kuća R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  blog o gradnji obiteljske kuće



Ormar u spavaćoj sobi


U četrnaestoj godini braka, u šestoj godini života u kući, došlo je vrijeme za prvi pravi ormar za odrasle, onaj u spavaćoj sobi.

Ormar po mjeri izradila je, pogađate, Stolarija Brcković. Fin omjer cijene i kvalitete, brzo i pouzdano. Korpus i fronte opet od iverala, ručkice odabir iz D.B.T.-a, a dvije drvene šipke su sam-svoj-majstor. Pri vrhu ormara je vodilica za ljestve koje još čekaju da se riješimo viška nereda iz jednog ugla i uredno ih postavimo.






Oznake: uređenje

petak, 08.12.2017. u 12:35 sati • Komentari (0) • Print#

Dječji ormar


Dječja soba se dolaskom mlađe klinke pretvorila u pravu jazbinu. Nedavno više nismo mogli naći izgovor za odgađanje ugradbenog ormara u za to predviđenoj niši.

Izrađen je, zapravo, klasični korpusni ormar po mjeri, a ne pravi ugradbeni ormar. Dva su razloga. Prvi, stražnja ploha niše je pregradni zid, a bočne plohe dimnjak i ventilacijski kanal, pa je igranje vijcima opasan sport. Drugi, bordure i horizontalne ukrute u standardnoj domaćoj ponudi kliznih vrata su neopisivo ružne.

Ormar je oblikovan po uzoru na ovaj. Korpus i fronte su od iverala, okov Titus, ručkice odabir iz D.B.T.-a, osim one drvene šipke koja je sam-svoj-majstor. Izradila Stolarija Brcković.

Klinke oduševljene. Igraju se Shopping kraljice, a mlađa je pokušala i spavati unutra.








Oznake: uređenje

nedjelja, 13.11.2016. u 17:13 sati • Komentari (2) • Print#

Kućica za mačka


Dan je postao kratak, više nismo puno vani pa imamo napadaje kreativnosti u zatvorenom. Tako je i naš divlji kućni ljubimac dobio svoju kućicu. Ovo je kartonska beta verzija, a ako mu se svidi, napravit ćemo novu od čvršćeg materijala.






Oznake: zbivanja oko kuće, uređenje

srijeda, 09.11.2016. u 18:24 sati • Komentari (11) • Print#

Stalak od palete


Četvrt palete, brusilica, lak, četiri kotačića, vijci - i imamo stalak za cvijet!




Oznake: uređenje

nedjelja, 06.11.2016. u 15:35 sati • Komentari (7) • Print#

Nutella hack


Evo naše nove svjetiljke iznad stola u blagovaonici! Dosadila nam je stara, a kako nam ne nedostaje ideja, od starih radnih svjetiljaka i ponešto elektromaterijala, složili smo novu.

Zašto Nutella hack? Poznat je koncept Ikea hacka, ali umjesto nečega iz Ikee, upotrijebili smo poklopac Nutelle.








Oznake: uređenje

nedjelja, 07.06.2015. u 19:36 sati • Komentari (8) • Print#

Uređenje


Nismo se smirili i ušuškali, bavimo se kućom još uvijek! Nakon što je u ožujku odaskana stražnja terasa, ovaj vikend smo se provozali do Ikee po par rekvizita. Vruća ljetna popodneva i večeri bit će sada ugodniji u dubokoj hladovini.



Obojali smo hodnik i promijenili vješalice. Prethodna bijela boja već je bila prilično prljava, a stara vješalica napravljena od drvene gredice i kukica pa je ulaz izgledalo kao spremište nepotrebnih stvari, a ne kao ulaz u kuću. Malo sive lateks boje, pik trake i par vješalica iz Ikee sredilo je problem. Nedostaje malo ušminkavanja i Pac Man na poklopcu razvodne kutije.




Oznake: uređenje

ponedjeljak, 25.05.2015. u 18:50 sati • Komentari (4) • Print#

Ugradbeni ormar




Unutrašnjost kuće smo prilikom useljenja uredili stihijski i s puno improvizacija. Većinu namještaja smo složili sami za prvi podstanarski stan, prilagodili drugom, a zatim prenijeli u kuću. Nastao je kaos s dosta šarma, no ubrzo su se stvari počele gomilati po svim dostupnim mjestima. Došao je trenutak za izradu ugradbenog ormara.





Fronte i korpus su od iverala, bijelog mat sa zrnatom teksturom, fronte laserski kantirane ABS trakom 1 mm, a korpus ABS mini trakom. Okov vrata je Grass, zaokretni ''panti'', a otvaranje pomoću tip-on mehanizma. Zid u pozadini obojan je sivom lateks bojom. Planiran je veći hladnjak.






Oznake: uređenje

subota, 31.01.2015. u 10:42 sati • Komentari (14) • Print#

Prvo preuređenje


Sjećate se spavaće sobe iz ovog posta? Eto, već je doživjela preuređenje. Ma dobro, još uvijek izgleda kao spremište svega i svačega, ali ima vremena.

Razlog preuređenja je, valjda, očigledan...






Oznake: uređenje

četvrtak, 29.08.2013. u 10:07 sati • Komentari (7) • Print#

Zaliha peleta...


pelet

... za ovu zimu je spremna. Dio zalihe je ispod stepenica, a dio u drvenom spremištu pokraj kuće, ukupno oko 3 tone koje bi trebale potrajati do kraja siječnja ili veljače, a onda ponovo u šoping po još. Ta količina bila bi više nego dovoljna da kuća ima fasadu, ali procijenili smo da je trošak viška peleta ove sezone manji od kamata na kredit sljedećih nekoliko godina. A za fasadu ćemo vjerojatno uštedjeti do kraja sljedeće sezone.


Oznake: grijanje na pelet, uređenje, financije

ponedjeljak, 03.09.2012. u 15:09 sati • Komentari (2) • Print#

Popravci


Konačno smo postavili šipke za ventuse na visokim prozorima, a jučer navečer sredili denivelaciju glazure u ulaznom hodniku. Frend će umiješati epoksid odgovarajuće boje pa slijedi premaz...


Oznake: problemi, uređenje

petak, 27.07.2012. u 07:07 sati • Komentari (0) • Print#

Ćošak


ćošak


Splasnuo entuzijazam. Bolje je na kupanju ili na biciklu. Čini se da će ovih par slika još dugo ostati tu na podu.



Oznake: uređenje

ponedjeljak, 16.07.2012. u 21:45 sati • Komentari (0) • Print#

Zavjese




Par metara žutice i stara singerica,...



... aluminijske cijevi, kukice i drveni klinovi da se kukice bolje uhvate,...



... još par kuka da se sve skupa objesi...



... i zavjese su gotove. (Šteta je skrivati pogled, ali je ugodnije pogledati film.)

A cijeli sustav je osmišljen u hodu, pred zbunjenom prodavačicom u željeznariji.


Oznake: uređenje

nedjelja, 10.06.2012. u 18:52 sati • Komentari (4) • Print#

Terasa


terasa

Proračun nam je teško održiv, ali stolar je dao ponudu koju bi bio grijeh odbiti. I tako ćemo vikend dočekati s gotovom terasom. Izrađena je od hrastovine, druge klase, učvršćena vijcima za podkonstrukciju. Iako još nije gotova, juniorka ju je testirala.

Neki već njuše tulum, traže se mjesta za spavanje u vrećama...

terasa


Oznake: građenje, uređenje

utorak, 08.05.2012. u 21:36 sati • Komentari (5) • Print#

Prvi dani u kući...


... prošli su nam u raspremanju stvari, postavljanju polica, raznim popravcima, čišćenju, mijenjanju dokumenata i u sređivanju još kojekakvih sitnica.

Homebox, koji je fantastično funkcionirao u centru grada, ovdje je tek beskorisni komad elektroničkog otpada pa istražujem mogućnosti za fiksni priključak i adsl, uz što povoljnije uvjete raskida postojećeg ugovora.

Isto je s televizijom. Odabrali smo Satelitsku TV iz B.net-ove ponude, a do ugradnje opreme trebamo se strpiti još nekoliko dana. Ponestaje nam filmova... Zaželjeli smo se i vijesti, a ne bismo imali ništa ni protiv reklama.

Otpad s prostora općine utorkom odvozi privatna tvrtka i danas smo trebali dobiti svoju kantu za otpad, ali nešto je zapelo - kante koje su ljudi jutros izvukli do ceste, večeras su još uvijek stajale pune na istim mjestima. Nije baš neka preporuka.

U subotu ćemo konačno riješiti prag na ulaznim vratima, a čini se i da je stolar našao odgovarajuću građu za oblogu terase. Namjeravali smo malo pričekati dok dovoljno uštedimo, ali dogovorit ćemo se.

Još je puuuno posla pred nama, a na sljedećih nekoliko sličica se vidi dokle smo stigli...

Prvo, kuhinja. Namještaj je sam-svoj-majstor improvizacija izrađena u prvom podstanarskom stanu, kasnije prerađena za drugi stan i na kraju još jednom presložena za kuću. I čini se da će još dugo ostati tako:

kuhinja

Nažalost, nemam snimljeno kako igramo badminton u dnevnom boravku, morat ćete mi vjerovati na riječ. Trebamo pripaziti na visinu svjetiljaka kad ih budemo postavljali, da nas ne ometaju u tom zadovoljstvu. Frendovi koji su došli u izvidnicu kažu da je prostor rođen za atelje ili pak ''kokainski party za 30 do 50 osoba'':

dnevni boravak

A spavaća soba je trenutno, kao što se vidi, uređena prilično asketski, no već nekoliko dana imamo prvi bračni krevet pa ga vrijedi pokazati. Dvije grede, nešto poprečnih letvi, vijci, nešto slobodnog vremena:

spavaca soba

Sjećate li se ranijih fotografija subišta? Ovako izgleda sada:

stubiste


Oznake: uređenje, priključci

utorak, 17.04.2012. u 20:32 sati • Komentari (10) • Print#

Izmoreni...


... dvodnevnim vozikanjem amo-tamo, prenošenjem i raspakiravanjem stvari, sinoć oko ponoći opustili smo se u dnevnom boravku uz partiju - badmintona!

raspakiravanje


Oznake: uređenje

nedjelja, 08.04.2012. u 20:14 sati • Komentari (2) • Print#

Industrijski pod


Umjesto željenog dekorativnog cementnog namaza, podovi u svim prostorijama obrađeni su ekonomičnijim epoksidnim premazom.

U petak su radnici pripremili podlogu - izbrusili glazuru, popunili dilatacijske reške nekim elastičnim materijalom, napravili sitne popravke rubova glazure i premazali sve temeljnim premazom, a u subotu završnim. Jučer smo oprezno napravili prvih par koraka i provjetrili kuću.

Prvi dojam nije loš. Boja je svijetlo siva, nalik betonu, a tekstura nije savršeno glatka, već se nazire tekstura glazure. Međutim, iako su radnici pozatvarali prozore, uspjelo se uvući ponešto leptirića i drugih kukaca i zalijepiti se na svježi premaz.

Proizvođač i izvođač premaza je tvrtka Nova d.o.o.





A klinka je ispod terase zatekla velikog srndača. Pobjegao je u šumu pa je još dugo stajala na mjestu gdje je nestao i pjevala mu.


Oznake: građenje, uređenje

ponedjeljak, 26.03.2012. u 07:03 sati • Komentari (10) • Print#

Pune ruke posla


Vikend smo iskoristili za sitnije popravke žbuke i bojanje dnevnog boravka, uklanjanje ambalaže koja je ostala nakon keramičara, sadnju nekoliko voćki i ukrasnih stabalaca... Da nije viroze, popis bi bio duži.

Pločice u kuhinji i wc-u su gotove, a u kupaonici nedostaje još par komada:

kuhinja

wc

kupaonica

I dok su pločice u kuhinji i wc-u postavljene savršeno, u kupaonici je keramičaru, umjesto da ih složi u odnosu na plohu kade, bilo lakše poravnati ih u odnosu na bočni zid. Dogodio se besmisleni potez uskih rezanih pločica duž kade... Eto, sada razumijem sve koji su mi savjetovali da keramičarima treba non-stop visiti za vratom.


Oznake: uređenje

ponedjeljak, 19.03.2012. u 09:29 sati • Komentari (5) • Print#

Keramičke pločice


Danas je keramičar počeo slagati pločice. Pločice su Ragno, model Unitech, a prvih par redova izgleda ovako:

keramičke pločice - prvi redovi


Oznake: građenje, uređenje

ponedjeljak, 12.03.2012. u 16:00 sati • Komentari (4) • Print#

Stepenice, kamin na pelet...


Rok za iseljenje iz stana se približava i pune su nam ruke posla. Trebalo je očistiti i obojati tetive stepenica (Hammerite, sjajni bijeli), obrusiti i obojati privremena drvena gazišta (lak za čamce) koja će tu ostati duže nego smo zamišljali...

stepenice

Postavljen je i kamin za centralno, Thermoflux Interio, 20 kW, kako bi podno grijanje ubrzalo sušenje. Nažalost, dio zida iza i dio poda ispod kamina će zbog žurbe ostati neobrađeni. Dojmove o radu napisat ću čim odradim fazu proučavanja i promatranja.

kamin

A postoji i jedna neugodna stvar na koju ćemo se morati naviknuti. Put do grada, naime, vodi kroz ogranak šume pa u doba sumraka vožnja postaje nalik video igrici - iz žbunja iskaču svakakve živine, iza zavoja cestu flegmatično prešetavaju srne, stotinjak metara dalje iz dvorišta istrčavaju mačke... Nedostaju još samo domoroci na motorčićima bez svjetala. Kočnice su danas dvaput položile test.


Oznake: uređenje, grijanje na pelet, podstanarstvo

srijeda, 29.02.2012. u 21:17 sati • Komentari (2) • Print#

Ukratko o svemu


Sušenje žbuke jedva napreduje i ovim tempom zidovi još dugo neće biti spremni za bojanje. Instalater je predložio da postavi kamin, par starih radijatora i pokrene podno grijanje tako da ćemo već za par dana iskusiti učinak grijanja na pelet. (A bojanje zida iza kamina bit će pravi izazov!)

Keramičke pločice su naručene, sanitarije odabrane i sutra ih naručujem.

Izvođač se čudi odabiru cementnog namaza kako završnog sloja na podu. Kaže, kakav je to poduzetnik koji si ne može priuštiti drvo na podu!

Unutarnja vrata su načelno dogovorena, slijedi konačni dogovor.


Oznake: građenje, uređenje, grijanje na pelet, stolarija

ponedjeljak, 20.02.2012. u 20:22 sati • Komentari (0) • Print#

Pod snijegom


Provjerili smo prohodnost cesta do kuće - glavna cesta i odvojak do škole bili su, kao i prethodnih godina, čišćeni besprijekorno, a zadnjih 50-ak metara do kuće više nego dobro, s obzirom da nema asfalta. Da smo imali lopate, parkirali bismo ispred ulaza.

U kući je dosta vlage, grijalice rade, kat se provjetrava. Kondenzat se smrzava na par prozora te na pokojem nadvoju i serklažu, uglavnom na sjevernoj strani kuće, ali jedinu štetu smo uočili na mjestu gdje je bila usidrena sklela pa je ožbukano debljim slojem žbuke koja nije stigla očvrsnuti, nego se smrznula. Bit će riješeno zajedno s ostalim sitnim popravcima prije bojanja...

pod snijegom

I dok mnogi muku muče sa snijegom i hladnoćom, neke je nemoguće izvući iz snijega:

uživancija


Oznake: zbivanja oko kuće, uređenje, problemi

nedjelja, 05.02.2012. u 17:01 sati • Komentari (2) • Print#

Gips-ploče


U utorak navečer kuća je bila prazna i spremna na razdoblje hibernacije, ali u četvrtak su me dočekale gotove gips-ploče! Ekipa je upravo dovršavala zadnjih par fuga, uklanjala zaštitne folije s poda i pakirala se doma. Između rogova je stavljen debeli sloj Knaufove staklene vune, još jedan sloj je poprečno između nosača ploča, pa folija i onda jedan sloj ploča.

Izvođač je u utorak spominjao da razmišlja o tim radovima, ali nije zvučalo kao da će to biti već sljedeći dan. No, kako god bilo, iznenađenje je ugodno.

Kako mi fotoaparat nije dio svakodnevne opreme, radovi su dokumentirani mobitelom:

dnevni boravak

soba



Oznake: građenje, uređenje

četvrtak, 02.02.2012. u 21:37 sati • Komentari (0) • Print#

Bilo nam dosadno...


... pa smo malo bojali po stanu. Nadam se da se gazdi stana sviđa Modesty Blaise. Da nećemo morati prebojati u Zagora...

Modesty Blaise


Oznake: uređenje

nedjelja, 15.11.2009. u 19:04 sati • Komentari (1) • Print#

Detalj iz dnevnog boravka


Image and video hosting by TinyPic

Naš stol / svjetiljka...


Oznake: uređenje

subota, 11.04.2009. u 16:35 sati • Komentari (1) • Print#

Par crteža


Par crteža mlade umjetnice čiji radovi bi nam jednog dana mogli biti na zidovima... Fin kontrast strogih glavnih oblika i energičnih pojedinačnih poteza.








Oznake: uređenje, ostalo

utorak, 24.03.2009. u 16:57 sati • Komentari (0) • Print#

Naša prva kuhinja


Nakon pročitanih komentara o izradi kuhinja na codegunovu blogu i usred priprema za večerašnji punch party, uhvatila me nostalgija za našom prvom kuhinjom u prvom podstanarskom stanu.

Rezanje i sastavljanje drvenih elemenata iz željeznarije, piljevina po cijelom stanu, bojanje, krojenje zastora od tkanine iz Ikee - u dva-tri poslijepodneva naša unikatna soc-hedonistička kuhinja je bila gotova. Iako su isti elementi i u novom stanu, nedostaju mi njenih raskošnih 12-ak kvadrata, prostrana izba s uvijek spremnom gajbom pive i duboka lođa s oko pola metra širokim rubom ograde na kojem su se hladile po dvije-tri pizze kad je ekipa dolazila.

Kako je traganje za DVD-ima sa starim slikama naporan posao, osobito neizvediv u radno vrijeme, evo sličice da me povremeno podsjeti...






Oznake: uređenje

subota, 06.12.2008. u 19:30 sati • Komentari (2) • Print#

< svibanj, 2020  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari da/ne?

Pismohrana

2008-9-10-11-12
2009-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2010-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2011-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2012-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2013-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2014-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2015-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2016-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2017-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2018-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2019-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2020-1-2-3-4-5


primjeri - arhitektura, dizajn i slično

Malo reklame

Projektant:

Atelier Rodak d.o.o.


Izvođač + info Wienerberger:

Građevinski obrt PETRLIN


Prozori i vrata:

Stolarija Brcković


Voda, odvodnja, grijanje:

Frak d.o.o.


Glavni likovi

Mjesto zbivanja

Dvjestotinjak metara lijevo od staroga grada (koji će jednog dana opet izgledati kao na slici):




Filmovi koji mi ne daju zaspati

Zabriskie Point
Blowup
Fame
Snatch
American Beauty
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
One Flew Over the Cuckoo's Nest



Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada

Creative Commons License