Kul Zagreb

< siječanj, 2018 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (3)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (3)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Studeni 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Siječanj 2014 (6)
Prosinac 2013 (2)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (5)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (13)
Svibanj 2013 (21)
Travanj 2013 (22)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Kultura metropole kroz oči laika


05.01.2018., petak

3 božićna duha

Kažu da za dobre želje nikad nije kasno, pa Vam želim sve najbolje za Božić i pripadajuće mu blagdane. Nadam se da ste lijepo jeli, pili i veselili se i da još uvijek uspješno odgađate suočavanje s posljedicama.

Danas Vam, kao što i naslov kaže, donosim 3 božićna duha, odnosno, 3 božićne izložbe.

Scrooge se prvo morao suočiti s duhom prošlosti, pa ću Vam prvo predstaviti izložbu koja je, nažalost, već zatvorena.

Riječ je o izložbi "U to vrijeme godišta, mir se svijetu naviješta" koju je organizirala Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica, koju smo imali prilike posjetiti u Centru za kulturu Dubrava. Izložba je trajala do 29. prosinca sad već prošle godine, no sudeći prema facebook stranicama udruge, paralelno je organizirano nekoliko sličnih izložbi, koje još stignete uloviti. Provjerite ovdje.

Što se Dubrave tiče, šokirat ću Vas informacijom da su svi izlošci bili jaslice (u ovom ili onom obliku). Ok, gotovo svi. Znam pričicu o repatici, ali iskreno ne vidim kako se slika zvjezdanog neba uklapa u izložbu jaslica.
Što se ostalih izložaka tiče, bilo je svega - velikih i malih, tradicionalnih i onih manje tradicionalnih, drvenih, keramičkih, od tkanine, stiropora, a upoznali smo još jedan način prenamjene starog sudopera. Bilo je zanimljivih ideja, bilo je nekih koje mi se zaista nisu svidjele, no eto, živjela sloboda i uživanje u različitim prikazima Isusova rođenja.


Sudoperne


Tekstilne


Vukovarske



Betlehenske

Duha budućeg Božića nisam uspio naći, ali je duh sadašnjeg dofurao buraza.
Drugim riječima, druge dvije izložbe koje Vam predstavljam još traju.

Da nastavim u istom tonu - u galeriji Poljske kulturne udruge "Mikolaj Kopernik" (Savska 34/36) u tijeku je izložba "Krakovske jaslice".
U Krakowu postoji stoljećima duga tradicija izrade božićnih jaslica, koje obavezno uključuju obilje domoljubnih elemenata.
Ta se tradicija mijenjala, bila zabranjivana i gotovo zaboravljena, ali iza 1.svjetskog rata održavaju se čak i natječaji za izradu najljepših jaslica.
Iskreno, najavu izložbe pročitao sam u trku, napreskokce, te sam stigao nepripremljen za ono što me čeka.

Ono na što nisam bila spremna, jest prednost arhitekture i boja pred tradicijskim prikazom Isusovog rođenja. Iskreno, figuricu bebe Isusa bilo je prilično teško naći na nekim od jaslica. Puno boja, puno likova, puno detalja, divna igra svjetlosti.




kao dio jaslica na izložbi jaslica nalaze se jaslice na izložbi jaslica

Ovo je samo mali uvid u ono što možete očekivati - detalja je mnogo, bilo bi šteta to propustiti. A vjerojatno Vam je i jedinstvena prilika vidjeti zmaja i bebu Isusa na istom mjestu. Izložba je otvorena do 20.siječnja.

Treća izložba, kao šećer na kraju, "Perje, jabuke i zrno soli", izložena u Etnografskom muzeju. Izložba predstavlja povijesni presjek tradicije blagdanskog uređivanja doma i kićenja božićnog drvca. Naziv izložbe referenca je na materijale koji su se kroz povijest upotrebljavali (i još se upotrebljavaju) u svrhu dekoracije, obzirom na dostupnost svima.
Meni se prilično svidjela - vrlo je informativna (pod uvjetom da kao neki od nas volite upiti svaku dostupnu informaciju), pa sam tako saznao da sam prošlo ljeto i ne znajući posjetio grad u kojem je počela masovna proizvodnja staklenog božićnog nakita, ali isto tako mnogo se može saznati o razvoju tradicije ukrašavanja doma u urbanim i ruralnim predjelima Hrvatske.
Također, izložen je velik broj božićnih ukrasa od različitih prirodnih i onih manje prirodnih materijala te možete vidjeti što je bilo karakteristično za koje razdoblje, što je bilo popularno gdje, a po potrebi doživjeti i "?" trenutak dok se pitate zašto bi netko na božićno drvce objesio jezivo prase.
I ono najbitnije, možete se na nekoliko trenutaka vratiti u djetinjstvo i uživati okruženi onim divnim starim ukrasima (salon bomboni koje neću prežaliti) i naprosto se malo daviti u Božiću i svim divotama koje uz njega idu.

Mali preview:


božićna grana s ukrasima od krep papira i slame


Božić nekada


malo lijepih staklenih ukrasa, kakve još pronalazimo u svojim kutijama s nakitom


prase, vjeverica i čudni anđeli


jer što su jaslice bez vojnika s puškicama?


detalj drvca s najdivnijim salon bombonima

Od srca Vam preporučam da posjetite ovu izložbu! Imate vremena do 28. siječnja.

Nadam se da nas u ovoj godini očekuje još više divnih izložbi koje valja popratiti, a nadajmo se i čudu koje bi me natjeralo da redovitije pišem.

Ostajte mi lijepi i kulturni i uživajte još mrvicu u Božiću.

Miroslav




- 23:17 - Komentari (6) - Isprintaj - #