> BOLEST LABRADORA - Labradori - Blog.hr
Design by:*Maria*
  lipanj, 2010  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Lipanj 2010 (15)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On / Off

Labradori























Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Igre.hr
Najbolje igre i igrice

Forum.hr
Monitor.hr

utorak, 22.06.2010.

BOLEST LABRADORA

Displazija kukova je razvojna anomalija građe kukova, gde koštani delovi kukova, glava butne kosti i acetebulum nisu dovoljno učvršćeni mišićima, ligamentima, tetivama i zglobnom čaurom.
Neke rase pasa su posebno sklone nastanku displazije: nemački ovčar, labrador, zlatni retriver, rotvajler, veliki šnaucer, bokser itd. Postoji nekoliko faktora koji utiču na nastanak displazije kukova:


· genetska odnosno nasledna predispozicija ( 40 do 60 % )
· brzi i nagli rast kao posledica hormonskog poremećaja
· slab razvoj mišićne mase
· nepravilna ishrana i loša nega

Bolest je progresivna, dovodi do degenerativnih promena na kukovima, koje se na početku bolesti klinički manifestuju: laganim povremenim šepanjem i zamaranjem a kod odmaklih slučajeva izrazito jakim bolnim stanjem, šepanjem, otežanim ustanjem, gubitkom apetita i raspoloženja. Patološke promene se uvek javljaju na oba kuka.
Vlasnicima pasa sklonim displaziji zgloba kukova se obavezno preporučuje pregled kod veterinara i snimanje kukova u periodu od 5.do 8. meseca starosti. Na taj način se postavlja blagovremena dijagnoza i sprečava dalji razvoj bolesti.

U doba intenzivnog rasta vašeg psa, preporučuju se plivanje i lagane šetnje, koje ne opterećuju zglobove, a razvijaju potpornu muskulaturu.
Ne preporučuje se: trčanje po stepenicama, kretanje po betonu i asfaltu, proklizavanje po parketu i pločicama, uskakanje u auto i iz njega, trčanje za lopticom, skakanje za drvetom kao i prekomerna težina.

Preporučuje se davanje preparata koje sadrže glukozamin i hondroitin, jer glukozamin regeneriše hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim i elastičnim i olakšava nesmetano kretanje.

- 17:21 - Komentari (0) - Print - #


Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.