Komentari

usputne-biljeske.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • dugoprugash

    Zlatne žbice - Knjiga o moru

    avatar

    16.12.2017. (22:57)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    zanimljiv prikaz knjige koju vrijedi pročitati.....svaku knjigu vrijedi pročitati, no koliko god čitala i zbog čitanja ne palim TV ostaje mi puuunnoooo koje nikad neču stići pročitati.....

    avatar

    17.12.2017. (07:29)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Zanimljivo prepričano, bio sam u Norveškoj i vidio velike površine gdje se suši bakalar. Inače nije Strřksnes (slovo ř ima samo u Češkoj i čita se rž) nego Stroksnes sa crtom preko o koje se čita kao njem. ö. nešto mi nije jasno, ulješura je najveći kit zuban i najveća životinja sa zubima na Zemlji (ima zube samo u donjoj čeljusti), ali ima većih kitova. I nema broda od četiri metra, može biti samo barkica za vožnju uz obalu, a pogotovo ne ribarski brod, možda 14 ili 40 metara.

    avatar

    17.12.2017. (14:18)    -   -   -   -  

  • dugoprugash

    Hvala Čuvarice! Slažem se da svaku knjigu vrijedi pročitati, ali naravno da će ih biti puno koje nećemo. Ja tv rijetko palim upravo zbog čitanja.
    gogoo Hvala na pažljivom čitanju. Napisao sam prezime autora s prekriženim o kako navodiš, ali blog editor ga je prepravio kad sam kopirao tekst iz worda. Ispravit ću u obično o. Autor navodi za ulješuru da je najveća životinja koja je ikad živjela na zemlji, a plovilo dugačko četiri metra naziva brod.

    avatar

    17.12.2017. (16:21)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Plavetni kit je najveća životinja na zemlji dužine 30 metara i težine 180 tona (samo jezik mu je velik kao slon) i smatra se najvećom koja je ikad živjela, a ulješura se smatra najvećim mesožderom. Sa čamčićem od 4 m. se nikad ne ide na otvoreno more, može ga prevrnuti s lakoćom morski pas i manje dužine, kao i malo veći valovi. Sa barkom od 5 m. se vozim samo po mirnom moru uz obalu i to ljeti, uz kupanje na nekoj od plaža. Bio sam pred puno g. zimi u fjordu Trondheim, more "toplo" 1°C, sunce na nebu samo oko podne, svuda snijeg, bakalara i kavijara koliko hoćeš, ali nemaju vina.

    avatar

    17.12.2017. (20:12)    -   -   -   -  

  • dugoprugash

    gogoo Da, u knjizi stoji kako ti tvrdiš, najveći mesožder koji je postojao. Zbilja si znalac, skidam kapu. :) Ja sam krivo zapamtio i u tektsu krivo napisao. Ispravljam. :)

    avatar

    17.12.2017. (20:31)    -   -   -   -  

  • Lisbeth

    stvarno volim tvoje recenzije knjiga. Kad ja budem izdavala svoju ti ćeš mi napisati recenziju. Ondnosno, tada ću te zamoliti za to.
    U posljednje vrijeme, norvežani se počinju isticati piscima, kao i talijani i šveđani, poptpuno neočekivano, bar meni.
    Jedan roman smiješnog imena "Smila osjeća snijeg", ako naletiš. Veoma me se dojmila.
    (brod je plovni objekt namjenjen kretanju po vodi. Mi ih imenujemo po dužini, po snagi motora itd ali to nije univerzalno pravilo.)

    avatar

    17.12.2017. (21:04)    -   -   -   -  

  • dugoprugash

    Lisbeth Bit će mi zadovoljtvo napisati recenziju za tvoju knjigu kad je budeš izdavala. Ovi moji tekstovi o knjigama na blogu su osvrti ili preporuke. Da, Norvežani se nekako ističu. Od Talijana nisam već dugo ništa čitao. I prijevodi su dosta bitni. Moram negdje zabilježiti tvoje preporuke. Ovo je druga. Tnx i poz! :) P.S. One fotke Žutice i Save slikane su mobom. :)

    avatar

    17.12.2017. (21:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...