puzavi ružmarin

26.04.2009. u 19:38

Evo malo i o cvijeću kojeg jako volim uzgajati i uživati u njegovim mirisima i cvjetovima…. Za početak, jedan puzavi ružmarin kojemu je ovo druga godina kod mene, prezimio je u kući u hladnoj prostoriji ali temperature nisu ispod nule, sa jako slabim zalijevanjem tek toliko da korijen ima malo vlage ali opet ne previše da ne bi istrulio.

Evo slika kako trenutno izgleda:




I MALO TEORIJE O NJEMU:

RUŽMARIN je razgranati, zimzeleni grm koji može narasti i do dva metra visine. Postoje i puzavi. Listovi su kožasti, čvrsti, sjajni, dužine 2 do 3 centimetra. Gornja strana lista je tamnozelena, a naličje je svijetlozeleno. Rub lista je cjelovit i lagano povijen prema unutra. Ako se listovi protrljaju među prstima, ispuštaju intenzivan, jak miris. Cvjetovi su mali, ljubičasti, ružičasti, javljaju se u proljeće ili rano ljeto između listova na maloj peteljci. Cijela biljka je aromatična.
Raste u toplim podnebljima, a ako se uzgaja u kontinentalnom području, trebat će ga zaštititi od zime. U kontinentalnom ga je području stoga poželjno saditi u velike cvjetne posude koje će se dolaskom nižih temperatura lako premjestiti na zaštićeno mjesto.


Traži sunčani položaj, i to najmanje četiri sata direktnog sunca na dan, te dobro propusno tlo


Izvrsno podnosi orezivanje, pa ga se može oblikovati kao živicu, a vrlo je zahvalna biljka za izradu tzv. topiarija jer se orezivanjem može čito oblikovati poput skulptura.
Ružmarin se najlakše razmnožava tzv. povaljenicama i zelenim reznicama. Koristi se kao svjež ili sušen začin, te u ljekovite svrhe.

3 Komentara | Print | # | ^

prsten FIMO

26.04.2009. u 17:41


evo i mog pokušaja rada sa fimo masom, koja je dosta postala popularna za izradu nakita razno raznog, pa tako da neću pisat ništa posebno vezano za taj materijal.......

ovo je jedan prsten, jedan i jedini rad kojeg sam napravila sa fimom za sada.



0 Komentara | Print | # | ^

3D KUĆICE

13.04.2009. u 13:53

Malo sam se prisjetila kako sam kad sam bila dosta mlađa radila goblene pa se upustila u izradu sličnoga, samo na neki svoj način jer zašto bi bilo jednostavno kad sve može biti puno kompliciranije,inače nije zanimljivo.....
Izrada križićima ovako izgleda, radi se iglom i koncem za goblene, jedino što konac razdvajam na tri niti jer mi tako izgleda puno ljepše....



za izradu ovih kućica sam upotrebljavala:

* ŠKARE
* IGLU I KONAC ZA GOBLENE
* PANAMA PLATNO
* SELOTEP KOJI JE LJEPLJIV OBOSTRANO
* KARTON




prije svega potrebno je napraviti izgled kućice na platnu, veličina može biti po želji



izrezati iz kartona kao na sljedećoj slici, veličina se mora poklapati sa vezenom kućicom, te spojiti dijelove kartona, neka bude milimetar-dva praznog prostora između spojenih dijelova kartona



omotati karton preklapanjem platna, vrlo jednostavno sa ljepljivom trakom koja je obostrana, neka platno bude nategnuto kad se kućica sklopi da ne "visi"



ovako to izgleda sa prave strane.....



spojiti krajeve iglom i koncem



još samo krov skrojiti po veličini koja odgovara kućici, te naljepiti ljepilom....



nakon toliko rada evo kako kućice izgledaju








IDEJA PLUS: prije stavljanja krova, kućica se može napuniti mirisnim travama: lavanda, ružmarin, ružine latice itd.... ili jednostavno nakapati mirisnog ulja na vatu, staviti unutra i zatvoriti krovom. Tako osim u ljepoti ove ručno rađene kućice može se uživati i u njenom mirisu.

3 Komentara | Print | # | ^

KORPICE OD KARTONA

04.04.2009. u 15:48

za izradu ovih vrlo funkcionalnih korpica koje mogu služiti kao ukras ili kao poklon, izrada slijedi nakon što se prikupi potrebno:

* kartona
* škarice
* ljepilo
* razni ukrasi



izrezati karton u boji ili malo tvrđi papir na dužinu 15x15 cm, te podjeliti na jednakih 9 kockica i izrezati kao na slici.....



zalijepiti kako je prikazano, te odrezati i zaljepiti ručku



popuniti korpicu ukrasnom travom, te raznim cvjetićima i ukrasima, mašnicama, jajima itd...... sve ovisi o želji.......



1 Komentara | Print | # | ^

JAJA KUHANA U LUKOVINI

03.04.2009. u 20:35

Jedan od načina farbanja jaja je taj da se kuhaju u ljusci crvenog luka s motivima djeteline, lišca i sl., a sve to u najlon čarapama..

Da ne bi pucala dok se kuhaju, jaja izvaditi nesto ranije iz frižidera da se smlače na sobnu temperaturu.




za izradu potrebno:



* jaja

* djeteline, ukrasno lišće

*najlon čarape

* škarice

* konac

*sirće


1. Postavi se list na jaje i vodeći računa da se ne ošteti ili ne savije list, obloži se jaje najlon čarapom



2. Zategne se čarapa sa suprotne strane jajeta i zaveže u čvor ili se obmota koncem kraj čarape

Sipati hladnu vodu + sirćeta (žličicu, dvije), spustiti jaja u vodu, te kuhati….


ŠTO VIŠE LUKOVINE I ŠTO SE DUŽE KUHA BOJA ĆE BITI INTENZIVNIJA





4. Kad se skuhaju, izvade se jaja, ostave se na papirnu podlogu ili salvetu da se ocijede 1 minutu, a zatim škarama prosječe čarapa i izvadi jaje.
5. Skine se list biljke prstima, ili nožićem blago sastruže ako se zalijepi.

6. Jaja se ohlade te krpicom namočenom u ulje namaže kako bi se dobio sjaj





Prednost ovako farbanih jaja je da se jede prirodno ofarbano

0 Komentara | Print | # | ^

PRIPREME ZA USKRS

01.04.2009. u 15:38

Započelo je vrijeme priprema za Uskrs, pa sam si odlučila malo uljepšati ovo vrijeme….. s obzirom da su kišni dani i u obzir dolaze samo radovi u kući, dala sam se u izradu ovih velikih ukrasnih uskršnjih jaja, pa evo kako to sve skupa ide…..



Za izradu je potrebno:





Baloni, nije bitna ni boja ni veličina, ovisno koliko se napuše, bitno je da ima oblik jaja…..

Štirka……

Vuna, razni ostaci vune i konaca za heklanje, štrikanje…..

Kist

Razni ukrasi….perlice, pilići, mašnice…..


Način izrade: napuhati balon, veličina po želji….., omotati koncem, vunom…..može u više boja, kistom koji je namočen u štirku prelaziti preko omotanog balona, bitno je sve dijelove preći kako ne bi ostalo labavo….te staviti na sušenje, može i kraj radijatora, samo ne jako blizu da ne požuti ( poučena iskustvom), te kada se osuši probušiti balon koji je iznutra i lagano ga izvući van….. ostaje ukrućeni konac u boji koji je u obliku jajeta, te ukrasiti raznim cvjetićima, pilićima, ukrasnim vrpcama…….I MAŠTI NIKAD KRAJA







6 Komentara | Print | # | ^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.