Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (24)

Marketing


  • modrinaneba

    ODLIČNO...pa to bi i Bogovi jeli...znano je, da muški jakooo dobro kuhate...poznato to i meni:)))

    avatar

    17.12.2017. (16:46)    -   -   -   -  

  • Donabellina

    Malo zločesto, ali od mene je...pa neka :
    kad ste već putovali u Varaždin tužnim povodom doduše, ali s razlogom, zar vas nije šogorica ( ako je živa ) pozvati na ručak ?

    avatar

    17.12.2017. (16:53)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Baš si vrijedan. Ručak je ispao vrlo dekorativan.

    avatar

    17.12.2017. (16:56)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Bravo, bravo! Ručak mljac - jedina juha koju volim je juha od rajčice!!!!!! A ostatak ručka je također fin i slastan. Odlično, sjedi pet! :)))) Pusa, vole Te L+B+G

    avatar

    17.12.2017. (17:02)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @modrina..., ma lako meni za Bogove, važno je da su naši Želuci bili zadovoljni :-).

    @Boniana, prvi je razlog što smo odluku da odemo u Vž donijeli tek jutros oko 10 sati, drugo šogorica nije baš u 'kondiciji' (Krleža) za neka veća kuhanja a treće: mislili smo da ćemo biti brzo gotovi.

    @lastavice, potrudili smo se da dekorativan bude radi fotkanja, no važnije je bilo što nam je 'legao', a priprema njie dugo trajala.

    avatar

    17.12.2017. (17:03)    -   -   -   -  

  • crna svjetlost

    WOW... odličan ručak...a i slastan je bio vjerujem...uživajte u ostatku dana i večeri...

    avatar

    17.12.2017. (17:07)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    Nisam Te ni uspjela pitati dal su oni klipovi slatki...baš mamijo!!!

    avatar

    17.12.2017. (17:10)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @crna svjetlost, bio je slastan, možda i preslastan za nas matorce, ne bi mi škodila još jedna piva ali je više nema u frižideru.

    avatar

    17.12.2017. (17:12)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    'Ti bokca koji skromni ručak, pari pir. I neka je ne može pivo na gladan štumik.:)

    avatar

    17.12.2017. (17:17)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @fra.., što se tiče pive na 'gladni štumik' nisi baš potpuno u pravu. Ne znam da li ti je poznato, no kad sam jednom bio na službenom ručku u jednoj austrijskoj fitmi, mi 'balkanci' smo kao aperitiv naručili vinjak, konjak ili tako nešto, a Austrijanci malo pivo. Poslije ručka neki 'naši' naručili pivo a oni vino. Kasnije sam saznao da je kod njih uobičajeno kao aperitiv piti pivo. Konjak, uz kavu, ako piju piju nakon kompletnog ručka. Tako je radio i Krleža, valjda je naučio od njih.

    avatar

    17.12.2017. (17:25)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    eto to je dokaz kreativnosti... od onoga što imaš doma napraviti odličan obrok... :)

    avatar

    17.12.2017. (18:24)    -   -   -   -  

  • Diadema

    I ja danas bila na groblju ali ne samo to i ja sam pomislila na ćevape ali smo se predomislili pa smo doa nešto na brzaka pripremili ali bome nisam se tako dobro snašla kao i ti. Svaka ti čast!
    Podsjeto si me i na puru s kiselim dinstanim zeljem (što se često priprema u primorju i u Dalmatinskoj zagori), što sam jako voljela. Dakle, onu pravu puru koja se dugo kuha. LP

    avatar

    17.12.2017. (19:12)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @Dinaja, iskeno govoreći za tavku vrstu jela imam već podebelog iskustva. Neke od tih mojih 'eksperimenata' koje sam pravio svojim sinovima kad su bili mali, rade oni sad svojoj djeci.

    @Diadema, nije samo tajna u tome da se dugo kuha nego i kvaliteta kukuruznog brašna. Najbolje je ono od stare sorte (visoka stabljika a relativno mali klip) i načina meljave (najbolje na riječnoj vodenici kao što se to nekada radilo na rijeci Gackoj u Švici) tako da brašno ne bude previše sitno. I naravno dugotrajno kuhanje uz neprestano miješanje. Takva palenta u odnosu na današnju izgleda kao nekadašnje vunene čarape od čehane vune u odnosu na ove današnje koje su samo za fine noge.

    avatar

    17.12.2017. (19:29)    -   -   -   -  

  • Diadema

    Da točno, mislim da je to neusporedivo ali ja se sjećam da smo mi to brašno stavljali s velikom žlicom u vruću vodu i tako bez miješanja (taj veliki brašnasti grumen) kuhali bar jedan sat a tek nakon toga smo je miješali. Takva pura je bila izvrsna a najviše se jela uz domaći jogurt, dinstani paradajz ili kiselo zelje.

    avatar

    17.12.2017. (19:33)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @Diadema, a nije bila loša ni sa preprženim na komadiće izrezanim špekom i mašću koju je špek ostavio u tavi.

    Evo što sam našao na tu temu na portalu 24 sata:
    Grubo mljeveno kukuruzno brašno kuhano u vodi - palenta je od 15. stoljeća tradicionalno talijansko jelo. Kuha se iznad vatre, u bakrenim kotilićima zvanim “paiolo” te se poslužuje vrlo rijetka, gotovo kao gušća juha. Palenta je također jelo “naših starih” i bila je uobičajen obrok na stolovima siromašnijih obitelji. U Hrvatskoj je poznato više od tridesetak naziva za ovo jednostavno jelo, a osim palenta, najčešće se može čuti žganci ili pura. U Hrvatskom zagorju žganci se kuhaju s malo vode kako bi bili što tvrđi, a po želji im se dodaju mljeveni čvarci.
    U Dalmatinskoj zagori pura se jede umjesto kruha, uz kiseli kupus i suho meso. A u Istri i Dalmaciji palenta se jede kao prilog brudetima i divljači. Ovisno o količini vode u kojoj se kuha, može biti rjeđa ili gušća. Brašno kukuruza, osim najčešće žute boje, može biti bijelo i crno te sitno, srednje ili krupno mljeveno. Najbolje je ono koje se melje na kameni mlin.

    Iz svega ovog možeš vidjeti da se od jedne tako jednostavne namirnice kao što je kukuruzno brašno mogu načiniti najrazličitiji oblici žganaca, pura, palenti ili kako ti drago i jesti opet na puno načina. Meni je u sjećenju ostala varijanta iz Hrvatskog zagorja, što je i prirodno obzirom da sam djetinjstvo proveo u Međimurju gdje su se žganci kuhali na sličan način.

    avatar

    17.12.2017. (20:17)    -   -   -   -  

  • Diadema

    Boma da, imaš pravo. Hvala ti na ovim podacima. Točno tako, ja se sjećam te pure koja se jela umjesto kruha. Bila je iznimno ukusna i rado bih je opet probala.
    Mislim da ne bi trebao biti veliki problem nabaviti to brašno (na placu) koje se melje na kameni mlin. Itekako bih je rado probala sa preprženom slaninom.

    avatar

    17.12.2017. (20:52)    -   -   -   -  

  • Iva

    Ribe više vole da ih se zaliva vinom :-))

    avatar

    17.12.2017. (23:01)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @Iva potpuno si u pravu, no postoje dva problema. Jedan je bio da vino nismo imali a drugi je što rijetko pijemo pa se vino pokvari jer nam dugo stoji otvoreno.

    avatar

    17.12.2017. (23:21)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Lijepo si preskočio moj komentar gore! :)))) Pusa, L+B+G

    avatar

    18.12.2017. (00:26)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Eh, vidim da je nesato i moj jučerašnji komentar za Mikija: hvala Ti, Mikija sam zavoljela uz mamu; a njegove šjesme evo preživjele su do danas...Za Tebe je sigurno isto poseban, kad si baš njega izabrao za poklon supruzi....Uživaj! Pusa, L+B+G

    avatar

    18.12.2017. (00:46)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Oprosti @ Luki što ne rekoh koju na 'mljac' komentar. Previdio sam ga, još sam se i čudio kako nema tvog komentara a radi se o jelu. Usput, nisam baš ljubitelj paradajz juhe, no žena voli, a i brzo je gotova. Što se tiče izgubljenog tvog komentara za ploču M.J., ne znam razlog, no pročitao sam ga prije nego je nestao.

    avatar

    18.12.2017. (01:33)    -   -   -   -  

  • Euro

    brzo a dobro

    avatar

    18.12.2017. (07:18)    -   -   -   -  

  • NF

    ha,ha, odlično, i boje se lijepo slažu ;)

    avatar

    18.12.2017. (09:38)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    a ja baš s ćevapa. ali i ovo tvoje jelo više je nego primamljivo

    avatar

    20.12.2017. (16:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...