Gradnja obiteljske kuće u Zagrebu

subota, 27.06.2015.

Iznenađenje- zemljište u arheološkom pojasu!!

I tako mi dobili obavijest da moramo platiti porez na promet nekretnina. I u sklopu toga moramo se pojaviti pred komisijom da nam ga obračuna, a donijeti moramo friške uvjete građenja. I ja odem po friške uvjete građenja, malo čitam (iako već sve znam od prošlog puta kad smo to vadili- prije kupnje zemlje)... zemljište u zoni 2.2., u zoni predviđenoj za građenje, poljoprivredne namjene.. kad ono- novi dodatak! Kaže "Čestica se dijelom nalazi u zoni zaštićenog arheološkog pojasa"!!! Toga nije bilo prije godinu dana, kad smo kupovali zemljište...

Odem na GUP na netu- u cijelom Zagrebu i okolici ima valjda sve skupa 4 takva područja- jedno je Gornji Grad (potpuno jasno) i još 2-3 razbacana kružića. I jedan od kružića, po nekom novom naputku, i naše brdo :-)))) Divota!

I kaj sad?

Pitam arhitekticu, zovem Ministarstvo kulture, gradski ured za zaštitu spomenika, ispitujem, ljutim se... Ispitujem susjede kaj je to na našem brdu nađeno da je odjednom postalo arheološki pojas, oni pojma nemaju i smiju se otkud mi to i tak... Na kraju sve me svi donekle smire, držimo fige da ne nađemo ništa kod iskopa, a u međuvremenu smišljamo načine na koje se može sagraditi kuća, a da se ne radi iskop. Meni najdraži- zasadimo 4-5 drveta na strateška mjesta, čekamo da narastu do snažnih debala, odsječemo im krošnje i na te stupove nasadimo kuću :-)))))))

(porez na promet nekretnina- 7400 kn. Kačiiing!)

Oznake: porez na promet nekretnina

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.05.2015.

Pronašli smo zemljište!

Nakon 4-5 mjeseca traženja zemljišta koje nam se sviđa, a koje si možemo priuštiti, javlja nam poznanik da zna za neko. Koje si možemo priuštiti. I shvatimo da je to ono isto od kojeg smo odustali, jer je uspon bio strava. Tada smo mislili da ćemo lakše naći svoju zemlju.

Kad smo se podvinutih repova vratili još jednom podno "Himalaje", hrabro sam izdržala uspon do vrha. A tamo smo bili nagrađeni lijepim, osunčanim zemljištem, s prekrasnim pogledom (oš` na Zagreb, oš` na šumovito brdo preko puta našeg) i što je najvažnije, zemljištem koje smo si mogli priuštiti. Nešto više od 700m2, zadnja parcela u ulici.Tada smo imali nekoliko nedoumica- da li ako smo slijepa ulica moramo osigurati mjesto za okretanje vatrogasnog vozila? Zapravo se iza našeg zemlišta nastavljao nekekav poljski put, no budući da je postojao i u katastru, to je bilo dovoljno da se smatra putom- nismo slijepa ulica! Da li je dovoljno što je pristupna cesta u katastru uža od famoznih 5,5 metara (to je bilo doba donošenja novog pametnog zakona gdje nisi mogao graditi ako pristupna cesta nije dovoljno široka)? No, izgleda da kad je gradu drastično pao prihod od komunalnih doprinosa za kuće u izgradnji, malo su se ispravili po tom pitanju :-))) Da li ako je zemljište poljoprivredno, ali u građevinskoj zoni- može izgradnja? Da, može. Čak smo bili oslobođeni plaćanja prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, prema novom zakonu, mislim da vrijedi za kuće manje od 400m2.Ono što je bitno prije kupnje- pravac u nadležnu općinu i zatražiti uvjete za građenje- da se vidi da li se smije, koliko, kako itd. Sve smo provjerili, potpisali ugovor, iskeširali pare i nakon nekog vremena platili porez na promet nekretnina- nešto više od 7000 kn. I tada smo polako krenuli razmišljati o projektu, arhitektima, geomehaničkim ispitivanjima, geodetima i inim stavkama za pripremu gradnje. O tome sljedeći put.

Budući da ne mogu naći stare slike, iz 2007. kada smo kupili zemlju, nedavno sam okinula par fotki u trenutnoj džungli koja sada vlada na zemljištu- glave će joj za 10-tak dana doći naš izvođač i njegova mašinerija.

Oznake: kupnja zemljišta, uvjeti za građenje, općina, porez na promet nekretnina

- 22:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se