marin-ivkovic

nedjelja, 04.12.2011.

Ukidanje i formiranje novih općina na otočju Zadarske županije (1)

Gledano s aspekta reforme regionalnog ustroja Repubilike Hrvatske i eventalnu mogućnost formiranja Zadarske regije kao šeste regije u Republici Hrvatskoj te ogromni birokratski aprat uposlen u jedinicama lokalne samouprave , odnosno općinama predlažem slijedeće:
Kao 1. zalažem se za ukidanje slijedećih i formiranje novih otočnih općina , odnosno ostanak istih na području Zadarske županije.Dakle zalažem se za ukidanje općina kako slijedi:

Prema ovom prijedlogu ukinule bi se općine:

Božava, Pašman, Kukljica ,Kali, Ugljan,
a ostale bi dobile status kako slijedi slijedi u nastavku teksta :

Općina Tkon koja bi pokrivala sva mjesta na otoku Pašmanu i Otok "Katarina", a budući da je mostom povezana sa Otokom Ugljanom , mislim da bi bila dostatna Općina Preko na susjednom Otoku Ugljanu.Jasno je da na dva susjedna otoka povezana mostom postoji prevelik ( nepotreban ) broj općina. Tako bi kao središnja općina ostala Općina Preko koja bi pokrivala čitav Otok Ugljan i Otok Ošljak Umjesto općine Božava na Dugom Otoku zalažem se za opstanak Općine Sali na samo jugu Dugog Otoka, pri čemu bi Općina Sali (na jugu Dugog Otoka) pokrivala čitav Dugi Otok i dio Kornatskog otočja u skladu sa trenutnim razgraničenjem., dok bi se umjesto Božave formirala Općina Iž Veli sa mjestima Iž Veli, Mali Iž, Porovac , Otok Rava ( sa obe Rave na istoimenom otoku) i Otok Rivanj.. Ovdje ne isključujem uz bolju trajektnu i brodsku povezanost mogućnost formiranja Općine Iž Veli sa sjedištem u Zadru. Kako je Dugi Otok jako dug i od Velog Rata preko Božave , zahvaća velik broj mjesta na Dugom Otoku, pretpostavljam uvođenje višekratne autobusne linije duž Dugog Otoka, čime Božava , odnosno sjever Dugog Otoka ne bi ostao prometno izoliran i odsječen. Prednost Općini Sali u odnosu na Općinu Božava dajem stoga što se na ovom području nalazi "Slano Jezero", uvala "Telašćica", a obuhvaća i veliki dio Kornatskog otočja uz napomenu da uvala "Telašćica" predstavlja prirodno odmorište većeg broja stanih i domaćih jahti, a s donje (druge strane Otoka- prema otvorenom moru ) nalaze se velike i strme Kornatske stijene, koje predstavljaju nezaobilazno turističko odredište..S druge strane, u mjestu Zaglav, susjednom mjestu nalazi se i benzinska postaja na samoj obali , odnosno pirstaništu i jahti i brodova, a nedaleko je i trajektna luka i prilično uređeno mjesto Žman.
Pored svih nabrojanih, smatram da neizostavno kao općina treba ostati Općina Vir, a s obzirom na veliki broj kuća sa odmor, veći broj izgrađenih gospodarskih objekata, povećan broj stanovništva u ljetnim mjesecima i povezanost mostom Otoka sa kopnom.
Kad je u pitanju sjeverno otočje ( Silba, Olib, Premuda, Molat, Ist , Skarda ) mislim da ne treba osnivati posebnu općinu , a da bi ovo područje i dalje bilo dio Grada Zadra. s prirodnim i trenutnim razgraničenjem s Otokom Lošinj.
Na otoku Pagu bi trebalo ukinuti sve postojeće općine , osim Grada Paga. Naime, najveća mjesta na ovom otoku Stara Novalja i Novalja Nova su okrenute turističkom razvoju i trajektnom linijom povezane sa podvelebitskim mjestom Karlobag. Sam Grad Pag povjesno gledano predtstavlja i kulturoški , industrijski i urbani centar Otoka Paga. Naime, uz Solanu Pag i turizam sa hotelskim i privatnim smještajem, a uz pretpostavku bolje prometne povezanosti ( potreba rekonstrukcije ceste Posedarje - Otok Pag ) uz proizvodnju autohtonog brenda - paški sir, turističku manifestaciju u "Zrću" , ovaj otok bi dijelom trebao biti moto razvoja turizma na području Zadarske županije...

04.12.2011. u 13:35 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  prosinac, 2011  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2011 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi