Komentari

usputne-biljeske.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • dugoprugash

    Zlatne žbice - Književni kalendar 2017.

    avatar

    22.12.2017. (23:42)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Ovo se zove odlična čitateljska godina! Voljela bih pratiti takav ritam...Sve najbolje za blagdane od L+B+g

    avatar

    22.12.2017. (23:59)    -   -   -   -  

  • Lisbeth

    -
    Ryu Murami-zbirka novela i priča (autor Miso Juhe, neki ne znaju) a ja ne znam ime te zbirke. Fantastično piše. Priča o čovjeku velikog nosa i njegove patnje zbog toga će biti uvijek moderna. Ukratko, imao je preveliki nos i svi su ga ismijavali zbog toga, pa on odluči smanjiti ga. Ali, kad ga smanji, nitko ga nije prepoznao i nitko ga nije volio. Umjesto očekivane sreće dočekala ga je ogromna tuga. Više nije bio poseban, bio je samo običan čovjek, po ničemu interesantan.
    -Arapsko-izraelski sukob (nevjerojatna komparacija naših tri vjera sa stvarnim povijesnim događajima. Prva knjiga takve vrste, daje odgovor na mnoga pitanja. Napisana kao priča, lako čitljiva, a za nju je autor pričitao valjda tisuće knjige. Nevjerojatno putovanje.
    -Miloš-Smetlar (Miloš, kao uvijek, izniman)
    -Pamuk-Tiha kuća (Pamuka ne treba opisivati, on je savršen. Po meni, daleko ispred Murakamija, ali ga možda unazaduje u očima javnosti nacionalnost)
    -Amaniti-Ja se ne bojim, Kako bog zapovijeda. (Amaniti je poseban pisac, jednostavnog izražaja i teških tema, veoma mi je drag)
    -Roth-Različita (poznatija po filmu, knjiga je daleko bolja)
    -Edna O'Brien-The Love Object, selected stories (žena odlično piše, slično kao ja :))) kroz priče opisuje neke naše ljudske dvojbe, ali to shvatiš tek kad pročitaš priču)
    -Alice Munro- 'Služba, družba, prošnja, ljubav, brak' (iskreno, nisam baš bila previše oduševljena, izdvaja se jedna priča koja je savršena. Iako, i jedna savršena priča je sasvim dovoljno:))
    -Zatim, ona priča o mačku koji je spasio onog narkomana itd, ne to čitati. Američka propaganda. Evo, zaboravila sam i ime knjige i pisca.
    -Peter Hoeg -Smilla osjeća snijeg (priča koje se urezuje u pamćenje, a likovi ostaju živi. Hoeg je vrstan pisac.)
    -Murakami-Lov na divlju ovcu. (po meni, najbolje Murakamijevo djelo, podsjeća na Majstora i Margaritu)
    -Aralica-Puž (iznimno djelo)
    -Bukovski-Priče o običnom ludilu (Nije za svakoga, Bukovski općenito)
    -Lisa See- Sniježnica i tajna lepeza (život žena u Kini u vrijeme kad je podvezivanje stopala bilo "in". Naglasak je stavljen na patnje koje žena prolaze i kako na kraju žive takve, i kolika je ta "ljepota" činila ih nesposobnima, od hodanja, trčanja, bježanja-kad se dogodi pobuna, te koliko su žene bile spremne učiniti pod utjecajem tog običaja svojim rođenim kćerima od kojih je velik broj umirao zbog toga, sve sa jednom svrhom-da budu seksi, te se kao takve uspiju dobro udati. Stopalo odrasle žene nije smjelo biti duže od 7 cm da bi muškarcu bile privlačne iako ga nikada nije vidio boso. Da je, valjda bi mu prestalo biti seksi...)
    -Plus par povijesnih knjiga i Kuran-kojeg se mora čitati s prekidima jer vrlo lako utječe na razmišljane čovjeka.
    Ne mogu pisati više o knjigama , kao ti, jer ne stane hahahaha.
    Imao si lijepu godinu uz dobre knjige, želim ti i drugu takvu i bolju.

    avatar

    23.12.2017. (08:03)    -   -   -   -  

  • dugoprugash

    Lisbeth hvala na opširnom komentaru u kojem djeliš svoje književne preferencije, koje su nam djelomično zajedničke. Pri tom mislim na Pamuka i Bukowskog. Ostale naslove i autore koje spominješ vrijedi zapamiti i neke od njih pročitati, kad se ukaže prilika. I ja tebi želim uspješnu čitateljsku i spisateljsku godinu, da se u njoj približiš ostvarenju sna, pisanju romana. :) Poz!

    avatar

    23.12.2017. (08:47)    -   -   -   -  

  • stara teta

    odolično, hvala oboma na dobrim preporukama, nešto čitano, nešto još čeka, nešto neće biti nikad čitano.
    murakami mi nije nikad lijegao, pamuk da, oodaa. aralica što duže piše to je zamorniji, njegov arhaični monoton ritam i ljudi i krajevi o kojima premalo znam. čitala sam njegovo gotovo sve. puža još nisam. otkad je otišao u programatske vode s ključevima... buki, naravno, smilla, sjajna knjiga, još stoji doma, nisam je nikom proslijedila, možda ni neću (beletristiku rijetko kad kupujem, obično je to: uzmi i šalji dalje, kod kuće su samo knjige iznimne (meni) umjetničke ili osobne vrijednosti (i ne, nemam ni balzaca ni tolstoja). miloš i roth, uvijek.
    moram tužiti svoju inerciju što nisam posvetila pažnju našim autorima :(
    lijepa retrospektiva. naša generacija i oko nje (dobro, poprilično sam starija od vas), nismo još zaboravili čitati.

    avatar

    23.12.2017. (12:27)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Aferim :)

    avatar

    23.12.2017. (15:34)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Hvala najljepša na komentaru kod mene; nadajmo se da će i iduća godina biti uspješna! :))) Sve najbolje od srca još jednom Tebi i Tvojima žele L+B+G

    avatar

    23.12.2017. (23:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...