Komentari

asboinu.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • jelen

    Pratim i ovaj serijal o pretorijancima iako nisam komentirao prije. Zanimljivo je naučiti nešto novo i o tim postrojbama.
    Mislim da su i Mongoli u 13. stoljeću imali nešto takvo, a to osobito je bilo važno u vrijeme europske kampanje 1242./43. Jer u to vrijeme glavnina njihove vojske na Zapadu već je bila ne-mongolskog porijekla, sastavljena od pripadnika raznih srednjoazijskih turkijskih plemena koje su Mongoli prije pokorili. Ali zapovjedni kadar su naravno bili Mongoli i elitna tjelesna garda zadužena za sigurnost vojskovođe bili su također Mongoli tzv. "baatari"-i tj. "junaci" ili "hešig-i" - "miljenici".
    Recimo jedan primjer koji mi pada na pamet je bitka na rijeci Šajo, gdje navodno da je Batu izgubio mnogo svojih baatara, a i sam je skoro zaglavio nakon prelaska mosta (dok je Subutaj kasnio kao pojačanje s boka.) Gubitak je dosta pokolebao Batua i on bi odustao od daljnje bitke da Subutaj nije inzistirao - nema stajanja dok Pešta ne padne :-))

    avatar

    07.10.2017. (22:11)    -   -   -   -  

  • Athumanunh

    lijepo napisano, sada ne moram ja :) No, dobro nešto ipak mogu dodati: Kheshig mongolski gardisti (favorizirani, blagoslovljeni) dijele se na dnevne čuvare (tjelohranitelje) naziva 'Torguud' i noćne čuvare (tjelohranitelje) naziva 'Khevtuul'. Subotai je kao mladić upravo bio pripadnik 'Kheshiga Torguud' ... Mongoli imaju više vrsti gardista (osim dnevnih i noćnih) tu su i gardisti za zaštitu vladara u borbi naziva 'Khorchini', pa 'Asud', 'Dadu', 'Kipchak', 'Qanqli' ... možda ipak nešto i napišem o njima :)

    avatar

    08.10.2017. (14:57)    -   -   -   -  

  • jelen

    Nadam se ćeš napisati nastavak o toj temi, a onda ću dodati u komentaru još nešto dosta logično što mi je sad postalo jasno, a nisam prije razmišljao o tome.
    :-))

    avatar

    08.10.2017. (19:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...