Komentari

goransafarek.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • Bocaccio

    NIkad nisam bio na Bliskom Istoku, ali sam boravio u Africi. Kenija. 0 mjeseci. Pa bi malo komentirao vodiče, jer sam i koristio. Nešto za safarije, a nešto kad sam obilazio udaljene lokacije gdje je klijent imao tvornice čaja.

    Vodiča i nosače sam od klijenta dobivao u paketu. No čitavo vrijeme su bili tu. Pogotovo vodič. Nosači su obično bili neki rođaci ili tako nešto lokalnog stanovništva koji su otišli u potragu za srećom u Nairobi. I u većini slučajeva tamo završili po slamovima (stanovao sam u luksuznom kvartu na brdu iznad Kibere, čuo si za nju). Pa su bili sretni da mogu zaraditi. Spavali su kod rođaka, dok je vodič spavao u istom (nazovimo to hotelu) gdje i ja, odnosno mi, kad nas je bilo više.
    Ponekad smo mi spavali u elegantnim hotelima, dok su vodiči boravili u onim jeftinim, pa su ujutro dolazili vozilima po nas. Moram priznati da mi te "klasne razlike" ponekad nisu bile drage, ali s vremenom navikneš. Shvatiš kako tamo još uvijek vlada "kompleks bwane" (bijelac gospodin) i da protiv toga ne možeš, osim da si dobar i ljubazan s njima i što je najvažnije da se šališ. Prvo na svoj račun, zatim općeito, ali nikad na njihov. I oni te prihvate, a i ti njih. Tad padaju barijere, zajedno pijete pivo, zafrkavate se, ...
    A na kraju putovanja daš 10 dolara (1000 Ksh) svakom vodiču.
    To je dokaz kako sve košta. ;)

    avatar

    29.09.2017. (22:40)    -   -   -   -  

  • divlji

    zanimljivo

    avatar

    29.09.2017. (22:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...