Komentari

peratovic.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Naslov: "Gdje se djedoše Srećko Šestan i Ivan Zvonimir Čičak?" Djedoše? Gdje si cuo tu rijec? Kako glasi infinitiv?

    avatar

    23.05.2005. (00:47)    -   -   -   -  

  • Ĺ˝eljko

    To ti je kovanica. Nepravilan oblik infinitiva glagola djednuti, što bi značilo otići, prijeću u djedove - one koji više nisu važni. Prestati biti u središtu pozornosti... Jel' jasno?!

    avatar

    23.05.2005. (01:25)    -   -   -   -  

  • Ne, nije jasno. Baš "djednuti"? A u kojemu si rječniku pronašao tu "kovanicu" i njezin "nepravilni oblik infinitiva"?

    avatar

    23.05.2005. (09:43)    -   -   -   -  

  • 45lines

    Iskompromitirao si se u sučeljavanju povijesnih argumenata i sad si se bacio na jezične podjebe. Kovanicu ne treba pronači. Dovoljno ju je skovati. Zar nije ono I.G. Kovačić prekrstio nogavice u hlačnice. Šteta je samo što ti nećeš dočekati da djednuti uđe u rječnike. Možda neću ni ja. Al' to ne znači da taj skovani glagol nije već kovanica.

    avatar

    23.05.2005. (19:39)    -   -   -   -  

  • Ne može se nesuvislost, uz nedostatak jezične logike, proglašavati "kovanicom"... Kad bi i bilo tako kako kažeš - a nije, niti može biti - opet treće lice množine ne bi glasilo "djedoše", jer to nije samo "nepravilno", već višestruko pogrešno (usp. djednuti - djednuše, kao: maknuti - maknuše, taknuti - taknuše, šapnuti - šapnuše, pa usp. drugu nemoguću "kovanicu": djedati - djedaše, što ukazuje da si možda namjeravao "skovati" posve nerazumljivi glagol bez ikakva značenja "djedoti", pa odatle "djedoše"). Zato ta riječ/kovanica ne postoji, nema je ni u rječnicima ni u priručnicima, niti će je ikada biti... Vjerojatno si mislio na glagol "djenuti", pa si pogriješio, što nije sramota ako je učinjeno u dobroj nakani, jer se može ispraviti. Sramota je, međutim, tvrdoglavo braniti pogrešku i još je prikazivati kao osmišljen čin, jer to vodi k novim pogreškama... Usput, o kakvim "sučeljavanjima povijesnih argumenata" govoriš?

    avatar

    24.05.2005. (02:00)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...