Grunge is not dead!

23.02.2007., petak

Nirvana

Biografija Nirvane
Prije Nirvane alternativna glazba stavljana je u kutove prodavaonica, a većina izdavačkih kuća smatrala ju je dobrom tek za odbitke od poreza. Ali, nakon objavljivanja drugog Nirvaninog albuma "Nevermind" (1991.), stvari su se zauvijek promijenile. Nirvana je punk, post-punk i indie rock učinila popularnima i promovirala ih američkoj publici više nego itko prije. Indie rock grupa s melodijama koje su se približavale popu, a zvučna užurbanost njihovih albuma i live koncerata, sjedinjavala je post-industrijsku buku i parajući zvuk heavy metala - ta ih je kombinacija pretvorila u multi-platinastu senzaciju. Jane`s Addiction i Soundgarden dokazali su heavy metal publici da i alterativna glazba može biti kvalitetna, grupa The Pixies spojila je senzibilitet popa s bukom indie rocka, ali tek je Nirvana uspjela ujediniti sve njihove kvalitete u stil koji je bio istovremeno zastrašujući i melodiozan.

Kurt Cobain (pjevač i gitarist) susreo je Krista Novoselica (basist) 1985. u Aberdeenu, malom gradiću u blizini Seattlea. Za razliku od Novoselica koji je imao smiren život, Cobainovo je djetinjstvo bilo razoreno razvodom njegovih roditelja kad mu je bilo 8 godina, nakon čega je on godinama živio kod raznih rođaka. U to je vrijeme razvio ljubav prema Beatlesima, a kasnije i heavy metalu i hardcore punku. Nakon što je susreo The Melvinse iz Olympije, još se je više zainteresirao za punk, pa se kasnije (s bivšim basistom te grupe, Daleom Croverom) priključuje grupi Fecal Matter. Preko frontmana The Melvinsa upoznaje Novoselica koji je također obožavao punk, pa zajedno osnivaju grupu The Stiff Woodies u kojem je Cobain svirao bubnjeve, Novoselic bas gitaru, a ostali su se članovi mijenjali. Jednako brzo kao članovi mijenjala su se i imena grupe, da bi se na kraju oformio trio Cobain (gitarist i pjevač), Novoselic (basist) i Burkhard (bubnjar) nazvan Skid Row. Na Burkhardovo mjesto 1986. dolazi Chad Channing, a sljedeće godine bend dobiva i svoje konačno ime - Nirvana.

Nirvana 1987. snima deset demo snimaka s producentom Jackom Endinom, koji snimke odnosi Jonathanu Ponemanu, producentu novoosnovane indie rock izdavačke kuće Sub Pop. Poneman je pristao na potpisivanje ugovora, pa Nirvana u prosincu 1988. snima single "Love Buzz", preradu pjesme grupe Shocking Blue. Iako je "Love Buzz" bio uspješan, prava je slava došla tek s debitantskim albumom "Bleach" (1989.), koji je snimljen za malo više od 600$ i ubrzo postigao zapažen uspjeh. Iako je Jason Everman na promotivnoj turneji svirao kao drugi gitarist, nije se pojavio na albumu, a ubrzo je i napustio bend priključivši se prvo Soundgardenu, a zatim Mindfunku.
"Bleach" je tada prodan u 35 000 primjeraka, a Nirvana je postala miljenik radio postaja, britanskih glazbenih časopisa, mnogih utjecajnih bendova (Sonic Youth, Mudhoney, Dinosaur Jr.), što je bilo dovoljno da privuku pažnju velikih izdavačkih kuća.

Najkonkretniji je bio Geffen Records, pred kraj ljeta 1990. bubnjar benda postaje Dave Grohl, tako da Nirvana u novom sastavu i s novim producentom (Butch Vig) snima svoj ključni album "Nevermind". Od rujna 1991., kad je pušten u prodaju, "Nevermind" ruši rekorde. Skinuo je s prvog mjesta top liste "Dangerous" Michaela Jacksona, a "Smells Like Teen Spirit" postaje himna nove generacije.

Nirvanin uspjeh nije iznadio samo glazbenu industriju, nego i članove benda koji ni sami nisu bili sigurni kako bi se nosili sa svojom novonastalom popularnošću. Cobain se 1992. vjenčao s Courtney Love, predvodnicom indie rock grupe Hole, a uskoro su najavili da očekuju dijete.
Budući da je Cobain prolazio kroz osobne probleme grupa nije mogla snimiti novi album sve do proljeća 1993. U međuvremenu Geffen je izdao kompilaciju njihovih pjesama pod naslovom "Incesticide", koja je dosegnula 39. mjesto u SAD-u i 14. u Britaniji. S producentom Steveom Albinijem (Pixies, The Breeders, Big Black, The Jesus Lizard), snimili su treći album nazvan "In Utero" i to u samo dva tjedna proljeća 1993.

"In Utero" je pušten u prodaju u rujnu 1993., te je praćen valom pozitivnih kritika uletio u Top 10 s obje strane Atlantika. Nirvana je to popratila velikom jesenskom turnejom po Americi, na kojoj je sudjelovao i bivši član Germsa, gitarist Pat Smear. Nakon što je američka turneja završena spektaklom u Center Arena u Seattleu, 8. siječnja 1994., grupa je već u veljači krenula i na svoju europsku turneju. 4. ožujka 1994. Kurt je u Rimu pokušao samoubojstvo kombinacijom sredstva za smirenje Rohypnola i pretjerane količine šampanjca. Iako je službeno izviješće bila slučajna predoziranost, članovima benda bilo je jasno da je postojalo i oproštajno pismo.

Nakon tjedan dana hospitalizacije, Cobain se vratio u Seattle, a njegova mentalna poremećenost počela je rasti. 18. ožujka, policija je ponovno morala intervenirati nagovarajući Cobaina da izađe iz sobe u kojoj se zaključao i prijetio samoubojstvom. Love i menadžment benda pokušali su pomoći smještajući ga u kliniku za odvikavanje od ovisnosti. Tamo je proveo tek jedan dan, 1. travnja je pobjegao i vratio se u Seattle. Četiri dana kasnije majka ga je prijavila kao nestalu osobu, a već 5. travnja Cobain se ustrijelio u svom domu u Seattleu. Tijelo je pronađeno tek 8. travnja, kada je električar koji je trebao instalirati alarmni sustav, nabasao na tijelo. Ubrzo nakon toga, Kurt Cobain postao je simbolom X generacije i nepopravljive tjeskobe karakteristične za nju.

Novoselic i Grohl planirali su objaviti dvostruki live album, ali kako se prekapanje po materijalu nastalom prije Cobainove smrti pokazalo previše bolnim poslom, umjesto live albuma izdan je "MTV Unplugged in New York". Album je zauzeo prva mjesta u SAD i Britaniji, a posebnu pozornost izazvao je svojevrsni kućni video benda koji je sadržavao live izvedbe i intervjue s članovima benda za vrijeme Nevermind ere.

Video je nazvan "Live! Tonight! Sold out!", a završili su ga živući članovi Nirvane. Krajem 90-ih Novoselic je zamisilo projekt u kojem bi bili ujedinjeni svi materijali koje grupa nikada nije objavila, a pojavio bi se na desetu obljetnicu objavljivanja njihovog najboljeg albuma "Nevermind", no zbog pravnih problema to se nije dogodilo. Novoselic, Grohl i Love (koja je imala prava na svo Cobaineovo nasljeđe) osnovali su 1997. kompaniju Nirvana L.L.C. koja je funkcionirala po principu jednoglasnog slaganja oko svega što se objavljivalo, a imalo je ikakve veze s Nirvanom.
Budući da se nisu mogli složiti oko toga što bi trebalo uvrstiti u kompilacijski album, stvar je predana sudu, a album nije doživio svoje objavljivanje.

U godini kada se obilježava desetgodišnjica prekida djelovanja jedne od najznačajnijih rock and roll skupina u povijesti iste glazbe, konačno je izašao obimni box set "With The Lights Out". Ovo kolekcionarsko izdanje sadrži tri CD-a i DVD s mnogobrojnim neobjavljenim snimkama, demo verzijama i alternativnim verzijama pjesama, snimkama s proba i ostalim poslasticama ne samo za mnogobrojne fanove, već kao dokument trajanja i sagorijevanje jedne od najenergičnijih i najvažnijih skupina u povijesti pop glazbe uopće.

- 11:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  veljača, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Veljača 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Ja...

Linkovi

Uj!