Dezerter

10.09.2007., ponedjeljak

Presuda kaznenog odjela Općinskog suda u Zagrebu

Poslovni broj: XLIII KO-1802/07

U IME REPUBLIKE HRVATSKE

PRESUDA

Općinski sud u Zagrebu, po sucu toga suda Sanji Mazalin, kao sucu pojedincu, uz sudjelovanje Marine Pršir kao zapisničara, u kaznenom predmetu protiv okrivljenog FUNTAK KRUNOSLAVA zbog kaznenog djela iz članka 364. stavak 1. Kaznenog zakona (dalje u tekstu: KZ), a povodom optužnog prijedloga ODO Zagreb, broj K-DO-8524/07 podnesenog dana 22. svibnja 2007. godine, prihvaćajući zahtjev za izdavanje kaznenog naloga, dana 23. srpnja 2007. godine

presudio je

Temeljem članka 448. stavak 1. Zakona o kaznenog zakon (dalje u tekstu: ZKP) izdaje se

KAZNENI NALOG

okrivljeni KRUNOSLAV FUNTAK, sin Franje i Milke, rođen 25. prosinac 1979. g. u Bjelovaru, s prebivalištem u Zagrebu, I Pile br. 21, Hrvat, drž. RH, djelatnik, sa završenom SSS, neoženjen, bez djece, neosuđivan, nalazi se na slobodi,

kriv je

što je:
- nakon što je prethodno 27. veljače 1996. godine, u Zagrebu kao vojni obveznik uveden u vojnu evidenciju Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, te 19. rujna 1997. godine novačen i ocijenjen sposobnim za vojnu službu, dana 28. kolovoza 2006. godine bez osnovanog razloga se nije odazvao pozivu Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, radi upućivanja na služenje vojnog roka u VP Sinj, iako je navedeni poziv primio osobno 24. srpnja 2006. godine,
- dakle, bez opravdanog razloga nije došao u određeno vrijeme ba služenje vojnog roka,
- čime je počinio kazneno djelo protiv Oružanih snaga Republike Hrvatske - neodazivanje pozivu i izbjegavanja vojne službe, opisano i kažnjivo po čl. 364. st. 1. KZ-a

Na temelju članka 67. KZ-a okrivljenom KRUNOSLAVU FUNTAKU

izriče se

KAZNA ZATVORA U TRAJANJU OD 1(JEDNOG) MJESECA

te se na temelju članka 67. KZ-a istodobno primjenjuje

UVJETNA OSUDA

kojom mu se izrečena kazna zatvora u trajanju od 1 (jednog) mjeseca neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 1 (jedne) godine ne počini novo kazneno djelo.

Na temelju članka 122. stavak 1. u svezi članka 119. stavak 2. točka 6. ZKP-a okrivljeni je dužan naknaditi troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 300,00 (tristotine) kuna.

Obrazloženje

ODO Zagreb podnijelo je optužni prijedlog protiv okrivljenog Krunoslava Funtaka zbog kaznenog djela iz članka 364. stavak 1. KZ-a s prijedlogom da se okrivljenom na temelju članka 448. ZKP-a izda kazneni nalog izricanjem kazne zatvora u trajanju od 1 (jednog) mjeseca s tim da se prema istome primjeni uvjetna osuda kojom mu se izrečena kazna zatvora u trajanju od 1 (jednog) mjeseca neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 1 (jedne) godine ne počini novo kazneno djelo.

Razmatrajući prijedlog ovlaštenog tužitelja ovaj sud našao je kako podaci o optužnom prijedlogu i spisu predmeta pružaju dovoljno osnove za izdavanje kaznenog naloga.

Naime, činjenično stanje koje proizlazi iz dokaza priležećih spisu i to iz Posebnog izvješća VIII PP Zagreb broj 511-19-34/3-K-517/07 od 11. travnja 2007. godine, Kaznene prijave Uprave za obranu Zagreb od 20. veljače 2007. f., preslika poziva upućenih okrivljeniku, preslike dostavnice od 24. srpnja 2006. godine, preslike jediničnog kartona, zaključke Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, zahtjeva za oduzimanje putne isprave, neospornim ukazuje da je okrivljeni Krunoslav Funtak nakon što je prethodno 27. veljače 1996. godine, u Zagrebu kao vojni obveznik uveden u vojnu evidenciju Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, te 19. rujna 1997. godine novačen i ocijenjen sposobnim za vojnu službu, dana 28. kolovoza 2006. godine bez osnovanog razloga se nije odazvao pozivu Ureda za obranu Centar-Medveščak-Trnje, radi upućivanja na služenje vojnog roka u VP Sinj, iako je navedeni poziv primio osobno 24. srpnja 2006. godine.

Iz navedenog također proizlazi da je okrivljeni bio svjestan da bez opravdanog razloga nije došaou određeno vrijeme na služenje vojnog roka, a upravo to je i htio te je tako postupao s oblikom krivnje koji se naziva izravna namjera.

Na temelju navedenog sud je utvrdio kako su se u ponašanju okrivljenog ostvarila sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga iz članka 364. stavak 1. KZ-a.

Sud također nalazi kako predložena kazna zatvora u trajanju od 1 (jednog) mjeseca s time da se kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 1 (jedne) godine ne počini novo kazneno djelo primjerena načinu djelovanja okrivljenog, stupnju ugroženosti povrijeđenog dobra, okolnostima pod kojima je djelo počinjeno te njegovim osobnim prilikama, a isto tako da u potpunosti može utjecati na okrivljenog da ubuduće ne čine takva ili slična kaznena djela, a isto tako ovakva je kazna primjerena upozorenju i utjecaju na ostale građane da ne vrše kaznena djela te će se na taj način i kod okrivljenog i kod ostalih građana razviti svijest o štetnosti i pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.

Stoga je sud prihvatio prijedlog ODO-a i osudio okrivljenog na kaznu zatvora u trajanju od 1(jednog) mjeseca s rokom kušnje od 1 (jedne) godine smatrajući, dakle, istu primjerenom ostvarivanju svrhe kažnjavanja.

Temeljem u izreci citiranih zakonskih odredbi sud je odredio kako je okrivljenik dužan naknaditi trošak kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 300,00 kuna.

U Zagrebu, 23. srpnja 2007. godine

Zapisničar:
Marina Pršir v.r.
Sudac:
Sanja Mazalin v.r.

UPUTA O PRAVU NA ŽALBU:

Protiv ove presude okrivljeni ili njegov branitelj imaju pravo u roku od 8 (osam) dana po primitku presude podnijeti prigovor protiv kaznenog naloga. Prigovor se podnosi ovom sudu. Prigovor ne mora biti obrazložen, a u njemu mogu biti predloženi dokazi u korist obrane.
Ukoliko prigovor bude pravodobno podnesen, bit će određena glavna rasprava, a u suprotnom kazneni nalog će postati pravomoćan te izrečena kazna ima biti izvršena.

DNA:
1. ODO Zagreb
2. Okrivljenik

Za točnost otpravka - ovlaštena službena osoba
Milanka Burić

***

U prvom dijelu ovog posta nalazi se prepiska presude u mom slučaju koji sam detaljno opisivao na blogu. U nastavku moj komentar na presudu:

Kao prvo moram reći da sam zadovoljan presudom te ne namjeravam uložiti žalbu. Kao što sam i do sada govorio bio sam svjestan svojeg postupanja i bio spreman prihvatiti sankcije. Iznenadilo me što se u ovakvom slučaju na civilnom sudu ipak može donijeti kazna zatvora od jednog mjeseca umjesto novčane kazne. U slučaju da nije riječ o uvjetnoj presudi, bez pogovora bi prihvatio služenje kazne.
Moram se osvrnuti na obrazloženje presude i dio u kojem se kaže da je sud na temelju navedenog utvrdio kako su se u ponašanju okrivljenog ostvarila sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. Naime, nije mi jasno je li riječ o pogrešci ili namjeri iznošenja ovakvog stava. Također mi nije jasno ako nije riječ o pogrešci na temelju čega to navedenog sud dolazi do tog zaključka. Otvoreno priznajem da sam u životu konzumirao maksimalno 3 dima trave u davnim studentskim danima i da nikakvih drugih iskustava s opojnim drogama nemam.

***

Drago mi je da je slučaj doveden do kraja jer sam u blogu upozoravao na čestu neučinkovitost i sporost našeg pravosuđa. Ovo je jedan od dokaza da se stvari u hrvatskom pravosuđu znatno popravljaju, a slučajevi se brže dovode do konačnog rješenja. Također ističem zadovoljstvo kompromisom koji je napravljen ovom presudom budući da ću kao okrivljenik pred kaznenim zakonom snositi posljedice okrivljujuće presude, a opet mi neće biti oduzeta sloboda. Time smatram da je država, tj. društvo kroz institucije države izvršilo primjerene sankcije prema meni zbog nepoštivanja zakona, a opet prihvatilo moj nepokolebljivi stav o principu novačenja te mi omogućilo da kao pojedinac svojim radom i djelovanjem i dalje unatoč tome pridonosim društvu ne kršeći druge zakone.

Sad se samo naravno postavlja pitanje što u slučaju novog poziva na služenje vojnog roka budući da mi vojna obveza traje do navršene 30. godine života. Sud je bio i tijekom vođenja ovog postupka upoznat s mojim stavom da ni u kom slučaju neću prihvatiti služenje vojne obveze. Ukoliko dođe do ponovljenog slučaja, sigurno me čeka kazna koja neće više biti uvjetna zbog ponovljenog kaznenog djela. Nadam se da do tog neće doći jer je Hrvatska pred ukidanjem obveze služenja vojnog roka. Ukoliko se to ipak dogodi, prihvatit ću sankcije.

Pozdrav svim čitateljima bloga i zahvala na svim komentarima, i onim osuđujućim i onima podrške.


- 15:59 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi