Konzumentova bilježnica http://blog.dnevnik.hr/konzument

četvrtak, 05.11.2009.

Istraživanje: H1N1 najsmrtonosniji za starije ljude

Virus H1N1 može uzrokovati teže oboljenje ljudima u svim dobnim skupinama, ali najsmrtnosniji je ipak za starije ljude i, što je znanstvenicima novost, pretilost predstavlja rizik za komplikaciju bolesti, objavili su ovaj tjedan američki stručnjaci.

Istraživanje je provedeno na pacijentima hospitaliziranima u Kaliforniji od travnja do kolovoza ove godine.

"Ukupna smrtnost hospitaliziranih pacijenata bila je 11 posto (118 od 1088 slučajeva), ali je bila najviša, 20 posto, u skupini starijih od 50 godina", objavila je dr.sc. Janice Louie iz kalifornijskog Zavoda za javno zdravstvo, čija se studija objavila u najnovijem izdanju magazina Journal of the American Medical Association.

Zaraza virusom H1N1 i dalje ostaje bolest mladih, kao što se i dosad vjerovalo, jer je 344 hospitaliziranih pacijenata u Kaliforniji (32 posto) imalo manje od 18 godina. U njihovoj dobnoj skupini smrtnost je ipak bila znatno manja, sedam posto.

Dvije trećine hospitaliziranih pacijenata imali su kronične bolesti koje se i inače smatraju čimbenikom komplikacija kod gripe, ali su se pojavila i neka nova rizična stanja, poput visokog tlaka i pretilosti.

Čak 58 posto hospitaliziranih bilo je pretilo, s indeksom tjelesne mase višim od 30, a među njima čak 67 posto bilo je patološki pretilo, s indeksom višim od 40. "To zasigurno nismo imali kao faktor kod sezonske gripe", rekla je Louie.

Studija je pokazala da prosječno vrijeme od pojave prvih simptoma zaraze do smrti iznosi 12 dana, a najčešći uzroci smrti su virusna upala pluća i akutni respiratorni sindrom.


Podijeli • 05.11.2009. u 19:05 • 1 KomentaraPrint#^

srijeda, 04.11.2009.

Magma povukla iz prodaje dječju hodalicu "Bubu - svemirski brod"

Tvrtka "Magma" povukla je iz svih trgovina dječju hodalicu "Bubu - svemirski brod" odmah nakon poziva Državnog inspektorata RH i obavijesti da je taj proizvod opasan i predstavlja ozbiljan rizik za potrošače.

Iz te je tvrtke priopćeno da je riječ o dječjoj hodalici "Bubu - svemirski brod", u sivoj boji, pod šifrom artikla: 12690112 (J-688AS), bar koda 3850314730530, koju je iz Kine uvezla tvrtka Magma d.d., a proizvodi je Magma International Ltd. iz Hong Konga.

Hodalica je povučena iz trgovina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u Srbiji gdje je distribuirana tijekom 2008. i 2009.

U priopćenju stoji kako je temeljem sigurnosnih ispitivanja utvrđeno da dječja hodalica "Bubu - svemirski brod" ne ispunjava sigurnosne zahtjeve za izbjegavanje pada niz stepenice, te da visina sjedala u najnižem položaju nije zahtijevanih 180 milimetara. Osim toga, utvrđeno je da proizvod nije potpuno označen i da upute za uporabu nisu potpune.

Zbog navedenih razloga, postoji mogućnost ozljeđivanja djece pri padu iz hodalice, utvrdio je slovenski Institut za varilstvo iz Ljubljane.

Iz "Magme" navode kako je u tijeku obavještavanje kupaca te da su obavijest postavili na web stranice tvrtke, a da će kupci na problem biti upozoreni i pozvani na zamjenu proizvoda i putem plaćenih oglasa te objava u medijima kao i obavijestima na prodajnim mjestima.

Međutim, činjenice govore drugačije, naime tvrtka je na vlastite web stranice obavijest postavila samo u rubriku za medije (PressRoom), a ne u dijelovima koje potrošači uobičajeno koriste prilikom posjete web stranice www.magma.hr.


U priopćenju tvrtke se navodi: "Apsolutna sigurnost proizvoda i dobrobit naših kupaca temeljni je cilj Magme stoga se ispričavamo svim kupcima zbog moguće neugode te ih pozivamo da odmah prestanu s uporabom navedene dječje hodalice te da ju vrate u bilo koju od naših trgovina - u zamjenu će dobiti drugi proizvod ili povrat novca".

Sve roditelje s mogućim upitima obavještavaju da mogu kontaktirati Magminu službu za korisnike na telefon 062 062 062 (broj se napalaćuje!), linija je otvorena od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, te da pošalju upit na e-mail adresu: customerservice@magma.hr.

U priopćenju napominju i da Magma do sada nije imala pritužbe ili upozorenja kupaca na dječju hodalicu "Bubu-svemirski brod".


Podijeli • 04.11.2009. u 12:20 • 3 KomentaraPrint#^

utorak, 03.11.2009.

Ponovno moguća plinska kriza - prijetnja redovnoj opskrbi plinom!?

Rusija je upozorila švedsko predsjedništvo EU-a na moguće prekide dostave plina europskim potrošačima zbog problema nastalih s glavnom tranzitnom zemljom Ukrajinom zbog plaćanja, izvijestila je ruska agencija Interfax.

Ruski premijer Vladimir Putin iznio je to upozorenje u telefonskom razgovoru sa švedskim kolegom Fredrikom Reinfeldtom, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom.

"Putin je upozorio vodstvo EU-a na naznake, od kojih neke dolaze iz službenih izvora u Kijevu, mogućih problema u plaćanju ruskoga plina", prenio je Interfax pozivajući se na Putinovu službu za odnose s javnošću.

Kako je naglasio Putin, mogli bi se pojaviti problemi u tranzitu ruskog plina namijenjenog europskim potrošačima kroz ukrajinski teritorij.

Rusija je prekinula dostavu plina zapadnoj Europi preko Ukrajine u siječnju 2006. i u siječnju ove godine tijekom nesuglasica s Ukrajinom u pogledu cijena plina i isplata.

U petak je Putin, u telefonskom razgovoru s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, optužio ukrajinskoga predsjednika Viktora Juščenka da bi mogao izazvati novu krizu u Europi.

Bez obzira na političke konotacije eventualne obustave dostave plina nacionalnim distributerima, treba upozoriti kako Hrvatska nije osigurala alternativne dobavne pravce plina niti je osigurala adekvatne skladištene količina plina, s kojima bi se moglo prebroditi novu moguću plinsku krizu!


Podijeli • 03.11.2009. u 12:34 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

04/2010 (2)
03/2010 (2)
02/2010 (3)
11/2009 (3)
10/2009 (1)
09/2009 (1)
07/2009 (1)
04/2009 (2)
03/2009 (1)
11/2008 (1)
10/2008 (4)
09/2008 (1)
08/2008 (2)
07/2008 (3)
06/2008 (6)
05/2008 (10)
04/2008 (10)
03/2008 (18)
02/2008 (13)
01/2008 (1)
12/2007 (3)
11/2007 (2)
10/2007 (1)
09/2007 (7)
06/2007 (3)
05/2007 (2)


Komentari da/ne?

*Konzumentova bilježnica*


Konzumentov blog "Konzumentova bilježnica" predstavlja kako i sam naziv kaže bilježnicu u koju upisujemo aktualne teme za potrošače u Hrvatskoj ali i šire.

U "Konzumentovu bilježnicu" upisujemo probleme, vijesti, rješenja i preporuke…

Pozivamo vas da svojim doprinosom pomognete da bilježnica svakim danom bude ispisana vašim problemima kao i njihovim rješenjima. Zajedničkim radom možemo postići stvarno ostvarenje prava potrošača…

Neka se glas potrošača čuje!


Konzumentova bilježnica može se pronaći i u tiskanom formatu!

*Poveznice*


- Državni inspektorat

- Consumers International

- EU DG Consumer Affairs

- European Consumers Org.

- DZPP "Konzument"

- Konzument na facebooku

- Reklamacije.net

*******

- NATO - OPSA

- Denis blog

- EVO etika


*******


RSS

*******


Pretraži Konzument


*******

Konzument predlaže:

Preko Outlook Expressa ili Googla sudjelujte u raspravama pri interesnoj grupi (news group): hr.soc.zastita-kupaca

Posjetite reklamacije.net - portal za reklamacije i pritužbe građana

Pridružite se Konzumentu na Facebooku

*Kontakt*


Društvo za zaštitu prava potrošača "Konzument"

Poljana Zvonimira Dražića 9
HR-10000 Zagreb

e-pošta: Konzument

www.konzument.hr

matični broj: 2175223

žiro račun: 2360000-1101937190 (ZABA)

Pružite nam potporu u radu, simboličnom uplatom na žiro račun Konzumenta i Vi sudjelujete u gradnji informiranog potrošačkog društva.

Uplata donacije Društvu Konzument može se koristiti za smanjenje porezne osnovice u istom iznosu, a do 2 posto ukupnog prihoda ili dohotka u prethodnoj godini za pravne i fizičke osobe.

Ukoliko trebate savjet ili pomoć, slobodno nas kontaktirajte…
yes

*Tko smo mi...*


Mi smo potrošači, poput Vas! Smatramo da građani kao potrošači imamo pravo na kvalitetan život, na izbor! Udružili smo se da ostvarimo svoja prava i da pomognemo svojim sugrađanima.

Pridružite nam se i Vi…

Povodom usvajanja Deklaracije o pravima potrošača, ožujak 1962.godine, tadašnji predsjednik SAD-a John F. Kennedy izjavio je: "Prema definiciji, u potrošače se uključuje sve nas, i mene kao predsjednika SAD-a! Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe gotovo svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju! Glas potrošača mora se čuti!"

Konzument je udruga građana osnovana 2006. godine. Mi smo zagovaratelji prava potrošača (konzumenata) i njihove zaštite. Konzument se skrbi za ostvarivanje informacijskih, sigurnosnih, obrazovnih i drugih interesa potrošača; zaštitu standarda, socijalnog i zakonskog statusa potrošača. Konzument je usmjeren na podizanje kvalitete proizvoda i usluga; podizanje javne svijesti o potrošačkim pravima; informiranje, upozoravanje i educiranje građana Republike Hrvatske – potrošača roba i usluga. Smatramo da građani Hrvatske imaju pravu na izbor, sigurnost, kvalitetne informacije i slobodu pri potrošnji roba i usluga. Zalažemo se za skladan odnos između pružatelja i primatelja roba i usluga u kojem će se iznad svega cijeniti i poštivati potrošača i njegova prava kao i kvalitetu proizvoda i usluga.

© 2007-2010 Konzument


Creative Commons License


Ovo djelo je ustupljeno pod Creative Commons licencom Imenovanje 2.5.


Pridruzite se Konzumentu na Facebooku

Pridruzite se Konzumentu na Twitteru

Brandovi potrosackog povjerenja

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se