utorak | 02.05.2006.



Stalag 17 (Billy Wilder)

Ratna komična drama o americkim zarobljenicima u stalagu(njemacki naziv za zarobljenicki logor). Film prati jednu ekipu, ekipu u Stalagu 17. Netko od njih je spijun koji njemcima prosljedjuje sve sto se unutra desava.

Meni je film jako dobar jer volim stare ratne, ali mislim da se vecini nece svidjeti. Odmah na pocetku vidimo da film nije realan(bar ja tako mislim, ne znam tocno kako je tamo bilo), njemacki oficiri se zezaju sa americkim, rijetko ih muce, ubiju samo one koje moraju ubiti(npr: zarobljenika u bijegu) itd. Jos je i odredjena doza debilnog humora dodano u sve to. Netko ce tako gledati na to. Ja gledam tako da je humor uvijek potreban, on nas lijeci i mislim da su bas to htjeli reci(kao npr Life is Beautiful od Benignija)

Glavni lik je Sefton(William Holden). Sefton je trgovac svega i svacega, a cinjenica da ima neke stvari do kojih je tesko doci u logoru(jaje) ga cini glavnim sumnjivcem za spijuna. Lik kao lik(Setfon) je odlican, ne plasi se nicega kao ostali. Svi likovi su super, nekako realni, odlicno su razradjeni, vidjet cete to i sami.

Rezija je odlicna. Volim nove stvari u filmu(novo! a film je iz 53. LOL) nije reziran onako jednostavno nego je napravljeno da je glavni lik cijelo vrijeme u drugom planu. Zapravo je napravljeno da je prikazan iz ociju njegovih kolega u logoru. Uvijek volim vidjeti tako nesto samo mi smeta sto na taj nacin redatelj zeli da mislimo jednu stvar, ne ostavi nam prostor da sami zakljucimo, ali svejedno, vrlo dobra tehnika koja je recimo bitna za pricu, tako da mi jednostavno ne moze smetati :)

Svakako pogledajte Stalag 17 ako jos niste, medju 15 najboljih o WWII

OCJENA 8,5/10

- 11:29 - Komentari (9) - Isprintaj - # -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.