Masnoće u krvi

10.02.2011.

Mnoštvo ljudi u suvremenom svijetu bori se sa povišenim masnoćama u krvi. Ova tegoba nije bila prisutna u značajnijoj mjeri kod prijašnjih naraštaja, pa ju povezujemo sa načinom života i prehrane te genetskim sklonostima.

Izvori masti

Za ljude u osnovi postoje dva izvora masti: masti kao sastavni dio prehrane i masti koje se tvore u ljudskom organizmu, odnosno u jetrima. Masti imaju gradivnu i energetsku ulogu, a razlikujemo trigliceride i kolesterol.
Trigliceridi su pohranjeni u masnom tkivu i jetrima i služe organizmu kao toplinski izolator i glavni izvor energije. Visoke razine triglicerida odgovorne su za nastanak srčanožilnih bolesti i razvoj akutnog pankreatitisa. Kolesterol je dio stanične stijenke, proizvodi se u jetri i služi za proizvodnju spolnih hormona, ovojnice živčanih stanica, vitamina D. Prema teoriji dr Ratha, kolesterol ima funkciju popravljanja oštećenja na krvnim žilama usljed djelovanja slobodnih radikala, bakterija, itd.
Koliko je previše?

Studije pokazuju da je smrtnost od srčanožilnih bolesti najmanja ukoliko je razina ukupnog ukupnog kolesterola između 4,60 i 6,20 mmol/L
Međutim, važno je znati da, prilikom određivanja rizika, treba uzeti u obzir i omjer LDL-a i HDL-a koji se može izračunati tako da se LDL podijeli sa HDL-om. Taj omjer za žene ne smije biti veći od 3,5 a za muškarce od 4,5. Optimalan omjer je između 2 i 3.
Što i kako utječe na kolesterol?

Nije toliko bitna količina kolesterola u namirnicama jer se većina tjelesnog kolesterola ionako proizvodi u jetrima, već količina zasićenih masnoća koja opterećuju rad jetara pa su tako na vrhu liste nepoželjnih namirnica koža i masno tkivo životinja, kravlje mlijeko, vrhnje i punomasni sirevi, crveno meso, margarin, lisnato tijesto, grickalice te pržena i pohana hrana.
Namirnice koje utječu na smanjenje LDL kolesterola su maslinovo i laneno ulje, povrće, citrusi, plava riba, mahunarke te ostale namirnice bogate vlaknima kao što je kaktus nopal (Nopalin). Vrlo su korisni češnjak, poriluk, jabuke, zob, kozje mlijeko, mladi sirevi jogurt, smeđa riža, radič, rukola, krastavci itd.
Značaj redovitih obroka i stolice

Vrlo je važno osigurati redovitu stolicu jer se višak kolesterola u jetrima pretvara u žučne kiseline i konačno otklanja iz tijela putem stolice. Ovdje mogu pomoći proizvodi kao što su Nopalin i Yucca. Važno je jesti u slično vrijeme, jer time omogućavamo češće pražnjenje žučnjaka te omogućavanje jetri da prihvati što više kolesterola iz krvi na daljnju preradu u kojoj se uz pomoć C vitamina dobija žučna kiselina koja se prazni u crijeva gdje pomaže u razgradnji velikih molekula masti. Savršeno, zar ne?
Jetra je ključ uspjeha

Obnovljena jetra sposobna je odigrati svoju nadzornu i djelatnu ulogu u metabolizmu kolesterola te je to prvi korak koji trebamo poduzeti ukoliko smo suočeni sa povišenim masnoćama. Zato je važno unositi kombinaciju prirodnih hranjivih tvari koje pomažu u procesima neutralizacije i uklanjanja otrova u jetrima te potiču njenu obnovu. Kombinacija aminokiselina, kolina, biljnih tvari i esencijalnih masnih kiselina osigurava učinkovitu pomoć jetrima bilo da se radi o regulaciji metabolizma masti ili ispravljanju oštećenja izazvanih nekim bolestima..

U boj, u boj - za dobar kolesterol svoj!

TrimeX

Trimex je tekuća formula koja pomaže održati jetra u punoj snazi. Djelovanje sastojaka Trimexa usmjereno je na rad jetara, ali i izravno na metabolizam masnoća budući da sadržava hidroksicitrat iz biljke Garcinia cambogia. Odluka je ove tvari da zaustavlja tvorbu kolesterola i masnih kiselina iz ugljikohidrata. Radu jetre doprinosi i iscrpina zelenog čaja te nezasićene masne kiseline iz ulja noćurka. Trimex sadržava i tvari antioksidativnog djelovanja te krom i vanadij za nadzor apetita. Kada jetra dostigne punu snagu djelovanja dolazi do odgovarajućeg lučenja žuči, pa se mast iz obroka uspješnije raspršuje i razgrađuje enzimima bez opasnosti njezinog taloženja. TrimeX će pomoći regeneraciji jetre koja je ključni organ u rješavanju problema sa masnoćama. Preporučujemo uzeti 1 jušnu žlicu u čaši vode par sati nakon zadnjeg obroka ili prije spavanja.
Cholestone

Cholestone sadrži ulje sjemenki lana koje su izvor omega 3, jabučni pektin koji upija masti i pospješuje rad debelog crijeva, C i E vitamin koji štite od oksidacije i zajedno sa češnjakom pomažu pretvorbu kolesterola u žučne kiseline, te krom i lecitin koji pomažu sagorijevanje i raspršivanje velikih molekula masti radi njihove bolje razgradnje. Preporučujemo uzeti 3 tablete (npr. 3x1) dnevno, poslije ili uz obrok.
Nopalin

Nopalin je biljka sa najnižim glikemijskim indeksom, a sadrži čisti dehidrirani kaktus nopal koji u dodiru s tekućinom u vašim crijevima bubri te na sebe veže masnoće i toksine. Vlakna nopala vezati će na sebe višak kolesterola i masti iz hrane te ih izbaciti iz tijela. Također će omogućiti bolje čišćenje crijeva jer je jako važno da se i nadalje održava zdrava i neopterećena jetra te da se što manje otrovnih i štetnih tvari upije u naš krvotok i dospije u jetra. Nopalin preporučujemo uzimati nekoliko puta dnevno po 3 tablete uz dosta tekućine (npr dvije čaše vode) prije ili između obroka. Ostali dobri izvori topivih vlakana su suhe šljive, ječam, grah, patlidžan i šparoge.
Lecitin

Lecitin je masna tvar koju treba svaka stanica našeg tijela. Lecitin je za razgradnju masnoća u crijevima, a posebno je koristan u slučaju povišene razine LDL kolesterola te poremećenog odnosa LDLa i HDLa. Za uspostavljanju ove ravnoteže bitno je svojstvo lecitina da povećava radnu učinkovitost jetara i kapacitet vezanja viška kolesterola iz krvi. Lecitin smanjuje izglede za nastajanje žučnih kamenaca, povećava iskorištenje vitamina topivih u mastima. Pridonosi zdravlju srca i dobroj cirkulaciji, regulaciji tlaka.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.