Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • gogoo

    Lijepo o grbovima, a srebrno i crveno u prugama, ne u kvadratićima, imala je i Dubrovačka republika koji je ostao još od Arpadovića nakon što su se riješili Venecije, a sličan grb ima i grad Varaždin još od povelje Matijaša Korvina, ali sa anđelima.

    avatar

    03.06.2018. (00:29)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    Da, pruge su također pored greda, stupova i kvadrata (meni draže kockice) temeljni dio grboslovne (heraldičke) slike na štitovima. Samo ako želiš biti u 'duhu grboslovlja' i držati se pravila grboslovlja grb Dubrovnika i Varaždina imaju grede, jer pruge su nešto tanje (no, ako ja kvadrate mogu nazivati 'kockicama' slobodno i ti grede nazivaj 'prugama').

    Doista, oba grada, Varaždin i Dubrovnik, imaju u svom grbu grb dinastije Arpadovića (ugarsko-hrvatskih kraljeva) koji je izrađen po strogim pravilima grboslovlja. Kod Dubrovnika u jednom je povijesnom trenutku nešto pošlo u 'krivom' smjeru što se pravila grboslovlja tiče, pa u jednom povijesnom trenutku Dubrovnik rabi i grb crveno-modrih (plavih) pruga, a takav grb je i na današnjem modernom Hrvatskom grbu.

    Najvjerojatnije je netko od ranih restauratora želio obnoviti srebrenu boju, pa je moguće tankim plavim crtama želio postići takav efekt, a to se kasnije pretvorilo u plavu boju. Nema veze grboslovlje raspoznaje i takvu 'mrtvu heraldiku'.

    avatar

    03.06.2018. (11:47)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...