Komentari

blokirani.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • Blokirani

    Političke konotacije starohrvatskog pozdrava.

    avatar

    15.08.2017. (03:22)    -   -   -   -  

  • DOMENICO

    a diš lipje od ovega pozdrava.. Zdravi i veseli bili! brez pulitike i brez smrti

    avatar

    15.08.2017. (11:56)    -   -   -   -  

  • Mekon

    Sva pitanja o pozdravu Za DOM ! i odzdravu SPREMNI ! nisu drugo nego srpska i antifašistička mahnitanja. Naravno da je sedamdeset godina sve što je vuklo porijeklo iz doba NDH bilo zabranjivano i tumačeno kao nekakvo crno prokletstvo. Nezavisno od toga što je to bio uobičajeni ustaški pozdrav, sam iskličaj daje naslutiti da iza osobe, ljudi, stoji jedna čvrsta volja za obranu i očuvanje svog doma. Kod Ustaša je to bilo svojevrsno svakodnevno ponavljanje prisege koju su dali svojoj Domovini i što su oni ispunjavali do svog kraja.
    Početkom agresije na Hrvatsku od strane Srba i JNA, čak i prije otvorenih oružanih sukoba, hrvatski domoljubi su odgovarali raznim starim hrvatskim budnicama, pa i usklikom, Za dom ! Spremni ! Ali srpski tadašnji provokatori (Rašković i bratija), nisu u svom, nerazumljivom , bjesu i osjećaju nadmoći (JNA) ni razmišljali da se povijest itekako može ponoviti i okrenuti protiv njih. Za Srbe je taj pozdrav bio noćna mora 41.- 45, pa je postao i 91. Postrojbe dragovoljaca HOSa ugradile su taj čvrsti izraziti poklič u svoj službeni pozdrav, pa ga takvog stavili i na svoj ratni amblem.
    Dragovoljci HOSa organizirani i opremljeni od strane Hrvatske stranke prava bili su prva obrana Domovine, uz tadašnji rezervni sastav hrvatske policije. ZNG i HV u tom trenu nisu još postojali.
    Ma kako reagirali hrvatski vlastodršci , ma kakav zakon donijeli, ni sve moguće zabrani i kazne, ne mogu izbrisati iz djela hrvatskog naroda pozdrav
    ZA DOM ! SPREMNI !

    avatar

    16.08.2017. (17:39)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...