Konzumentova bilježnica https://blog.dnevnik.hr/konzument

srijeda, 28.05.2008.

Uštedite više od goriva!

Europska komisija u suradnji sa EUROPIA-om, Udruženjem europskih naftnih kompanija pokrenula je kampanju uštede goriva.

Na više od 45.000 benzinskih postaja širom Europe dijelit će se letci putem kojih će se potrošači informirati kako da smanje potrošnju goriva. Pripremljena je i Internet stranica na kojoj se nalazi prezentacija 10 načina uštede goriva. Stranica na Hrvatskom jeziku nalazi se na adresi: http://www.savemorethanfuel.eu/croatia/index.htm.

U kampanji sudjeluje i INA d.d. koja će na svojih preko 400 benzinskih postaja također dijeliti letke.

Prenosimo i deset predloženih načina uštede goriva:

1. Redovito servisirajte automobil i provjeravajte razinu ulja u motoru. Redovito održavani automobili učinkovitiji su i ispuštaju manje CO2.

2. Redovito, barem jednom mjesečno, provjerite tlak u gumama. Nedovoljno napumpane gume povećavaju utrošak goriva do 4%.

3. Uklonite nepotrebne teške stvari iz prtljažnika ili sa stražnjih sjedala. Kad je automobil teži, motor troši više goriva.

4. Prozore nemojte držati otvorenima, posebice pri većoj brzini. Uklonite i prazne nosače prtljage na krovu. To će smanjiti otpor vjetra i potrošnju goriva te ispuštanje CO2 do 10%.

5. Klimu koristite samo ako je neophodno. Nepotrebna uporaba klime povećava potrošnju goriva i ispuštanje CO2 do 5%.

6. Čim pokrenete motor, krenite s vožnjom – motor nije potrebno ugrijavati. Također, isključite motor ukoliko automobil stoji duže od jedne minute. Suvremeni motori omogućavaju pokretanje vozila odmah nakon početka rada motora.

7. Vozite razumnom brzinom i prije svega umjereno. Svaki puta kada naglo ubrzate ili zakočite, motor koristi više goriva i stvara više CO2.

8. Pri ubrzanju, što prije promijenite mjenjač u viši stupanj prijenosa. Viši stupnjevi prijenosa ekonomičniji su u smislu potrošnje goriva.

9. Dok vozite, pokušajte predvidjeti stanje u prometu. Pratite što se događa u prometu dok vozite kako biste što više izbjegli nepotrebno zaustavljanje i pokretanje vozila.

10. Pokušajte automobil što češće koristiti zajednički pri odlasku na posao ili na zabavu. Ako ne morate, nemojte se voziti sami u automobilu. Pomoći ćete u smanjenju zastoja u prometu te potrošnji goriva.


Podijeli • 28.05.2008. u 16:14 • 3 KomentaraPrint#^

utorak, 27.05.2008.

Nezavisni sindikati traže od Sanadera hitno sazivanje sjednice Povjerenstva za praćenje cijena

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever zatražio je danas od predsjednika Vlade dr.sc. Ive Sanadera hitno sazivanje sastanka Povjerenstva za praćenje cijena, s obzirom na najnovije poskupljenje goriva te najavljeno poskupljenje električne energije.

Podsjećajući u pismu premijera da su sastanak Povjerenstva zatražili i prije dva tjedna nakon tadašnjeg poskupljenja goriva i najava rasta cijena kruha, Sever pita premijera Sanadera zar još uvijek ne smatra potrebnim hitno sazvati sastanak tog Povjerenstva.

U NHS-u drže da će pravi val poskupljenja i slabljenje kupovne moći hrvatske građane tek pogoditi u ovoj godini pa je nužno hitno osmisliti protumjere.

"Iako se Hrvatska može podičiti svojim rekorderom u ronjenju na dah, većini građana sve češće i sve više nedostaje zraka za izdržati ova potonuća. Doista je nužno hitno sazvati sjednice Povjerenstva za praćenje cijena i Povjerenstava za energetiku i hranu kako većinu građana te iste cijene ne bi udavile prije nego li se bilo kakve ozbiljnije mjere i pokušaju donijeti", navodi Sever.

Sever smatra da nam ne mogu biti utjeha tvrdnje da isti problemi muče i građane EU, jer se oni s poskupljenjem goriva i hrane lakše nose s obzirom na njihovu veću kupovnu moć.

Posljednji rezultati Gfk analize o kupovnoj moći u 40 europskih zemalja u 2007. pokazali da hrvatski građani žive gore i teže nego li godinu ranije. Hrvatska je prema rezultatima te analize sa 27. pala na 29. mjesto sa neto dohotkom od 4565 eura po stanovniku.

Najbolje stoje Švicarska i Lihtenštajn s 27.521 eurom neto dohotka. Susjedna Slovenija zauzela je 20. mjesto s 8851, a Madžarska je na 24. mjestu s 5462 eura.


Podijeli • 27.05.2008. u 12:32 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 24.05.2008.

Tele2 predstavio kalkulator mobilnih tarifa

Detaljni kalkulator koji omogućuje usporedbe tarifa svih mobilnih operatera ovisno o konkretnim korisničkim navikama telefoniranja dostupan na zasebnoj internetskoj stranici:http://usporeditarife.tele2.hr, objavio je mobilni operater Tele2.

Na toj adresi korisnici mogu uspoređivati prepaid i pretplatničke tarife iz ponude svih mobilnih operatera na tržištu, uključujući i dodatne opcije te izabrati onu koja im najbolje odgovara i donosi najveću uštedu! Građani preko Tele2 kalkulatora mogu odmah izračunati uštedu pri mjesečnoj i čak godišnjoj potrošnji, te dobiti i jednostavan vizualan prikaz izračuna!

Ovaj interaktivni Internet alat dopušta korisnicima da unesu podatke o vlastitim navikama telefoniranja – prosječnoj dužini trajanja razgovora, poslanom broju tekstualnih poruka, mrežama s kojima ostvaruju pozive i slično – te da temeljem toga dobiju uvid u vrlo detaljan izračun isplativosti pojedinih tarifa u njihovom konkretnom slučaju i u skladu s telekomunikacijskim navikama.

Društvo Konzument pozdravlja ovakvu mogućnost ponuđenu od strane mobilnog operatera Tele2 te preporuča korisnicima mobilnih mreža da koriste navedeni kalkulator.

Kalkulator su testirali i naši članovi te izrazili zadovoljstvo njegovim mogućnostima.


Podijeli • 24.05.2008. u 16:37 • 1 KomentaraPrint#^

Od travnja 2009. besplatna pravna pomoć siromašnijima

Svi saborski klubovi podržali su konačan prijedlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kojim bi od travnja 2009. pravo na plaćanje troškova sudskog postupka dobili građani lošijeg imovinskog statusa. Radi se o osobama s primanjima manjima od 1800 kuna po članu obitelji te onima koje ne posjeduju nekretnine vrednije od najnižeg standarda stanovanja, koji iznosi 35 četvornih metara po osobi te dodatnih deset četvornih metara za svakog drugog člana obitelji. Građani koji udovoljavaju uvjetima za dobivanje pomoći od ureda državne uprave u županiji dobit će uputnice, odnosno potvrde s kojima će birati kojem će se pružatelju pomoći obratiti.

Prošle godine je bilo 70.000 zamolbi za besplatnu pravnu pomoć, a za početak primjene Zakona osigurano je 18 milijuna kuna. Primarnu pravnu pomoć, koja obuhvaća pravne savjete i opće pravne informacije mogle bi pružati pravne klinike, ovlaštene udruge, sindikati i odvjetnici, dok bi za sekundarnu pomoć, odnosno zastupanje pred sudom, bili ovlašteni samo odvjetnici. Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Marina Dujmović Vuković kazala je da je postupak odobravanja besplatne pravne pomoći krajnje pojednostavljen jer će biti dovoljno podnijeti zahtjev i dati izjavu o imovinskim prilikama. Izjavu neće morati dati korisnici socijalne pomoći, branitelji i invalidi rada.


Podijeli • 24.05.2008. u 16:36 • 1 KomentaraPrint#^

Rast cijena hrane u SAD-u

Cijene hrane u Sjedinjenim Američkim Državama u travnju su rasle po najbržoj mjesečnoj stopi u posljednjih 18 godina, no inflacija potrošačkih cijena ipak je usporena.

Cijene hrane u travnju su rasle za 0,9 posto, dok je cijena potrošačke košarice rasla 0,2 posto, za usporedbu s 0,3 posto u ožujku, objavilo je Ministarstvo rada u Washingtonu. Godišnja stopa inflacije došla je na 3,9 posto, što je nešto manje od očekivane.

Rast cijena hrane kompenziran je padom cijena u kategorijama kao što su namještaj i transport.

No, s cijenom nafte od 127 dolara za barel i svakodnevnim rušenjem rekorda prosječnih cijena benzina u SAD, koje su jučer, prema Američkom autoklubu AAA dostigle jedan dolar za litru, odnosno 3,78 dolara za galon (3,8 litara), postoji zabrinutost da tek slijedi jači rast inflacije.

Usporavanje inflacije u travnju znači da će središnja banka - Federalne rezerve - moći ponovo smanjiti svoju referentnu kamatnu stopu kako bi potaknula rast krajnje usporenog gospodarstva.


Podijeli • 24.05.2008. u 16:35 • 0 KomentaraPrint#^

Prijeti li nam apsolutni mliječni monopol!?

Karlovačka industrija mlijeka - KIM biti će prodana Dukatu, najvećem proizvođaču iz branše, odlučio je Upravni odbor Fonda za privatizaciju te uputio stručne službe Fonda na što skorije potpisivanje ugovora.

- Nadam se da će time doći bolji dani za tvrtku, ali i njezine kooperante - rekao je potpredsjednik Vlade, Damir Polančec, povodom odluke kojom se zaključuje privatizacijska priča koja je prošlo ljeto izrasla u ozbiljnu aferu Vlade.
Dukat je za kupnju KIM-a ponudio 15,8 milijuna kuna, obvezao se u modernizaciju uložiti 143,4 milijuna kuna u razdoblju od pet godina i zadržati radnike.

Dukat, odnosno po starom nazivu Lura i do sada je bila tvrtka s najvećim udjelom u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatskoj. Prodajom KIM-a taj udio dodatno će porasti do monopolističke situacije. Takav razvoj tržišta mliječnih proizvoda zasigurno ništa dobroga neće donijeti potrošačima!


Podijeli • 24.05.2008. u 16:34 • 0 KomentaraPrint#^

Pankretić: Hrana više neće biti jeftina!

Izvoz pšenice neće biti dopušten do kraja rujna, odnosno dok se ne utvrde točne bilance i potrebe za pšenicom u Hrvatskoj, poručio je Pankretić na sastanku s predstavnicima poljoprivrednih poduzeća, obiteljskih gospodarstava i mlinsko-pekarske industrije u osječkoj Županijskoj komori. Komentirajući poskupljenje repromaterijala, Pankretić je rekao kako su te cijene, u nekim segmentima, poput umjetnog gnojiva, i dalje oko 20 posto manje nego u našem okruženju.

"Hrana zbog globalnih tržišnih kretanja više neće biti jeftina", rekao je dodajući da na tu situaciju država djelomično može utjecati, ali ne u cijelosti.
Pankretić je istaknuo kako je pred dovršetkom zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim će se ukinuti davanje određenih suglasnosti s ciljem ubrzanja privatizacije i davanja u koncesiju državnoga poljoprivrednog zemljišta. Najavio je i izmjene zakona o potporama kojima će se omogućiti da se i proizvođači s površinama manjim od tri hektara uključe u sustav potpora. Na sastanku s osječko-baranjskim županom Krešimirom Bubalom Pankretić je rekao kako će zakonske izmjene uključivati i kaznene odredbe za neobrađeno poljoprivredno zemljište, jer želi da svaki hektar bude u sustavu poljoprivrednih potpora. Dodao je kako očekuje da će se i prijedlog zakona o skladišnici vrlo brzo naći u saborskoj proceduri.


Podijeli • 24.05.2008. u 16:32 • 0 KomentaraPrint#^

Indeks potrošačkih cijena u travnju 2008.

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju 2008. u odnosu na ožujak 2008. u prosjeku su više za 0,7%, dok su u odnosu na travanj 2007., tj. na godišnjoj razini, više za 5,7%, a u godišnjem prosjeku za 4,3%.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u travnju 2008. u odnosu na ožujak 2008. najviše su porasle cijene odjeće i obuće (za 2,8%) (promjena sezone), cijene zdravstva (za 1,8%) cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za 1,1%) (svježe povrće i voće), cijene alkoholnih pića i duhana, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kao i cijene ostalih dobara i usluga (za 0,6%). Cijene ugostiteljskih usluga u travnju 2008. u odnosu na ožujak 2008. više su (za 0,4%), cijene prometa kao i cijene obrazovanja više su (za 0,1%). Porast indeksa potrošačkih cijena ublažile su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva koje su u travnju 2008. u odnosu na ožujak 2008. niže za 0,2% te cijene rekreacije i kulture za 0,1%.

Istodobno su cijene komunikacija u travnju 2008. u odnosu na ožujak 2008. u prosjeku ostale na razini cijena iz ožujka.

Najveći doprinos povećanju indeksa potrošačkih cijena u travnju 2008. u odnosu na ožujak 2008. imale su cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za 0,35%), cijene odjeće i obuće (za 0,24%) i cijene zdravstva (za 0,05%), a mali doprinos smanjenju imale su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (za -0,03%) te cijene rekreacije i kulture (za -0,01%).

U okviru indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u travnju 2008. u odnosu na ožujak 2008. u prosjeku su više za 0,9%, a cijene usluga za 0,1%.


Podijeli • 24.05.2008. u 16:30 • 0 KomentaraPrint#^

četvrtak, 08.05.2008.

HNB nastavlja sa dosadašnjom monetarnom politikom

Hrvatska narodna banka nema realnu alternativu i zato će nastaviti s vođenjem dosadašnjeg tipa monetarne politike dokle god to bude potrebno i moguće. Pri tome će pozorno pratiti zbivanja u svijetu i po potrebi prilagođavati intenzitet pojedinih mjera, rekao je u Opatiji na početku znanstveno-stručne konferencije "Hrvatsko novčano tržište" guverner HNB-a Željko Rohatinski.

Upozorio je kako najnovije prognoze pokazuju da je financijska kriza u svijetu, praćena ubrzanjem inflacije znatno dublja i dugoročnija nego što se pretpostavljalo, te istovremeno ukazao na mogući neizravni utjecaj tih kretanja posebno za zemlje s visokim deficitom platne bilance i inozemnim dugom. Kroz sadašnje razdoblje globalnih turbulencija hrvatska ekonomija prolazi uz relativno male žrtve, međutim, sve upućuje na potrebu još većeg opreza, rekao je pritom napominjući kako su visok deficit platne bilance i inozemni dug indikatori naše trajne ranjivosti.

Iako izvoznicima tvrdi stav guvernera već godinama izbija prihod iz blagajne, shvaćaju da bi promjena takve politike sada mogla ugroziti makroekonomsku stabilnost. Stoga sada od Vlade traže snažnije poticaje. U Vladi podupiru guvernera i njegovu politiku, ali izgleda da prema izvoznicima još ne postoji jasno definirana univerzalna politiku. Predsjednik Vlade Ivo Sanader smatra da se izvoznicima treba pomoći kroz zakonodavstvo, poticaje i Hrvatsku banku za obnovu i razvoj.

Guvernera u ovom trenutku kako je naveo, od slabijeg izvoza puno više opterećuje svjetska financijska kriza i mogućnost da se ona prelije i na domaći teritorij. Dosadašnjim mjerama središnja banka stvorila je rezerve u iznosu od 140 milijardi kuna, dovoljne da spriječe kreditni slom u slučaju vanjskog šoka. Međutim, velika opasnost leži i u daljnjem zaduživanju države u inozemstvu. Zbog rizika rasta kamata Vladi je predložio zaduživanje kod hrvatskih banaka, a on će zauzvrat omekšati mjere i osloboditi im više novca.


Podijeli • 08.05.2008. u 22:39 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 03.05.2008.

Pravomoćna milijunska odšteta zbog liječničkog nemara

Županijski sud u Sisku potvrdio je presudu suda u Kutini prema kojoj je bolnica Pakrac dužna obitelji (suprugu, kćeri, sinu i majci) preminule Z.B. zbog liječničke pogreške, prije više od šest godina, isplatiti odštetu veću od milijun kuna te još 387 tisuća kuna kamata zbog pretrpljene duševne boli.

U obrazloženju presude stoji da je Z.B. umrla zbog pogreške, odnosno nemara, nepažnje, pogrešne dijagnoze i pogrešnog tretmana od liječnika Pakračke bolnice.

Odšteta od 1,027.575 kuna druga je najveća odšteta koju je morala isplatiti jedna hrvatska bolnica zbog liječničke pogreške. Ta presuda pravomoćna je već gotovo tri mjeseca, te je s računa županijske bolnice skinut iznos od 1,4 milijuna kuna koje se isplaćuju obitelji Z.B., liječnik Ivan Marjanović koji je prema obrazloženju sudske odluke jedan od najodgovornijih za smrt Z.B. i dalje obavlja dužnost ravnatelja Pakračke bolnice!

Uz Marjanovića se veže još nekoliko optužbi za nesavjesno liječenje. Jedna od vodi se na Općinskom sudu u Daruvaru gdje obitelj maloljetnog L. B. vodi spor protiv Pakračke bolnice, također s milijunskim odštetnim zahtjevom, pod optužbom da je njihovom tada sedmogodišnjem sinu 2003. amputirana ruka jer Marjanović nije uspio na vrijeme dijagnosticirati otvoreni prijelom podlaktice.

Slučaj Z.B. stravičan je primjer nesavjesnog postupanja liječnika i bolničkog osoblja, kao i neljudskih uvjeta u kojima se liječe pacijenti u lokalnim bolnicama.

Z. B. je operirana u Pakračkoj bolnici 8. siječnja 2002., žučni mjehur odstranjen joj je na temelju mjesec i pol dana starih nalaza, a liječnici i osoblje nisu napravili potrebne nove pretrage prije operacije. Unatoč pogoršanju njezina zdravstvena stanja nakon operacije, a žalila se na strahovite bolove, neprestano povraćala sadržaj zelene ili tamnosmeđe boje, te pri kraju gubila vid i svijest, liječnici bolnice u Pakracu tvrdili su kako je to normalan postoperativni tijek, liječili je antibioticima, a vrećice sa žučnim sekretom mijenjali su joj ostali pacijenti jer su sestre bile prezaposlene.

Na drugu operaciju, Marjanović se odlučio tek kada je stanje Z.B. postalo neizdrživo, no i tada je samo očistio gnojni sekret u utrobi, ali nije niti pokušao otkriti uzrok gnojnog procesa. Z. B., utvrdio je sud u Kutini, je preminula u strahovitim patnjama jer joj je žuč istjecala u utrobu zbog oštrog kamenca koji je probio stjenku glavnog žučovoda, što liječnici Pakračke bolnice nisu niti pokušali dijagnosticirati.


Podijeli • 03.05.2008. u 13:18 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

04/2010 (2)
03/2010 (2)
02/2010 (3)
11/2009 (3)
10/2009 (1)
09/2009 (1)
07/2009 (1)
04/2009 (2)
03/2009 (1)
11/2008 (1)
10/2008 (4)
09/2008 (1)
08/2008 (2)
07/2008 (3)
06/2008 (6)
05/2008 (10)
04/2008 (10)
03/2008 (18)
02/2008 (13)
01/2008 (1)
12/2007 (3)
11/2007 (2)
10/2007 (1)
09/2007 (7)
06/2007 (3)
05/2007 (2)


Komentari da/ne?

*Konzumentova bilježnica*


Konzumentov blog "Konzumentova bilježnica" predstavlja kako i sam naziv kaže bilježnicu u koju upisujemo aktualne teme za potrošače u Hrvatskoj ali i šire.

U "Konzumentovu bilježnicu" upisujemo probleme, vijesti, rješenja i preporuke…

Pozivamo vas da svojim doprinosom pomognete da bilježnica svakim danom bude ispisana vašim problemima kao i njihovim rješenjima. Zajedničkim radom možemo postići stvarno ostvarenje prava potrošača…

Neka se glas potrošača čuje!


Konzumentova bilježnica može se pronaći i u tiskanom formatu!

*Poveznice*


- Državni inspektorat

- Consumers International

- EU DG Consumer Affairs

- European Consumers Org.

- DZPP "Konzument"

- Konzument na facebooku

- Reklamacije.net

*******

- NATO - OPSA

- Denis blog

- EVO etika


*******


RSS

*******


Pretraži Konzument


*******

Konzument predlaže:

Preko Outlook Expressa ili Googla sudjelujte u raspravama pri interesnoj grupi (news group): hr.soc.zastita-kupaca

Posjetite reklamacije.net - portal za reklamacije i pritužbe građana

Pridružite se Konzumentu na Facebooku

*Kontakt*


Društvo za zaštitu prava potrošača "Konzument"

Poljana Zvonimira Dražića 9
HR-10000 Zagreb

e-pošta: Konzument

www.konzument.hr

matični broj: 2175223

žiro račun: 2360000-1101937190 (ZABA)

Pružite nam potporu u radu, simboličnom uplatom na žiro račun Konzumenta i Vi sudjelujete u gradnji informiranog potrošačkog društva.

Uplata donacije Društvu Konzument može se koristiti za smanjenje porezne osnovice u istom iznosu, a do 2 posto ukupnog prihoda ili dohotka u prethodnoj godini za pravne i fizičke osobe.

Ukoliko trebate savjet ili pomoć, slobodno nas kontaktirajte…
yes

*Tko smo mi...*


Mi smo potrošači, poput Vas! Smatramo da građani kao potrošači imamo pravo na kvalitetan život, na izbor! Udružili smo se da ostvarimo svoja prava i da pomognemo svojim sugrađanima.

Pridružite nam se i Vi…

Povodom usvajanja Deklaracije o pravima potrošača, ožujak 1962.godine, tadašnji predsjednik SAD-a John F. Kennedy izjavio je: "Prema definiciji, u potrošače se uključuje sve nas, i mene kao predsjednika SAD-a! Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe gotovo svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju! Glas potrošača mora se čuti!"

Konzument je udruga građana osnovana 2006. godine. Mi smo zagovaratelji prava potrošača (konzumenata) i njihove zaštite. Konzument se skrbi za ostvarivanje informacijskih, sigurnosnih, obrazovnih i drugih interesa potrošača; zaštitu standarda, socijalnog i zakonskog statusa potrošača. Konzument je usmjeren na podizanje kvalitete proizvoda i usluga; podizanje javne svijesti o potrošačkim pravima; informiranje, upozoravanje i educiranje građana Republike Hrvatske – potrošača roba i usluga. Smatramo da građani Hrvatske imaju pravu na izbor, sigurnost, kvalitetne informacije i slobodu pri potrošnji roba i usluga. Zalažemo se za skladan odnos između pružatelja i primatelja roba i usluga u kojem će se iznad svega cijeniti i poštivati potrošača i njegova prava kao i kvalitetu proizvoda i usluga.

© 2007-2010 Konzument


Creative Commons License


Ovo djelo je ustupljeno pod Creative Commons licencom Imenovanje 2.5.


Pridruzite se Konzumentu na Facebooku

Pridruzite se Konzumentu na Twitteru

Brandovi potrosackog povjerenja