kulerica

& svakodnevna spika

nedjelja, 01.12.2013.

Prvi advent, prehlada i keksi od lješnjaka

I tako. U petak poslijepodne, taman kad sam krenula pokupiti nasljednice iz škole, osjetila sam laganu grlobolju. Otišla sam po curke, pokupila i frendicu mlađe nasljednice koja je trebala prespavati kod nas, vratila se kući i grlobolja je postala jaka. Nakon što smo djecu utrpali u krevet i pogledali nekoliko epizoda The Big Bang Theory, moje se grlo pretvorilo u pustinjski kaktus, u ušima mi je tutnjalo, a u glavi vladala pramajka svih glavobolja. Djetešce koje smo ugostili pokazalo se reinkarnacijom Damiena (znate onog malog čijeg filmskog tatu je glumio Gregory Peck, a kojem su u kosi pronašli tri šestice), što je moju glavobolju učinilo još jačom, a kazaljke na satu kretale su se, u očekivanju majke koja je iduće jutro trebala pokupiti svoje dražesno čedo, sve sporije i sporije.

Nakon što je mlada gošća idućeg jutra napustila našu rezidenciju, mužić i nasljednice otišli su u šetnju i kupovinu - nabavili su sav materijal potreban za izradu adventskog vijenca i marljivo se dali na posao. Ja sam pak u subotu uspjela proviriti iz kreveta tek navečer i čmrljiti uz idućih par epizoda Sheldona i društva, da bih danas konačno bila koliko-toliko svoja. Mužić je odveo djecu na jedan od prekrasnih bečkih božićnih sajmova, a ja sam za to vrijeme razmišljala čime da ih iznenadim.

I sjetila sam se! Mi smo iskreni štovatelji Crabtree & Evelyn keksića od lješnjaka (koje sad ne mogu pronaći u online dućanu, najsličniji koje sam uspjela naći su od badema). No da, osim što nisu najjeftinija namirnica na svijetu, industrijski proizvod je industrijski proizvod i uvijek ga je bolje zamijeniti domaćim. Uspjela sam pronaći recept koji je zvučao kao da bi to moglo biti to, mrvicu sam ga modificirala i, voila, i našom se kuhinjom raširio miris adventskih kolačića.


A sad izvadite papir i olovku, jer ćete ih sigurno htjeti napraviti.

SASTOJCI:

125 g prženih meljevenih lješnjaka
125 g maslaca (što hladnijeg)
100 g šećera
paketić vanilin šećera
prstohvat soli
jaje
190 g brašna
60 g gustina
žličica praška za pecivo


PRIPREMA:

1. Od maslaca, šećera, vanilin šećera i soli zamijesite (dobra stara metoda - rukama) glatko tijesto.




2. Dodajte jaje i dobro kratko promijesite; na kraju dodajte brašno, gustin, prašak za pecivo i lješnjake te mijesite dok masa ne postane glatka.




3. Oblikujte valjke promjera otprilike 2 cm.




4. Valjke umotajte u alu-foliju i stavite ih preko noći u hladnjak ili na sat vremena u duboko zamrzavanje (ja sam ih stavila na dva sata u hladnjak i pola sata u duboko).




5. Kad se tijesto ohladi, izrežite valjke na šnitice debljine pola centimetra.




6. Stavite pećnicu da se grije na 200°C, a protvanje obložite papirom za pečenje. Keksiće rasporedite na papir tako da se ne dodiruju i pecite ih u ugrijanoj pećnici nekih 10-12 minuta.




7. Kad su pečeni, stavite ih na rešetku da se ohlade. Meni je ispalo 30 keksića po protvanju, četiri i pol ture - znači, nešto manje od 150 komada.




8. Originalni Crabtree & Evelyn keksi nisu obloženi čokoladom, no ja sam odlučila dio mrvicu oplemeniti, pa sam na brzinu smutila čokoladnu glazuru (100 g čokolade, 30 g maslaca i žlica ulja, otopljeno na pari) i umakala keksiće do pola u čokoladu. Imala sam glazure za nešto manje od 70 keksića.




Na kraju je cijela stvar, uz prekrasni vijenac koji su izradile nasljednice (uz asistenciju mužića), izgledalo ovako:






Bila bih optimistična kad bih vam napisala ono što je pisalo u receptu, naime, da kekse možete spremiti u limenu kutiju i držati ih puna četiri tjedna. Možda vam i uspije, kod mene nema šanse - trećina je već nestala.

(Ovo pokraj keksića je kruh od banane, recept ćete pronaći ovdje. I njega sam na brzinu ispekla, a sad se idem srušit'.)


* * *

I za kraj još nešto... Svi koji me malo duže i/ili bolje poznajete, virtualno ili uživo, znate da sam grammar nazi. U to ime, molim lijepo, pripazite na jedno od trenutačno najčešće kršenih pravopisnih pravila: advent ili došašće piše se malim početnim slovom (kao i pridjevi izvedeni iz imenice "advent" - dakle, adventski vijenac, adventski sajam, adventski kolačići). Ako mi ne vjerujete, pogledajte ovdje, zanima vas točka t (nazivi vjerskih razdoblja, dijelova crkvene godine, obreda i običaja koji nisu blagdani te općih vjerskih simbola i pojmova). Vjerujte da sam luda od ovog velikog početnog slova koje mi se samo od sebe pojavi kad riječ "advent" upišem u tag; oči mi krvare, a ne mogu si pomoći. Uredništvo? Pretty please. :trep-trep:


A sad svi... Klik... Lajk!

Oznake: keksi od lješnjaka, recept, Advent, adventski vijenac

01.12.2013. u 21:02 • 24 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>




< prosinac, 2015  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.