KUD Petar Preradović Đurđevac

Folklorna sekcija

Plesni, vokalni i umjetnički voditelj: prof.Kristina Benko Markovica

KOREOGRAFIJE


Dječja folklorna sekcija

Voditelj: Marijana Maričić

Tamburaška sekcija

Voditelj tamburaške sekcije: Ivan Benko


O nama

Rad KUD-a ¨P.Preradović¨ datira s kraja devetnaestog stoljeća (1873.), a očituje se kroz različite oblike kulturnih djelatnosti preko svojih sekcija kao što su folklorna, tamburaška, dramska, likovna, ritmička i pjevački zbor.
KUD ¨P.Preradović¨ djeluje u Đurđevcu, gradu stare kulturne tradicije bpoznatom po ¨Legendi o Picokima¨. Danas broji 80 aktivnih članova kroz tamburašku, folklornu, dječju folklornu grupu i ženski vokalni ansambl Đurđevčice.
Repertoar se sastoji od dvanaest različitih koreografija i preko tridesetak vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. Preradović kroz svoj rad okuplja poznate hrvatske etnokoreologe i koregrafe, a sve je to rezultiralo raznolikim repertoarom u kojem se njeguje izvorna narodna umjetnost Podravine, Zagorja, Međimurja, Slavonije, Baranje, Karlovačkog pokuplja, Posavine, Splita, otoka Korčule, Like i Bunjevačkih Hrvata. Od 2006. godine na programu je i čuvena koreografija Dr. Ivana Ivančana, ¨PODRAVSKI SVATI¨ u kojoj vjerno čuvamo svatovske pjesme, plesove i običaje Podravine.
Društvo posjeduje vlastiti fundus narodnih nošnji, a u tamburaški instrumentarij uvode tradicijska glazbala: samicu, dude, gajde i cimbal. 2002. godine KUD P. Preradović izdaje svoj prvi CD ¨PODRAVINO KRAJU MILI¨.
Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada od Grada Đurđevca, Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog sabora kulture.


Đurđevčice objavile 1. nosač zvuka!

xvk25d0tt24o0u73zb6.jpg

1 Tamo preko Drave
2 Pozvale so dekle dečke
3 Lep nam Ivo kres nalaže
4 Ćuk sedi
5 Procvale so ruže mjesečarke
6 Rani majka
7 Višnjica trešnjica
8 Crleno cvetje i modro
9 Major komendira
10 Zorja, moja zorja
11 Lepa tanka konoplica
12 Sejala sem lenek
13 Igra kolo
14 Cvetje moje ja bi tebe brala
15 Moja mama čilim tka
16 Polka podravskog kraja
Preslušaj CD
Galerija slika

Kliknite na ikonu za veću sliku


Ženski vokalni sastav Đurđevčice

Ženski vokalni ansambl Đurđevčice djeluje unutar KUD-a ''Petar Preradović'' koji se diči postojanjem i tradicijom još od kraja devetnaestoga stoljeća.
Đurđevčice djeluju od 1998. godine, a dvije godine poslije izborile su nastup u završnoj večeri Pjesama Podravine i Podravlja u Pitomači i od tada su na tom festivalu postojano prisutne kao samostalni izvođači ili prateći vokali. Đurđevčice su 2005. pjevale, na Zlatnim žicama Slavonije, dječjem glazbenom festivalu Kukuriček, a 2006. su u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pjevale Britvićevu i Potočnikovu pjesmu ''Nekaj grmi z Otrovanca''. Svojom vokalnom tehnikom vjerno čuvaju i prezentiraju hrvatsku tradicijsku kulturu rodnog kraja pa tako i cijele nam domovine. Repertoar čine tridesetak obrada narodnih napjeva. Posebno je atraktivan božićni program, a često izvode i autorske pjesme s već spomenutih festivala.
Đurđevčice su ove godine 11 godina postojanja i djelovanja proslavile promocijom svog prvog albuma ‘’Pozvale so dekle dečke’’. Na albumu se nalaze izvorni napjevi đurđevačke Podravine obrađeni u a cappella izvedbi i uz pratnju tradicijskih glazbala Podravine (diplice, dude, okarina, dvojnice i cimbal). Ove godine su dobitnice javnog Priznanja Koprivničko-križevačke županije za uspjeh u radu i postignute zasluge na području očuvanja tradicionalnih napjeva te dočaravanju podravskih pjesama. Osnivač i voditelj ženskog vokalnog ansambla je profesorica Kristina Benko-Markovica.

Biography:

The female vocal ensemble „Đurđevčice“ is a part of the cultural-artistic society „Petar Preradović“, which prides itself with a tradition that existed since the end of the 19th century. „Đurđevčice“ were founded in 1998, and only 2 years later they have been selected to perform in the final night of „Pjesme Podravine i Podravlja“ Festival in Pitomača. Ever since that night they have been a constant presence at the aforementioned festival as performers or backup vocals. In 2005 they have sung at „Zlatne žice Slavonije“ Festival, „Kukuriček“ – children's music festival, and in 2006 they have performed a song „Nekaj grmi z Otrovanca“ by Britvić and Potočnik in Croatia's most famous concert hall – „Vatroslav Lisinski“.
With their heartfelt singing they have enriched the songs from the album „Jendrin škrilak“, and they were given a special honour of performing and sharing the joy of singing along with: The Tamburica Orchestra of Croatia Radio Television (HRT), Marta Nikolin, Licitari, Ana Majstor, Nina Badrić, Arsen Dedić and other prominent Croatian artists.
With their vocal technique „Đurđevčice“ are faithfully preserving and presenting Croatian tradition and culture, not just of their birth place, but of the entire country.
Their repertoire is made up of 30 folk melodies. Their Christmas repertoire is especially well-known, and they often perform songs by various authors from the above-mentioned festivals. This year marks a decade of their performance. The founder and leader of this female vocal ensemble is Kristina Benko-Markovica, BA.
Koreografije

1. PODRAVSKI SVATI
-Svadbeni običaji Podravine
2. KOJ' ZA KOLO NEK' IDE U KOLO
-Izvorne pjesme i plesovi Đurđevca
3. SUNCE ZA GORU
-Pjesme i plesovi Hrvatskog Zagorja
4. ZGINULA JE PIKUŠA
-Pjesme i plesovi Međimurja
5. PRECVELI SU PLAVI TULIPANI
-Pjesme i plesovi Posavine
6. STARI SPLITSKI PLESOVI
-Plesovi Grada Splita
7. U KORČULI KOLO KRETE
-Pjesme i plesovi otoka Korčule
8. LIČKI PLESOVI
-Pjesme i plesovi Like
9. NISAM DUGO PJEVALA KROZ SELO
-Pjesme i plesovi Brodskog posavlja
10. LEPO MOJE BRATINEČKO POLJE
-Pjesme i plesovi Jaskanskog prigorja i Polja
11. BUNJEVAČKO KOLO
-Pjesme i plesovi Bunjevačkih Hrvata


Događanja:


4. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava, Marija Bistrica

Susret je održan 24.11.2007 u domu kulture Marija Bistrica, a u kategoriji folklornih sastava, Đurđevčice su izvele pet pjesama a capella, a jednu uz pratnju tamburaškog sastava KUD-a P.Preradović; Ko j' za kolo nek' ide u kolo, Lijepa se Mare udala, Grad se beli, Nisam dugo pjevala kroz selo, Rosna trava i Cvetje moje ja bi tebe brala
IZVJEŠĆE:
Prihvat i smještaj vokalnih sastava bio je u OŠ '' Marija Bistrica'', zatim je organizirana tonska proba prema rasporedu od 13 do 15,45 sati. Susret je svečano otvoren u 16,00 sati državnom himnom zatim su slijedili nastupi ansambala po utvrđenom redoslijedu:
Folklorni sastavi:
1. „Treća dob“ KUU „Ivan Vitez Trnski“, Nova Rača
2. Mješoviti vokalni sastav KUD-a „Ivan Mustač
Kantor“, Sveta Marija
3. Mala ženska vokalna skupina KUD-a „Anka
Ošpuh“, Ludbreg
4. Vokalno instrumentalni ansambl „Lipe“, Sisak
5. KUD „Gradići“, Velika Gorica
6. Folklorna družina „Vuga“, Karlovac
7. Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“, Đurđevac
8. Ženska vokalna grupa „Kajda“, Mače
9. KUD „Ravnica“ Stari Perkovci, Vrpolje
Klasični sastavi:
1. KUD „Stari graničar“, Cirkvena
2. Mješoviti vokalni sastav KUD-a „Čazma“, Čazma
3. Klapa Bistrica, Marija Bistrica
4. Karlovačko pjevačko društvo - Vokalna grupa
„Karlovčanke“, Karlovac
5.HPD''Slavulj''Petrinja
„Petrinjski slavulji“, Petrinja
6. Ženska vokalna grupa pjevačkog zbora „Josip
Štolcer Slavenski“, Čakovec

Nakon nastupa podijeljena su priznanja i organiziran je okrugli stol s dirigentima sastava te Stručnim povjerenstvom u sastavu Josip Jerković (predsjednik) i Bojan Pogrmilović.
Gospodnin Jerković pohvalio je najprije organizatora 4. Susreta, a zatim je općenito s oduševljenjem pohvalio sve izvođače i njihove voditelje i dirigente potičući na daljnji uspješni rad. Govorio je o kvalitetnom pedagoškom pristupu i odabiru repertoara a pritom je spomenuo vokalni sastav Đurđevčice, što je meni osobno velika javna pohvala i priznanje u stručnom pedagoškom radu, kao i pohvala svim članicama Đurđevčica.
Bojan Pogrmilović govori je o problemu visoke intonacije i miješanju dviju vokalnih tehnika, te smještaja pojedinog vokalnog sastava u određene kategorije: folklorni ili klasični vokalni sastav. Na prijedlog gosp. Jerkovića govorilo se čak o uvođenju treće kategorije malih vokalnih sastava.
Dogovoreno je da će 5.Susreti malih vokalnih sastava biti održani u Petrinji 2008.godine.
Hrvatski sabor kulture će nastojati nagraditi vokalne sastave razmjenom vokalnih sastava iz drugih država s kojima surađuje( Slovenija, Poljska, Mađarska), a odabir vokalnih sastava vršiti će se naknadno prema kategoriji i kvaliteti.
Stručno povjerenstvo će detaljna zapažanja i opisno praćenje, svakog vokalnog sastava Susreta, dostaviti naknadno.
Đurđevčice-Marija Bistrica

Tamburaši na Martinju u Virju

08.11.2007.god tamburaši KUD-a već tradicionalno su nastupili na humanitarnom koncertu u povodu ¨Martinjskih dana¨u Virju prilikom čega su izveli pjesmu Blaža Lengera, Svibanjska je noč'ca ta, pjesmu ¨Fakina¨ Teci, teci rijeka Dravo te Polku iz Đurđevca. Na koncertu su nastupili i Gazde, Dangube iz Molvi te tamburaši HPD F.Rusan iz Virja. Sav prihod od ulaznica ide za kupnju CT uređaja u koprivničkoj bolnici ¨Dr. Bardek¨.
Martinje

¨Đurđevčice¨-najbolji ženski vokalni ansambl Koprivničko-križevačke županije

U subotu, 22. rujna 2007. godine održana je županijska smotra pjevačkih zborova i malih pjevačkih sastava, u Svetom Ivanu Žabnu. Smotra je održana u župnoj crkvi, a u kategoriji malih folklornih sastava, Đurđevčice su izvele pet pjesama a capella, a jednu uz pratnju tamburaškog sastava KUD-a P.Preradović; Ko j' za kolo nek' ide u kolo, Lijepa se Mare udala, Grad se beli, Nisam dugo pjevala kroz selo, Rosna trava i Cvetje moje ja bi tebe brala.
Odlukom stručne komisije, ženski vokalni ansambl Đurđevčice, koji čini 11 pjevačica, predstavljat će Županiju na državnoj smotri pjevačkih zborova i malih pjevačkih sastava u Mariji Bistrici 24.11.2007.godine!
Đurđevčice uz tamburaše KUD-aSusreti dječjeg folklora za ¨Dane voća¨

14.listopada 2007.godine u Đurđevcu u povodu obilježavanja manifestacije 'Dan voća Koprivničko-križevačke županije'je održani su susreti dječjeg folklora. Najprije su na svečanosti otvaranja nastupili vokalni sastav ¨Đurđevčice¨uz tamburaše KUD-a, da bi nakon toga svoje programe izveli i gosti: KUD ¨Bjelovar¨ iz Bjelovara, KUU ¨Tomislav¨ iz Županje te domaćini, dječja skupina KUD-a P.Preradović.

Dani voća1 Dani voća2

Podravino kraju mili


1. Širine
2. Oj sončece, sončece
3. Podravska polka
4. Pokraj vode Drave
5. Dođite sad mladenci
6. Dekletine
7. Klinček stoji pod oblokom
8. Sunce za goru
9. Tandrčak
10. Letovanić
11. Ote dečki, ote k nam
12. Snobočija
13. Podravino kraju mili
14. Podravska polka
15. Radetzky marš

Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se