TRENINZI
Izrada pojedinacnih, tjednih, mjesecnih i visemjesecnih sustava treninga s utezima

slobodno se javite na e-mail

programi.teretana@gmail.com

krv, znoj, suze i ostalo

07.04.2007., subota

BITI SPORTAŠ...

Što zapravo znači biti sportaš danas? Osim osobe koja redovito prakticira neku tjelesnu aktivnost kakvo bi težinu i značenje mogla imati riječ sportaš?

Po meni, u sportskom duhu preživjeli su vitezovi srednjeg vijeka, japanski samuraji i svi oni ratnički rodovi čiji je glavni moto bila čast. A s njom je u paketu išlo poštovanje protivnika, maksimalna srčanost, hrabrost, sklonost pomicanju vlastitih granica i načelni «fair play».

Često se bilo na borilištima ili terenima čuje izraz «ima srca» (može i muda), to je ona unutarnja vatra koja tjera čovjeka da se pomakne do krajnjih granica izdržljivosti i onda još samo malo dalje…
U različitim sportovima i od osobe do osobe je različito izražena. Za primjer navest ću sebe, u samoj borbi borim se previše proračunato, hladno i bez neke doze agresivnosti koja je za judo potrebna… svoju srčanost izražavam na način da ja ne propuštam treninge, i mogu se pohvaliti da me još nitko nikad nije toliko istukao ili izmučio na treningu (može i isforsirao do upale mišića recimo u teretani) da nisam došao na sljedeći trening, bilo u boksu ili judu. Naravno, pri tom mislim bez trajnijih posljedica, jer u slučaju prijeloma ili sl. ipak bi morao malo odmirovati, ali i nakon takve ozljede vratio bi se u najkraćem mogućem roku. Često i prerano, a sjećam se i mlađih dana i treninga sa 38+ temperaturom, upalom svega i svačega, prehladom, alergijom… Moto mi je bio «dokle god mogu hodati, mogu i trenirati!»

Druga vrsta sportaša tu i tamo propusti trening, malo i zabušava, ali na terenu (borilištu) pretvara se u divlje stvorenje s ubilačkim instinktom.

Odnos prema protivniku s poštovanjem se vjerojatno ući u svakom sportskom klubu (inače ne zavrjeđuje ono sportski), a protivnika treba poštovati jer: trenirao je podjednako kao i ti a ti onda dobro znaš što to znači. Izašao je pred tebe na borilište ili teren s namjerom da da sve od sebe za pobjedu, i zbog spoznaje da ukoliko izgubiš nisi izgubio da se ne možeš ustati, sagledati greške i udariti na njihovo ispravljanje.

Sportski duh očituje se i u ljudima koji se nikad nisu bavili sportom, u naizgled bezizlaznim situacijama oni umjesto da pokleknu i pomire se sa sudbinom, započinju borbu i bore se do kraja kakav god on bio. I sve to još i s osmjehom na licu!

Sjećam se jednog dokumentarca koji je govorio o nečemu takvom, o ljudima koji su preživjeli strašne nesreće (ne otvaranje padobrana i sl.) i preživjeli zahvaljujući optimističnom duhu koji im ni na tren nije dopusti da misle na poraz. Od te vrste u pamćenje mi se za cijeli život urezao jedno svjedočenje «preživjelog» i njegove rodbine i prijatelja. Čovjeku su u nekakvoj nesreći (ne sjećam se točno) bile odsječene obje noge (šok i obilno krvarenje su vjerojatno nezamislivi) i što je on uspio napraviti? Podvezao je nekako remenom i majicom noge, i vukao se nekih 2-3 km do kuče i telefona i najbolje od svega ušao je u kuću kroz prozor od kupaonice!! Kao razlog je kasnije naveo da je u razmišljao jedino o tome da ne zaprlja tepih ulazeći na vrata! I niti u jednom trenutku nije razmišljao da neće uspjeti!
Ako to nije sportski duh onda ja ne znam šta je... vjerojatno leži u svakome ali je teško pronaći način da izađe van i pokaže svima od čega su zapravo napravljeni ljudi!

Malo vode, zemlje, zraka i vatre ali duh je ono što čovjeka čini čovjekom!


p.s. Ne bih htio plagirati koncept postova Kinkykolumnistice pa je ovo jedinstveni ovakav post sa glazbenom podrškom, ali ako netko želi glazbeni ugođaj neka si pusti:

Queen - We are the champions (We will rock yu)

Ive paid my dues -
Time after time -
Ive done my sentence
But committed no crime -
And bad mistakes
Ive made a few
Ive had my share of sand kicked in my face -
But Ive come through

We are the champions - my friends
And well keep on fighting - till the end -
We are the champions -
We are the champions
No time for losers
cause we are the champions - of the world -

Ive taken my bows
And my curtain calls -
You brought me fame and fortuen and everything that goes with it -
I thank you all -

But its been no bed of roses
No pleasure cruise -
I consider it a challenge before the whole human race -
And I aint gonna lose -

We are the champions - my friends
And well keep on fighting - till the end -
We are the champions -
We are the champions
No time for losers
cause we are the champions - of the world -

p.p.s. SRETAN USKRS svim starim i novim čitateljima

- 09:19 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Listopad 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (4)
Travanj 2007 (4)
Ožujak 2007 (10)
Veljača 2007 (6)
Siječanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv