kuća R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  blog o gradnji obiteljske kuće



Nakon dugo odgađanja...


... i to je došlo na red - uređena je kosina kod ulaza u kuću i složen suhozid. Temelji više ne izgledaju kao komad betona usred padine, nego su se uklopili u teren.


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće

nedjelja, 07.11.2010. u 20:03 sati • Komentari (0) • Print#

Pune ruke posla


Spaljene dvije hrpetine žbunja odrezanog tijekom zime, složena dva suhozida, padina očišćena od preostalog kamenja, presađena dva hrasta, posađeni jorgovan, forzicija i ruj, razdvojena površina koja će se koristiti za parkiranje i manipuliranje prilikom nastavka građenja od planiranog travnjaka...

... samo građenje stoji.


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 19.04.2010. u 10:11 sati • Komentari (2) • Print#

Posljednje sezonsko lopatanje


S obzirom na prognozu vremena, čini se da je sezona lopatanja gotova. Slijedi nam čišćenje preostalog žbunja na granici sa školskim arboretumom.

Evo pogleda na buduću terasu nakon uređenja terena (još nije gotovo)...

terasa

i ''ulov'' par koraka od buduće kuhinje...

gljive


Oznake: temelji, zemljište, zbivanja oko kuće

nedjelja, 01.11.2009. u 19:15 sati • Komentari (0) • Print#

Ekstremno vrtlarenje, šesta seansa


Jedna kosina duž kuće i jedan bočni rub iskopa uređeni su i uklopljeni u prirodni pokos vrtače. Izvađenim kamenom složen je već dobar dio ograde u obliku suhozida. Ovaj vikend počelo je sređivanje drugog bočnog ruba iskopa, sigurno najteži dio posla zbog velikog nagiba, puno kamena i dosta drveća koje smo željeli sačuvati pa stroj nije bio previše koristan. Nagib je ublažen, a najboljom taktikom pokazalo se vađenje sitnijeg i krupnijeg kamena, pa raspoređivanje preostale zemlje. Čak smo ručno uspjeli ukloniti kamen koji se otkotrljao niz padinu i zapeo između dva drveta, težak vjerojatno oko 200-ak kilograma.

Nije sve u radu, bit će vremena i za užitak - u usjeku padine složili smo kameni roštilj, a testiranje je sljedeći vikend...


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće

nedjelja, 04.10.2009. u 10:23 sati • Komentari (0) • Print#

Ekstremno vrtlarenje


Definicija - vrtlarenje na terenu površine 4000 m2, nagiba 30-100% (30-100 cm visine na 1 m dužine), visinske razlike do 10 m, prekrivenom kamenim gromadama i crvenom ljepljivom zemljom; preciznije - uklanjanje nereda nakon zemljanih radova.
Priprema - jednodnevno uređenje kombinirkom, pri čemu smo naučili da stroj nije svemoguć.
Oprema - nas dvoje, dvije kante, dvije lopate (tačke ne funkcioniraju na opisanom terenu), dva para rukavica.
Zagrijavanje - uklanjanje kolotečina i razastiranje šljunka na parkirno mjesto i po dnu okna za priključak vode.
Učinak - 40-ak kanti zemlje podignuto i raspoređeno povrh usjeka; uklonjeno nekoliko desetaka gromada što su se otkotrljale na dno vrtače za vrijeme planiranja terena; na 100-ak m2 u podnožju usjeka ručno presložene gromade radi smanjenja međurazmaka pa zasipane zemljom - nepoznat broj kanti; složeno oko 7 m suhozida, visine i širine oko 50 cm.
Plan - još 10-15 puta toliko kao gore opisano.
Nagrada - večernji odlazak na utakmicu na koju nismo dospjeli, koncert povodom 30-te godišnjice punka (po ne znam koju već godinu za redom).

Tako je izgledala subota. Ne mogu izdvojiti nijedan dio tijela koji posebno boli, boli sve!


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće

ponedjeljak, 21.09.2009. u 10:37 sati • Komentari (0) • Print#

Godišnjica


Sutra se navršava prva godina od početka pisanja ovog bloga i ovaj post bi trebao govoriti o kući stavljenoj pod krov, o naručivanju vrata i prozora, o planiranju radova za sljedeću sezonu, možda o odabiru pločica. No s proljetnim radovima, sve su nas zahvatili drugi problemi puno širih razmjera. Stegli smo novčanik i odlučili se zaustaviti na temeljima i donjoj ploči, a ostatak proračuna preusmjeriti na bitnije stvati. Sasvim bistra odluka, kada opet promislim...

Dakle, do sada je napravljen uvjerljivo najteži dio posla - temelji s kaskadnom donjom pločom, septička jama i revizijsko okno, u grubo je isplaniran teren, a sljedećih dana očekuje nas par kamiona zemlje koju treba razastrti površinom raskopanog dijela terena, slaganje suhozida i sadnja drveća. Jedva čekam proljeće da s ponosom objavim slike svježe trave na oporavljenom terenu.

Za sada evo završetka nedavnog niza slika septičke jame - zaštićene od upada razularenih školaraca za vrijeme velikog odmora...

septička jama


Oznake: financije, temelji, sabirna jama, zemljište

srijeda, 16.09.2009. u 19:34 sati • Komentari (2) • Print#

Jučer smo...


- uredili i poravnali oko 50 m2 terena, povrh širokog iskopa, donošenjem viška zemlje s drugog dijela čestice,
- složili 15-ak metara niskog suhozida radi učvršćenja ruba padine,
- razrahlili površinu i posijali travu.

Zaljevanje trave je neplanirano izostalo - nakon posljednje bačene šake sjemena otjerao nas je pljusak. Valjda je natopio tlo do dubine 15 cm kako kažu upute za sijanje!

Pitam se hoće li sljedećih dana ostatak glavnog projekta uspjeti dobiti papirnati oblik?

Image and video hosting by TinyPic


Oznake: zemljište, iskop

nedjelja, 03.05.2009. u 14:01 sati • Komentari (0) • Print#

Par novosti


Od ovog vikenda smo gazde cijele čestice - očistili smo preostalo visoko grmlje duž dijela puta i sav teren je prohodan! Jedino još trebamo srediti grmlje na granici sa školskim arboretumom. Umjesto s trnjem, uskoro ćemo se boriti samo s travom. Održavanje 4.400 m2 nije lak zalogaj.

Vodomjerno okno i poklopac još uvijek čekaju komunalce i postavljanje. Nadam se da do ukapanja neće dobiti noge.

Zbog težine iskopa i stijene na kojoj se sve nalazi, očekuju nas izmjene i dopune projekta. Parkirna mjesta, umjesto u usjeku, smjestit će se na nasipu. Samostojeće vanjsko spremište, također u usjeku, prislonit će se uz kuću i biti nešto pliće. Naravno, sve u skladu s prostornim planom. Istovremeno, otpadaju skupi potporni zidovi, dubina temelja se smanjuje... Lančana reakcija! A 100-ak metara dalje, susjed prilikom iskopa nije naišao niti na jedan jedini kamen, a kamoli stijenu!

Nakon niza neplaniranih troškova izradili smo rebalans proračuna - gradnja će ići puno sporije nego smo očekivali. Izradu temelja, donjih podloga, ab stijena i septičke jame povjerili smo jednom od izvođača koji su nam ispunjavali troškovnik, za početak lipnja. Kako ne želimo prerano ostati na nuli, niti se zadužiti preko svake pristojne mjere, niti ikamo žurimo, odluka o nastavku radova pričekat će još par tjedana.


Oznake: zemljište, iskop, priključci, financije

ponedjeljak, 27.04.2009. u 06:44 sati • Komentari (0) • Print#

Široki iskop


U nedjelju smo proslavili rođendan male beštije, što je samo bio izgovor da se mi odrasli dobro zabavimo, a u ponedjeljak je počela akcija - poravnavanje platoa prije građenja.

Vjerovali ili ne, stres kojega izaziva takva avantura je nije usporediv ni sa kojim ispitom na faksu, javnim nastupom, niti rođenjem djeteta... Grč u trbuhu traje već danima.

U projektu sve izgleda savršeno precizno i racionalno. Omjer usječenog i nasipanog podjednak je na papiru, ali cijeli zahvat u stvarnosti djeluje kao gradilište infrastrukturne građevine državne ili barem županijske važnosti. Ili hotela! Netko se možda dođe raspitivati za cijene kamena misleći da je došao u kamenolom.

Pikamer izbija kamene gromade veličine perilice, radna površina mu je puno veća nego plato u projektu i prizor je strašan. Ali istovremeno oduševljava kako bagerist rukuje strojem od 30 tona kao dječjom igračkom. U trenutku kada je izgledalo kao da će skliznuti niz padinu, podupro se žlicom i vratio ravnotežu. Kasnije je zabivši čekić u tlo podigao trup stroja u zrak i premjestio se u odgovarajući položaj. Jedan kamen se otkotrljao na dno vrtače, u dubinu preko 5 m, i trebalo je dosta uvjeravanja da ne pojuri po njega. Zamislite prizor divovske mehaničke ruke otrgnute iz ramena koja kao gusjenica gmiže niz padinu! Najzanimljivije je osiguranje bagera od prodaje u susjednim nam, istočnim, krajevima - preko noći čekić ostaje uboden u tlo, a žlica nagažena gusjenicom bagera.

Danas završavaju radovi, višak kamena bit će odvezen i plato oblikovan u projektirano stanje. Zatim stižu tabla, ograda i priključci pa počinjemo...

Image and video hosting by TinyPic


Oznake: zemljište, građenje, iskop

srijeda, 08.04.2009. u 06:53 sati • Komentari (2) • Print#

Armagedon


Jučer smo opožarili gotovo 4.000 m2 zemljišta!

Tijekom jutra geodet je iskolčio česticu, kuću i pomoćnu građevinu. Pratili smo ga s teškim naoružanjem za čišćenje žbunja koje smo na kraju odlučili spaliti zajedno sa suhim ostacima prošlogodišnjeg ekocida. Isprva smo se pitali hoće li uopće gorjeti s obzirom da je još prije par dana sve bilo pod snijegom, ali kada je buknulo, imali smo problema kontrolirati vatru. Vjetar ju je okrenuo u smjeru škole i visokog žbunja na rubu školskog arboretuma. Početnu paniku brzo smo zamijenili dobrom organizacijom, suzili ''frontu'' na par metara i zavrtili je naokolo rupe sve do mjesta s kojeg je krenula, bez štete po bilo koju susjednu česticu. Mogli smo je ugasiti u svakom trenutku, ali odlučili smo se poštedjeti višednevne košnje.

Vatra se ugasila dok smo na padini u miru pijuckali sokiće, jeli čokoladice i gledajući zgarište odlučili - nikad više!

Na odlasku smo samo mahnuli vatrogascima koji su 300-ak metara dalje, iza zavoja, nadzirali vatru koja se zbog nečijeg neopreza prilikom paljenja trave primakla na par koraka do kuće.






Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće, geodet

nedjelja, 01.03.2009. u 19:18 sati • Komentari (1) • Print#

Savjeti za kupnju zemljišta


U ovaj post, čuvan tjednima ''u pripremi'', doslovno je isipano sve što mi pada na pamet, a moglo bi nekome biti korisno pri traženju zemljišta, prije svega za gradnju obiteljske kuće, ali i drugih građevina. Često ću upućivati na Zakon o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07), pa ću ga zato dalje u tekstu nazivati skraćeno Zakonom. Pojedine pojmove neću detaljno objašnjavati jer ih se može pronaći u Zakonu ili pretraživanjem interneta. Ako mi se potkrade kakva greška ili propust, upozorite me da ispravim.

Svima je vjerojatno jasno da se obiteljska kuća može graditi isključivo unutar građevinskih područja koja su utvrđena dokumentima prostornog uređenja (prostornim planovima uređenja velikog grada/grada/općine). Tim dokumentima i Zakonom razlikuju se izgrađeni (čl. 2. pojam 1.3.) i neizgrađeni (čl. 2. pojam 1.4.) dijelovi građevinskog područja. Za neizgrađene dijelove potrebna je izrada urbanističkih planova uređenja (UPU-a, Zakon čl. 75.). Također je i za pojedine izgrađene dijelove dokumentom prostornog uređenja utvrđena izrada UPU-a ili DPU-a (detaljnih planova uređenja). Budući da građevinska područja utvrđena dokumentima prostornog uređenja nisu baš najbolje usklađena sa Zakonom, koji je novijeg datuma, izdano je tumačenje Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje pokušava raspetljati nastale situacije.

Da ne zastranim, ukratko:
1. Tko želi graditi što prije, neka traži zemljište unutar izgrađenog dijela građevinskog područja za koje nije potrebna izrada UPU-a ili DPU-a, i neka obrati pažnju na pristup s prometne površine, o čemu nekoliko uputa slijedi dalje u tekstu.
2. Tko ima strpljenja čekati izradu UPU-a ili DPU-a, neka se u gradu/općini raspita o dinamici njihove izrade, da ne ostari čekajući. Neki od tih planova zbog nedostatka sredstava možda nikad neće ni biti rađeni, nego će poslužiti za čuvanje prostora.
3. Tko ima zemljište izvan građevinskog područja, a želi da postane građevinsko, neka prilikom izrade dokumenta prostornog uređenja podnese DOBRO obrazložen prijedlog da zemljište bude uvršteno u građevinsko područje. Dobra obrazloženja su npr. neposredna blizina postojećeg građevinskog područja, postojeća infrastruktura, slični primjeri, možda malo matematike o gustoći izgradnje i gustoći stanovništva i slično, a neprimjerena obrazloženja – ''oteto-prokleto'', ''ja sam taj-i-taj'', ''mojih desetero djece, pedesetero unučadi'', ''ubit ću se ako'', iako APP (ako prođe, prođe) metoda nije nužno neuspješna. Nema jamstva, ali vrijedi pokušati.

Novim Zakonom utvrđena je nužna uređenost građevne čestice (čl. 125. i 126.), a uglavnom je sporan pristup s prometne površine. Načelno, prometna površina treba biti ucrtana u katastarski plan i ispunjavati uvjete iz prostorno planske dokumentacije (širina kolnika, širina koridora, nogostupi i slično), a na tu temu izdano je par tumačenja:
- Pristup građevne čestice na (javno) prometnu površinu
- Okružnica za evidentiranje prometnih površina
Ovisno o odredbama planova, pristup s prometne površine nerijetko je moguće ostvariti pravom služnosti (Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, NN 91/96 + izmjene i dopune), ali tada se mogu dogoditi prilično nezahvalne situacije jer su susjedski odnosi lako kvarljiva roba!

Smisao pristupa na odgovarajuću prometnu površinu je omogućiti kretanje i pristup interventnog prometa (vatrogasna vozila, vozila hitne pomoći i sl.), opskrbe i sličnog. O tome već dugo ''govori'' Pravilnik o uvjetima za vatrogasne pristupe (NN 35/94, 55/94; čl. 6., Prilozi Pravilniku - Tablica 1), ali čini se da nikad nije bio dovoljno ozbiljno shvaćan.

Osim samog crteža, u dokumentu prostornog uređenja najvažniji su uvjeti gradnje za pojedina naselja ili zone. Njima su utvrđene najmanja i najveća veličina građevne čestice, njena izgrađenost i iskorištenost, katnost i visina građevine, udaljenosti od ruba građevne čestice, susjednih građevina i regulacijske crte, oblikovanje i niz sličnih smjernica. Tako je npr. na čestici površine 400 m2 negdje moguće graditi samostojeću katnicu, a negdje prizemnicu u nizu. Isto tako, ovisno o koeficijentima izgrađenosti i iskorištenosti, na čestici jednake površine, a u različitim naseljima/zonama, moguće graditi kuće različitih površina. Ako je pak neka katastarska čestica prevelika za oblikovanje građevne čestice, moguće ju je parcelirati uz odgovarajuću dokumentaciju (Zakon, čl. 191., 120. i 121.). Naravno, u duhu istih odredbi, nemojte kupovati samo dio katastarske čestice s namjerom kasnije parcelacije, jer su i suvlasnički odnosi lako kvarljiva roba!

Naglašavam da treba razlikovati pojmove katastarske i građevne čestice! Prvi je vezan uza vlasništvo, a drugi može i ne mora biti vezan uza vlasništvo, iako je najjednostavnije da bude.

Također je važno proučiti odredbe vezane uz promet i infrastrukturu, po potrebi uza zaštitu kulturne i prirodne baštine, a preporučam istražiti i što je moguće graditi u okolici kako se jednog dana ne biste našli u neželjenom okružju.

Sljedeći savjeti pisani su nasumce, ali nekome mogu zatrebati.

Prilikom kupnje neizostavni su zemljišnoknjižni uložak i kopija katastarskog plana za točno identificiranje zemljišta i vlasnika zemljišta. Površina čestice upisana u ta dva dokumenta nerijetko se razlikuje par kvadrata i nije velik problem, ali o tome više znaju geodeti.

Sadržaj teretovnice zemljišnoknjižnog uloška je ono što ponekad zadaje brige. Uglavnom se radi o uknjižbama hipoteka, prava služnosti i sličnih tereta.

U teretovnicu našeg zemljišta bio je upisan hipotekarni dug iz oko 1930. godine. Obratili smo se lokalnoj poreznoj upravi, kao pravnom slijedniku ondašnjeg vjerovnika, radi vraćanja duga i dobivanja brisovnog očitovanja. Iznos koji smo trebali platiti dobiven je preračunom izvornog iznosa duga u ondašnju vrijednost američkog dolara, a zatim preračunom u današnju vrijednost kune. Ne previše značajan iznos!

Naravno, postoje i neuknjiženi tereti, ali to je presložena tema.

Prodavatelji zemljišta, ili općenito nekretnina, često u postavljenu cijenu uračunavaju različite potencijale, ali ono što njima predstavlja vrijednost, nije nužno vrijednost kupcu, pa ne treba nasjedati. Podijelit ću ih u dvije kategorije:
1. one koji su ''zabetonirali'' cijenu nekretnine i neće od nje odstupiti makar prodavali godinama i makar bili u dugovima do grla,
2. one koji će omekšati čim im šušnete pored uha i ponekad znatno spustiti cijenu.
Treba ih samo dobro onjušiti!

Cijene nekretnina na područjima posebne državne skrbi su uglavnom prilično povoljne, a Zakonom o područjima posebne državne skrbi (NN 86/08) utvrđene su neke povlastice, kao i popis tih područja.

Kako se ne mogu suzdržati od socijalnih tema, evo last but not least napomene – kako je upravljanje nekretninama u našim krajevima tradicionalno muški posao, neka se osobe koje odgovaraju opisu ''ženske'' i ''mlade'' ne začude ako im prilikom traženja nekretnina u ruralnim, a često i u onim nimalo ruralnim krajevima, na upit o dokumentima ili nekim detaljima, bude odgovoreno protupitanjem: ''Sirota, a što se ti još nisi udala?'' ili ''Dušice, pa imaš li ti djece?''!


Oznake: zemljište, propisi

petak, 21.11.2008. u 18:44 sati • Komentari (4) • Print#

Sindrom Susjeda


Mislim da gore navedenom naslovu nije potrebno nikakvo detaljno objašnjenje značenja – svatko je barem jednom čuo, ako ne i iskusio, anegdotu o (dobro)susjedskim odnosima i međama koje ih određuju. Tom skupu fenomena, kojeg ću nazvati sindromom, posvećeni su članci i članci Zakona o vlasništvu, uključujući i one najzabavnije koji određuju kome pripadaju plodovi koji s drveta na međi padnu na jednu ili drugu stranu međe i što učiniti s pčelom koja zaluta u susjedovo dvorište. Zbog silne važnosti koju opisani sindrom zauzima u našim životima, zaslužio je biti imenovan velikim slovom – sindromom Susjeda.

Ovo je priča o našem sindromu Susjeda te o njegovu, nadam se, uspješnom izlječenju.

sindrom susjeda
Slika preuzeta s www.joe-ks.com

Zametak problema mogao se naslutiti pri prvom pogledu na izvod iz katastarskog plana – osnovnom obliku čestice pridružen je i čudan repić ''L'' oblika, površine oko 400 m2, o kojem smo znali samo ono što nam je prodavatelj rekao – to je tako kako je, radite s tim što hoćete! Zbog veličine zemljišta, konfiguracije terena, snijega i podivljalog žbunja, par mjeseci nije bilo moguće otkriti gdje bi se točno mogao nalaziti. Bila je vidljiva samo ograda jednoga susjeda, ali taj podatak nam bez točne izmjere nije ništa značio. Posrednik koji nam je pokazao zemljište spominjao je neki put, ali taj repić nije vodio ni od kuda nikamo i nije bio priključen ni na koju drugu prometnu površinu – priču o njegovom nastanku razjasnili smo tek kada se cijeli događaj ozbiljno zahuktao.

U trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora nismo ni slutili da uza zemljište dobivamo i sindrom Susjeda – gratis! Mirovao je dok smo plaćali porez i brisovno očitovanje za dug star 80-ak godina, a zatim je naglo buknuo potaknut zabijanjem geodetskih oznaka duž spomenutog repića. U prvim trenucima mijenjao je zastrašujuće, naravno, neuknjižene oblike: od prava služnosti, preko ugovora o zamjeni zemljišta, do darovnog ugovora, a spominjala se i izgorjela građevna dozvola bespravno izgrađene vikendice, koja donedavno nikad nije ni bila unutar građevinskog područja. Sindrom je kulminirao susretom kod susjedovog odvjetnika - koji, usput rečeno, krši Zakon o radu i Pravilnik o zaštiti na radu za radne i pomoćne prostorije i prostore, a vjerojatno i još poneki (čitaj: nema sanitarije u uredu, već zaposlenici i stranke koriste sanitarije obližnjeg kafića!) - te prijetnjom sudskom tužbom.

Razmjeri koje je sindrom poprimio nisu nas mogli dovoljno začuditi, ali ponajprije su nas dobro zabavili: sporni repić smo i prije početka problema odlučili povoljno prodati ili darovati susjedu jer se prema odredbama prostornog plana s njim samim ništa ne može učiniti, odnosno moguće ga je jedino priključiti susjednoj građevnoj čestici ili uopće ne dirati.

Rješenje se nametnulo sasvim logično: ako susjed želi to zemljište, jedini mogući način da ga dobije je da izradi dokument kojim će legalizirati vikendicu i kojim će predložiti oblik građevne čestice koji ga uključuje. Pa ako nam ne plati cijenu zemljišta, barem će platiti izradu projekta, sve doprinose i pristojbe, a također i odvjetnika sumnjiva morala. Živimo, naime, unutar sustava tržišnog kapitalizma... Osim toga, bilo bi suludo ne iskoristiti priliku kada tri nužna elementa - zakon, prostorni plan uređenja i susjedi voljni ustupiti zemljište - omogućuju legalizaciju 25 godina stare bespravne vikendice. U svakom slučaju, ne čini nam se da je 400 m2 prevelika cijena za željeni mir!

Ovih dana očekujemo sklapanje odgovarajućeg ugovora kojim će zavrzlama konačno biti riješena...

U slučaju da susjed ipak odluči koristiti naše zemljište bez provođenja prethodno opisanog postupka, smislili smo niz obrambenih mehanizama koji mu mogu zagorčati život:

1. Prostornim planom je ipak moguće nešto napraviti s tim komadom zemljišta – propisane udaljenosti od susjednih međa omogućuju postavu pčelinjaka, što je vrlo zabavno rješenje s obzirom da je susjedova terasa tik do međe! Čak bi se pažljivim smještajem cvjetnjaka moglo znatno utjecati na smjer kretanja pčela!

2. Veseli nas i mogućnost prodaje zemljišta koje neće biti dio naše građevne čestice, najozloglašenijem kamataru u okolici, pa neka se on pobrine za opisane probleme sebi svojstvenim metodama!

3. Naravno, isto zemljište možemo prodati nekom od predstavnika dviju manjina, koje su zbog duboko ukorijenjenih predrasuda neiscrpan izvor zlobnih šala, da desecima svojih potomaka osiguraju egzistenciju sakupljanjem otpada ili pečenjem kruha tik do susjedovog prozora – u tom slučaju bismo i mi digli šatore u potrazi za ugodnijim susjedstvom.


Kako je nakon treće točke ponestalo mašte, pozivam sve koji prate ovaj blog da pripomognu idejama kako bi brojnim supatnicima olakšali izlječenje sindroma!

Također se nadam da nam naš susjed, zahvaljujući kojem smo dobili priliku pričati vlastitu anegdotu o sindromu Susjeda, neće ništa zamjeriti ukoliko jednom naiđe na ovaj tekst, već se dobro nasmijati cijeloj priči. Naposlijetku, kad završimo građenje i doselimo u kuću, djeca će nam se zajedno igrati...


Oznake: zemljište, zbivanja oko kuće, propisi

utorak, 14.10.2008. u 22:00 sati • Komentari (0) • Print#

O kući


Iako su crteži kuće već neko vrijeme spremni, prateći tekst morao je pričekati kišni dan da na listi prioriteta dođe ispred kestena i gljiva. Odabrani crteži prikazuju jednu od osnovnih ideja kuće - njen odnos s neobičnim terenom na koji je smještena, te kosi krov i veliku natkrivenu terasu koja ''lebdi'' iznad vrtače kao neke od glavnih motiva oblikovanja. Tlocrte kuće neću objaviti jer nisu osobito zanimljivi, samo ću ih opisati.

južno pročelje

Dakle, kuća je smještena na zapadnoj padini vrtače, a tik uz nju je pomoćna građevina za bicikle, kosilicu i planirani motorčić. Kolni prilaz s tri parkirna mjesta smješten je sjeverno od kuće. U prizemlju kuće su vjetrobran, garderoba, kaskadni dnevni boravak s blagovaonicom i kaminom, kuhinja i wc, a na katu dvije spavaće sobe i kupaonica. Već spomenuta ''lebdeća'' terasa izravno je vezana na dnevni boravak i u ljetnim danima činit će njegov produžetak. To je zajedno oko 125 m2 zatvorenog prostora i oko 25 m2 terase.

Image and video hosting by TinyPic

Zbog dostupnosti materijala i velikog izbora izvođača odlučili smo se za klasičnu gradnju: nosive zidove od blok-opeke s 10 cm toplinske izolacije, temeljene na trakastim temeljima, polumontažne fert stropne ploče, drveno ventilirano krovište s ukupno oko 20 cm toplinske izolacije, drvenu stolariju... Odabrane završne materijale zadržat ćemo u njihovom izvornom izgledu, na primjer, na armiranobetonskoj stijeni ukopanog dijela kuće ostat će vidljiva tekstura oplate, nastupne plohe čeličnog stubišta bit će drvene daske, kao i pod terase, i slično. Tijekom nekoliko preseljenja po iznajmljivanim stanovima, već smo naučili da ono što se napravi u prvom potezu, ostaje prilično dugo, a često zauvijek. Znači, cilj nam je već samim projektom odabrati način gradnje, završne materijale i pojedine detalje na takav način da raskorak između zamišljenog u projektu i stvarno izvedenog, tj. (ne)dovršenog, bude što manji. Što nije čest slučaj u stvarnosti...



Poučeni primjerom ranijih generacija koje su gradile kuće za brojne članove obitelji, djecu, unuke i praunuke, a sada žive u jednoj kuhinjici i dnevnoj sobi dok ostatak kuće stoji prazan, odlučili smo se za relativno malenu kuću koju ćemo moći održavati i kad ostanemo sami ili je bez problema prodati ako shvatimo da nam ne odgovara taj način života. Ne očekujemo da dječurlija ostane živjeti s nama nakon 18-te ili nakon faksa, nego da ih do te dobi naučimo da se sami pobrinu za sebe, kao što to sada i mi sami činimo.


Oznake: nacrti, zemljište

subota, 04.10.2008. u 12:44 sati • Komentari (3) • Print#

Kuća ili stan


Sparna ljetna noć, sjedimo na balkonu našeg podstanarskog stana i pijuckamo gemišt, gledamo zgradu preko puta. Kroz otvorene prozore bljeska plavičasto svjetlo u ritmu akcijskog filma na Novoj TV. Kroz dva prozora lijevo i jedan sasvim desno u ritmu reprize filma na HTV2. Kroz jedan u prizemlju i jedan na trećem katu u ritmu lažnog filma za odrasle na TV 1000. Solitaire na monitoru na zadnjem katu. Par stotina prozora ukupno... Vozač motora hvata zalet duž ulice da prebaci u drugu, ali koči prije zavoja...



Povijest bolesti našeg traženja stana, kuće ili zemljišta je podugačka. Na početku ništa nismo htjeli isključiti, zavirivali smo posvuda i tražili kamo ćemo se najbolje uklopiti.

Prvo zemljište posjetili smo u daljem predgrađu još uvijek ruralnog karaktera. Dobrodušni gazda pokazao nam je dvije čestice, jednu malenu, idiličnu na padini pored šume, drugu tik ispod prozora kokošinjca i staje. Lijevo od kanala u koji se prelijeva sadržaj prepunjene septičke jame. Ona prva, naravno, bila je izvan građevinskog područja.

Drugo zemljište ponudio nam je otac poznanice - ekskluzivnu česticu na brdu iznad benzinske stanice, s pogledom na križanje dviju državnih cesta. I s ekskuzivnom cijenom za koju bi se mogla pronaći garsonijera u središtu Zagrebu.

Razgovor o trećem zemljištu nalikovao je kupnji kampera u ''Snatch''-u. I bilo je potencijalno u građevinskom području.

Isti potencijal prodavao je cijeli niz vlasnika, ali i onih koji nisu bili vlasnici.

Razgledavanje stanova bilo je još zabavnije. Pogledali smo stanove iz različitih razdoblja, od onih starih gotovo stotinjak godina, preko izgradnje šezdesetih i osamdesetih, do novogradnje, opet s različitim potencijalima uračunatima u cijenu. Tražili smo po oglasima, preko agencija, usmenom predajom...

Pronašli smo šarmantno boemsko potkrovlje u zaštićenom povijesnom dijelu naselja i spustili cijenu za trećinu, a onda se susjed odlučio ogrijati romantičnom vatricom u starinskoj peći. Prijatelj nam je javio da na internetu pogledamo slike zgrade u plamenu, a kad smo sljedeći dan otišli pogledati, voda se još cijedila niza zidove.

Drugi stari stan, s predivnim rezbarenim ganjkom prema atriju, također nije mogao ništa protiv četiri osnovna elementa. Voda koja je godinama procurivala kroz loše izveden spoj krovova, natopila mu je zidove.

Stanovima iz šezdesetih očigledno je istekao rok trajanja i nikakvi popravci ih ne bi mogli održati ni pola razdoblja otplaćivanja kredita. Neki su bili adaptirani - tko zna što je bilo iza svježih gips-kartonskih ploča i kakve su sve akrobacije vlasnici izvodili s instalacijama.

Stanovi iz osamdesetih još su se dobro držali, ali mirisali su na skoru zamjenu instalacija, stolarije i još koječega što bi iskrsnulo putem. Manje-više, jedino zidovi su bili ok, a za traženu cijenu moglo bi se kupiti zemljište, izraditi potrebna dokumentacija te izvesti čak i više od samih zidova.

U novogradnji su nas oduševili komforni dvosobni stanovi od 42 kvadrata. Prijateljica je upravo takav kupila majci prije mirovine, da s balkona ima pogled na groblje!

Od kuća smo brzo odustali jer su nas deprimirale bezlične dvoprozornice i četveroprozornice nanizane unedogled duž ulica predgrađa.

Odluka je na kraju bila sasvim jednostavna: ne pristajemo! Možemo igrati unutar sustava, ali ne pristajemo na ono čime nas tržište vrijeđa! Za ono što smo spremni uložiti, želimo izvući najvišu moguću kvalitetu, ali ne onakvu kakvu definira tržište, nego onakvu kakvu je sami definiramo. Kuća ili stan su, naime, proizvodi nalik proizvodima na policama trgovačkih lanaca, prodajnih salona i drugih trgovina - odabiremo prema postavljenim kriterijima, ali ponekad jednostavno nema traženog proizvoda.

Zemljište koje nas je osvojilo, neugledno je i u prilično ubogom kraju, ali prepoznali smo kvalitetu koju tražimo. Prijatelji i poznanici nas uglavnom ne shvaćaju preozbiljno, ali jedva čekamo da ih dovedemo pred gotovu kuću i da zanijeme od čuđenja!


Oznake: zemljište

petak, 26.09.2008. u 18:50 sati • Komentari (2) • Print#

Početak


Odabir i kupnja zemljišta, idejni projekt, zahtjev za rješenje o uvjetima gradnje - sve je iza nas i kuća će ubrzo početi nicati. Ovim blogom želimo podijeliti svoja iskustva sa svima koji grade ili žele graditi kuću...

O lokaciji samo par riječi: na stijeni povrh rijeke, na rubu vrtače za koju nam svi nemilosrdno savjetuju ''Zavozite je!'', 100-ak metara od ruševina starog grada, 50-ak minuta vožnje do Zagreba... Sve ostalo - na slikama !

Pogled sa staroga grada



Pogled prema rijeci



Pogled s buduće terase



Malo zen ugođaja



Što sve možemo raditi u susjedstvu...




Oznake: zemljište

srijeda, 17.09.2008. u 21:48 sati • Komentari (2) • Print#

< svibanj, 2020  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari da/ne?

Pismohrana

2008-9-10-11-12
2009-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2010-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2011-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2012-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2013-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2014-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2015-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2016-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2017-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2018-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2019-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2020-1-2-3-4-5


primjeri - arhitektura, dizajn i slično

Malo reklame

Projektant:

Atelier Rodak d.o.o.


Izvođač + info Wienerberger:

Građevinski obrt PETRLIN


Prozori i vrata:

Stolarija Brcković


Voda, odvodnja, grijanje:

Frak d.o.o.


Glavni likovi

Mjesto zbivanja

Dvjestotinjak metara lijevo od staroga grada (koji će jednog dana opet izgledati kao na slici):




Filmovi koji mi ne daju zaspati

Zabriskie Point
Blowup
Fame
Snatch
American Beauty
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
One Flew Over the Cuckoo's Nest



Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada

Creative Commons License