Gradnja obiteljske kuće u Zagrebu

subota, 27.06.2015.

Iznenađenje- zemljište u arheološkom pojasu!!

I tako mi dobili obavijest da moramo platiti porez na promet nekretnina. I u sklopu toga moramo se pojaviti pred komisijom da nam ga obračuna, a donijeti moramo friške uvjete građenja. I ja odem po friške uvjete građenja, malo čitam (iako već sve znam od prošlog puta kad smo to vadili- prije kupnje zemlje)... zemljište u zoni 2.2., u zoni predviđenoj za građenje, poljoprivredne namjene.. kad ono- novi dodatak! Kaže "Čestica se dijelom nalazi u zoni zaštićenog arheološkog pojasa"!!! Toga nije bilo prije godinu dana, kad smo kupovali zemljište...

Odem na GUP na netu- u cijelom Zagrebu i okolici ima valjda sve skupa 4 takva područja- jedno je Gornji Grad (potpuno jasno) i još 2-3 razbacana kružića. I jedan od kružića, po nekom novom naputku, i naše brdo :-)))) Divota!

I kaj sad?

Pitam arhitekticu, zovem Ministarstvo kulture, gradski ured za zaštitu spomenika, ispitujem, ljutim se... Ispitujem susjede kaj je to na našem brdu nađeno da je odjednom postalo arheološki pojas, oni pojma nemaju i smiju se otkud mi to i tak... Na kraju sve me svi donekle smire, držimo fige da ne nađemo ništa kod iskopa, a u međuvremenu smišljamo načine na koje se može sagraditi kuća, a da se ne radi iskop. Meni najdraži- zasadimo 4-5 drveta na strateška mjesta, čekamo da narastu do snažnih debala, odsječemo im krošnje i na te stupove nasadimo kuću :-)))))))

(porez na promet nekretnina- 7400 kn. Kačiiing!)

Oznake: porez na promet nekretnina

- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.06.2015.

Geodet, arhitekt, geomehanika i uvjeti gradnje

Sljedeći korak u gradnji kuće je traženje posebnih uvjeta za gradnju, službeno, u općini u kojoj se zemljište nalazi. To je potrebno arhitektu kako bi znao što i kako- velebnu trokatnicu ili skromni kućerak. Ili ništa, jer ste kupili premalo zemljište (zato je dobro po to ići i prije kupnje zemljišta, i pred samo crtanje kuće, ako je prošlo puno vremena). S posebnim uvjetima i prolaskom vremena u vezi smo imali jedno luuuudo iznenađenje, ali o tome u sljedećem postu.

U ovim uvjetima piše gdje, koliko, kako i slično. Naša parcela je koliko se sjećam u 2.2 zoni u Zagrebu- minimalna veličina parcele 800m2, postotak izgrađenosti 20%, obavezno 1 garažno mjesto, podrum, prizemlje, potkrovlje, i još puno natuknica je bilo na tom papiru.

Nakon toga kontakt s geodetom koji je napravio PGP - geodetsku podlogu. Ka-ching! 3500 kuna! Trebate ju elektronskom i papirnatom obliku, ovjerenu.

Korak dalje- arhitekti. Cijene se kreću od 10-20 EUR/m2, barem u Zagrebu, a to bi trebalo obuhvatiti idejni projekt, glavni projekt, projekt statike, izrada troškovnika. Projekti koji nisu potrebni za kuće do 400m2 su projekt strojarskih instalacija (grijanje), vodovod i kanalizacija, te struja. Nama su se neki izvođači čudili što to nemamo, ali valjda ljudi inače grade objekte veće od našeg. Ka-ching! 15000kuna arhitekti! Ka-ching! 3000kuna statičar!

Geomehaničko istraživanje tla- treba provjeriti u posebnim uvjetima za parcelu- na našima je pisalo da to trebamo napraviti (ili nam je možda referentica u općini to naručila?) i tako krenusmo tražiti ponude za bušenja. 1 sonda, 2 sonde, zagrebačke firme, okolica i šire, zatražila sam, koliko se sjećam jedno 7 ponuda. Svi su se hrabro držali oko 7 i po + PDV (potreba svih uključenih u gradnju kuće da ponude fizičkim osobama izjavljuju bez PDV-a mi još dan danas nije jasna), jedan heroj se iskristalizirao s 5 tisuća + PDV. Odbili smo, rekli smo da nećemo prejeftino.

:-)))) Zezam se! Uzeli čovjeka, naravno. Došao, izbušio, elaborirao napismeno. Mi zadovoljni. Već sam ga preporučivala, mogu opet ako me zatražite.

U sljedećem postu o luuudom iznenađenju i o prvom razgovoru s arhitektima- što, kako i gdje želimo!

Oznake: geodet, arhitekt, geomehanika, posebni uvjeti za gradnju, PGP, geodetska podloga

- 23:28 - Komentari (6) - Isprintaj - #