kulerica

& svakodnevna spika

nedjelja, 06.12.2015.

Drugi advent i fini boreki s čokoladom i bademima

Evo nam i drugi advent, došao je tako brzo da se nisam ni snašla. U petak je bio rok za završavanje prevažnog i preogromnog projekta na kojem sam intenzivno radila od početka ljeta, a finiš je izgledao tako da sam danima radila do pet-šest ujutro i nakon samo par sati spavanja sasvim solidno funkcionirala. U petak nisam ni išla spavati - radila sam cijelu noć, uz par pauza za kuhanje kave (pila sam je, pogađate, pred kompjutorom, radeći), oko pola deset (ujutro) završila posao, u deset legla i vrtila se u krevetu do jedanaest, jer mi je mozak još radio tristo na sat. Zatim sam zaspala, odnosno, onesvijestila se, i naravno da uopće nisam čula budilicu pa sam skoro zakasnila po mlađu nasljednicu, koju sam poslijepodne trebala pokupiti iz škole. Beat that! nono yes

No, da... Sjećate se da sam vam spomenula adventski sajam u školi starije nasljednice? U prošlom postu naći ćete kekse koje smo pekli za mlađu curku i superfine raspuknute keksiće, a sad obećani novi recepti. yes sretan





Zarolane kekse pečemo uvijek, oni su prošle godine ušli u stalni postav i vjerojatno će u njemu i ostati. yes


Budući da starija nasljednica obožava bijelu čokoladu, odlučila sam da većina keksa bude snježnobijela... U to ime, kekse s obojanim staklom ispunila sam bjelkasto-prozirnim bombonima od eukaliptusa i mentola. Ajme! Kako su super mirisali! Ovo definitivno nije posljednji put da biram te bonkase, jedino što ću sljedeći put u tijesto ubaciti koju žlicu kakaa ili malo otopljene tamne čokolade i dobiti kombinaciju okusa iz poznatih After Eight čoksi.




Iz velikih zvijezda izrezivala sam oblike snjegovića i borova, ali budući da su mi snjegovići, kad sam ih malo bolje pogledala, više izgledali kao nekakvi zločesti stalkeri, nego kao dobrodušne nakupine snijega, nakon par komada sam odustala i prebacila se samo na borove, što je kao nusproizvod donijelo i hrpu finih malih prhkih keksića prekrivenih glazurom od bijele čokolade, s nešto ukrasa u nijansama zelene.




Tu su, naravno, bili i nezaobilazni božićno uređeni muffini; na njima je glazura od bijele, ukrasne figurice od mliječne čokolade i malo srebrnih perlica.




I , za kraj obećanje iz naslova: fini prhki borovi s čokoladom i bademima.

Potrebno vam je:

Za kekse:
150 g glatkog brašna
žličica praška za pecivo
50 g šećera u prahu
paketić vanilin šećera
125 g maslaca
50 g naribanih badema
dvije velike žlice kakaa

Za glazuru:
250 g šećera u prahu
2-3 žlice soka od limuna
ukrasi po želji i eventualno jestiva boja

Postupak

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, šećerom u prahu i vanilin šećerom. Zatim dodajte ostale sastojke i izradite glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena (ali može i nekoliko dana, neće mu ništa biti).

Kad se tijesto dobro ohladi, prepolovite ga, svaku polovicu promijesite i od nje napravite rolicu dugačku 28 cm i prerežite je na 14 jednakih komada (poslužite se centimetrom). Dakle, ukupno ćete dobiti relativno malih 28 komada tijesta.

Svaki komadić tijesta lagano promijesite u ruci pa od njega napravite pet kuglica različitih veličina. Pleh za pečenje obložite pak-papirom, pa na njega stavite kuglice, koje ćete lagano pritisnuti prstom da dobijete okrugle kekse.

To izgleda otprilike ovako:



Pecite ih 7 minuta u pećnici ugrijanoj na 180°C.

Kekse odvojite od papira tek kad se dobro ohlade.

U međuvremenu pripremite glazuru - šećer dobro promiješajte sa sokom od limuna (najprije dodajte dvije žlice, pa ako vam se čini pregustim, dodajte još žlicu soka). Ako želite, možete dodati i boju; ja sam to učinila, jer mi je ideja bila na borovi izgledaju kao kombinacija smeđih grana i zelenog lišća.

Počevši od najvećeg keksa, premazujte ih glazurom i slažite kekse jedan na drugog sve do najmanjeg. Ako želite staviti ukrase, poput zvjezdica ili kuglica, učinite to odmah.






Ovi keksi su stvarno, stvarno super! Kombinacija čokoladno-bademastih keksa i kiselkaste glazure je izvrsna, a osim toga, zaista su dekorativni. Kod nas se danas pekla i druga runda; ja sam zamijesila tijesto, a cijeli ostatak posla (osim stavljanja u pećnicu i vađenja iz nje) obavile su nasljednice. To je vjerojatno krunski dokaz da ih nije komplicirano napraviti - samo malo pipkavo.

I da... Ako vam ostane malo glazure, posudu dobro zatvorite folijom i glazuru spremite u hladnjak. Kad će vam opet trebati samo je izvadite i dobro promiješajte. I to je to - spremna je za novu upotrebu.

Ovo je dio naših veselih boreka...




...onaj dio koji je preživio. naughty njami

I da se pohvalim, naši muffini i keksi na adventskom sajmu, čij prihod u potpunosti ide u humanitarne svrhe, zaradili su pedeset eura!


Svratite i ovdje & podijelite s prijateljima!

I uživajte u adventu!

Oznake: Advent, recept, borići od čokolade i badema, keksi

06.12.2015. u 19:46 • 8 KomentaraPrint#

četvrtak, 27.11.2014.

Prvi ovogodišnji adventski kolačići

Danas se u školi mlađe nasljednice održao tradicionalni adventski sajam na kojem se prodaju rukotvorine učenika (što se uglavnom svodi na to da svaki klinac kupi ono što je sam napravio), a roditelji doniraju domaće božićne kolače i kekse. Rad je volonterski, naravno, a ukupan prihod uplaćuje se u humanitarne svrhe; ove godine lova ide jednom Caritasovom projektu u Africi.

Iako obično tom prigodom ispečem dvije-tri vrste muffina (jer ih djeca vole, daju se lijepo ukrasiti i samim tim su igra na sigurno), ove sam godine odlučila ispeći samo jednu vrstu muffina i uz njih napraviti paketiće klasičnih sitnih kolačića. Cijela stvar izgledala je ovako (ako želite vidjeti veću fotku, jednostavno kliknite na nju)...




Pa, idemo redom.

Muffini s čokoladnim mrvicama



Recept je nedavno objavljen na blogu, pronaći ćete ga ovdje. Nakon što su se posve ohladili, prelila sam ih glazurom od bijele čokolade, na nju stavila kupljene likove snjegovića, anđelaka i jelki od mliječne čokolade, dodala srebrne mrvice, zelene jelke i voilŕ, kako bi rekla mlađa nasljednica.


Keksi s obojanim staklom ili stained glass cookies



I oni su već bili na blogu. Za recept i vrlo detaljne upute kliknite ovdje.

Na žalost, nisam se na vrijeme sjetila da tamni bomboni mogu obojati svijetlo tijesto, pa se mjestimično vidi kako su se bomboni topili po tijestu. Idući put u smjesu za tijesto idu žlica-dvije kakaa i problem riješen.


Sitni keksi s čokoladnom glazurom



Ako ste pročitali prethodni recept, jasno vam je da su ovi keksi nusprodukt prethodnih te za njih nije potreban baš nikakav dodatni napor; da ispune svoju svečarsku zadaću, premazala sam ih klasičnom čokoladnom glazurom i posipala mrvicama u božićnim bojama - bijelom, crvenom i tamnozelenom.


Dvobojni zarolani keksi

E sad. Ideja iza ovih keksa bila je napraviti bijelo-crvene keksiće koji bi podsjećali na klasične božićne lizalice, znate one bijelo-crvene štapiće s blago savijenim vrhovima? E, baš te.

Na žalost, apsolutno bijelo tijesto prilično je teško dobiti, pa sam se pomirila sa žućkastim; što se pak crvene pruge tiče, koristila sam boju koja se u praksi pokazala intenzivnom, no očito je nisam stavila dovoljno, jer je u konačnici ispala poput boje lososa - ali nema veze, kolačići su ukusni i svima su se svidjeli.

Naravno, moguće je staviti koju god boju želite, tako da ovi keksi vrlo zahvalno nadopunjuju boje ukrasa na boru i dekoracije prostorije u kojoj ste ih odlučili ponuditi. I proždrijeti.


Potrebno vam je:

500 g glatkog brašna
paketić praška za pecivo
75 g šećera
paketić vanilin šećera
dva jaja
175 g maslaca (hladnog!)
5 jušnih žlica vode
(možete staviti i koju kap arome vanilije ako vam neće smetati tamnožuta boja tijesta)

bjelanjak i još mrvica vode


Postupak:

Tu nema baš nikakve filozofije; sve sastojke osim bjelanjka mijesite dok tijesto ne postane sasvim glatko. Tijesto zatim podijelite na dva dijela, od kojih jedan ostaje u svojoj izvornoj boji, a drugi ćete obojati u crvenu. Pripazite, prehrambene boje teško se ispiru pa ako ne želite izgledati kao netko tko je na vrlo okrutan način golim rukama ubio povelik broj ljudi, za ovaj korak navucite gumene rukavice.

Oba tijesta razvaljajte i oblikujte jednako debele i jednako velike četverokute. Ja sam od ove količine tijesta dobila dva bijela i dva crvena komada.

U manjoj posudi viljuškom razmutite što manji bjelanjak imate (zaista vam ga treba jako, jako malo), dodajte žlicu-dvije vode, pa razmutite ponovno. Komad tijesta stavite na aluminijsku foliju, kistom ga premažite razmućenim bjelanjkom i zatim pažljivo, vrlo pažljivo, na njega stavite tijesto druge boje. Bjelanjak će ih spojiti.



(Crveno tijesto jako sliči ogromnom sirovom odresku. Zanemarite taj dojam.)

Pazite da su ta dva komada tijesta uredno složena jedan na drugom. Zatim premažite bjelanjkom i gornji komad tijesta, pa cijelu stvar smotajte u roladu, a roladu pak umotajte u aluminijsku foliju i stavite je u hladnjak da se dobro, dobro ohladi (najmanje tri-četiri sata).


Kad se tijesto ohladi, izvadite ga iz hladnjaka. Dobit ćete dvije vrlo čvrste roladice; ja sam jednoj stavila crveno, a drugoj bijelo tijesto s vanjske strane, tako da su izgledale poput pozitiva i negativa.






Pleh obložite papirom za pečenje, ugrijte pećnicu na 180°C i oštrim nožem režite šnite široke 2-3 mm. Nemojte ih poslagati preblizu jedne drugima, jer će se keksi tijekom pečenja mrvicu raširiti.




Keksi se peku 10 do 12 minuta. Kad ih izvadite iz pećnice, pustite ih da se ohlade na rešetki. Meni je od ove količine sastojaka ispalo 59 keksića - dakle, sasvim solidna količina. Iako crvena po mom mišljenju nije ispala dovoljno intenzivno, keksi stvarno izgledaju odlično, pogotovo kad ih se posluži s drugim kolačićima.





I to je to za ovaj put! A sad svi brzo klik... Lajk!

Oznake: recept, božićni kolačići, sitni kolačići, keksi, stained glass cookies, keksi s obojanim staklom, zarolani dvobojni keksi, muffini s čokoladnim mrvicama

27.11.2014. u 00:20 • 13 KomentaraPrint#

utorak, 25.03.2014.

Francuska slastica uz prijepodnevnu kavu

Dragi moji, već neko vrijeme želim ispeći fine francuske keksiće madeleines (one koje je proslavio Proust), ali nikako da nađem prikladni kalup. Naravno, net ih je prepun, ali ja volim imati u ruci ono što kupujem, tako da sam najprije iscrpila bečke trgovine i pritom izludila prodavačice koje, čak ni u najskupljima i najšminkerskijima, nisu imale pojma o čemu je riječ, pa su mi nudile sve i svašta, od kalupa za muffine do kalupa za pomodne cake popse. Konačno sam ih na netu našla za relativno sitnu lovu, odnosno, na rasprodaji, pa sam odustala od kupovine uživo. To je bio kompromis broj jedan. Kompromis broj dva bio je izbor materijala; naime, uvijek koristim metalne kalupe, a ovaj put sam napravila eksperiment i kupila silikonske. Pa, da vidimo kako je to sve ispalo.


Za nježne madeleine keksiće koji se tope u ustima potrebno vam je sljedeće:

125 g glatkog brašna
125 g maslaca
150 g šećera u prahu
žličica praška za pecivo
4 jaja


A ovo je postupak:

1. Odvojite bjelanjke od žutanjaka te od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg, u koji ćete dodati šećer u prahu.

2. Žutanjke miješajte mikserom dok ne postanu pjenasti. Zatim im dodajte maslac, prašak za pecivo, brašno i naposljetku snijeg od bjelanjaka.



3. U uputama koje sam dobila uz silikonske kalupe pisalo je da ih potrebno namastiti samo prije prve upotrebe. Stoga sam otopila malo maslaca i premazala ih. Kao što vidite, kupila sam kalup za mini madeleines. Ovaj recept dovoljan je za 90 keksića, odnosno točno tri runde s dva kalupa.



4. Pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C.




Ovo je osnovni recept; madeleine keksi rade se i s okusom naranče ili limuna (naribajte koricu, ali samo ako ste sigurni da naranče i limuni nisu tretirani pesticidima), s dodatkom mljevenih badema ili lješnjaka, ružine vodice i sl. Prve dvije runde ispekla sam upotrebljavajući sastojke iz recepta i ispali su vrlo lagani i pjenasti, no za moj ukus malo preobični. Stoga sam u treću rundu ubacila mrvicu soli, pola velike žlice mljevenih lješnjaka i veliku, vrhom punu žlicu mljevenih badema i meni je ta runda osjetno bolja od prve dvije. Mužić i mlađa nasljednica kažu da su im obje varijante jednako dobre, a starijoj nasljednici više se sviđa osnovni recept. Varijanta za lijenčine je da ne odvajate bjelanjke od žutanjaka, nego odjednom umiješate cijelo jaje. Okus se neće promijeniti, ali keksi neće biti onako pjenasti kao ako pratite recept.

A što se tiče silikona, nisam baš presretna. Prva runda se teško odvajala, druga nešto lakše, a treća, koju sam ostavila da se u potpunosti ohladi u kalupu, je ispala najljepše - prekrasnog oblika i lijepe, sjajne korice. Hoću li silikonske kalupe baciti? Sigurno ne. Bih li, nakon ovog iskustva, za neke druge kolače kupila silikonski kalup? Isto tako, sigurno ne.

No, da ne duljim, evo i finalnog proizvoda.







U slast!


A sad svi na Fejs, komentirati i podijeliti s prijateljima! Klik... Lajk!

Oznake: recept, keksi, madeleines, francuska kuhinja

25.03.2014. u 13:30 • 19 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>




< prosinac, 2015  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.




Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se