Komentari

zaustavnatraka.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


 • Mariano Aureliano

  &

  avatar

  01.03.2018. (21:05)    -   -   -   -  

 • Donabellina

  riječ odvratnost u naslovu gotovo da odbija sučeljavanje koje namećeš da bi se slijedom teksta prihvatila kao jedini punokrvni pojam pozitive koji su mladi obdareni mladošću i koja im, na kraju kraja, predstavlja ogroman alibi za svaki napravljeni korak naprijed.

  avatar

  01.03.2018. (22:16)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Zar, u stvari, mladost kao stanje ne traje upravo dokle god jesmo idealisti, beskompromisni, bez kalkulacija.?
  Starost, hvatanje kore na biće, nastupa u trenu kad počnemo djelovati proračunato, glad nastupa u trenu kad počnemo hranu odlagati za zimnicu.

  Možda bi ideju o energiji trebalo ovako preformulirati:
  Ne može postojati 'štednja energije'. Ne može ono što je tok istovremeno biti u stanju zaustavljenosti. Ideja štednje pripada ideji nestašice. Ne postoji nestašica energije, samo naša nevoljkost na trenutno ispravo, svježe, originalno, primjereno trenutku, djelovanje.
  Možemo trošiti energiju na neispravno djelovanje.
  Ili možemo trošiti energiju na ispravno djelovanje.

  avatar

  02.03.2018. (00:47)    -   -   -   -  

 • donin svijet

  Znam da novo doba nudi "SADA" kao odgovor na sve probleme. No, meni se zidovi ne sviđaju... kako oni ispred nas, tako ni oni iza nas. Ako dižemo zidove, koji nas odvajaju od naših "dosadnih" životnih priča odričemo se samih sebe.... jer mi ne bi bili ovo što jesmo SADA da nije bilo našeg jučer. Mene je život naučio da je UMJERENOST najbolja terapija za sve.... pa tako treba biti umjeren i sa SADA.... jer je uvjetovano s JUČER i temelj je za SUTRA.

  avatar

  02.03.2018. (17:51)    -   -   -   -  

 • onjk onjk

  Ali u stvarnost ta mladenačka iskrenost i radikalnost ne vrijedi puno. Obično se brzo ispuca ili završi u nekoj vrsti nevolje ili u nekoj vrsti kompromisa i "polagane predaje" konformizmu.
  Tada nastupa dugo razdoblje "srednje dobi" gdje nekad mladi i radikalni buntovnik sa više ili manje razloga postaje "odgovorni član društva" odnosno onaj kojeg se može ucjeniti i/ili podmititi.
  Podmiti napredovanjem u karijeri ili kruhom svagdašnjim kojeg treba donosoti obitelji ili obvezi da se bude cijenjen i ugledan itd.
  Ili ucijentiti strahovima i noćnim morama da se ne bude zadnji šonjo, luzer, papučar, zgubidan, ništarija, promašen slučaj, izgubljena prilika, onaj koji najebe, pnaj kojeg nitko ne zarezuje, onaj ili ona koja nije ispunio očekivanja, koja "još" nije rodila, onaj kojem godine prolaze, onaj kojem otkucava biološki sat, onaj koji je obećavao itd. itd.
  E, tek kad se prođe to iskušenje u pustinji srednje dobi, koje ne traje 40 dana nego kojih 40 godina, tek tada se može ozbiljnije razmišljati i o radikalnim opcijama koje bi doista imale neku vrijednost.
  Kakvog li gubitka, kakva propuštena prilika ako od tog propalog buntovnika te kasnije i ucijenjenog malograđanina, na kraju ostane ili postane samo ljuštura u vidu čangrizavog penzionera koji "uživa" svoju starost, gleda dnevnike, sapunice i prijenose iz sabora, ili onih prividno sretnijih koji troši ušteđevinu na krstarenjima .
  Oh what a waste!
  Najplodnije revolucionarne godine su, suprotno uvriježenom mišljenju, upravo kasne godine: 70-e i 70+ !
  U tome je stvar, tek kad više nema što izgubiti, tek kad ga se ne može ucijeniti čovjek postaje najdragocjeniji resurs evolucije odnosno revolucije.
  Umjesto da sjede po foteljama i bulje u dnevnik drhteći nad penzijom koja kasni, ili zdvajaju nad prohujalom mladošću, umjesto sve te čamotinje posljednjih godina, treba se ugledati na one hrabre koji sa krovova i balkona, po parkovima i bauštelama, po portalima i youtube kanalima, sa blogova i Noćnih mora na 16. programu... govore ono što nikada nisu smjeli, naime ISTINU.
  Jer, istina košta.
  Mladi si ju ne mogu priuštiti, oni tek moraju ulagati. Ulaže se u budućnost, kad nema budućnosti ulaže se u vječnost. A nema boljeg ulaganja u vječnost od govorenja istine.
  Taj luksuz si mogu priuštiti smao stari i mudri.

  avatar

  02.03.2018. (23:26)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @Anna-Bonni - Mladi doživljavaju snažno pa je tako i riječ odvratnost u ovom slučaju jedna snažna riječ koja odgovara njihovu doživljaju svijeta. Osim toga, samo stanje onkraj svih kalkulacija može proizvesti stvarnu transformaciju.

  avatar

  03.03.2018. (10:14)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @Lilianke - Štednju energije stalno je spominjao don Juan Matus pa je tako od nekih svojih učenika zahtijevao i potpuno uzdržavanje od seksa. U Indiji za učenike u ašramima postoji zahtjev brahmačarje, koja ne podrazumijeva samo fizički čin uzdržavanja, nego i uzdržavanje u mislima i osjećajima. Slično je i u kršćanskim samostanima i manastirima. Zahtjev nije besmislen, ali ga valja vrlo ispravno i točno shvatiti, jer - kao što znamo - učas jedinka završi u izopačenosti uslijed neprirodnog i autonasilnog uzdržavanja za koje nije sposobna ili koje ne želi. U stvarnosti, moglo bi se reći da se tu zaista ne radi ni o kakvoj štednji, tu si u pravu, već samo o pravilnom korištenju energije, no to je jasno samo po sebi, energija nije novac ili žito pa da se može štedjeti. Energija stalno izlazi napolje kroz naša čula i emocionalna pražnjenja, također i kroz pretjeranu i prisilnu misaonu aktivnost. Čovjek povučen u osamu, koji jede malo, uglavnom povrće, voće i orašaste plodove, koji ima svoju dnevnu rutinu meditacije, kontemplacije i lakog fizičkog posla, koji pritom prima sugestije i instrukcije od svojega Učitelja, kroz određeni period može značajno transformirati svoju svijest i podići je u više čakre. Ta se transformacija, dakako, uvijek mora provjeriti u praksi, tamo gdje više nema klasičnih samostanskih uvjeta: jednom transformirana svijest mora ostati stabilna i usred velike fizičke iscrpljenosti, tada je to pokazatelj da je svijest nadišla fizičku razinu i da je postala o njoj neovisna. U sve je protkana i ključna činjenica stupnja evoluiranosti pojedinca: inicijatima nije potrebno mnogo od onoga što je potrebno tzv. početnicima na Putu Povratka.

  avatar

  03.03.2018. (10:56)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @donin svijet - Moj gornji tekst namijenjen je osobama koje osjećaju čežnju za Povratkom Kući (pri čemu Kuća nije na nekom mjestu, nego na nekoj razini svijesti), a ne onima koji samo žele popravljati svoju ličnost i biti malo bolji ljudi. Ja govorim o zidu intenziteta, što je vezano uz energiju svijesti, a ne o zidovima indolencije, nemara i odsustva ljubavi. Štoviše, kada zid intenziteta postavimo iza sebe, kada se prestanemo identificirati sa svojom malom ličnosti koja se odvaja od drugih, upravo tada smo otvoreni za druge i vidimo njihova stanja, emocije, misli, zapetljanosti u mreže svijeta, vidimo njihove lažne emocije i lažne misli nastale ili generirane u kalupu uma ili stranoj instalaciji koja nije naš pravi identitet. Nama je svijest ukradena i mi je trebamo ponovno vratiti u svoj posjed. Mislimo da je to naš pravi identitet, a zapravo nam je podmetnut tuđi barokni samozrcaleći um star tisuće godina. To je gigantska podvala koje nismo svjesni. Sve dok je to SADA tek mentalno SADA, to je i dalje ta ista podvala. :)

  avatar

  03.03.2018. (12:10)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @onjk onjk - To što nastupa ili ne nastupa po fazama uvijek je individualno. Kad sam kao student osjećao odvratnost prema poznatome, jedva da sam hodao ulicama, sve mi je bilo teško i mučno i besmisleno, nihilizam je bio moja jedina filozofija, koju sam živio svim srcem. Eckhart Tolle bio je u vrlo sličnome položaju, no on je nedugo nakon svojega 29. rođendana jedne noći osjetio takav silni vrhunac odvratnosti prema poznatome da je to njegovu svijest prisililo da iz sebe izbaci kalup uma i oslobodi ga se jednom zauvijek. Ja sam mogao umrijeti ili prema dolje, ili prema gore kao Tolle, međutim na kraju nisam iskoristio tu sjajnu priliku koju sam imao. Tolle jest.

  avatar

  03.03.2018. (12:16)    -   -   -   -  

 • goga@mario

  ...a ako smo i kao stariji ostali beskompromisni idealisti, znači li to da smo još uvijek mladi? :)...

  P.S.
  ...ups, nisam prije pročital komentare, a sad vidim da je o tome već razglabano, nema veze, kaj mi je prvo palo na "pamet" to sam napisal :)...

  avatar

  03.03.2018. (16:39)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @goga@mario - Jašta da znači! :) No, međutim, ako smo uspjeli nekako tu "beskompromisnost" obložiti mekanim tapecirungom ili raznoraznim omotačima kakvi se koriste pri pakiranju lomljivih stvari u kutije, a zato da ne bismo previše patili, da bismo ublažili patnju, jer nas toj vještini upravo godine uče, onda to možda baš i nije više beskompromisni idealizam. To zna svatko za sebe. ;)

  avatar

  03.03.2018. (16:48)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  @onjk onjk - Nego, tvoj me je komentar dobro nasmijao i zabavio. :)) Kod mene je Noćna mora bila negdje na 12. ili 13. kanalu. :) No, čekaj bre, daleko si ti još od 70+, ne buš se tako lako izvukao. Još je puno zajebancije pred tobom. ;) Ja se nisam našao u onome, da još nisam rodio, ali svakako jesam u onome, da sam puno obećavao... ;)) Ipak, ukoliko nije čista šega, mogao bi mi malo pojasniti kaj si točno mislil pod ovim: "...koji s krovova i balkona, po parkovima i bauštelama, po portalima i youtube kanalima, s blogova i Noćnih mora na 16. programu... govore ono što nikada nisu smjeli, naime ISTINU." Koje vražje bauštele i youtube-kanali i balkoni, ne kužim. :))

  avatar

  03.03.2018. (17:04)    -   -   -   -  

 • onjkonjk

  Pa sad kad bi išao secirati sve misaono-associjativne rukave, rukavce i rukavice prilikom jednog takvog čina pisanja mogao bi završiti u nečemu što bi više ličilo na Uliksa nego na kratki i nejasni blagoglagoljvi blogokomentarijat... :)
  No mogu pokušat.. to je gusto-pakirana asocijacijska juha u kojoj svaki sastojak pridolazi iz drugog izvora.
  Ali primarno sam imao na umu luk koji se proteže valjda od Sokrata na ovamo gdje su starkelje jedini koji su u stanju govoriti prave stvari, ali ih nitko više ne sluša jer tko bi zaboga slušao matorce.
  No, nekad je bilo drugačije kao što znamo od Steinera, nekad se razvoj kognitivno- duševnih snaga razvijao linearno do u duboku starost a ne kao dnaas samo do 27. godine. Danas nakon 27. velika većina ljudi nije u stanju iznjedriti ništa suštinski novo već ponavljaju ideje koje su obuhvatili tokom adolescencije manje više.
  No, nekad su starci doslovno bili *geniji* u odnosu na mlade i podrazumijevalo se poštovanje prema njima, Danaas samo imamo slabašne odjeke toga.
  No, i danas ima primjera vitalnih metuzalema koji koriste youtube kanale ili pišu po internetu ili gostuju na rt-u ( ;) ) jer ih mainstream mediji ne mogu ugostiti jer ono što govore je naravno neprobavljivo.
  Što je čovjek koji tako djeluje stariji veča je vjerojatnost da je vjerodostojniji jer, koju bi drugu motivaciju starac imao nego da govori ono što stvarno misli jer eto, želi nešto korisno ili dostojno učiniti još prije nego umre, Mislim, naravno, ima uvjek izuzetaka, samo kažem da takav fenomen pametno-zborećih staraca postoji oduvijek pa tako i danas, samo su se i oni modernizirali.

  avatar

  04.03.2018. (20:52)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...