uopće. Dora Maar pojavljuje se i na glasovitoj 'Guernici', u liku žene koja drži lampu. Picasso joj je dozvolio da na toj slici i sama simbolično povuče nekoliko poteza kistom. Ona je također fotografski, korak po korak, bilježila proces stvaranja tog njegovog najjačeg djela. Kao i sa svim svojim ženama i ljubavnicama, Picasso je s Dorom Maar loše postupao.
U vrijeme kada je bio s njom, paralelno je održavao vezu i s Marie-Therese Walter, s kojom je imao dijete. Kada ju je Picasso napustio, Dora je doživjela živčani slom.
Umrla je sama 1997, u dobi od 89 godina u svome stanu u Parizu.

Neki su svoje muze obožavali, držali ih kao kap voda na dlanu, neki su ih maltretirali i omalovažavali. No kako bilo da bilo… bez njih ne bi postigli ono što jesu. Muškarci i žene mogu tvrditi da mogu jedno bez drugog, ali, molim vas, koga zavaravate? :-)

| 22:35 | Komentari (19) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>