Mythology

04.05.2007., petak

Heraklo

Grčki junak

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic
slika 2.
Image and video hosting by TinyPic
slika 3.
Image and video hosting by TinyPic
slika 4.
Image and video hosting by TinyPic


Herkul je bio heroj, sin Zeusa i Alkmene, i praunuk i polubrat Perzeja(zbog Zeusa). Bio je najveći Grčki junak i simbol muškosti. Posjedovao je ogromnu snagu, hrabrost i domišljatost, i bio je poznat po biseksualnosti. Također se često igrao sa djecom. Herakla je izrazito mrzila Hera, još prije nego što je bio rođen. Naime Zeus se pretvorio u Amfitrona, i pravio se kako je došo ranije i zaveo je Alkmenu, njegovu žen. Kasnije se Amfitron uistinu vratio iz rata i Alkmena je bila trudna od Zeusa i Amfitrona u razmaku od tri mjeseca. Hera je Herakla držala tri mjeseca duže u Alkmeninoj maternici, kako bi bio rođen drugi i izgubio pravo na krunu. Heraklije je odma po rođenju učinio veliko djelo, ubivši dve zmije koje je Hera poslala da ga ube, i onda ih koristivši ko zvečke. U ranoj mladosti je Herakle ubio svoga instruktora muzike sa lirom, i Amfitron ga je zato poslao u planine da ćuva ovce. Tamo su ga posjetile dve nimfe, Užitak(čitaj u ženskom rodu) i Vrlina, koje su mi ponudile ugodan i lak život ili težak, ali slavan život. On je odabro ono drugo. Pri jednom zadatku je Heraklije pomogao kralju Tespiju, za kojega je ubio Lava od Kiterona. Za nagradu mu je dao mogućnost da zatrudni svaku od njegove 50 kćeri, što je on učinio u jednoj noći. Kasnije se vjenča sa Megarom, kćeri kralja Kreona. Hera ga šalje u stanje ludila u kojem ubija Megaru i njihovu djecu, Shvativši što je učinio bježi u Delfe, gdje mu proročica, koju manipulira Hera, kaže da mora za kralja Eurista(njegov brat) obaviti dvanaest godina službe i činiti sve što mu kaže.U tih 12 godina dobio je 12 zadataka. Postoje dvije verzije samo 12 zadataka i ova os 12 god
Zadaci:

Nemejski lav
Zadatak je bio ubiti ga i kao dokaz donijeti njegovu kožu kralju Eurista. Koža lava bila je tako debela da je nijedno oružje nije moglo probiti, a mogla ga je ubiti samo ljudska ruka. Heraklo je pokušao lukom i strijelom te toljagom brončanim mačem, ali nije uspio. Heraklo je potom odbacio sve svoje oružje i hrvao se s lavom na tlu. Na kraju ga je zadavio i ugušio ga.Nakon njegove smrti, Heraklo mu je satima pokušavao oderati kožu. Bio je bijesan jer je mislio da neće uspjeti ispuniti svoj zadatak. No, Atena je došla prerušena u staricu i pomogla mu da shvati da najbolje oruđe kojim bi mogao razderati lavlju kožu jesu lavlje pandže.Ispunio je zadatak i nosio je neprobojnu kožu kao svoj oklop. Kralj Eurist vidjevši ga tako prekrivenog, od straha se sakrio u veliku brončanu posudu.

Lernejska hidra
Heraklo je stigao do močvare lernejskog jezera gdje je živjela Hidra.Prekrio usta i nos tkaninom da bi se zaštitio od otrovnih para i ispalio plamene strelice u njezin brlog da bi je namamio van. Zatim se suočio s njom. Svaki put kad bi odsjekao neku njezinu glavu, ona bi opet narasla. Apolodor govori da je Heraklo shvatio kako je ovako neće moći svladati te je pozvao svog nećaka Jolaja da mu pomogne. On se dosjetio (možda pod utjecajem Atene) da spale rane nakon što odsjeku glavu. To su i učinili te su na posljetku ubili Hidru. Jednu njezinu besmrtnu glavu postavio je ispod velika kamena na svetom putu između jezera i Eleja, a potom je umočio strelice u Hidrinu otrovnu krv i tako završio zadatak.Druga inačica priče govori da je, nakon što bi osjekao svaku glavu, umočio mač u Hidrinu krv i koristio njezin otrov da glave ne bi ponovno narasle.Hera je poslije rekla da je zadatak nevažeći jer mu je nećak pomogao.

Kerinejska košuta
Euristej je bio ljut zato što je Heraklo izbjegao smrti u prethodna dva zadatka te je potrošio više vremena razmišljavši o sljedećem zadatku. Treći zadatak bio je uhvatiti kerinejsku košutu koja je bila posvećena Artemidi. Eurist se nadao da će se božica ljutiti na Herakla. Kerinejska košuta imala je brončana kopita i zlatne rogove, brža od strijele. Heraklo ju ju smio samo pokazati Euristeju neozlijeđenu pa ju je lovio godinu dana kroz Grčku, Trakiju i Istru. Nakon što ju je izmorio, odlučio je odapeti jednu strijelu i pogodio je u nogu, ali između mišića i kosti, bez kapi prolivene krvi. Tako ju je zavezao i krenuo Euristeju. Susreo je Artemidu i njezina brata Apolona te joj je objasnio da mu je to zadatak i molio je za oprost rekavši da će košutu brzo vratiti. Artemida mu je dopustila, a Heraklo je košutu odnio Euristu. Eurist je rekao da će košuta postati dijelom kraljeva zvjerinjaka. Heraklo je znao da mora vratiti košutu te je rekao da će mu je predati ako je sam Eurist uzme. Kralj je krenuo po nju, a Heraklo ju je pustio, a ona je, brža od strijele, pobjegla svojoj gospodarici Artemidi. Heraklo je potom Euristu rekao da nije bio dovoljno brz i tako je uspio završiti ovaj zadatak.

Erimantski vepar
Erimantski vepar predstavljao je problem seljacima u Erimantu zbog uništavanja usjeva i goveda. Heraklo također nije smio ubiti svoj plijen. Kentaur Hiron (njegov učitelj) rekao mu je da ga namami u dubok snijeg. Heraklo je uplašio vepra, zbunio ga i natjerao u snijeg gdje ga je zavezao i odnio do Euristeja. Kralj se uplašio i rekao mu da se riješi te zvijeri, Heraklo ga je poslušao.

Augijine staje
Euristej se dosjetio ovome zadatku jer su prijašnji zadaci samo uzdizali Herakla u očima ljudi, a ovako bi se i ponizio. Augija je bio Helijev sin pa je njegovo stado bilo blagoslovljeno: imao je 300 crnih bikova, 200 plodnih bikova i 12 srebrnobijelih bikova koji su branili cijelo stado. Njegove staje nisu bile očišćene jako dugo, a Heraklo ih je sve morao isprazniti i očistiti u jednome danu.Prvo je razbio dva zida, a onda preusmjerio rijeke Alfej i Penej prema stajama. U roku od nekoliko sati, posao je bio gotov. Augija nije htio dati dogovorenu desetinu stoke pa ga je Heraklo ubio, a njegovo je kraljevstvo dao njegovu sinu Fileju.
Stimfalske ptice
Šesti Heraklov zadatak bilo je istrebljivanje ptica koje su se razmnožile na obalama stimfalskog jezera. Bile su posvećene Aresu i hranile su se ljudima, a imale su brončane kljunove, pandže i oštra, metalna pera kojim su mogle napadati žrtve. Budući da je sve bilo mračno, Atena i Hefest pomogli su Heraklu davši mu čegrtaljku kojom je uplašio ptice i nagnao ih na let.Zmiju je bacio a ptice dok su pokušavale bježati, gađao strijelama i poubijao. U drugoj verziji priče gađao ih je katapultom. Ptice koje su preživjele nikad se nisu vratile u Grčku.

Kretski bik
Na Kreti je bio bik kojeg Minos nije htio žrtvovati Posejdonu. Bio je to ili bik koji je odveo Europu ili onaj s kim je Pasifaja začela Minotaura. Iako je Minos ponudio Heraklu pomoć, on ju je ljubazno odbio i odlučio obaviti posao goloruk. Taj je bik bljuvao vatru, pa je borba potrajala. Na koncu ga je nadjačao i zarobio bika te ga odnio u Mikenu. Nakon što ga je Euristej vidio, htio ga je posvetiti Heri, ali je ona to odbila jer je bik odražavao Heraklovu snagu.

Diomedovi konji
U pokrajini Trakiji ludi kralj Diomed imao je četiri konja: Podarga, Lampona, Ksanta i Dena koje je hranio ljudskim mesom. Heraklo je morao otići tamo i ukrasti te konje. On je to učinio s velikom lakoćom, a onda ih je nahranio Diomedom zbog njegove zloće i okrutnosti. Druga inačica priče govori da je došao sa svojim ljubavnikom Abderom koji je čuvao konje dok se Heraklo borio s Diomedom. No, Abdera su konji pojeli, a za osvetu je Heraklo dao Diomeda njegovim konjima.Nakon što su se najeli, konji su postali mirniji te ih je odnio u Mikenu da kralj Euristej odluči o njihovoj sudbini. Euristej je naredio da se odvedu na Olimp i budu žrtvovani Zeusu, ali je to Zeus odbio i poslao vukove, lavove i medvjede da ih ubiju. Druga verzija priče govori da ih je Heraklo pustio da slobodno lutaju Argom budući da su postali trajno mirni.

Hipolitin pojas
Heraklo je morao Euristejevoj kćeri pribaviti pojas Hipolite, kraljice ženskog ratničkog naroda Amazonki kojoj je pojas dao njezin otac Ares. One su onesposobljavale mušku djecu i muškarce kako bi morali raditi kućne poslove. Koristile su se brončanim oružjem i prve su osnovale konjaničke redove. Hera je nahuškala Amazonke protiv Herakla, pa je on bio prisiljen pobiti ih i uzeti kraljevski pojas. Heraklo je silovao Hipolitu i potom je dao Tezeju za ženu. U drugoj inačici priče, Hipolita se zaljubila u Herakla i svojevoljno mu je dala pojas.Uglavnom Heraklo je ispao faca hehe

Gerionovo stado
Heraklov deseti zadatak bilo je hvatanje Gerionova stada iz Eriteje, ali ne da ga otkupi ili zatraži nečiju pomoć. Gerion, sin Hrisoara i Kaliroje, kćeri Titana Okeana, bio je troglavi div, uvijek naoružan do zuba.Na putu do Eriteje, Heraklo je prešao libijsku pustinju i bio ljut zbog vrućine te je ispalio strelicu na Helija, boga Sunca. Helije ga je molio da prestane, a Heraklo je zahtijevao veliki zlatni pehar koji je potom koristio da bi plovio morem. Tako je stigao do Eriteje gdje se suočio s dvoglavim psom Ortom kojeg je ubio svojom toljagom. Eurition koji je čuvao stado došao je pomoći Ortu, ali ga je Heraklo ubio. Čuvši komešanje, Gerion je došao naoružan sa tri štita, tri koplja i tri kacige. Na posljetku ga je Heraklo ubio strijelom koju je umočio u otrovnu krv lernejske Hidre.
Heraklo je potom morao odvesti stoku Euristeju. Da bi mu otežala, Hera je poslala obada na stoku koji bi uznemiravao i iritirao stoku. Također je poslala poplavu koja je uzdigla rijeku, a Heraklo nije mogao proći sa stokom. Heraklo je podigao dva velika kamena smanjivši razinu vode i spriječivši dolazak moskih čudovišta i nemani. Ti se stupovi kod Gibraltara i danas nazivaju Heraklovi stupovi. Potom je odveo stoku Euristeju, a ona je posvećena Heri.

Hesperidine jabuke
Nakon što je 10 zadataka završio za 8 godina i mjesec dan, Heraklo je došao do Euristeja tražeći nagradu. No, kao što je Hera prije naumila, moralo je biti 10 zadataka, pa Euristej nije priznao drugi i peti zadatak te je Heraklo morao izvršiti još dva. Sljedeći zadatak bio je zahtjevan. Morao je donijeti Hesperidine zlatne jabuke, ali to nije učinio sam.Nerej iz rijeke Po savjetovao je Heraklu da zamoli Atlanta diva koji drži nebeski svod da ubere te jabuke. Ovaj bi učinio sve da se malo odmori od svog teškog posla, ali se bojao Ladona bića sa stotinu glava koje je čuvalo jabuke. Heraklo ga ustrijeli iz velike udaljenosti pa div pribavi plodove (vjerojatno je bio u srodstvu s Hesperidom, možda njezin otac). No, on se nije htio vratiti starom poslu pa ga je Heraklo morao nadmudriti, zamolio ga da pridrži svod dok stavi podmetač za glavu. Atlant je nasjeo pa se Heraklo s jabukama zaputio prema Euristeju. Na putu je osnovao Tebu – grad sa stotinu vrata. Euristej se bojao jabuka pa ih je Heraklo dao Ateni koja ih je poslije vratila.

Kerber
Posljednji i najteži zadatak bio je Kerber. Heraklo je morao otići do vrata Hada i tamo se obračunati s tim troglavim psom koji je imao rep zmije, a slina koja je padala na pod stvarala je otrovnu biljku akonitu. Dok je bio u podzemlju, Heraklo je oslobodio Tezeja koji je tamo bio zatvoren jer je pokušao oteti Hadovu Perzefonu. Heraklo je otišao do Hada i Perzefone i upitao smije li uzeti Kerbera. Bogovi su se složili pod uvjetom da ga ne ozlijedi. Neki kažu da je Perzefona pristala jer je Heraklo bio njezin brat. Heraklo je potom uhvatio Kerbera oko vrata i izvukao na svjetlo dana. Čim je izišao iz sjene, Kerber je počeo bijesno lajati i stenjati. Euristej se uplašio čim je vidio Kerbera pa ga je Heraklo brzo vratio u Had.


Nakon što je završio zadatke, Heraklo se pridružio Argonautima u potrazi za zlatnim runom. Spasili su junakinje, osvojili Troju i pomogli bogovima u ratu protiv Giganata. Također se zaljubio u princezu Jolu od Ehalije. Kralj i njegovi sinovi s prijezirom su gledali na Heraklove pothvate, svi osim Jolina brata Ifita koji je postao Heraklov najbolji prijatelj. Eurit je ponudio ruku svoje kćeri onome tko ga pobijedi u streljačkome natjecanju. Kad je to učinio, Eurit nije održao obećanje te je Heraklo ubio njega i njegove sinove, osim Ifrita, a Jolu je oteo. No, Hera je još jednom Herakla natjerala do ludila te je bacio Ifita s gradskih zidina.Heraklo se morao iskupiti i očistiti služenjem lidijskoj kraljici Omfali. Morao je raditi ženske poslove i nositi žensku odjeću, a ona je nosila njegovu lavlju kožu i toljagu. Nakon nekog vremena oslobodila ga je te su se vjenčali.

Heraklo se ženio četiri puta. Prvi put s Megarom koju je zajedno s djecom ubio u napadu ludila koje je uzrokovala Hera.Sljedeća mu je žena bila Omfala, lidijska kraljica, kojoj je isprva bio rob.Treća žena bila je Dejanira za koju se borio s riječnim bogom Ahelojem. Nakon vjenčanja, putovali su i trebali su proći jednu rijeku, a jedan je Kentaur imenom Nes ponudio pomoć, ali je pokušao silovati Dejaniru. Heraklo ga je usmrtio strijelom natopljenom Hidrinom krvlju. Umirući, Kentaur je Dejaniri rekao da, ako želi Herakla spriječiti od veza s drugim ženama, skupi njegovu krv i spermu te da ih premaže po njegovoj odjeći. Znao je da je njegova krv došla u doticaj s Hidrinom te da će ubiti Herakla.Poslije je Dejanira bila ljubomorna na Jolu te je uronila košulju u tu mješavinu. Heraklov je sluga donio Heraklu tu košulju, a tkanina je na Heraklu počela gristi njegovo meso. Potom je zamolio da ga postave na lomaču da mu prekinu patnje. Filoktet je zapalio lomaču, a Heraklo mu je dao svoj luk i strijele. Nakon njegove smrti, bogovi su ga učinili besmrtnim. Druga inačica priče govori da je lomača spalila ljudsko u njemu, a da je ostalo samo božansko. Potom je uznesen na Olimp gdje je oženio Hebu.


- 23:18 - Komentari (18) - Isprintaj - #

18.04.2007., srijeda

Skarab

Egipatska mitologija


slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Skarab liježe jaja u tijela mrtvih (različitih) životinja pa i u same skarabe . Stari Egipčani su vjerovali da skarabi nastaju iz iz mrtvih tijela i zbog toga su ih povezivali sa Khepriom (bog ponovog rođenja , obnove , uskrsnuća).Oni su stoga bili zaštitnik znak boga Khepria pa su ga slikali na papirusu i grobnicama kao velikog skaraba ili kao čovjeka s glavom skaraba. Inače skarab je mali kukac sa četri noge i dvije ruke (ili 6 nogu isto je) sa sjajnim oklopom i obično crne boje , mogao je letjeti na male udaljenosti.
- 08:37 - Komentari (19) - Isprintaj - #

16.04.2007., ponedjeljak

Ammut

Egipatska mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Ammut je bio prikazivan kao biće sa glavom krokodila, tijelom lava/leoparda i stražnjim djelom nislki konj. Ammut nije bio bog, ali je bio utjelovljenje božanske kažne svima koji su činili loše za života. On je boravio blizu Vaga pravde, kod koje su se srca mrtvaca vagala sa perom istine. Ukoliko je srce bilo teže onda bi ga Ammut pojeo, čime bi mrtvom spriječio put u Aaru(njihova varijanta podzemlja) i ponovo bi umrli, ali nepoznajući mir. Postoji i druga priča po kojoj ako je srce teže, pojela bi cijelu osobu, a oni bi vječnost provodili razgrađući u njenom želudcu. Iako je zapravo jedući srca zlih činio dobro djelo, Egipćani su ga smatrali zlom i asocirali ga sa nesrećom
- 22:46 - Komentari (10) - Isprintaj - #

14.04.2007., subota

Sfinge

Egipatska i Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Sfinge su prikazivane da imaju tijelo lava, a glavu ovna, orla ili čovjeka. Oni su izvorno Egipatska čudovišta, ali su ih Grci isto preuzeli. Postoji i razne varijante Sfingi u Azijskim zemljama(jug, jugoistok) i imaju(da negdje i još danas) zaštitničku ulogu. U Egiptu su Sfinge bile čuvari faraonova groba, ali nema nikakvih posebnih pričica uz njih. U Grčkoj je postojala samo jedna jedina Sfinga, koje je donosila uništenje i nesreću, kćer Typhona i Echidne ili Orthrusa(dvoglavi pas) i Echidne. Bila je prikazivana kao žena sa tijelom lava, orlovim krilima i zmijskim repom. Hera je Sfingu poslala iz Etiopije u Tebu gdje je prolaznike pitala da odgovore zagonetku: Koje stvorenje ujutro hoda na četri, popodne na dve, a navečer na tri noge? Ona je onda udavila svakoga tko nije mogao odgovoriti. Edip je riješio zagonetku, mislim svima poznatim odgovorom pa neču ni napistati, a potom se Sfinga bacila sa litice u smrt ili se sama proždrla.
- 11:53 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Hiron

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Kentauri su bili zloglasni kao nasilni i nekulturni pijanice. Za razliku od njih, Hiron je bio pravi kontrast, inteligentan, civiliziran i ljubazan. Bio je stručnjak za umjetnost, lov i medicinu, a također i proricanje. Bio je Okirojin otac, s nimfom Hariklom, a živio na gori Pelion.Hiron je odgajao i poučavao brojne grčke junake i bogove - Ajanta, Tezeja, Ahileja,Herakla....Imao je dar kojim je omogućio svojim učenicima da otkriju svoje najveće potencijale.Hiron je bio Kronov sin i Titan te nije mogao umrijeti. Ostao je posljednji Kentaur i želio je žrtvovati svoj život da bi omogućio čovječanstvu da koristi vatru. Budući da je bio besmrtan, Heraklo se dogovorio sa Zeusom da razmijeni Hironovu besmrtnost za život okovanog Prometeja.Hiron se tako odrekao svoje besmrtnosti,a Heraklo ga je ubio strijelom umočenom u otrovnu krv Hidre,bogovi su ga postavili kao zviježđe Strijelca na nebu u znak zahvale zbog njegovih poučavanja.
- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.04.2007., petak

Arahna

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

Princeza Arahna iz Lidije bila je tako vješta u tkanju da se ni sama Atena nije mogla mjeriti s njom. Arahna se hvalila svojom vještinom, a Atena ju je posjetila prerušena kao starica i rekla joj da se ispriča zbog svoje oholosti. Arahna to nije učinila - izazvala je Atenu na natjecanje. Atena je satkala prizor sukoba Posejdona s Atenjanima, a Arahna je satkala prizor u kojem je ismijavala Zeusa i sve njegove ljubavnice. Atena je bila bijesna zbog njezine vještine i izbora teme (Atena je Zeusova miljenica). Premda pobjednik natjecanja nikad nije odlučen, Atena je dugo i pažljivo promatrala tkaninu ne bi li našla grešku. No nije je našla, stoga ona, puna osvetničke mržnje, iskida pokrivač, a Arahnu pretvori u pauka - insekta kojeg je najviše mrzila, osudivši ga da vječno tka svilu da bi uhvatio hranu.
- 09:40 - Komentari (5) - Isprintaj - #

12.04.2007., četvrtak

Nemejanski Lav

Grčka Mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Nemejanski Lav je bio strašno čudovište koje je živilo u Nemejani. Kaže se da je sin Typhona i Echidne, ali se i kaže da je pao sa mjeseca i da je sin Zeusa i Selene(boginja Mjeseca). Heraklije je za prvi od svojih dvanaest zadataka morao ubiti Namejanskog Lava i uzeti mu kožu. Heraklije ga je napao sa svim svojim oružjima, ali bezuspješno, jer je imala jako tvrdu kožu. Heraklije je odbacio oružja i počeo se hrvati sa zvjeri. Naposljetku ju je zadavio golim rukama. Poslje toga joj nije mogao oderati kožu, ali uz pomoć od Atene i Lavovih vlastitih kandži je to uspio. Nakon ove borbe je Heraklije uvijek nosio kožu Nemejanskog lava kao oklop.
- 11:45 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.04.2007., utorak

Satyr

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Stvorenje koje je izgledalo kao čovjek,ali je imao rogove,noge i rep od koze.Često ga puta znaju nazvati čovjek-koza.Jedan od najpoznatijih Satyra je Pan(bog šuma).Pan je bio dobri satyr,volio je plesati,pjevati,svirati frulu.Jednog dana Pan je ugledao ženu satyr i odmah se zaljubio te počeo trčati za njom.No ona je počela bježati te kad je došla do neke rijeke pretvorila se u trstiku i Pan ju nije mogao prepoznati.Panu je bilo suđeno da bude sam u slučaju ljubavi nešto bi se dogodilo izabranici.Pan je mnogo pomogao u borbi između bogova s Olimpa i titana,vikao je na titane da odu i te gluposti(pa su ga proglasili velikim ratnikom).Ali u cijeloj prići o satyrima samo je Pan dobar.Ostali satyri su bili loše naravi,vrijeđali su ljude,krali,tukli slabije,radili nerede...Jedan je poznavao Herculesa i "podučavao ga".Taj je također bio zloban no to pomaganje mu je naredio Zeus pa je morao biti pristojan u Herculesovoj blizini.
- 23:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.04.2007., četvrtak

Pegas

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic


Pegas je bio sin Posejdona i Meduze. On je bio krilati bijeli konj, rodio se iz Meduzina vrata, nakon što joj je odrubljena glava. Atena ga je uhvatila i ukrotila i dala ga je muzama na dar. Pegas je kasnije pomagao junaku Belerofonu u bori sa Chimerom i Amazonkama. Kaže se da je Belerofon dok je prenoćavao u hramu Atene, gdje ga je posjetila i dala mu zlatnog sijena. On je ujutro naišao na Pegasa kako pije iz izvora, Pegas mu se približio zbog sijena i da mu da ga zajaše. Nakon što je Belerofon ubio Chimeru na njegovim leđima, htio je poletjeti na vrh Olimpa da posjeti bogove, ali je zeus poslao komarca da ugrize Pegasa, a zbog toga je Belerofon pao na Zemlju, i ostao bogalj i slijep. Nakon toga su bogovi primili Pegasa na Olimp, gdje je prenosio Zeusove munje i jahala ga je Eos, božica zore. Kasnije se spario sa Eipom, iz čega potječe obitelj letećih konja. Na zadnji dan njegova života, jer je bio smrtan, Zeus je Pegasa pretvorio u zviježđe.
- 22:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Manticore

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

slika 3.
Image and video hosting by TinyPic

Manticore ili Mantikora je mitološko biće,vrsta Chimere sa glavom čovjeka,često sa rogovima,plavim očima,nekoliko redova željeznih zubi i sa prekrasnim samo-harmoničnim glasom,tijelom (najčešće crveno-dlakavog)lava, i repom zmaja ili škorpiona koji ispušta otrovne igle ili dlaku da ubije plijen(vrlo često se uspoređuje sa dikobrazom i tarantulom).Manticora može imati i krila(ovisi o podvrsti) različitih veličina. Poznata su ona veličine konja ili lava!Ima ih jako puno.Njegov ugriz i ogrebotina zadana pandžama ubijaju odmah, a nakon toga im pojede cijelo truplo. Tako kada neko sasvim nestane, reklo se da ga je Mantikor ubio.
- 21:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lamia

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Lamia je imala je gornji dio tijela zanosne žene , ali njezino tijelo bilo je mješavina životinja. Prednji dio je bio mačji sa velikim kanđama.A zadnji dio je bio kravlji. Neki antički pisci ju opisuju kao pola ženu( do torsa) pola zmiju(ispod torsa). Lamia je nekad bila ljepa i sretna kćer kralja Belusa , kralja Libije i tajna ljubavnica Zeusa. Lamia je imala puno djece sa Zeusom no Zeusova ljubomorna žena Hera, učinila ju je ludom i ona je pojela svu svoju djecu (osim Scylle).Kad je Lamia shvatila što je učinila bila je tako bijesna da je odlučila osvetiti se zbog gubitka svog potomstva tako da uništava djecu drugih i ponašala se tako okrutno da se pretvorila u čudovište.Hera ju je još kaznila da nemože nikada zaspati,za uslugu Lamiji Zeus joj je dao mogučnost da izvadi oči i vrati ih kad god hoće tako da se može odmoriti malo.
- 09:09 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Echidna

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

Echidna je bila kćer Gaie i Tartarusa. Ona je bila mješavina zmije i žene. Od torza nagore bila je preljepa žena a od torza dolje ogavna zmija. Odrasla je u špilji gdje je mamila muškarce svojim preljepim tijelom a onda ih je zarobila i hranila se njima (pojela do kosti) . Ona je sa bogom oluje Typhonom začela i rodila mnogo poznatih stvorenja. Cgimeru,Hydru,Gorgone,orla koji jede Prometejovu jetru,Cerberusa i njegovog brata Orthrusa.Echidna i njeno potomstvo su odgovorni za večinu kaosa koji je u svijetu.Nju su zvali i „ Majka svih čudovišta “
- 09:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

04.04.2007., srijeda

Giganti

Grčka mitologija

slika 1.
Image Hosted by ImageShack.us

Giganti su bili rasa divova, sinovi Gaie i Orana, koji su nastali od krvi koja je pala na zamlju kada je Kron kastrirao Orana. Oni su započeli rat s Olimpiskim bogovima kako bi završili njihovu vladavinu. Vodili su ih Alkinej i Porfirion. Oni su htjeli doći do vrha Olimpa, tako da razne planinske lance naslože jedan na durgi. Olimpijanci su sazvali pomoć Herakla, zato što ih je proročanstvo upozorilo o sili njihovih neprijatelja. Heraklije je zaklo Alkineja, a ostali bogovi su ubili po jednog ili dva manje važna Giganta. Time su Olimpijanci učvrstili svoj položaj kao vladari svega. Giganti su zarobljeni ispod zemlje, a njihovi pokreti su uzrokovali vulkanske aktivnosti.

- 22:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Feniks

Egipatska i Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic
slika 2.
Image Hosted by ImageShack.us


Feniks je mitska ptica, najčešće asocirana uz ponovo rođenje, ali i uz vatru. Izvori nisu sasvim složni oko živovjeka, ali živi od 500 pa sve do 1461 godinu. Na kraju života napravi si gnjezdo od štapova cimeta i zapali njega i sebe. Nakon toga izgori, a iz pepela se rodi novi Feniks, koji po rođenju pepeo starog feniksa obavija i ostavlja u Heliopolis (Grad sunca). Imala je i mogućnost regeneracije, ukoliko biva ranjena, pa je tak o praktički besmrtna. Isto tako se kaže da njene suze mogu liječit rane. Grci su Feniksa opisivali kao pijetla ili orla, purpurno-crvene boje (tamnija crvena, koja vuče na ljubičastu) i živila je pokraj bunara u Arabiji. U zoru bi se kupala u vodi bunara, a Apolon bi zastao sa kočijama da čuje njen pjev. Sam Feniks je kod Grka preuzet iz Egipatske kulture, a mnogi drugi narodi su oreuzeli feniksa od Grka, tako je u periodi ranog kršćanstva posto simbol Isusa.

- 22:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.04.2007., utorak

Hecatonchires

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

Hecatonchires.Ime im dolazi od Grčke riječi Hecatoncheires što znači sto ruka (nisam siguran jer je storuki ili sto ruka). Njihovo tijelo je bilo gigantske veličine, imali su pedeset glava i sto ruku. Svaka ruka je bila izrazito snažna. Bilo ih je troje : Briareus kojega su zvali i Aegaeon, Cottus i Gyges kojeg su zvali i Gyes. Oni imaju iste roditelje kao Titani i Kiklopi , Uranusa i Gaiu. Često su ih asocirali sa potresima. Oni su sudjelovali u Gainom ustanku protiv Uranusa. Kad je Kronus došao na vlast zatvorio je Kiklope i Hecatonchirese u Tartar. Poslije je Zeus oslobodio oboje Hecatonchirese i Kiklope iz Tartara.Zbog tog razloga su se borili uz Zeusa protiv Titana. Sa njihovih sto ruku i ogromnom snagom bacali su preko tristo kamena u isto vrijeme na Titane. Titani su bili pod stalnom vatrom kamenja , što im je uvelike onemogučavalo borbu. Nakon što su Titani bili poraženi Zeus je postavio Hecatonchirese da čuvaju Tartar . Jedan od njih Briareus bio je Zeusova osobna straža
- 09:38 - Komentari (6) - Isprintaj - #

Talos

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

Talos je bio veliko stvorenje napravljeno od bronce. Bio je jako jak gotovo neuništiv ali imao je jednu slabu točku, venu na gležnju. Njegovo brončano tijelo je pokretala božanska tekučina koja se nalazila u toj veni na gležnju.Talosa je napravio Hephaestus, a onda ga je Zeus dao Europi. Talos je čuvao Kretu hodajuči po obali tri puta na dan i bacajuči kamenje na brodove tako da se nisu mogli usidriti na otok. Ima više priča o njegovoj smrti no sve se slažu da sukobio s Argonautom koji se vračao iz Libije.Prva kaže da ga je Argonautova kćer Medea uvjerila da će mu dati napitak od kojeg će postati besmrtan ako joj da da kroči na otok.Talos je popio napitak koji ga je uspavao i Medea mu je onda prerezala venu, te je on iskrvario do smrti. Druga kaže da se Talos ogrebao gležanj na kamen dok je gađao Medeu koja je prilazila u čamcu i iskrvario do smrti. Treča kaže da ga je Argonaut ubio kad ga je sa strijelom pogodio u venu na gležnju, prema toj priči je također iskrvario do smrti. Ima još par priča sa Argonautom i Jasonom ali dosta su i ove tri ...
- 09:23 - Komentari (1) - Isprintaj - #

02.04.2007., ponedjeljak

Kiklop

Grčka mitologija

slika 1.
Image Hosted by ImageShack.us

slika 2.
Image Hosted by ImageShack.us


Kiklopi su bili jedni od sinova Uranusa i Gaie, koje je Uranus zbog njihovog izgleda(imali su samo jedno oko) ponovo ugurao u Gainu maternicu nakon njihovog rođenja, odnosno zarobio ih je u Tartar. Bila su trojica: Bront, Sterop i Arg. Kasnije ih je Kron oslobodio i pomoću njih zbacio oca, ali ih je onda ponovo zatvorio u Tartar. Kasnije ih je isto tako Zeus oslobodio za pomoć protiv Krona. Oni su napravili nekolicinu moćnih Olimpijskih oružja, poput Zeusovih munja, Posejdonovog tridenta, Artemisinog luka i strijele, te Hadovu kacigu nevidljivosti. Također su kasnije pomagali Hefestu kod njegovog ognja. Ti kiklopi su ubijeni, nakon što je Zeus ubijo Apolonovog sina, sa munjom koju su oni napravili. Postoji i druga skupina kiklopa, koje susreće Odisej, a Posejdonovi su sinovi. Oni žive pastirskim životom, ali im nije na odmet da jedu ljude.
- 23:59 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Medusa

Grčka mitologija

slika 1.
Image Hosted by ImageShack.us

slika 2.
Image Hosted by ImageShack.us


Meduza je bila prekrasna žena, ali nakon što je imala odnose sa Posejdonom u Ateninom hramu (tu ima par varijanti, ili je on nju silovo, ili je svojevoljno pristala), Atena joj je kosu pretvorila u zmije, a lice joj načinila tolko ružnim, da svaka osoba koja bi ga vidla, bi se skamenila. Dok je bila trudna s Posejdonovim djetetom, heroj Persej joj je odrazo glavu u snu, pomoću raznih božanskih pomagala (o njemu i tom pothvatu kasnije). Iz njenog tijela su se rodili Pegas i Krisor, Posejdonovi sinovi(ajmo tako reč, pošto je jedan leteći konj, a drugi div). Iako je u ovom djelu priče mrtva, njeni pothvati se nastavljaju, jer njena glava je još uvijek imala taj odvratan izgled koji je skamenjavao ljude. Tako je Persej prolazeći pokraj Atlasa, sažalio se nad njim što je držo nebo nad sobom i skamenio ga pomoću njene glave(od tud ime planini Atlas). Persej je kasnije glavu iskoristio kako bi sprječio vjenčanje svoje majke i nekog kralja. Na ceremoniji je rekao majci da si pokrije oči, i tako su svi na obredu osim njega i nje bili skamenjeni. Nakon toga je njenu glavu dao ateni, koja ju je stavila na svoj štit
- 23:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Cerberus

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Horace je pisao da je Cerberus ima preko tisuću glava.Hesiod je pisao da ih je bilo pedeset,no večina izvora se slaže da ih je imao tri(ja se slažem s njima).Srednja glava imala je oblik lavlje glave,druge dvije psa i vuka,imao je zmajev rep.Kažu da je Cerberus rođen u Echidneu(nemam blage gdje se nalazi).Rođen je od bića koje je bilo pola žena,pola zmija i najžešče,opakije itd. čudovište.Poznatija je kao majka svih čudovišta.On je imao brata Orphusa koji je također bio pas ali s dvije glave.Cerberusa su kopirale(tj.imaju slična stvorenja)egipatska i normansko kultura.U egipatskoj ima ime Anubis(doduše on nema tri glave),bio je čuvar grobnica i vodio je duše u podzemlje.U normskoj mitologiji je bio Garm on je čuvao ulaz u kuću smrti.No pravi grčki Cerberus je čuvao pakao i slavio je smrt svakog palog ratnika.On je bio simbol mraka i patnje.Njegove tri glave simboliziraju prošlost,sadašnjost i budučnost.Uobičajeno je prikazivan sa svojim gospodrom Hadom,on je također čuvao rijeku Styx tj. oni koji su živi i pokušaju ući on bi ih pojeo,a oni mrtvi koji bi pokušali pobjeći bili bi rastrgani još više!!!Uglavnom bio je simbol zla i i gotovo neuništiv ...


Kao što vidite nisam mogao nači izvornu sliku sa glavama lava,vuka i psa pa sam stavio one kako ga ljudi danas opisuju u raznim igrama i filmovima (kao troglavog psa)
- 09:01 - Komentari (17) - Isprintaj - #

Griffin

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic


Mitsko četveronožno stvorenje.Glava mu je bila orlova i cijeli prednji dio mu je bio orlov uključujući kanđe umjesto nogu.Zadnji dio je bio lavlji:rep,noge i opčenito zadnji dio do torza.Imao je uši koje su bile stalno podignute(stalno je osluškivao).Lavlji dio tijela bio je boje lava(neznam koja je to boja),a orlovski dio bio je bijeli osim kanđi(one su bile narančasto smeđe,tj.kakve su inaće kanđe kod ptica).On je pravio gnjezda od zlata i brižno čuvao jaja koja su bila gigantskih proporcija.Ima više vrsta grifina na ova je naj(ljepša,jaća,inteligentnija...).Zbog njihove snage i inteligencije mnogi su vjerovali da oni štite razna blaga u Indiji i Scythiji.Što je bila i istina.Ljudi su do tih blaga dolazili jako teško.Morali su doći sa 30-ak ljudi i namamiti sve Griffine da ih prate.Tad bi ostali ušli i uzeli blago.Neka od blaga koje su čuvali bila su:Sveti gral,dijamanti,drvo života i znanja,cesta otkupljenja...Grci su ih uspjeli ukrotiti i staviti ih kao čuvare svojih blaga.On je bio protivnik zmija i Basiliska(to se zna po jednoj slici u grčkom hramu koja prikazuje borbu između Basiliska i Griffina).On je simbol kvalitete.Zato jer je on spoj kralja zvijeri i kralja neba.Usto je simbol snage,inteligencije,dobrog vida,otkupljenja...On je također stvorenje koje je uzela J.K.Rowling uzela za 3. nastavak Harry Pottera ...
- 08:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hydra

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Zmijoliko čudovište sa devet glava(nekad 7,nekad 3,ovisi kolko joj izraste glava no max.9).Kažu da je imala tijelo od psa,ali sumnjam u tu tvrdnju!Živjela je u Lerni.Ona je kći Echidna i Typhona.Ona je živjela u vodi i na kopnu(neš poput krokodila).U mitologiji se dvanaest ratnika odlučilo okušati u borbi s hidrom,no svaki put kad bi joj odsjekli glavu narasle bi joj još dvije.Pošto su stalno rasle ratnici ju nisu mogli nikako ubiti stoga je njihov vođa otrčao pitati vraća za savjet.On mu je rekao da svaki put kad jednu odsjeku što brže spale to mjesto da ne izrastu nove!!!To je uspjelo no zadnja glava bila je besmrtna,stoga ju je morao odvući u špilju i urušiti ju da nemože izaći van!Taj njihov pothvat da ju ubiju bio je jako velik jer hydra je imala otrovan dah i ako ste bili u blizini nje umrli bi ste za 90min.
U Bibliji je opisana kao stvorenje Apokalipse sa puno glava.Postoji još i verzija priče s Herkulesom ali o toj priči kad ćemo priačti o Herkulesu
- 08:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.04.2007., nedjelja

Kentauri

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Kentauri su bili biča koja su bila polu-konj polu-čovjek. Većinom su opisivani divlji kao konji, ali neki su bili mudri, pa su bili predavači. Kentauri su potjecali od Kentara, koji je bio sin od Ixiona, kojemu je Zeus vjerovao i dao mu da bude među bogovima, ali je on žudio za Herom, Zeus ga je onda nasamario načinivši oblak u obliku Here, na koji je Ixion skočio i malo se zabavio s njim. Iz tog čina se rodio Kentar, a Ixiona je Zeus dao privezat za kotač i dao da se viječno vrti. Po nekim je varijantama imao i brata Lapiteja, koji je predak narodu Lapiteju s kojima su Kentauri vodili rat. Naime Kentauri su Lapitejcima oteli žene, na što je izbio rat. Rat je izgledao neodlučno dok se nije umješao Tezej, iz minotaurske slave, i stao je na stranu Lapitejevaca, jer su bili normalni. Tezej očito ne voli polu-životinje polu-ljude, jer kako je ubio Minotaura, tako je uz njegovu pomoć istrebljena većina Kentaura.
- 22:26 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Kraken

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Legendarno mitsko morsko biće!Kažu da je imalo puno krakove(više od 50).Isto tako kažu da je izgledalo poput otoka i kad bi mu se brod približio ono bi ga potopilo i pojelo sve organsko!!!Bilo je veliko oko 40metara.Imalo je dva velika oka koja su istodobno mogla gledati u različitim smjerovima.Kada bi joj mornari koji su se branili pokušali odsječi krakove,oni bi svaki put brže izrasli!Ljudi su se bili dogovorili da ga unište te kad su ga otkrili pozvali su sve flote u Sredozemnom moru da im pomognu.Kao što nagađate nisu ga ubili.Ono ih je sve potopilo i pobilo te tad otišlo iz Sredozemnog mora.Ne zna se gdje no nagađanja su južni pol jer tamo ima neiscrpan izvor hrane(kitove)
- 22:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sirene

Nordijska i Grčka mitologija

Nordijska verzija :

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

Do pasa žena(uobičajeno zgodna),ispod pasa riba.Imaju jako lijep glas,ali svatko tko bi ga čuo,bio bi začaran i bacio bi se u more za sirenama te se utopio.Pa kak se onda zna da one to rade?Jedan je mornar bio gluh i nije ćuo njihovo pjevanje te je zavezao kapetana i ostale i tako spasio brod od propasti!!!Ne kužim kak ali njihov riblji rep je napaljivao muškarce i on im je zbog toga dodjeljen(i da napomenem samo su muškarci umirali zbog njihove pojave!One bi za vrijeme parenja začarale muškarce s kopna,pretvorili ih u sirene i imali odnos s njima.Poslje odnosa bi ih opet pretvorile u muškarce(ak su bili dobri u sexu,u muškarce bi ih pretvorile tek na površini,a ak nisu pretvorili bi ih u dubinama i oni nebi uspjeli izaći na površinu).One su uvijek rađale žensku djecu(poput sisavaca,ne riba)


Grčka verzija :

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

Možda si prvo pomislite da ovo na slici nisu sirene već harpije, ali biste bili u krivu. Naime prema Grcima je sirena polu-žena polu-ptica, a prema norskoj mitologiji polu-riba polu-žena. Obadvije varijante se slažu s jednom stvari, izrazito su ubojite, naspram onoga šta Disney želi da mislite. Imaju prekrasan glas, koji tjera svakog muškarca koji ih čuje u ludilo. One su Nimfe(morske božice) i njihov broj varira po izvorima, bilo ih je između 2 i 5.

One nisu uvijek bile takve kakve jesu, naime one su prije bile normalne žene. Bile su Persefinine prijateljice, koje je Demetra kaznila jer nisu spriječile Hada da otme Persefonu(Demetrina kćer, kasnije Hadova žena). Druga je varijanta da su imale muzikalni dvoboj s muzama i izgubile, nakon čega su ih muze pretvorile u to što jesu. One su većinom, bolje rečeno stalno, boravile na južnom otoku Italije, Haridbi. One su prolazeće brodove mamile svojim pjesmama, a kad bi im došli pomorci na otok, popili bi im krv, nakon što ih ubiju naravno. Mitske osobnosti koje su ih izbjegli su Argonauti, koji su pomoću Orfejeve pjesme, koja je bila ljepša od njihove, nisu ih ni čuli, čime su zadržali razum. Drugi je bio Odisej. On je bio velik avanturista, i nije htio propustiti priliku da čuje Sirenin pjev. Rekao je posadi da njega zavežu za jarbol i ne oslobode, a da sebi stave vosak na uši. Tako su prošli opasnost, a Sirene su nakon toga se bacile na hridi i umrle.


Kao što vidite ima malo sličnosti u pričama ...


- 21:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Harpies

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Ženska bića koja uobičajeno povezuju sa smrču!One su bila bijesna,prljava,leteća stvorenja koja su imala karakteristike ptice i žene!Njihova strašna lica žena sa oštrim kanđama na nogama izražavale su stravu i gađenje.Letjele su brzo kao munja(nije ismijavanje i uistinu su letjele tak brzo).Bile su tri Harpije;tri sestre-Aello,Ocypete,Celaeno.Bile su lijepe žene s krilima dok nisu postale pohlepne i ukrale neš od bogova.Tad su ih oni pretvorili u spodobe kakve jesu sa cilljom da ukradu sve što nije njihovo.Poslje su služile Zeusu,bile su njegovi demoni smrti(gdje god bi se pojavile netko bi umro).One su nosile duše mrtvih tijela u had.Pričalo se da su znale uzeti malu djecu i odnjeti ih te oslabiti i izranjavati.Sve u svemu primjer kako dobro može postati zlo!!!

- 21:26 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Unicorn

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic


Jak,divlji,bijesan(neznam zašto,ali takvog ga uvijek prikazuju).Bilo ga je nemoguće ukrotiti.Opisan je kao grozno biće(ne po izgledu nego ponašanju).Imao je konjsko tijelo,jelenju glavu,dubok glas(riku).Imao je rog koji je bio dugačak najmanje 110cm.On se spominjao u mnogim pričama i često je bio spominjan u starom zavjetu(Biblija).Recimo,oni gradovi Sodoma i Gomora nisu bili uništeni dok Bog nije poslao Unicorna da uništi preživjele!Unicron se približavao samo nevinim djevojkama i samo su ga one mogle jahati,a ako bi netko pokušao postaviti zamkui uloviti ga mameći ga s nekom djevojkom on nebi došao!Imao je srebrnu krv i nije bio lak plijen čak i ako ga je pokušala napasti veča zvijer.Njegov rog je simbol sudbine i Kristova oružja!

- 21:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Chimera

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

Biće koje je rigalo vatru.Imao/la(fakat neznam jer on ili ona) je lavlju glavu,kozje tijelo i rep na kojem je bila zmajska glava.On/a je terorizirao/la okolicu jednog grada.Stoga je glavna osoba(neznam dali je bio kralj)poslala mladog ratnika kojeg je mrzila zbog njegovog ugleda da ubije Chimeru.Mladi ratnik je znao da je to nemoguče sa zemlje stoga je otišao jednom čarobnjaku i posudio pegaza(konj s krilima) te iz zraka bacao vreče s olovom na Chimeru koja ih je pohlepno gutala(neznam zašto) i naposljetku umrla.O njemu/njoj više neznam ništa!Malo sam napisao,ali poučno(valjda)!!!
- 20:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Basilisk

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Za njega ste čuli u Harry Potteru al onaj od tamo i ovaj opči nisu nimalo slični,razlog je taj kaj bi bilo fakat smiješno vidjeti tako stvorenjj na tv-u kak naganja Harry Pottera... hehe

Ime mu dolazi od grčke rijeći >basileus< što znaći kralj.Basilisk je bio kralj zmija i ujedno najotrovnije biće na zemlji! Protivnike i plijen je ubijao otrovom,ubojitim pogledom,stiskom tijela!!! Bio je dugačak oko 500incha. Njegovo rođenje je zanimljivo i ujedno teško izvedivo!!! Sedam godina star pijetao mora sjediti na malim jajima tanke ljuske dok se na nebu može vidjeti zvijezda >Sirius the Dog< Kad se izlegne prvo svojim otrovnim pogledom ugleda pijetla(to je jedina životinja koju ne može ubiti pogledom,stoga je pijetao lijek protiv njega,tj. Basilisk se boji pijetlova kukurikanja) On je živio u pustinjama,ne zato što je volio pustinje nego zato što su njegov dah i pogled toliko destruktivni da poslje njega ne ostaje ništa osim pijeska!!! U mitovima je on imao mnogo funkcija,bio je čuvar Kamena mudraca,eliksira života,misterioznog kaleža koji je sve što dotakne pretvarao u zlato...Basilisk je bio simbol straha i potpune destrukcije.Napominjem da on nije izgledao kao u Harry Potteru nego ovak kak je na slici(izgled je glup i smiješan ali "istinit" koliko može biti)!!! To je posljedica što je pijetao sjedio na jajima i razlog što pijetlu ne može ništa!!!

- 20:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Minotaur

Grčka mitologija

slika 1.
Image and video hosting by TinyPic

slika 2.
Image and video hosting by TinyPic

Ovako glasi mit o njemu: Kralj Minos imao je sve što je mogao poželjeti jer je imao naklonost bogova.Jednog tjedna koji je bio namjenjen bogu Posejdonu,Posejdon pošalje kralju Minosu bijelog bika(tad takav bik nije postojao i smatrao se božanstvom) i naredi mu da ga žrtvuje krajem tjedna njemu u čast.No kralju Minosu se svidjelo kako mu ostali kraljevi zavide na biku pa ga nije žrtvovao.Posejdon se razljutio i za kaznu učinio da taj bijeli bik spava sa Minosovom ženom i poslje obavljenog zadatka bik umre.Bik je obavio svoju zadaću bez Minosovog znanja.Minos je mislio da je on otac djeteta kad se poslje par mjeseci vidjelo da je njegova žena trudna.No kad je rodila ispostavilo se da on nije otac.Da bi sakrio tu sramotu dao je sagraditi labirint i odveo Minotaura(dijete koje se rodilo)u njega te je Minotaur od tamo nikad nije izašao.
Minotaur je bio pola čovjek pola bik kao što vidite na slici,inaće je imao sjekiru i bio je jako jak!!! Iskreno jedan od meni najdražih mitskih bića!!!

- 19:18 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2007  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (28)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Održava: FrasBros

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se