Ladonja - http://ladonja.org

19.02.2010., petak

Ladonja Višnjan - načelnik Višnjana Angelo Mattich: Devet poduzetnika želi graditi pogone u poslovnoj zoni Višnjan-Milanezi


Pula, 19. veljače 2010.

Devet poduzetnika želi graditi pogone u poslovnoj zoni Višnjan-Milanezi



Poslovna zona Višnjan-Milanezi strateška je zona za razvoj poduzetništva na području Višnjana, a osnovana je u rujnu 2005. godine te je dio naše strategije razvoja. Još prije pet godina planirali smo za poduzetnike ovo iznimno atraktivno područje, budući je smještena uz istarski Ipsilon i glavnu prometnicu Višnjan-Poreč, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Višnjana Angelo Mattich.

- Na prvi natječaj za kupnju zemljišta i izgradnju proizvodnih hala u budućoj poslovnoj zoni Višnjan - Milanezi koji je zaključen 15. veljače, pristiglo je devet ponuda zainteresiranih poduzetnika, kazao je Mattich, te dodao da je to iznimno dobar odaziv s obzirom na današnju tešku situacija u poduzetništvu. Pristigle ponude bit će službeno pregledane, a na upit novinara o kojim se poduzetnicima radi Mattich je odgovrio da je među zainteresiranima vinogradar koji u poslovnoj zoni planira izgraditi podrum vrijedan oko 2,5 milijuna eura te da postoji interes za izgradnju distribucijskog centra vina i poljoprivrednih proizvoda, pogona za preradu maslina te pogona za preradu plastičnih masa za domaće tržište i istočni Balkan.

U poslovnoj zoni Višnjan - Milanezi, malim i srednjim poduzetnicima, na površini od 22 hektara nudi se 36 građevinskih čestica, svaka površine 5 tisuća četvornih metara.

– U želji da malom i srednjem poduzetništvu stvorimo preduvjete za konkurentno poslovanje pripremljen je paket poticajnih mjera, koje će, između ostalog, poduzetnicima omogućiti da za vrlo povoljnu cijenu kupe zemljište. Tako će se zemljište prvih deset građevinskih čestica prodavati po cijeni od 25 eura za četvorni metar, dok će za pravo građenja na 25 godina ono stajati 1,95 eura. Drugih 26 čestica prodavat će se po 50 posto većoj cijeni, odnosno za najmanje 37 eura po metru četvornom, kazao je Mattich e naglasio da su cijene puno niže od uobičajenih koje se kreću oko 85 eura.

Kroz poticajne mjere, koje je nedavno usvojilo Općinsko vijeće Višnjana, poduzetnicima će se prvih šest godina od početka obavljanja poduzetničke djelatnosti, umanjiti iznosi za komunalni doprinos i komunalnu naknadu te prirez i porez na dohodak za novozaposlene radnike. Općina će kao pripomoć zainteresiranim poduzetnicima na raspolaganje staviti ljude zaposlene u općinskim službama, u pomoći će im i Višnjanska razvoja agencija (VIRA) osnovana 2006. godine.

U ugovorima koje će Općina potpisati s poduzetnicima Višnjan će se obvezati da će u roku od 18 mjeseci izgraditi infrastukturu potrebnu za obavljanje njihove djelatnosti, a poduzetnici su obvezni u roku od četiri godine započeti s radom.

- U ugovorima smo, a sa željom da obje strane budu zadovoljne definirali i ugovorne štete ukoliko poduzetnik u roku od 18 mjeseci nakon potpisivanja ugovora ne izradi projekt, ili nakon četiri godine ne započne s djelatnošću. Spriječena je i svaka daljnja kupoprodaja ili špekulacija sa zemljištem. Poduzetnici također neće moći uknjižiti vlasništvo nad zemljištem dok ne dobiju građevinsku dozvolu i dokaz o financijskoj sposobnosti za provedbu projekta, kazao je Mattich.

Spomenuo je i to kako je nedavno otovoren novi vrtić u Višnjanu spreman prihvatiti djecu čiji će roditelji raditi u tvrtkama koje će imati sjedište u poslovnoj zoni, u tijeku su i razgovori s jednim podzetnikom kako bi se na tom prostoru otvorio i restoran za zaposlenike. Naglasio je također kako se razmišljalo i o zelenilu koje se treba zasaditi na tom prostoru, a sve u želji da poslovna zona Višnjan-Milanezi zaista živi s Višnjanom i njegovim žiteljima.

Izvor: Ladonja.org

- 23:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  veljača, 2010  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi
1

lokalna zajednica

Nezavisni.org