kuća R . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  blog o gradnji obiteljske kuće



Natječaj za fasade 2014.


Na stranicama agencije REGEA objavljen je novi natječaj za sufinanciranje fasada i stolarije u Karlovačkoj županiji. Na žalost, nećemo se prijaviti jer za kuću treba vlasnički list, a nije još upisana. Prema novom Zakonu o gradnji (NN 153/13), za upis prvo treba uporabna dozvola, a kako se uredi još uhodavaju i čekaju upute za postupanje, nemoguće je da izguramo cijeli postupak do kraja trajanja natječaja.


Oznake: fasada, propisi

srijeda, 05.02.2014. u 21:07 sati • Komentari (4) • Print#

Prvi snijeg, grijanje s fasadom i lopov






Pao je jučer, skoro pet centimetara, i istopio se tijekom prijepodneva. Dva, tri kilometra dalje nije se uopće zadržao, a još dalje, gradom su samo prolijetale rijetke pahulje. Jutros je opet zabijelio, ali ne kao jučer. Srne ponovo šeću okućnicom.

Ovo je prva sezona grijanja s fasadom i neusporedivo je ugodnije nego bez nje. Uz vanjsku temperaturu oko 0-10°C i unutarnju 21-22°C te grijanje vode u bojleru, kamin je trošio jednu vreću peleta dnevno. Grijao je tri, četiri sata prijepodne i isto toliko poslijepodne. Noću je temperatura rijetko padala ispod 20°C. Sada je vani hladnije, oko 0°C, ujutro i manje, a potrošnja je oko jedne i po vreće uz grijanje od jutra do rane večeri.



Što je još novo? Ništa posebno. Osim što terasa više nije sigurna. Imamo lopova i ne smijemo ostavljati hranu. Nastradala nam je mađarica, a glavni osumnjičenik je crna mačka iz susjedstva.


Oznake: grijanje na pelet, fasada

četvrtak, 28.11.2013. u 09:07 sati • Komentari (10) • Print#

Sokl


Konačno!

Sada možemo urediti uži dio okućnice.






Oznake: fasada

petak, 01.11.2013. u 13:41 sati • Komentari (2) • Print#

O svemu pomalo


Kraj ljeta donio nam je veliku promjenu u životu. Nakon dosta godina, u kući je ponovo beba i sve se vrti oko nje.

Iz natječaja za fasade smo diskvalificirani zbog nepotpune dokumentacije, odnosno zato što kuća nije upisana u vlasnički list. Zapravo, prema aktualnom zakonu kuća ne može ni biti upisana dok nema fasadu - nadzorni inženjer koji piše završno izvješće za upis kuće, među ostalim, odgovara i za njenu energetsku učinkovitost. Koješta.

Prije neki dan pojavili su se radnici i započeli izradu sokla. Kraj lipnja, rok za dovršenje, davno je prošao, ali nadam se da ćemo zimu dočekati s kompletnom fasadom.

Par hladnijih dana u rujnu radio je kamin. Osjetna je razlika u odnosu na prošlu sezonu dok nije bilo fasade. Uz samo tri, četiri sata grijanja tek je dvaput jutarnja temperatura pala ispod 20°C, a tada je vani bio mraz.

Proizveli smo vlastiti alkohol, orahovac, za početak.

Još uvijek nemamo asfalt, ali su zato dva križanja u naselju bogatija za raspelo.

Beba je stalno u šetnji po šumi, već u trećem tjednu života zaradila je prvog krpelja.

Tople dane, dok beba spava, provodimo krckajući orahe i lješnjake ispred kuhinje. Pravi hillbillies, nema što.






Oznake: propisi, fasada, grijanje na pelet

četvrtak, 24.10.2013. u 12:07 sati • Komentari (3) • Print#

Poticaji za fasade 2013.


Prije neki dan prijavili smo se na natječaj za sufinanciranje fasade. Prošle godine dobili smo poticaj za grijanje na pelet, ali dobivanje jednog ne isključuje mogućnost drugog poticaja pa nam držite fige!

U tijeku je dosta sličnih natječaja na razini županija i pojedinih gradova i općina pa treba pratiti njihove stranice, a prema ovom popisu. Među ostalima, objavljuje ih i agencija REGEA, a za jednu od obalnih županija, Šibensko-kninsku ako se ne varam, objavljen je i u HRT-ovom Dnevniku.

Inače, nakon izrade fasade, za vrijeme vanjskih temperatura 37-38°C, unutra je uglavnom bilo 24-25°C. Klima nije ni trebala, ali je ipak prije neki dan ugrađena radi odvlaživanja, osobito nakon kuhanja.


Oznake: fasada

petak, 30.08.2013. u 11:24 sati • Komentari (2) • Print#

Fasada - detalji


S obzirom da ovih dana često slušamo komentare kako u trenutnoj situaciji malo kome uspijeva ovakav poduhvat, evo da se još malo hvalimo...











Molim da zanemarite neočišćene prozore i klupčice, Pepeljugu trenutno brinu druge brige. A i terasa je zrela za terapiju lanenim uljem...


Oznake: fasada

petak, 02.08.2013. u 17:25 sati • Komentari (0) • Print#

Konačno fasada






Nakon što su prošli tjedan na svim pročeljima dovršena oba sloja žbuke s mrežicom i nakon još nekih nepredvidivih okolnosti, u ponedjeljak u 6:00 ujutro kuću su okružile ekipe našeg i još jednog izvođača, a do 16:00 skoro je u cijelosti navučen završni akrilni sloj i uklonjen veći dio skele. Radilo se bez obzira na najveću vrućinu dosad, sigurno iznad 35°C, pratilo se kretanje sunca, ali topli vjetar koji je zapuhao pred kraj, počeo je prebrzo sušiti boju i odgodio dovršenje nekih detalja. No, bez obzira na vrućinu, uz pečenog odojka kojim je neočekivano počastio izvođač te ponešto narezanoga i odgovarajuće količine vina, pive i kave u našem aranžmanu, raspoloženje je bilo više nego dobro...

U hodu su postavljene limene prozorske klupčice u skladu s ostalom limarijom. Drvene prema terasi tek treba dogovoriti.



Dio ekipe vratio se u srijedu, dovršio preostale detalje oko prozora i terasu, napravio par ispravaka, uklonio ostatak skele i očistio gradilište. Sada odlaze na zasluženi godišnji, a iza sredine kolovoza se vraćaju napraviti sokl. Onda moramo opet sami zasukati rukave i urediti okućnicu. A prije toga, ponovo postaviti vanjske svjetiljke i montirati klimu, iako se čini da će ubuduće uglavnom skupljati prašinu...

I ne, boja fasade nije ljubičasta, nego siva kao na prvoj slici, a na ostalima se jutarnje sunce poigralo tonovima.


Oznake: fasada

četvrtak, 01.08.2013. u 13:47 sati • Komentari (9) • Print#

Fasada - prvi dojmovi


Tri pročelja su obrađena dvama slojevima žbuke, južno je na redu sutra rano ujutro. Sunce je ojačalo i temperature porasle pa radnici kombiniraju radove na našoj i još jednoj fasadi s kretanjem sunca. Taktika funkcionira, nema pucanja žbuke. Boja slijedi od ponedjeljka.

Bez fasade, uz dnevne temperature ispod 30°C, uz jutarnje provjetravanje na oko 20°C, temperatura unutrašnjosti je rasla na oko 24°C, a uz kuhanje i više. Prošle sezone najviše je dosegla 27°C. Sada je s fasadom unutra uglavnom od 20 do 22°C, a stupanj više nakon kuhanja. Sve bez vanjske zaštite od sunca, osim skele, samo uz navučene zavjese s osunčane strane. Prave ljetne vrućine tek dolaze, a s njima i pravi test.

A za zimu smo se već opskrbili peletom...


Oznake: fasada

petak, 19.07.2013. u 11:51 sati • Komentari (1) • Print#

Subota je završila...


... ovim prizorima. Preko svih pročelja prevučen je prvi sloj žbuke s mrežicom, osim preko stražnjeg i oko ulaznih vrata. Iako se stiropor na nižim zgradama obično učvršćuje tiplama samo na uglovima i oko otvora, ovdje je učvršćeno sve. A lijepljen je o zid punim duljinama rubova i dvjema-trima točkama u sredini ploča.





Stražnje pročelje dosad nije bilo osobito fotogenično, ali i to se mijenja.



Preostaju prozorske klupčice.


Oznake: fasada

nedjelja, 14.07.2013. u 20:09 sati • Komentari (2) • Print#

Ubrzanje






Čuvši od radnika da više nema šale, da u inspekciju za par dana dolazi prava gazdarica, svekrva, izvođaču je navodno ispala olovka iz ruke. Radovi su ubrzani, cijela kuća je obložena stiroporom, špalete skoro gotove i danas počinje navlačenje mrežice.

staza

Više nema klizanja i posrtanja do ognjišta na dnu zemljišta, napravili smo spiralnu stazu niz slojnice terena.

kucica na stablu

A razmažena nasljednica je doslovno preko noći dobila ''kućicu na stablu''.


Oznake: fasada, okućnica, zbivanja oko kuće

petak, 12.07.2013. u 08:30 sati • Komentari (6) • Print#

Izrada fasade...




... konačno je počela. Subota je i kraće se radilo, ali vidi se da ide brzo. Zezamo radnike da moraju dovršiti do sutra jer im je gazda tako napisao u ugovoru. Ma, zažmirit ćemo na tih par dana, samo neka sve bude u redu.


Oznake: fasada

subota, 29.06.2013. u 19:55 sati • Komentari (6) • Print#

Ovako bi to trebalo...


sjeverno procelje
juzno procelje

... izgledati. Prva ideja je bila da kuća bude potpuno siva, ali u zadnji tren odlučili smo se poigrati svjetlijim detaljima oko prozora.

Tražeći više ponuda vidjeli smo da prosječna cijena izrade fasade, stiropor 10 cm, trenutno iznosi oko 200 kn/m2. No naš izvođač dao nam je, po običaju, nemoralnu ponudu - što veći predujam, tim veći popust. Ima li sumnje što smo odlučili? Zato u devetoj godini braka još uvijek nemamo trosjed u dnevnom boravku, niti novu kuhinju, niti novi auto... I zato još uvijek čekamo početak radova...

Isplativost? Ove sezone potrošili smo oko 4 tone peleta, oko 6000 kn. S fasadom očekujemo trećinu manje godišnje, ali ovisi o cijeni peleta. Investicija će se isplatiti tek za puuuno godina, taman kad fasada bude spremna za kompletnu obnovu. Zapravo, daleko brže ako prođu prijedlozi propisa kojima bi se kažnjavao nedostatak fasade s 3000 kn mjesečno (prijelog Zakona o gradnji, čl. 109. i prijedlog Zakona o građevinskoj inspekciji, čl. 57.).

Govorkalo se o poticajima za toplinsko-izolacijske fasade, pa vrebamo.


Oznake: fasada, propisi

subota, 22.06.2013. u 09:34 sati • Komentari (2) • Print#

Svakodnevna kiša...


... onemogućava radove na fasadi. U očekivanju povoljnijeg vremena, dosad su ožbukani samo unutarnji zidovi natkrivene terase. Pogled iz dnevnog boravka postaje sve bolji...




Oznake: fasada

četvrtak, 06.06.2013. u 08:40 sati • Komentari (0) • Print#

Zahuktalo se




Skela na južnom pročelju je postavljena u samo par sati. Ponešto je ostalo za sutra. Vežite se, polijećemo!



Na slikama se vidi da su špalete prozora već obrađene u sam-svoj-majstor aranžmanu, da protekla zima bude ugodnija.


Oznake: fasada

utorak, 21.05.2013. u 19:07 sati • Komentari (3) • Print#

Stražnja terasa


Stražnji dio prizemlja nalazi se u usjeku koji je trebao je biti nasipan i korišten kao terasa na katu. Kako nasipavanje više nije moguće radi održavanja dimnjaka kamina na pelet, terasa će biti postavljena na metalnu potkonstrukciju. Pripreme su počele. Nema temelja, nosači se učvršćuju izravno o stijenu. Nakon cinčanja stupova, slijedi ostatak konstrukcije. A ubrzo zatim fasada...






Oznake: terasa, fasada

utorak, 07.05.2013. u 12:14 sati • Komentari (2) • Print#

Godišnjica useljenja


U subotu je bila prva godišnjica useljenja u kuću. Nije bilo fešte, ali smo se nagradili novom igračkom, Vikingovom sječkalicom za grane. Sasjeckali smo slomljene i odrezane grane s našeg teritorija pa malčirali sve i svašta. Stroj će se isplatiti nakon samo nekoliko seansi. Planiramo očistiti i žbunje duž puta koje je nastradalo pod snijegom i prolaskom ralice jer su predstavnici općine prezauzeti skorim izborima da bi još održavali javne ceste, puteve i zelene površine. Nešto malča će dobro doći i školskom voćnjaku. Ukratko, zabava za cijelu obitelj.

Nenadano su se izmijenile neke okolnosti pa smo odlučili požuriti s izradom fasade. Umjesto u jesen ili sljedeće godine, bit će napravljena već za par tjedana. Upravo prikupljamo ponude.


Oznake: zbivanja oko kuće, fasada

ponedjeljak, 08.04.2013. u 11:20 sati • Komentari (3) • Print#

< svibanj, 2020  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Komentari da/ne?

Pismohrana

2008-9-10-11-12
2009-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2010-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2011-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2012-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2013-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2014-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2015-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2016-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2017-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2018-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2019-1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12
2020-1-2-3-4-5


primjeri - arhitektura, dizajn i slično

Malo reklame

Projektant:

Atelier Rodak d.o.o.


Izvođač + info Wienerberger:

Građevinski obrt PETRLIN


Prozori i vrata:

Stolarija Brcković


Voda, odvodnja, grijanje:

Frak d.o.o.


Glavni likovi

Mjesto zbivanja

Dvjestotinjak metara lijevo od staroga grada (koji će jednog dana opet izgledati kao na slici):




Filmovi koji mi ne daju zaspati

Zabriskie Point
Blowup
Fame
Snatch
American Beauty
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
One Flew Over the Cuckoo's Nest



Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Nekomercijalno - Bez prerada

Creative Commons License