Komentari

nediljkonedic.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Dinaja

    darovala bih ti sve bodove... :)

    avatar

    17.06.2018. (08:02)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    iz ništa u ništa, ponekad se baš tako osjećam

    avatar

    17.06.2018. (11:29)    -   -   -   -  

  • Tonči Milat

    Evo, nažalost, ja ne mislim: mislim da je riječ o vrlo slabom uratku. Komentiram ovo pod pretpostavkom da stvarno želiš čuti konstruktivnu kritiku, a ne samo da se netko složi s tobom. Ponajprije, uvijek je teško kad netko secira uradak u koji je uloženo vremena, znanja, pa i ljubavi, ali ne možeš na svoje radove gledati s "tunelskim pogledom", koncentriran samo na ono što si ti htio napraviti, a ne i na konačan ishod svog poduhvata.

    Prvo i osnovno: mislim da ovaj rad nije vrijedan objavljivanja (i mislim da bi tako odlučili svi ozbiljniji urednici u Hrvatskoj): razlog je dvostruk: najprije, konačno rješenje ne pruža rješavaču nikakvu nagradu, nikakav "aha" trenutak kada shvati da je sva muka kroz koju je prošao vodila nekoj većoj nagradi: RAKOV je preslab za konačnu odgonetku, i toga si i sam svjestan, što se vidi iz tvog komentara, ali kao da ti promiče da nije svaka slabost u uratku jednako bitna (npr. -1 bod od 100): odabrati lošu konačnu odgonetku u ovoj vrsti zagonetke poništava njen smisao postojanja, što znači da bi, i da si sve drugo napravio savršeno, ovaj uradak vrijedio 75 bodova od 100 (ili 7.5 od 10, da se držimo tradicionalnog ocjenjivanja). A to je tek najveća mana. Naime, kameleonka je zagonetka u kojoj su najljepši, najduži pojmovi u načelu neopisani (opisani su tek njihovi sastavni pojmovi). što znači da tijekom odgonetanja i oni moraju predstavljati svojevrsnu nagradu: onaj trenutak kad rješavač utvrdi slovo u kameleonskom polju i poveže sastavnice u kompletan pojam, mora biti trenutak kada se rješavač nakratko oduševi. Što su otrcaniji ti dugački pojmovi (ili, ne daj bože, nepoznati!), to je slabija kameleonka. E sad, pogledaj s kakvim si pojmovima ti presjekao 13-ice: KANAZIR, ABERDAR i DOAKATI. Može li rješavač uopće biti siguran da je sve ispravno odgonetnuo kad dobije ove "riječi"? Dakle, sad smo od 7.5 pali negdje na 5.5, bez da sam čak i pogledao konstrukciju križaljke. Ajmo dalje sve tri su potpuno monotone, nijedna nema dodatnu enigmatsku vrijednost, i iako se u kameleonki može zažmiriti na zajednički korijen, prevelika sličnost sastavnih pojmova i konačnih kameleonskih riječi umanjuje njihovu vrijednost, jer onaj tko gleda uradak ne vidi ništa posebno u tome da se u IJEKAVIZIRATI krije pojam IJE, u DIVOSELO DIV, u TATAROVINJANIN TATAR, u PRIVLAKA PRI. Tebi kao sastavljaču nedostaje osjećaj za mjeru: htio bi stroga pravila uklesana u kamen, ali ne naš prepoznati smjernicu za dobro sastavljanje: npr. to što nije zabranjeno ponoviti korijen u kameleonki nije poziv da se čitav uradak zasnuje na istokorijenskim pojmovima. Sad smo već negdje na 3.5/10, pri čemu je 4/10 nekakav prag objavljivosti. Iskreno, ti kao da nisi krenuo raditi dobru kameleonku, nego kameleonku koja ima 3 13-ice, bez ikakvog obraćanja pažnje na to kako pojmovi koje si odabrao utječu na kvalitetu rada.

    I da završim s lošim stvarima i prebacim se na dobre: ako si već odabrao IJEKAVIZIRATI za kameleonski pojam, zašto si onda odabrao i IKAVICU? Ponovno, nedostaje osjećaja za mjeru. IKAVICA je sama po sebi OK da dovrši uradak, ali u radu u kojem si već uvrsti pojam iz iste oblasti, trebalo je pronaći nešto drugo. Ikonačno, pogledaj samo koliko si etnika uvrstio, i u sastavnim pojmovima i u ostatku križaljke.
    Detalje kao što su troslovi (ORU/OTU), ostale slabije pojmove (NIZAM, ORIO, IOFAN) neću sada razvlačiti.
    Konačna ocjena: 2.5/10.

    Ono što je dobro u ovom uratku je ono što i inače dobro radiš: dugački pojmovi uz rubove (ŽUTA MINUTA je vrlo zanimljiv izbor uz desni rub jer su slova U neuobičajena na toj poziciji, ali na žalost, oba su praktički mrtva u vodoravnom smjeru). LUPEŽ, ČISTKA, BRUKA su neki od lijepih detalja.

    Moj ti je savjet da se manje koncentriraš na tehničke vratolomije, a više na bolju selekciju i balans pojmova koje uvrštavaš.

    I čisto za referencu, svom bih uratku (dioba 2. mjesta) u zadnjem kolu dao 6/10, međutim, ja točno znam što sam htio napraviti, gdje sam se odlučio na kompromis, gdje sam izvukao maksimum iz kombinacije, a gdje sam "fušario". Moraš naučiti gledati na uratke sintetski (je li ova 13-ica vrijedila ovog crnog polja? Je li se tu moglo uvrstiti nešto aktualnije/teža slovna grupa?) umjesto strogo analitički ("ovo je rad s 3 13-ice, zašto nije dobio bodove?"). Nadam se da će ti ovakvi komentari pomoći, a ako se ne slažeš, ubuduće ću se suzdržati.

    avatar

    17.06.2018. (15:30)    -   -   -   -  

  • Deseta umjetnost-enigmatika

    Skoro se u cijelosti slažem s tobom Tonči. Svoj glavni cilj, spajanje triju trinaestica, ja sam načinio, a RAKOV je njihova posljedica. Ja nisam želio SIBIR, BALET, KREMLJ, PUTIN, GORKI itd. Riječi od 13 slova, naime, koje se mogu razdijeliti i nema mnogo i ovakvu kombinaciju stoga nije sastavio nitko. Iskreno, nadao sam se nekome bodu, ali s Robijem se nikada ne zna.

    Bit ćeš posve u pravu jedino ako među bodovanim kameleonkama ne bude još DOAKATI i sl. Ja mislim da ih ima. Živo me zanima šta je to "legendarni" Ćavar zbrljao. Njegovu ću kameleonku objaviti s najvećim zadovoljstvom.

    Inače, kameleonku uopće ne držim nekim značajnim novitetom i ne volim ju ni sastavljati. Hvala ti na osvrtu.

    avatar

    17.06.2018. (20:39)    -   -   -   -  

  • jendy

    When in conversation [a href=https://1001games.io/ target=_blank]1001 games[/a] with Toni's tob, so be it. I was unaware of the fact that RAKOV is njihova posljedica in my own personal glavni cilj, spajanje triju trinaestica. I'm sorry, but I'm not a fan of SIBIR, BALET, KREMLJ, PUTIN, GORKI, etc. Rijei od 13 slova, naime, koji su razdijeliti I nema mnogo I ovakvu kombinaciju stoga nije sastavio nitko. Iskreno, nadao sam se nekome bodu, but I don't know Robije.

    As long as I'm using a bodovan kameleon, it won't be DOAKATI and sl. Ih ima ja mislim. I agree that this is a "legendarni" adage. With the greatest zadovoljstvom, Njegovu u kameleonku objaviti.

    In addition, the kameleon's user interface does not display any notable new features, and it does not allow users to interact with it in any way. Kudos to you, osvrtu.

    avatar

    14.11.2022. (07:56)    -   -   -   -  

  • jendy

    In addition, the kameleon's user interface 1001 games does not display any notable new features, and it does not allow users to interact with it in any way. Kudos to you, osvrtu.

    avatar

    14.11.2022. (07:57)    -   -   -   -  

  • jendy

    Although I have read numerous 1001 games articles, I must say that yours is one of the best. I appreciate you, and I will read this content. Try talking to me to learn more about me.

    avatar

    14.11.2022. (07:59)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...