KRVAVI PLES KOMUNISTA

11.10.2010., ponedjeljak

Poštovani čitatelju

Šezdest je i pet godina prošlo od surove i ratne zime 1945. godine, zime koja je hrvatskoj Hercegovini donijela smrt, pogibelj, nedaće i stradanja njenih najboljih sinova. U znak sjećanja na njih nastao je i ovaj blog. Ništa drugo nego jedan skromni znak male skupine ljudi koji na ovaj način pokušavaju očuvati uspomenu na nevino pobijene katoličke svećenike u Hercegovini. Na one koji su nas jako puno zadužili.
Nadamo se da ćete nam se javiti kako bi Vašim svjedočenjima, fotografijama ili izjavama Vaših bližih, iz dana u dan, dopunjavali sliku o ovoj, još uvijek, neistraženoj temi.

zapaljena gimnazija
Širokobriješka gimnazija u veljači 1945.


Pošalji mail autoru bloga!

- 15:02 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Široki Brijeg: Održan 2. simpozij "Stopama pobijenih"

Jučer, 10. listopada, održan je na Širokom Brijegu 2. simpozij »Stopama pobijenih« što ga priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Svrha simpozija je istraživati ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata da bi jednoga dana mogli biti proglašeni blaženima i svetima.

Photobucket

Program je započeo u 11.00 sv. misom u franjevačkom samostanu koju je predvodio gvardijan i član Povjerenstva Vicepostulature za prikupljanje i istraživanje građe fra Sretan Ćurčić. Sumisili su fra Ante Marić i fra Miljenko Stojić. Prostrana samostanska crkva bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a neki su ostali i vani. Gvardijan fra Sretan propovijedao je o zahvalnosti i o hercegovačkim pobijenim franjevcima. Pozvao je domaći puk i sve ljude dobre volje da i dalje čuvaju uspomenu na njih i na sve koji su tih godina nepravedno ubijeni.

Odmah nakon sv. mise započela su predavanja na simpoziju. Prvo je održao fra Ante Marić, član Povjerenstva Vicepostulature za prikupljanje i istraživanje građe. Govorio je o »Stanju i djelovanju Hercegovačke franjevačke provincije tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata«. Nakon njega nastupile su prof. dr. sc. Marija Definis Gojanović i doc. dr. sc. Davorka Sutlović. Njihova je tema bila »Sudska medicina i Drugi svjetski rat, s posebnim osvrtom na pobijene hercegovačke franjevce«. Zajedno sa svojim suradnicima one su, inače, 30. prosinca 2005., na odjelu Sudske medicine KBC Split, identificirale fra Melhiora Prlića. To je prva žrtva nekoga iz Drugog svjetskog rata identificirana pomoću DNK metode na području bivše Jugoslavije. Treće predavanje održao je Pero Kožul, pročelnik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg. Govorio je o radu ovog povjerenstva kroz proteklo vrijeme.

Sudeći po licima i izjavama nazočnih simpozij je urodio plodom. Došli su bliže u doticaj s radom Vicepostulature i još bolje shvatili da pobijeni fratri i puk u Drugom svjetskom ratu i poraću nisu zaboravljeni, unatoč nebrige i nedemokratskog ponašanja vlasti s obje strane hrvatske granice.

Svatko tko se pobliže želi upoznati s radom Vicepostulature i pročitati predavanja sa simpozija može to postići posjetivši portal Pobijeni.info


- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.10.2010., petak

Ljubuški: Nastavljeno iskapanje masovnih grobišta

Jutros su nastavljena iskapanja na drugoj od četiri masovne grobnice na području Ljubuškog – na lokalitetu Bare iznad starog komunalnog poduzeća u Ljubuškom. Pripremni radovi traju već od 27. rujna. Nakon čišćenja i skidanja asfaltnog sloja uočena su određena mjesta gdje bi masovna grobnica ili više njih mogli biti. Danas bi se konačno moglo doći i do prvih posmrtnih ostataka. Podsjećamo kako je iskapanjima u srpnju ove godine, na lokalitetu Tomića njiva, pronađeno 28 tijela koja će uskoro ići na DNK analizu.

Dubrava_radovi

Odlukom i Rješenjem Općinskoga vijeća Ljubuški, s kraja prošle godine, utemeljeno je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški. U Povjerenstvo su imenovani Vice Nižić – predsjednik, te članovi Nevenko Barbarić, Ivan Herceg, Drago Grgić, fra Miljenko Stojić, fra Ante Marić, Ante Čuvalo, Ante Paponja i Gojko Grbavac.

Radio Ljubuški nazočio je početku iskapanja na lokalitetu Bare gdje smo razgovarali s predsjednikom povjerenstva Vicom Nižićem, fra Miljenkom Stojićem i fra Andrijom Nikićem koji godinama prikuplja i bilježi svjedočanstva o stradalima. Tonski zapis navedenih razgovora možete poslušati na stranicama Radiopostaje Ljubuški.

Iz Povjerenstva još jedanput pozivaju sve građane koji imaju saznanja o grobištima na području Ljubuškog da im se obrate. Po dostupnim svjedočenjima, članovi Povjerenstva smatraju kako će ovo grobište biti veće od prethodnog na lokalitetu Tomića njive. Lokacije preostale dvije masovne grobnice na području općine Ljubuški su prostor iza zgrade Općine te iza zgrade MUP-a Zapadnohercegovačke županije.


Pobijeni.info / HRsvijet

- 23:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2010  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Listopad 2010 (3)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (9)
Svibanj 2010 (10)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (1)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (2)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (4)
Prosinac 2008 (4)
Veljača 2008 (2)
Svibanj 2005 (5)
Veljača 2005 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Pobijeni franjevci - članci i analize

Svjedocenja i izjave - audio zapisi

Zanimljive poveznice