.

O organizatoru

Kulturno umjetničko društvo „Marof“ iz Novog Marofa osnovano je na inicijativu kulturnih djelatnika (nastavnika) i entuzijasta 25. Studenog 1980 godine. S ciljem njegovanja narodnih običaja, pjesama, plesova i etnografskog blaga novomarofskog kraja, Hrvatskog Zagorja, ali i cijele Hrvatske, društvu se priključilo oko 100-tinjak osoba različite životne dobi, zanimanja i afiniteta te se osnivaju sekcije:
- Folklorna sekcija
- Veliki tamburaški orkestar
- Mali tamburaški orkestar
- Mješoviti pjevački zbor

Osim navedenih sekcija danas djeluju i dječja sekcija, veterani, te muška i ženska vokalna skupina.

Folklorna sekcija broji oko dvadeset članova dok tamburaška oko deset. Dječja sekcija koja je osnovana 2007.g dijeli se na mlađi („Pilići“) i stariji uzrast (djeca od 5.-8.r. osnove škole), a broji oko šezdesetak članova. Zatim, spomenuta muška vokalna skupina osnovana 2006.g. zastupa devet članova, a ženska vokalna skupina osnovana tri godine kasnije (2009.g.) broji deset članica.

Od njegovog osnutka društvo je svojim djelovanjem započelo širiti svoj krug prijatelja i poznanika, gostujući na raznim smotrama folklora i nastupima diljem Europe. Počevši od susjednih zemalja (Austrija, Slovenija, Mađarska, Italija, Njemačka, Slovačka i Francuska) pa do naudaljenijih odrednica (Švedska, Španjolska, Makedonija). KUD „Marof“ djeluje i do današnjih dana u punom duhu kao i na početku kada je bio i osnovan te očekuje i poziva nove članove svih uzrasta.

nedjelja, 24.02.2013.

Okrugli stol o folkloru i EU

U petak 22.02.2013. u 19 sati u Kulturnom centru „ Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održan je „Okrugli stol o folkloru i Europskoj uniji“. Ukupno je sudjelovalo 35 sudionika iz 12 kulturno umjetničkih društava sa područja Varaždinske županije.


Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, pravoj snježnoj mećavi, događaju su se odazvali članovi folklornih društava iz Varaždina, Petrijanca, Remetinca, Beletinca, Visokog, Varaždinskih Toplica, Cestice, Ljubešćice, Jalžabeta i Novog Marofa. Nakon uvodnog govora i predstavljanja pojedinih društava mlada voditeljica Danijela Mujanović iznijela je rezultate ankete koja je provedena među folklornim društvima Varaždinske županije. Rezultati ankete pokazali su da broj članova društava raste i nastoji se očuvati kontinuirani rad i nastupi, što postaje sve teže i teže zbog manjih prihoda. Društva nisu zadovoljna potporom Ministarstva kulture i smatraju da su nedovoljno informirana o njegovom radu. Također, smatraju da se ulaskom Hrvatske u EU situacija neće poboljšati. Također su kontaktirana društva sa područja EU, Slovenije i Mađarske, te smo od njih saznali da im se ulaskom u EU situacija u radu društava nije bitno promijenila osim mogućnosti prijavljivanja projekata financiranih iz EU.

Nakon prezentacije sudionici okruglog stola su razmijenili vlastita iskustva što se ispostavilo jako korisno jer su neka društva tek počela sa radom a neka djeluje već više od 30-ak godina. Započelo se naravno sa problemima koji se pojavljuju u radu društava, o načinima dovođenja novih članova i obnavljanju instrumenata i nošnji. Sudionici su informirani o programu "Mladi na djelu" kroz prezentaciju i podijeljene informativne materijale. Podijeljene su i brošure sa informacijama o cijelom projektu EURO FOLK u kojoj se osim informacije o projektu nalaze i informacije o organizatoru i o programu "Mladi na djelu". Sudionike je jako razveselila činjenica da su mladi folkloraši pokrenuli ovakvu jednu inicijativu i nadaju se da će nove generacije biti sposobne preokrenuti trend i vratiti folklor na mjesto gdje je bio prije. Također se govorilo o suradnji s vrtićima i školama, dosadašnjim projektima, novim načinima prikupljanja novčanih sredstava za rad i međusobnoj suradnji među društvima. Činjenice koje su tijekom rasprave izašle na vidjelo su teška financijska situacija, loša suradnja sa županijom i ministarstvom, sve manje ulaganje u osposobljavanje stručnog kadra i nepripremljenost društava za financiranje kroz projekte kakvo nas očekuje nakon ulaska u EU. Zaključci rasprave su da treba više raditi na promociji folklora i osvještavanju ljudi o važnosti folklora kao neizostavnog dijela kulturne baštine. Ministarstvo bi trebalo uložiti napore u uvođenje folklora u sustav formalnog obrazovanja. Društva bi se trebala bolje povezati u zajedničkom radu na projektima koji će osnažiti kapacitete i rad svih društava.

Piše: Lucija Vuradin


24.02.2013. u 20:44 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< veljača, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Studeni 2013 (1)
Lipanj 2013 (5)
Svibanj 2013 (3)
Veljača 2013 (4)
Siječanj 2013 (1)

O programu "Mladi na djelu"

Mladi na djelu je program Europske unije namijenjen mladima i organizacijama aktivnim u radu s mladima u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Glavnu riječ u osmišljavanju i provođenju projekata imaju upravo mladi. Odrasli su ovdje prisutni samo kao podrška. Ključna riječ je neformalno učenje, što znači da se ono odvija na ležeran način, uz zabavu, druženje, volontiranje i razmjenu iskustava.

Inicijative mladih dio su programa Mladi na djelu i predstavljaju važan alat za neformalno učenje i učenje kroz iskustvo. Riječ je o projektima koje iniciraju, pripremaju i provode mladi od 15 do 30 godina, a oni se prijavljuju za financijsku potporu Agenciji za mobilmost i programe EU u okviru programa Mladi na djelu. Mladima se kroz inicijative mladih omogućuje vodeća uloga u provedbi aktivnosti, razvoj kreativnosti i poduzetništva te izjašnjavanje o lokalnim potrebama i interesima, ali i o bitnim pitanjima u svijetu. Mladi mogu osmisliti vlastiti projekt koji utječe na različita područja života te na taj način pridonijeti stvaranju Europe, osjećajući se pritom kao (aktivni) građani Europe. Kroz sudjelovanje u inicijativama mladima se omogućuje:

- ostavljanje pozitivnog traga u zajednici

- iskustvo rada u timu

- podizanje samopouzdanja i unaprjeđenje osobnog razvoja

- korisno provođenje slobodnog vremena

- stjecanje raznih vještina i znanja
- iskustvo raspolaganja financijama, upravljanje projektom itd.



"Ovaj projekt se financira uz podršku sredstava Europske komisije. Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Europska komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporaba informacija koje se u njoj nalaze."