Gradnja obiteljske kuće u Zagrebu

nedjelja, 17.05.2015.

Pronašli smo zemljište!

Nakon 4-5 mjeseca traženja zemljišta koje nam se sviđa, a koje si možemo priuštiti, javlja nam poznanik da zna za neko. Koje si možemo priuštiti. I shvatimo da je to ono isto od kojeg smo odustali, jer je uspon bio strava. Tada smo mislili da ćemo lakše naći svoju zemlju.

Kad smo se podvinutih repova vratili još jednom podno "Himalaje", hrabro sam izdržala uspon do vrha. A tamo smo bili nagrađeni lijepim, osunčanim zemljištem, s prekrasnim pogledom (oš` na Zagreb, oš` na šumovito brdo preko puta našeg) i što je najvažnije, zemljištem koje smo si mogli priuštiti. Nešto više od 700m2, zadnja parcela u ulici.Tada smo imali nekoliko nedoumica- da li ako smo slijepa ulica moramo osigurati mjesto za okretanje vatrogasnog vozila? Zapravo se iza našeg zemlišta nastavljao nekekav poljski put, no budući da je postojao i u katastru, to je bilo dovoljno da se smatra putom- nismo slijepa ulica! Da li je dovoljno što je pristupna cesta u katastru uža od famoznih 5,5 metara (to je bilo doba donošenja novog pametnog zakona gdje nisi mogao graditi ako pristupna cesta nije dovoljno široka)? No, izgleda da kad je gradu drastično pao prihod od komunalnih doprinosa za kuće u izgradnji, malo su se ispravili po tom pitanju :-))) Da li ako je zemljište poljoprivredno, ali u građevinskoj zoni- može izgradnja? Da, može. Čak smo bili oslobođeni plaćanja prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, prema novom zakonu, mislim da vrijedi za kuće manje od 400m2.Ono što je bitno prije kupnje- pravac u nadležnu općinu i zatražiti uvjete za građenje- da se vidi da li se smije, koliko, kako itd. Sve smo provjerili, potpisali ugovor, iskeširali pare i nakon nekog vremena platili porez na promet nekretnina- nešto više od 7000 kn. I tada smo polako krenuli razmišljati o projektu, arhitektima, geomehaničkim ispitivanjima, geodetima i inim stavkama za pripremu gradnje. O tome sljedeći put.

Budući da ne mogu naći stare slike, iz 2007. kada smo kupili zemlju, nedavno sam okinula par fotki u trenutnoj džungli koja sada vlada na zemljištu- glave će joj za 10-tak dana doći naš izvođač i njegova mašinerija.

Oznake: kupnja zemljišta, uvjeti za građenje, općina, porez na promet nekretnina

- 22:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 02.05.2015.

Traženje zemljišta za gradnju u Zagrebu

I tako, početkom 2007. krenuli mi u potragu za zemljištem, obiteljska primanja nam taman dobila lijepu perspektivu i mislili smo da ne moramo baš tražiti zemljište Bogu iza nogu, možda bi Bukovac, Gračani, Žuti Brijeg i slično došlo u obzir. I naravno, lijepi komad zemlje od dviiljadekvadrata bi bilo po našem ćefu. Joj, da, i da je na brdu, nećemo ravnicu, to je bezveze. No da...

Prvi pogled na oglasnik nas je otrijeznio i skrušeno smo povukli crtu "potencijalnih" u širokom krugu oko gore spomenutih kvartova. Jednostavno nam nije bilo jasno kako izdvojiti 80-tak tisuća eura za zemljište (uz pomoć kredita, naravno) i onda dići kredit i za gradnju kuće?!

I tako je krenulo obilaženje... Gledali smo zemljišta u Branovcu (neki od mitova- naravno, došao je vodovod, naravno, struja je na zemljištu, postoji pristupni put, na sunčanom mjestu je), Gornjoj Bistri (možete kupiti donji dio našeg dvorišta, pa bumo dijelili struju, 1000m2 za ciglih 50.000 EUR), vozili smo se daaaleko iza Velike Gorice, kružili oko Remetinca, koketirali sa zavodljivim (i preskupim) Novoselcem, Medvedskim Brijegom, Markuševcem i sl. Penjali smo se na brda na kojima kilometrima nije bilo susjeda, ali se čovjek s oglasa kleo da je građevinska zona- nakon toga smo naučili da odmah lokaciju, umjesto uživo, pregledamo na GUP-u, elektronski naravski. Gledali smo zemljišta direktnim s pogledom na susjedovu trokatnicu, zemljišta koja bi na koordinatnom sustavu imali veći y nego x, zemljišta do kojih treba pješačiti sa satarom u ruci, zemljišta koja koštaju 100EUR/m2, a do autobusne stanice treba 15-tak min hoda. Svašta smo mi gledali.

Gledali smo i jedno zemljište u Gornjoj Dubravi, u ulici koja je bila toliko strma da smo istezali vratove kako bi vidjeli cestu od komandne ploče auta. Kuplung, prva i polako... Rekla sam mužu (tada dečku), "Zaboravi, okreći auto, frka me da ćemo se prekobicnuti natraške- nema veze što je ispod 50 EUR/m2, naći ćemo mi nešto bolje". To je bilo negdje na početku naše priče s traženjem zemlje i još smo bili naivni i zeleni :-))).

Nismo znali da nas na vrhu tog uspona čeka naše buduće zemljište. O tome u sljedećem postu za koji dan (kad pronađem slike).

Oznake: zemljište, građevinsko zemljište, Zagreb, gradnja kuće, cijene građevinskih zemljišta

- 17:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 01.05.2015.

Zašto graditi kuću?

Počinjemo s pitanjem- čemu sve to? Postoji puno razloga- život u kući smatramo zdravijim, boljim za djecu, kuća je prikladnija za ljubimce, da ne spominjem sve "divote" koje sustanarstvo u zgradama može donijeti...

Ja sam odrasla u kući, a trenutno živimo u stanu i iako je prošlo 6 godina, još se sjećam osjećaja jednog ljeta, kad sam shvatila da u jutro lijepog dana nema izlaska na terasu, na travu, na sunce. Ima, al moram izaći na mali balkončić i nagnuti se pod određenim kutem, e da bi me sunce moglo podraškati po dijelu lica. Ili se, naravski, mogu spustiti 2 kata niže i targetirati komade zelenja između betoniranih puteva. Uzeti ligeštul i razapeti ga, zajedno sa stolićem za kavu, novinama i knjigom, između dječjeg parkića i ceste za veliki hrvatski trgovački lanac. Al za to je potreban i napor oblačenja- ne mogu po kvartu šetkati u pidžami, s kavicom u ruci. I onda kad se tamo dolje domislim da bi nešto i gricnula...

Imala sam sreću da sam odabrala životnog suputnika koji dijeli moju želju za životom u kući, prirodi, s produžetkom stambenog prostora na terasu, vrt i dvorište. Čujem za puno situacija gdje jedna strana želi stan, druga kuću i to obično završi na stanu. Jer zapravo znamo da je stan racionalnija, praktičnija, (dosadnija :-) odluka od sulude odluke gradnje kuće.

Eto, tako smo se mi jednog dana prije 7 godina u glavama usmjerili na ideju kuće. Jednog dana.

U sljedećem postu ću pisati o tome što vlasnici zemljišta u Zagrebu, koje NE košta više od 60.000 EUR misle kad kažu da zemljište ima sve priključke, i da je u građevinskoj zoni, i da ima pristupni put, da je voda došla u naselje, itd. Hint- ništa od toga nije istina :-)))))))!!!!

Oznake: gradnja, kuća, stan, gradnja kuće, životne odluke

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se