Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (0)

Marketing


  • jelen

    Mongoli su htjeli savez s Europom protiv Mameluka i pokušavali su sve s diplomatske strane da se to uredi i se koordinirano udari na Mameluke, sa se osvoji Misir tj Egipat. Europskim kršćanima Mongoli su obećali da će ako se to ostvari njima dati na upravljanje Oroslin kako su ga zvali (tj. Jeruzalem). Franački križari koji su u to vrijeme bili prisutni na Bliskom istoku bili su za taj savez i shvaćali su da je to zadnja nada za priču o kršćanskoj "Svetoj zemlji" u Palestini/Izraleu, međutim njihov "vrhovni zapovjednik" papa rimski (Bonifacije ne znam koji točno) strogo je zabranio savezništvo s Mongolima i sve je završilo tako kako je.

    avatar

    15.12.2017. (23:07)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    hm, tko to sada uopće može potvrditi, ili bolje rečeno tko je to tada mogao prihvatiti? To su vrlo turbolentna vremena, prevrtljivih, nepouzdanih i vojnički neprirodnih i neprihvatljivih saveza i savezništava, svatko bi tu nešto sa svakim protiv nekoga, a onda opet s tim nekim protiv prvoga ... Mongoli su u to doba visoko gore na sjeveru i pritišću tadašnju Poljsku, a da su nekim slučajem porazili mameluke i kojim slučajem osvojili sjevernu Afriku, pa možda prodrli do Gibraltara ... već tada 'bremenitu i bedastu' Europu držali bi čvrsto u svojoj željeznoj šaci. Kako bi tada reagirala Europa i zapadna kršćanska uljudba, bi li uopće došlo do renesanse u toj našoj 'skroz na skroz' 'nesnalažljivoj i jadnoj' Europi?

    križari pak, osim ivanovaca, templara i vojnički ustrojenih isusovaca, nisu nekakve vojničke snage, to su skupine naoružanih, pljačke željnih , ćudoređa izostalog, vitezovi sumnjivih vojničkih kvaliteta, možda Teutonci po vojničkoj kvaliteti tu ne spadaju, ali i oni nisu baš sasvim sigurni u svoje poslanje u Svetoj zemlji ... kao da se svi zapravo boje Megida (Armagedona) i Apokalipse ...

    avatar

    16.12.2017. (09:07)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...