recepti

subota, 13.05.2006.

Fritaja sa divljim šparogama








Sastojci za 4 osobe
600 g divljih šparoga
200 g luka
prstohvat soli
˝ žličice papra
8 jaja
6 žlica maslinova ulja
1 žličica Vegete

Postupak

1. Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomite na kraće komade.

2. Na ulju kratko popecite sitno nasjeckan luk, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. Zatim dodajte razmućena jaja i Vegetu, malo promiješajte i ispecite do kraja.


PosluživanjePoslužite odmah uz domaći kruh.

Savjet
Po želji fritaju posipajte naribanim kozjim ili ovčjim sirom.

- 11:02 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

BANANA










Banana je u Maleziji poznata već 4000 godina, odakle je prenesena na Filipine i u Indiju, a informaciju o njezinom rastu donijela je vojska Aleksandra Velikog 327. godine prije Krista.
Arapski su je trgovci donijeli u Afriku gdje su se s njome upoznali Portugalci koji su je krajem 15. stoljeća prenijeli u obje Amerike. Danas su njezini najveći uzgajivači u Kostariki, Meksiku, Ekvadoru i Brazilu. Zahvaljujući sustavu rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta to se voće može kupiti na tržnicama u svim dijelovima svijeta.
Banana je biljka koja pripada porodici Liliaceae zajedno s ljiljanima i orhidejama. Njezina stabla mogu narasti do osam metara visine. Na vrhu stabla nalaze se veliki, sočni, zeleni i rascijepani listovi koji su dosta nježni pa zato lako pucaju. Između listova pojavljuje se jedna duga grana s visećim cvatom od oko 1 metar dužine. Cvjetovi su žute boje, a plodovi istog imena kao i biljka rastu u obliku grozdova koji mogu sadržavati 50-150 pojedinačnih plodova.
Prosječna banana teži oko 120 grama i duga je oko 15 cm. Sadržaj unutar kore je mesnati, meki dio krem do žute, narančaste, ili čak kestenjaste boje. Može biti čvrst, čak i gumenast kada je nezreo, mijenjajući se u nježan i satenast, ili pak mek i brašnast kada sazri. Okus može biti blag i sladak ili polukiseo, s jabučnom aromom. Jedan od simbola banane je njena prepoznatljiva žuta boja zrelog ploda, ali nisu sve banane takve.
Zrele banane mogu se sušiti i usitniti u prah prilikom čega ne gube svoj okus. Koriste se u prehrambenoj i mljekarskoj industriji.
Od trupaca, kore i listova banane radi se hrana za životinje.
Danas je rasprostranjeno više od 100 podvrsta banana koje su obuhvaćene dvjema vrstama: slatke banane (Musa sapienta, Musa nana) i brašnaste banane (Musa paradisiaca).
Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g
kcal/kJ 89/371
Ukupno bjelančevina (g) 1,09
Ukupno ugljikohidrata (g) 22,84
Dijetalna vlakna (g) 2,60
Ukupno masti (g) 0,33
Kolesterol (mg) 0,00

- 09:06 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

petak, 12.05.2006.

Piletina punjena špinatom i rikotom









Priprema:

1. Zarežite “rasporak” na jednoj strani svakog komada pilećih prsa kako biste napravili “džep” u koji ćete staviti nadjev. Budite pažljivi da ne prerežete previše.

2. Zagrijte polovinu ulja u teflonskoj tavi. Dodajte luk i pržite polagano 2-3 minute, dok ne omekša. Dodajte muškatni oraščić i špinat te nastavite pržiti oko 3-4 minute, sve dok se špinat ne skuha i sva vlaga ne ispari. Na kraju dodajte začine i rikotu.

3. Napunite pileća prsa smjesom od špinata i zatvorite ih čačkalicama (vidi korake sliku). Prije zagrijte pećnicu na 200°C.

4. Zagrijte preostalo ulje u teflonskoj tavi. Stavite pileća prsa i pržite ih dok ne dobiju smeđu boju sa svake strane. Stavite sve u vatrostalnu zdjelu i dodajte pileći temeljac. Stavite u pećnicu i pecite 25-30 minuta dok piletina ne bude sasvim gotova.

Sastojci:
- 4 komada pilećih prsa, bez kostiju i kože, svaki težine oko 150 g
- 2 žlice laganog biljnog ulja
- 1 mali luk, sitno narezan
- 1 žličica naribanog muškatnog oraščića
- 125 g špinata, opranog, ocijeđenog i grubo narezanog
- sol i svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 200 g rikota sira
- 150 ml pilećeg temeljca

Trajanje pripreme: 55 min

Porijeklo:
Španjolska

- 14:47 - Dodaj nešto.. (0) - Isprintaj recept.. - #

Salata od krastavaca s vrhnjem - ( Meni najdraža salatica)








Potrebno je :
1 srednje veliki krastavac,
sol, 2 žlice ulja,
1 čaša kiselog vrhnja,
1 žlica najseckanog peršina,
1 mala glavica luka,
mljevena paprika,
prostohvat šećera.

njamiOprani i neoguljeni krastavac izrežemo na što tanje ploške. Posolimo i pouljimo.
Vrhnje istučemo metlicom za mućenje da postane glatko, primiješamo mu nasjeckano mirisno začinsko bilje, sitno nasjeckani luk i mljevenu papriku te sve prelijemo po izrezanom krastavcu. Pustimo da neko vrijeme odstoji kako bi se okusi međusobno proželi. njami

Vrijeme pripremanja ;10 minuta.

Savjet tajnice;Ako u tako pripremljene krastavce dodate tunjevinu, može se jesti i kao samostalan obrok, ili kao prilog bilo kojem jelu..!

- 14:44 - Dodaj nešto.. (1) - Isprintaj recept.. - #

srijeda, 10.05.2006.

Talijansko zapečeno povrće









Priprema:
Uzdužno prerežite paprike na pola, očistite od peteljki i sjemenki i položite na suhi lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C (plinska pećnica na 5) dok kožica ne potamni. Nakratko pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom. Ogulite kožicu i narežite paprike na trakice.
Operite tikvice, odrežite krajeve i narežite na ploške. Češnjak nasjeckajte. Operite i osušite bosiljak, nasjeckajte listiće. Narežite mozzarellu na kriške. Lagano nauljite posudu za pečenje, dodajte papriku, mozzarellu, tikvice i crne masline. Posolite i popaprite. Pomiješajte ulje sa češnjakom i bosiljkom i mješavinom prelijte povrće. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C (plinska pećnica na 3-4) 25-30 minuta.

Prijedlog:
Poslužite uz kruh francuz i Chianti.

Sastojci:
2 žute paprike
2 crvene paprike
4 srednje velike tikvice
1 režanj češnjaka
1 svežnjić bosiljka
200g mozzarelle
4 žlice crnih maslina bez koštica
6 žlice ulja od soje

Trajanje pripreme:
60 min

Porijeklo:
Italija

- 14:46 - Dodaj nešto.. (1) - Isprintaj recept.. - #

Artičoke "la polita"









Sastojci: (za 6 osoba)
-6 srca artičoke
-pola šalice / 125ml maslinovog ulja
-pola šalice / 125g nasjeckane ljutike
-2 žlice / 30g nasjeckanog svježeg kopra
-3 šalice / 450g oguljene mlade mrkvice
-12 ukiseljenih lučica
-12 malih mladih krumpira
-sok 1 limuna
-voda
-sol, papar
-2 žlice / 30g mljevenog aru-korijena ili škrobnog brašna


Priprema:
1.Pripremite srca artičoka. Skinite vanjske listove i odrežite dno. Odrežite trećinu vrha artičoke i izdubite sredinu. Razrežite na polovine. Stavite u zdjelu hladne vode u koju ste istisnuli limun kako ne bi došlo do promjene boje.

2.U velikoj tavi zagrijte polovicu ulja. Dodajte ljutiku i kopar, pirjajte dok omekša.

3.Ukriž zarežite dno lučica i stavite u tavu. Dodajte mrkvice i krumpire, sok limuna, preostalo ulje, sol, papar i dovoljno vode da sve prekrije te kuhajte 15 minuta.

4.Srca artičoka stavite povrh povrća i kuhajte daljnjih 15 minuta tj. dok ne omekšaju.

5.Kuhano povrće premjestite na ugrijani pladanj. Lijepo aranžirajte i držite na toplom.

6.Probajte tekućinu u kojoj se povrće kuhalo, po ukusu dodajte soli, papra i limunovog soka. Uspite mljeveni aru-korijen ili škrobno brašno i zagrijavajte miješajući dok se sos ne zgusne. Žlicom prelijte preko povrća. Poslužite toplo sa hrskavim kruhom kao glavno jelo.


Trajanje pripreme:
45 min

Porijeklo:
Grčka

Energetska vrijednost:
Lagano

- 14:32 - Dodaj nešto.. (1) - Isprintaj recept.. - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< svibanj, 2006 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Trudit ću se da bude samo zdrava hrana, da mi svi budete zdravi i mršavi.. :)

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se