Kontaktne Leće

30.05.2011., ponedjeljak

Je li nužno „umiti“ leće tijekom čišćenja?



P: Počeo sam nositi leće i koristim tekućinu ReNu MultiPlus. Htio bih znati je li moguće kontaktne leće (Acuvue Oasys) samo staviti u kutijicu preko noći bez ikakvog daljnjeg čišćenja (umivanje u dlanu).

O: Današnje tekućine obećavaju savršeno čišćenje i bez umivanja, iako to sve ipak ovisi na stupnju “uprljanosti” kontaktne leće. Sigurno nećete pogrješti ako leće umijete tekućinom.

- 01:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Nevaljanost otvorene tekućine


P: Dobar dan! Tri mjeseca nosim kontaktne leće i za njihovo održavanje koristim tekućinu Renu MultiPlus no rub. Tekućinu sam dva dana ostavila otvorenu. Mogu li je i dalje koristiti ili je nužno kupiti novu? Bojim se da ne izazovem neku infenkciju oka, ali opet s druge strane, ne čini mi se da bi se tekućina mogla kontaminirati kroz dva milimetra velik otvor.
O: Nečistoće koje mogu uzrokovati onečišćenje tekućine obično nisu vidljive golim okom. Vrijeme u kojem je tekućina otvorena tijekom njege kontaktnih leća je oko jedne minute. Dva dana broje 2880 minuta. Takvu tekućinu više ne bih koristio.

- 01:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NJega nedioptrijskih kontaktnih leća


P: Nisam nikada koristila kontaktne leće, no sada bih ih željela samo zbog promjene svoje boje očiju. Htjela sam pitati kako se brinuti za nedioptrijske leće u boji?
O: Briga za nedioptrijske kontaktne leće u boji je ista kao kod dioptrijskih. Kako rukovati lećama najbolje će Vam reći Vaš kontaktolog koji će i provoditi njihovo apliciranje

- 00:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.05.2011., petak

Mogu li putem interneta kupiti kontaktne leće iako točno ne znam podatke o zakrivljenju

Mogu li putem interneta kupiti kontaktne leće iako točno ne znam podatke o zakrivljenju...

P: Željela bi putem interneta kupiti kontaktne leće Surevue. Imala sam samo probni set iz optike, ali ne znam kako moram popuniti podatke koji se odnose na zakrivljenje i slično.

O: U slučaju kontaktnih leća Surevue moguće su dvije varijante. Ako imate dioptrijsku vrijednost u + (dalekovidnost) na raspolaganju Vam je samo zakrivljenost u vrijednosti 9,1 tako da je u tom slučaju dovoljno navesti samo dioptriju. Ako pak imate dioptrijsku vrijednost s predznakom – (kratkovidnost) imate mogućnost izabrati između dvije vrijednosti: 8,4 i 8,8. Tada je nužno znati ispravnu vrijednost. Ako nemate jasne podatke koji se odnose na vrijednost dioptrije ili zakrivljenja molim Vas da se obratite Vašem kontaktologu.

- 23:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Što mi je činiti pri prelasku na noviji model kontaktnih leća?

Što mi je činiti pri prelasku na noviji model kontaktnih leća?

P: Poštovani, već nekoliko godina nosim kontaktne leće Optima FW (zakrivljenje 8,7) i sada bi ih rado zamijenila. Razmišljala sam o Softlens 59, ali moj liječnik mi nije preporučio taj prijelaz. Naime, radi se o jačim lećama koje ne bih mogla podnijeti tako da bi on radije probao Proclear. Želim naručiti leće putem interneta i ne znam prema čemu mogu prosuditi koje leće mi odgovaraju, tako da Vas molim za savjet. Još bih htjela pitati kakvo je Vaše mišljenje o cjelodnevnim (night&day) lećama, nije li to štetno? Ili su ipak bolje nego one koje moramo skidati tijekom noći?

O: Putem interneta jednostavno nije moguće odlučiti koje kontaktne leće su primjerene za Vas. Molim da posjetite Vašeg liječnika koji će Vam zasigurno preporučiti tip leća koji Vam najviše odgovara. Spomenute night&day leće moguće je nositi neprekidno 30 dana i 29 noći. Takav tip leća također je moguće koristiti, no svakako se prije toga morate posavjetovati s liječnikom – kontaktologom. Svakako Vam preporučujem da ne kupujete nikakve, osim preporučenih testiranih leća.


- 23:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mogu li nositi kontaktne leće ako loše vidim samo na jedno oko?

Mogu li nositi kontaktne leće ako loše vidim samo na jedno oko?

P: Na jedno oko vidim dobro, dok na drugo nešto lošije. Liječnica mi je preporučila korištenje naočala prilikom vožnje auta. Htjela bih pitati, je li moguće nositi samo jednu kontaktnu leću?

O: Različite korekcije na lijevom i desnom oku nisu ništa neuobičajeno. I u slučaju da trebate korekciju samo jednog oka, možete izabrati između naočala i kontaktnih leća.

- 23:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.05.2011., četvrtak

Kontaktne Leće i Vrijednost cilindra

Kontaktne leće i vrijednost cilindra
P: Pozdrav! Rado bih kupio dnevne kontaktne leće, ali moj problem u tom slučaju je da na oba oka imam cilindar 1,0, a takve leće se naime ne proizvode. Kako bih vidio s cilindrom vrijednosti 0,75? Imam dioptriju 2,5/-3,0 i 10/170.
O: Jednodnevne kontaktne leće s cilindričnom korekcijom upravo i imaju vrijednost cilindra 0,75 u osi 0° i 90°. Ono što bi Vam moglo ometati čistu sliku prije će biti os pomaknuta za 10°, nego nedostatak vrijednosti od četvrtine cilindra. Da biste riješili taj problem preporučujem da posjetite kontaktologa.

- 20:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pregled kod kontaktologa

Zašto je važno da mjerenje oka učini kontaktolog?

P: Htio bih povremeno koristiti jednodnevne leće. Ne razumijem previše zašto mi oko mora izmjeriti kontaktolog, ako kod narudžbe postoji samo jedna mogućnost... Na primjer, za CIBA DAILIES Comfort i Progressives moguće je naručiti samo zakrivljenje 8,6 i promjer 13,8.
O: Da mjerenje očiju kod kontaktologa nije toliko važno, ne bi onda ovdje bilo ni toliko naglašavano. Pravilan izbor kontaktnih leća ne provodi se samo prema brojčanim podacima, nego, prije svega, prema tome kako leća sjeda na rožnicu oka (da aplikacija ne bude ni prevelika, ali ni premala). Dva različita tipa leća istih brojčanih parametara, ali izrađene iz drugih materijala, na istom oku mogu se ponašati potpuno drugačije – jedna može odlično odgovarati, a druga nikako. Zbog toga je nužno koristiti samo tip leća koji ste već isprobali i koje Vam je odobrio kontaktolog. Kupovanje leća “od oka” jednako je kockanju.

- 20:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kako odabrati leće

Kako odabrati kontaktne leće?

P: Dobar dan! Kontaktne leće počela sam nositi prije nekoliko godina. Zbog toga što leće nosim dosta rijetko izdržale su mi nekoliko godina. Sada kada sam ih odlučila promjeniti suočila sam se s problemom, jer leće koje sam do sada nosila se više ne proizvode (Hydron Actifresh 400), a sa svojim očim parametrima nisam u ponudi mogla pronaći ništa što mi odgovara. Htjela bih Vas zamoliti za savijet prilikom odabira? Zakrivljenost iznosi 8,4, a promjer 14,3.
O: Ako se Vaše leće više ne proizvode preporučujem Vam da posjetite kontaktologa koji će Vam preporučiti neke nove kontaktne leće koje će Vam odgovarati. Ispravni odabir kontaktnih leća ne ovisi samo o brojčanim podacima, nego, prije svega, kako kontaktna leća nasjeda na rožnicu oka gdje se vidi ako je aplikacija pemala ili prevelika. Dva različita tipa leća istih brojčanih parametara, ali izrađene iz drugih materijala, na istom oku mogu se ponašati potpuno drugačije – jedna može odlično odgovarati, a druga nikako. Zbog toga je nužno koristiti samo tip leća koji ste već isprobali i koje Vam je odobrio kontaktolog.

- 20:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.05.2011., srijeda

Može li nošenje leća oštetiti vid?

Može li nošenje leća oštetiti vid?
P: Dobar dan! Dobila sam probni par kontaktnih leća. U optici su me upozorili da nošenje kontaktnih leća može još više oštetiti vid – lošije ću vidjeti i povećati će mi se dioptrija. Je li to istina? Ako je, tada uistinu ne želim nositi leće. Hvala puno za odgovor.
O: To što ste napisali o štetnosti za vid nije istina. Vidne mane, uključujući i njihov razvoj, su urođene i nisu podložne vanjskim utjecajima. Nošenje leća tek može uzrokovati niz drugih zdravstvenih problema, pogotovo pri nepridržavanju pravila ispravnog korištenja leća.

- 00:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Korištenje maskare i olovke za oči

Korištenje maskare i olovke za oči

P: Htjela sam pitati mogu li tijekom nošenja kontaktnih leća koristiti maskaru i olovku za oči?

O: Olovku za oči i maskaru možete koristiti, samo morate pridati malo više pozornosti tijekom šminkanja. Koristite samo takvu olovku i maskaru koja se ne ljušti, kako ne bi oštetila i onečistila leću.

- 00:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kontaktne Leće

Je li moguće koristiti kontaktne leće i tijekom vrlo zahtjevnih fizičkih aktivnosti?

P: Imam malo osjetljivo pitanje. Je li moguće koristiti kontaktne leće tijekom vrlo zahtjevnih fizičkih aktivnosti, konkretnije u modernoj gimnastici i za vrijeme spolnog odnosa?

O: Kontaktne leće koristi velik broj sportaša: nogometaši, hokejaši, biciklisti, skijaši, tenisači... korištenje kontaktnih leća ne preporučujemo tijekom plivanja ili kod ostalnih vodenih sportova gdje postoji rizik od kontaminacije leća vodom. Tu je uvjetno moguće koristiti jednodnevne leće. Mislim da, s obzirom na modernu gimnastiku, leće možete koristiti bez ikakvih problema. Fizičku aktivnost za vrijeme spolnog odnosa moguće je izjednačiti sa sportskom aktivnošću, tako da ne postoji razlog zašto ne biste koristili kontaktne leće. Leće je potrebno ukloniti samo tijekom spavanja, osim ako ne upotrebljavate night&day leće.

- 00:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2011 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi