srijeda, 13.06.2007.

111 najboljih korejskih filmova (1)

(napomena: planirao sam objaviti cijeli tekst odjednom, ali sam ipak odlučio podijeliti ga u pet dijelova iznenađen količinom napisanog teksta u ova tri dana - pravi mali diplomski rad od 12000 riječi)

111 najboljih korejskih filmova

Nakon što sam objavio zapis o najgledanijim filmovima u korejskim kinima stigla mi je ideja preporučiti neke korejske filmove. Otvorio sam listu korejskih filmova koje sam pogledao i izabrao naslove filmova koji su mi se svidjeli. Moji prijatelji ne gledaju korejske filmove priznajući ipak kako postoji nekoliko dobrih korejskih filmova no moj je problem, kažu, što mislim da su svi dobri. Nisam se složio s tim mišljenjem, pa sam se i začudio što sam ih odabrao tako puno (140) te sam počeo još jednom kratiti listu i došao negdje do 100 filmova. Onda sam potražio informacije (redatelj, glumci, trajanje, kratka radnja) na internetu i odlučio na svaki film dati kratak osvrt. Od tada sam pogledao još koji film pa sam ih ovdje i nadodao. Koga zanima neka izvoli. Napominjem još da sam sveukupno pogledao više od 200 korejskih filmova (u posljednje 3 godine) te nisam spominjao filmove koji bi mogli biti dobri, a još ih nisam pogledao, a i neke dobre pogledane filmove sam nenamjerno preskočio. I naravno, mišljenje je subjektivno.

Image Hosted by ImageShack.us

1. 2009 Lost Memories (7/10) ["Yi-cheon-gu Loseuteu Memoriseu"] Redatelj Lee Si-myung. Uloge Jang Dong-gun, Nakamura Toru, Suh Jin-ho. 135 min.

U alternativnoj viziji povijesti, Koreja je 2009. godine provincija Japanskog carstva gdje svi pričaju japanski, a veliki dio korejske kulture je samo prošlost. Kad jedan korejsko-japanski policajac započne istraživati radnju terorističke grupe korejskih nacionalista, počet će otkrivati pravu povijest svoje zemlje. Solidan akcijski film koji iznenađuje umetanjem znanstvene-fantastike u priču, a koja ne uključuje samo alternativnu povijest već i putovanje kroz vrijeme. U svoje vrijeme bio je veliki hit, a i danas je u najmanju ruku zanimljiv.

2. 200 pounds Beauty (7/10) ["Minyeo-neun goerowo"] Redatelj Kim Yong-hwa. Uloge Kim Ah-joong, Joo Jin-mo, Kim Hyun-sook, Lee Han-wi, Seo Yoon, Seong Dong-il, Park No-shik, Im Hyun-shik. 120 min.

Žena s viškom kilograma (200 funti je negdje oko 95 kila) radi kao "ghost singer" za popularnu pop zvijezdu. Njeni problemi počinju kad se zaljubi u producenta, a iz uvjerenja kako s njim nema šanse odlučuje napraviti drastičnu plastičnu operaciju cijelog tijela kako bi postala atraktivna. Film je zanimljiva komedija koja kroz smijeh pokušava dati kritiku na kirurške operacije, no ne zna bi li zagovarala ili osudila iste budući da za vrijeme listanja imena glumaca na kraju filma, u skladu s realnošću u korejskom društvu, prikazuje mnoštvo djevojka koje traže zahvat na svom tijelu.

3. A bloody Aria (8/10) ["Guta-yubalja-deul"] Redatelj Won Shin-yeon. Uloge Han Suk-kyu, Lee Moon-shik, Oh Dal-soo, Cha Ye-ryeon, Kim Shi-hu, Lee Byung-joon, Jeong Gyeong-ho, Shin Hyun-tak. 115 min.

Profesor glazbe vozi se natrag u Seoul, a poveo je i jednu studenticu sa sobom. Zastavlja auto pokraj jedne rijeke pokušavajući je silovati no ona mu uspije pobjeći dok se čudna skupina ljudi počinje skupljati oko automobila. Film je snimljen gotovo u potpunosti na obali jedne rijeke i u njemu sudjeluje jedva desetak osoba. Ono što mi se svidjelo kod filma je njegova realistična surealnost i čudni ali zanimljivi likovi. Atmosfera filma je zaista nerealna, a sam film možda bi se mogao opisati kao crna komedija.

4. A Dirty Carnival (7/10) ["Biyeorhan geori"] Redatelj Yu Ha. Uloge Jo In-seong, Cheon Ho-jin, Namgung Min, Lee Bo-young, Yun Je-moon, Jin Gu, Park Hyo-joon, Heo Yi-jae. 141 min.

Jedan gangster srednje kategorije koji želi napredovati na ljestvici kako bi popravio i svoj materijalni status polako gradi svoj put prema vrhu birajući kojem će šefu služiti. Njegov prijatelj koji snima film o gangsterima koristi njegovu priču i tako, barem fiktivno, otkriva zločine koji stoje iza pravih gangstera. Film traje poprilično dugo i na trenutke je naporan ako se gleda u pospano popodne; kraj je predvidljiv ako ste naučeni na korejske filmove, a obračuni gangstera ništa specijalno. Svejedno, film je jedan od ozbiljnijih gangsterskih filmova, vjerojatno autentičniji od većine.

5. A Millionaire's First Love (8/10) ["Baekmanjangja-ui cheot-sarang"] Redatelj Kim Tae-kyun. Uloge Hyun Bin, Lee Yeon-hee, Lee Han-sol, Jo Yong-jun, Ham Yu-seon, Jo Gyu-cheol, Jeong Wook, Kim Byeong-se 116 min.

Arogantan i rastrošan srednjoškolac koji se, međutim, dobro tuče, treba naslijediti bogatstvo preminulog djeda no kao uvjet za preuzimanje novaca treba maturirati u malom seoskom gradiću u Kangwon provinciji (županiji). To mu teško pada jer su mu financijski izvori zablokirani, a novi prijatelji seljaci nisu mu baš po ukusu. Svejedno upoznat će jednu lijepu, zapravo vrlo lijepu, djevojku, a cijela će drama pred kraj filma doći na novu razinu. Jako zanimljiva i lijepa romantična drama, vrlo ugodna za gledanje, s naočitim glumcima i prihvatljivom pričom.

6. A Tale of two Sisters (10/10) ["Janghwa, Hongryun"] Redatelj Kim Jee-woon. Uloge Kim Gap-soo, Yeom Jung-ah, Im Soo-jung, Moon Geun-young 120 min.

Dvije sestre vraćaju se kući k ocu i mentalno nestabilnoj pomajci nakon što su i same bila na oporavku od nekakve bolesti. U kući, izoliranoj od grada, događaju se čudne stvari i napetost među likovima raste Ovaj horor triler jedan je od prvih i najboljih korejskih horora koji sam pogledao. Za razliku od drugih koji znaju eventualno uplašiti gledatelja, ovaj sadrži i jako dobro razvijenu priču koja ne zbunjuje gledanje, ali je potrebno barem dva puta pogledati film kako bi se neke stvari malo bolje shvatile. Da, na kraju se desi nešto potpuno neočekivano.

7. Aachi and Ssipak (9/10) ["Achi-wa ssipak"] Redatelj Jo Beom-jin. Glasovi Ryoo Seung-beom, Im Chang-jung, Hyun Young, Shin Hae-chul, Lee Gyu-hwa, Seo Hye-jeong, Lee Gyeong-gyu, Oh In-yong 90 min.

U nekom ludom svijetu, ljudski izmet je glavni izvor energije i vlada kontrolira obavljanje nužde. Dva punkera koja zarađuju kradući drugima zaradu od obavljanja nužde te se sukobljuju s vladom, ali i čudnim stvorenjima koja predstavljaju nešto kao terorističku organizaciju. Ovo je animirani film, lai nikako za djecu, a razlog zašto sam mu dao tako veliku ocjenu je jer je jako zabavan i dobro realiziran. Trebate vidjeti akcijske scene koje diči brzina, spektakularnost, ali i jasnoća izvedbe. Film je i vrlo satiričan, a i sam naslov iskombiniran je od korejskih psovki. E da, puno se psuje u filmu što je jedan minus, ali i plus jer odgovara osobnostima likova.

8. All for Love (10/10) ["Nae saengae gajang areumdaun iljuil"] Redatelj Min Kyu-dong. Uloge Uhm Jung-hwa, Hwang Jung-min, Im Chang-jung, Seo Young-hee, Kim Soo-ro, Kim Yu-jeong, Ju Hyun, Oh Mi-hee, Yun Jin-seo, Jeong Kyung-ho. 138 min.

Šest parova koji žive u Seoulu iskusuju jedan tjedan pun emocija, od slomljenih srdaca, to novčanih teškoća, bolesti i sličnog. Nešto kao puzzle film, poput Crasha, gdje se različite priče međusobno isprepliću. Naslov filma na korejskom zapravo znači nešto kao 'najljepši tjedan mog života' u što je tijekom gledanja filma teško vjerovati jer se čini da sve ide prema tragičnom kraju, a budući da film uspijeva natjerati gledatelja (mene svakako je) da se nada u čudo sedmog dana, tj. da na kraju filma sve završi dobro i jer je izazvao čak i plakanje, dao sam mu najveću ocjenu. Jedna emocijama puna ljubavna drama.

9. Another public enemy (7/10) ["Gonggong-ui jeok 2"] Redatelj Kang Woo-suk. Uloge Sol Kyung-gu, Jeong Jun-ho, Kang Shin-il, Park Sang-wook, Eom Tae-woong, Im Seung-dae, Park Geun-hyeong, Byun Hee-bong. 148 min.

Policajac istražitelj poznat po svojim nekonvencionalnim metodama djelovanja sumnjiči da je njegov bivši školski kolega odgovoran za ozbiljne zločine. Ignorirajući sebi nadstojeće, ostavlja se čak i policijske značke kako bi dokazao da je njegov kolega kriv. Vrlo dobro režiran nastavak popularnog korejskog akcijskog trilera s dobrom količinom dramskih elemenata. Iako nije najbolji film ikad napravljen, dovoljno je dobar da se može svakome preporučiti.

10. Arahan (8/10) Arahan ["Arahan jang-pung daejak-jeon"] Redatelj Ryu Seung-wan. Uloge Ryu Seung-beom, Yun Soy, Ahn Sung-ki, Jeong Du-hong, Yu Jun-sang, Kim Yeong-in. 114 min.

Mladi šmokljan policajac, u dobroj mjeri glup, na mjestu zločina susreće tao majstore koji u njemu vide potencijal velikog borca kakav im točno treba jer se pojavio netko tko želi zaprijetiti svijetu tako da taj policajac mora na brzinu pronaći u sebi skrivene vještine i spasiti svijet. No to neće biti lagan proces na sreću gledatelja koji će se moći i nasmijati čestim anegdotama. Kako god, finale filma sadrži jednu od najboljih borilačkih scena koje sam ikad vidio – barem sam bio pod takvim dojmom kad sam gledao film.

Image Hosted by ImageShack.us

11. Bar Legend (7/10) ["Ddukbang jeonseol"] Redatelj Jo Beom-goo. Uloge Park Geon-hyeong, Lee Cheon-hee, MC mong, Oh Dal-su, Yu Ji-tae. 94 min.

Tri bivša školska druga suočuju se s promjenama u životu akd jedan od njih postane gangster i služi svoje vrijeme u zatvoru. Istovremeno, njihov se grad mijenja zbog industrije i dolaska organiziranog kriminala. Jedan klasičan korejski gangstersko dramski akcijski film, ali novijeg datuma pa je atraktivniji onima koji tek nisu upoznati sa sličnim filmovima.

12. Between Love and Hate (8/10) ["Yeonae, geu chameulsu-eomneun gabyeoum"] Redatelj Kim Hae-gon. Uloge Kim Seung-woo, Jang Jin-young, Tak Jae-hoon, Oh Dal-soo, Sunwoo Yong-nyeo, Nam Seong-jin, Kim Jun-hee, Kim Sang-ho. 125 min.

Zaručen muškarac koji se treba oženiti zaljubljuje se u ženu iz hostess bara te ne zna kojoj bi se ženi okrenuo. Zapravo zna, oženit će se ženom s kojom se treba oženiti, ali će nastaviti posjećivati ovu drugu ženu. Film je ozbiljan, za odrasle jer govori o temama koje mladi slabije razumiju i na način koji je bliži onima koji su već oženjeni. Ja nisam, ali niti ne kažem da sam ja shvatio film onako kako je zamišljen, ali da je granica i razlika između ljubavi i mržnje tanka, znam i ja.

13. Bungee Jumping of Their Own (8/10) ["Beonji-jeompeu-reul hada"] Redatelj Kim Dae-seung. Uloge Lee Byung-heon, Lee Eun-ju, Yeo Hyun-soo, Hong Su-hyun, Lee Beom-soo, Jeon Mi-seon, Ki Joo-bong, Kim Gap-soo, Oh Ji-hae.99 min.

Dva studenta se zaljubljuju 1983. no na dan kad mladić mora otići u vojsku, njegova djevojka nestaje i više se nikad ne vraća. 17 godina kasnije, student je sad srednjoškolski profesor, a jedan od njegovih učenika, koji je muško i ima oko 17 godina, sliči na njegovu djevojku od ranije, a koju nije nikad prebolio. Ovo je jedna kontroverzna ljubavna priča koja želi reći da ljubav nema granica i zato ju cijenim. Ima tu svega i svačega, reinkarnacije, homoseksualizma na granici pedofilije, samoubojstva radi ljubavi – sve oko čega bi se dalo diskutirati. Vrijedi pogledati. Glumica je prekrasna.

14. Bystanders (8/10) ["Yuwol-ui ilgi"] Redatelj Im Kyung-soo. Uloge Shin Eun-kyung, Kim Yoon-jin, Moon Jeong-hyuk (Eric), Yun Ju-sang, Maeng Se-chang, Kim Jin-ho, Kim Seong-ah. 103 min.

Dva detektiva započela su istraživati seriju smrti (ubojstava) u srednjoj školi, a sve ih nekako navodi na jednog studenta koji je, međutim, već mrtav. Bystanders ili Diary of June je solidan triler o serijskom ubojici. U filmu ima nekoliko zanimljivih scena i otkrivanja dokaza te oni koji vole CSI slučajeve, neće ostati razočarani.

15. Champion (8/10) ["Chaempieon"] Redatelj Kwak Kyung-taek. Uloge Yoo Oh-sung, Chae Min-suh, Yoon Seung-won, Jung Du-hong. 117 min.

Temeljeno na istinitoj priči o Kim Deuk-gu koji se borio sa siromaštvom kako bi posta profesionalni uspješan bokser, samo kako bi umro u meču od ozljeda koje mu je zadao Ray "Boom Boom" Mancini. Solidan, klasičan film o karijeri jednog sportaša s dovoljno sportski i dramskih elemenata. Nije grijeh pogledati.

16. City of Violence (9/10) ["Jjakpae"] Redatelj Ryoo Seung-wan. Uloge Jeong Doo-hong, Ryoo Seung-wan, Lee Beom-soo, Jeong Seok-yong, An Gil-gang, Kim Seo-hyung, Kim Byeong-ok, On Ju-wan 92 min

Policijski detektiv vraća se u rodni grad kako bi prisustvovao pogrebu dragog prijatelja iz djetinjstva koji je ubijen, no počinje sumnjati u istinitost službene priče o njegovoj smrti te počinje privatno istraživati gradske mafijaše kojima na čelu stoji još jedan prijatelj iz djetinjstva. Priča nije toliko posebna, ali film je, čovječe, odličan. Je li vam se svidio Kill Bill? E pa ovo je nešto slično i zato nemojte pitati kako je moguće da dvojica nenaoružanih pobijede stotinu protivnika s naoštrenim predmetima. Stil borbe je, koliko god zvuči nerealno, vrlo realističan. Za potrebe filma nisu korišteni nikakvi konopci, specijalni efektni ili trikovi snimanja – kad čovjek padne sa skele stvarno je pao, a ta realističnost borbi daj filmu posebnu dozu surovosti kakva se ne vidi često, a vrlo je dobrodošla. Ljubiteljima akcije od srca preporučam.

17. Classic (10/10) ["Keullaesik"] Redatelj Kwak Jae-yong. Uloge Son Yeh-jin, Cho Seung-woo, Jo In-sung, Lee Ki-woo, Im Yeh-jin.132 min.

Mlada studentica pronalazi tajnu kutiju ispunjenu ljubavnim pismima svoje majke, a tu je i njezin dnevnik. Čitajući ga otkriva majčinu prvu ljubav, priču koja izgleda vrlo bliskom onome kroz što ona prolazi i osjeća na fakultetu. Classic nije prvi ali je sigurno jedan od prvih korejskih filmova koje sam pogledao i kao takav ima posebno mjesto u mom sjećanju. Film me je na iznenađenje uspio i rasplakati, natjerati da se zaljubim u glavnu, tj. dvije glavne glumice, a donio je i jednu vrlo kvalitetnu i lijepu višeslojnu dramu punu emocija, lijepe glazbe, romantičnih scena i sličnog. E da, u filmu pada i puno kiše pa nemojte zaboraviti kišobran.

18. Conduct Zero (7/10) ["Pumhaeng-jero"] Redatelj Jo Geun-shik. Uloge Ryu Seung-beom, Kong Hyo-jin, Im Eun-kyung, Kim Kwang-il. 100 min.

Joong-pil ja najjači student (frajer) u srednjoj školi sve dok se ne zaljubi u jednu odličnu učenicu na koju je oko bacio i novi student s još boljim borilačkim tehnikama. Smiješna i zabavna teen komedija za srednjoškolce u kojoj će uživati i studenti poput mene iako nitko neće ništa propustiti ako ovaj film preskoči. Ipak, film je malo smješniji od prosječnih korejskih komedija ove vrste.

19. Cruel Winter Blues (9/10) ["Yeolhyeol-nama"] Redatelj Lee Jeong-beom. Uloge Sol Kyung-gu, Jo Han-seon, Na Moon-hee, Yun Jae-mun, Oh Yong, Yu Seung-ryong, Shim Yi-yeong, Joo Jin-mo, Jo Hui-bong. 118 min

Član bande odlazi u seosko mjesto želeći naći člana protivničke bande (mafije). Dok čeka čovjeka da se pojavi na neki se način poveže s njegovom majkom. Ostao sam jako iznenađen ovim filmom. Mislio sam da sam već naviknuo na tragične sudbine glavnih likova u korejskim filmovima, ali ovakvo nešto me je stvarno pogodilo. Film tjera gledatelja da mu bude žao lošeg momka. Naslov u potpunosti odgovara filmu.

20. Crying Fist (10/10) ["Jumeogi unda"] Redatelj Ryoo Seung-wan. Uloge Ryoo Seung-beom, Choi Min-shik, Im Won-hee, Cheon Ho-jin, Seo Hye-rin, Byun Hee-bong, Na Moon-hee, Ki Joo-bong, Oh Dal-soo. 134 min

Priča o dva čovjeka: bivšem boksaču koji je čak osvojio i medalju no sad kao beskućnik rad na ulici kao živa vreća za udaranje; tu je i mladi delikvent koji se započinje baviti boksom iz hobija nakon što dospije u zatvor posramljen svojim životom. Njih dvojica počet će ozbiljnije trenirati pripremajući se za boksački turnir koji im može dati malo nade i vratiti izgubljeni smisao njihovim životima. Obračun između dvojce je neizbježan. Ovaj film je stvarno bio iskustvo. Mogao sam se odlično zbližiti s likovima i suosjećati s njima. Volio bih kad bi bilo više ovakvih motivirajućih filmova. A i soundtrack je jako dobar.

Objavljeno u 20:18 • Komentari (2) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga -

Vijesti o Koreji, osobna iskustva s Korejom, Korejski filmovi, Korejska kultura, zanimljivosti i svašta drugo.

O autoru bloga

- 29 godina, Hrvat katolik, svećenik
- u školi učio engleski, u Njemačkoj njemački, studirao u Italiji.
- slučajno počeo učiti Korejski i zanimati se za Koreju, posebno korejske filmove, prije - pa 2005. godine, te odlučio pisati i blog o Koreji.

Kontakt

Anđelko Katanec
akatanec@gmail.com

Image Hosted by ImageShack.us

Sadržaj bloga -

Prvi post
Južna Koreja
Intermezzo
Posjeti na Koreja.blog.hr
Go stop rekord
Sretan Božić!
Sretna nova godina
Paket iz Koreje

Film TV
Kolekcija korejskih filmova
You are my Sunshine
Kronologija korejskog filma
Shadowless Sword
Najbolje od korejskog filma
Povećana kolekcija
Seopyeonje
The Host
Gdje pronaći Korejske filmove?
Complete Movie Catalog
Najgledaniji filmovi u Koreji 2001-2006
My name is Kim Sam-soon
Bacckom
111 najboljih korejskih filmova (1)
111 najboljih korejskih filmova (2)
111 najboljih korejskih filmova (3)
111 najboljih korejskih filmova (4)
111 najboljih korejskih filmova (5)
D-war je stigao
Animafest 2007
Pogledao D-WAR
M
updated: Katalog 550+ korejskih filmova

Glazba
Breakdance V1.0
Arirang
Hahn dae Soo
G.O.D.
You're born to be loved
Korejska duhovna meditativna glazba 1
Korejska duhovna meditativna glazba 2
Korejska duhovna meditativna glazba 3
YB
MayBee - If Memory Ran Out

Religija
Očenaš na korejskom
Na misi s korejskom obitelji
Papa Ivan Pavao II. i Koreja
Biblija na Korejskom
Kod korejskih bogoslova
Cvjetnica kod Korejanaca
Molitve na korejskom
First Korean Priest
20. rujan, sv. Andrija Kim
Year of Prayer for North Korea

Jezik
Kratka lekcija iz korejskog
Kava na korejskom
Kako se životinje glasaju na korejskom
Korejski jezik
Mala lekcija korejskog
My name in korean -
Small Korean Croatian Dictionary
Tvoje ime na korejskom
Talk now – učite korejski
Let's Speak Korean vol.3
Korean Multimedia Dictionary

Internet
Južna Koreja više nije najpovezanija zemlja na svijetu
Galbijim
Lista korejskih blogova
Informacije

Politika
Hrvatska ambasada u Koreji
Dokdo je simbol Korejske obnovljene neovisnosti
Dvije Koreje potpisale sporazum o miru

Povijest i Zemljopis
Seoul
Korejski rat
Gdje je Koreja?
Autumn in Korea

Industrija
Industrijska Koreja
Malo o korejskoj autoindustriji
Hyundai i30 1.6 DOHC iThink
Korejci lete na Mjesec
Cort Guitar

Sport
2007 Hansol Korea Open
Pro Taekwondo - Croatia Round Zero
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2010
Hong-man Choi

Vijesti
14.04.2006.
19.04.2006.
24.04.2006.
28.04.2006.
04.05.2006.
11.05.2006.
08.03.2007.
30.03.2007.
Učinio je to Južnokorejanac
04.05.2007.
Željeznička Pruga: s. - J. Koreja
Novi predsjednik Koreje

Tradicija, kultura
Taekwando
Korejske poslovice
Aegukga – himna Južne Koreje
Aegukka – himna Sjeverne Koreje
Posluživanje čaja u Koreji
Korejski Christmas Seals
Korejski simboli
Valentinovo u Koreji
Zastava Sjeverne Koreje
Zastava Južne Koreje
Children Day in Korea
Majčin dan
Iza zatvorenih vrata
Chuseok
Kako Korejanci broje na prste?
Go-stop
Koreana
Sretna nova godina

Hrana
Kimchi
Korejanci jedu pse?
Shin Ramyun
Kimchi fried Rice

Ljudi
Nisu svi Kinezi Kinezi
Korejska imena
Korean Miss Universe 2007
Korejski učenici viši 3 cm
Svi (ni)su isti

Zabava
Ima svakakvih poslova
Jedan vic
Korea Phantom Menace
Why not N. Korea?
Dva videa
Who stole the Cookie from the Cookie Jar
Free Hugs
South Korea VS North Korea
North Korea's new Weapon
Učenje

Korejski likovi
Korejski likovi (1): Young-Soon Choi
Korejski likovi (2): Yun-seong